Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Wafel

Post autor: Wafel » 19 paź 2011, 1:57

Łukasz pisze:[ Dodano: |18 Paź 2011|, 2011 10:11 ]
Wafel pisze: Gdzie jest relacja Dworzec Wileński-Świętokrzyska/Nowy Świat? Dawne 160, 174, 178, 192? Nie wszyscy jeżdżą z Wileniaka do Ratusza albo na Patelnię! Co za kretyn w amoku przerzuca 512 na W-Z? ](*,)
Nikt nie kwestionuje relacji. Kwestionuje się relację stojącą.
Ta relacja jest stojąca, ale to są dopiero pierwsze dni objazdów. Czemu uznano, że jest zupełnie do bani? Dlaczego decyzję o przeniesieniu 512 i zmianie jego połowy trasy podejmuje się z dnia na dzień??? Może sytuacja się za kilka dni ustabilizuje. Ktoś naprawdę ostro spanikował.

No i czemu bierzemy pod uwagę tylko godziny szczytu w dni powszednie? Przecież ludzie jeżdżą komunikacją miejską nie tylko do pracy, nie tylko w szczycie porannym i popołudniowym. Po zrzuceniu najpierw 174, potem 125 i teraz 512 z Mostu Świętokrzyskiego efekt jest taki, że z rejonu ul. Kopernika i Tamki na Pragę Północ zostaje tylko 162, do którego trzeba podejść. W wieczory i weekendy to jest jeden autobus na 20 albo nawet 30 minut. Jak na wsi! To kuriozalne.
Lukasz436 pisze:Dzisiaj widziałem kilka 512 na wysokości Nowego Światu. Każdy który jechał w kierunku Zacisza był ładnie zapełniony - czy aby 512 na Metrze Ratusz to dobry interes.
reserved pisze:Trochę szkoda mi zabieranego 512 z Nowego Światu. Widziałem ostatnio, jak naprawdę sporo ludzi w to wsiadało tak że pełny odjeżdżał. Domyślam się, że dojeżdżali tym z Nowego Świata na Wileński albo dalej. Teraz im się dojazd utrudni.
Dopiero co o tym samym pisałem. I o zapełnieniu w drugą stronę. Jestem pewien, że decydenci z ZTM zbyt rzadko nim jeździli na tej trasie.
tarantula01 pisze:http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... owych.html
dyr Ruta pisze:Rozważamy też odwrócenie kierunku ruchu na Kapucyńskiej - z podjazdem od Trasy W-Z do Miodowej. Wtedy linia 503 z Tarchomina zamiast mostem Grota-Roweckiego mogłaby dojeżdżać Jagiellońską prosto do mostu Śląsko-Dąbrowskiego i na Trakt Królewski.
To samo mogłaby robić 512. Autobusu łączącego Wileniak z uniwerkiem naprawdę brakuje.

Tu trzeba przypomnieć, że wędrowanie między Krakowskim Przedmieściem a przystankami na trasie W-Z pod tunelem, to żadna przyjemność, szczególnie zimą. Węzeł przesiadkowy praktycznie tu spaprano przez odsunięcie przystanku na Krakowskim aż pod skwer Hoovera. Autobusy 160 i 192 wtedy też wyrzucono z tego odcinka Krakowskiego, właśnie przez odwrócenie ruchu na Kapucyńskiej. Na dokładkę 175 i 195 skrócono wtedy do pl. Piłsudskiego, więc liczba autobusów z których można by się przesiąść na trasę W-Z przy św. Annie zmalała. A teraz jeszcze remontuje się jeszcze schody pod św. Anną, więc jest jeszcze bardziej na około. Zauważcie, jak bardzo wskutek kilku pozornie niezwiązanych ze sobą i chyba nie do końca przemyślanych decyzji pogorszono dojazd od tej strony. To jest maksymalne spiętrzenie niemocy i absurdu.

174, a od tego roku 512 puszczone przez Tamkę i Most Świętokrzyski rozwiązywało jakoś sytuację. Ale teraz znowu "nie da się". I co, rozwiązaniem jest 512 do Bankowego? To jest znowu myślenie na zasadzie: wszyscy do metra! Nie, nie. Nie wszyscy mają potrzebę dojeżdżać do pierwszej linii metra! Jak ktoś chce na Krakowskie, do liceum Dąbrowskiego, do szpitala na Kopernika, to co mu da metro na Bankowym?

Oczywiście, że pomysł odwrócenia ruchu na Kapucyńskiej jest rozsądny. Na dwa lata, do zakończenia budowy metra, potem może być znowu z góry na dół. Paru osobom ten pomysł przyszedł na myśl jeszcze wiosną, sam pisałem w tej sprawie do ZTM, to w odpowiedzi się wtedy krzywili. Dzisiaj jednak miękną, no może zmądrzeli.

W sprawie 162:
michael112 pisze:No to może EC. SIEKIERKI - ... - Kruczkowskiego - Tamka - Kopernika - Świętokrzyska - Krakowskie Przedmieście - Miodowa - Senatorska - Nowy Przejazd (powrót: Kapucyńska) al. Solidarności - Most Śląsko-Dąbrowski - ... - TARGÓWEK (zakładając oczywiście, że odwrócą kierunek na Kapucyńskiej)? Tylko zaraz będą jęki, że za dużo autobusów na KP (mimo że i tak jest tylko dla autobusów).
Kurka, jęki na KP? To co, Świętokrzyską nie można, Krakowskim nie można, przez most Świętokrzyski i Tamką w górę też nie można? To może drałujmy wszyscy na piechotę przez cały Trakt Królewski, Powiśle i okolice! Na najbliższe dwa lata Krakowskie Przedmieście przejęło część ruchu ze Świętokrzyskiej. Autobusów tam musi być więcej, nawet gdyby ZDM miał reperować bruk co parę miesięcy!

[ Dodano: |19 Paź 2011|, 2011 02:12 ]
Pawel_ pisze:178 do kasacji. Natychmiast. Linia bez jakiegokolwiek sensu. :D
Kolejne przypomnienie: 178 jeździło przez most Świętokrzyski do pl. Hallera. Potem ZTM zrobił mały myk i zamienił je przystankami końcowymi z 174, jednocześnie likwidując 192. Dziś żaden: 174, 178, 192 nie jeździ ze Śródmieścia na Pragę Północ. Pytanie - czemu? Czy 178 zamiast na Konwiktorską nie sprawdziłby się lepiej właśnie jadąc na pl. Hallera przez luźniejszą trasę W-Z, jak dawniej 192?
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... anie_.html

Jak zmienić trasę 512

Szanowni Państwo, W związku z dzisiejszą informacją o kolejnej zmianie trasy linii 512, pragnę stwierdzić, że zmiana trasy 512 i kończenie jej na Pl. Bankowym jest niepotrzebne, gdyż w ten sposób przybywa kolejna linia jadąca trasą WZ i kończąca swój bieg w okolicach Pl. Bankowego (226, 527, 718, 738, 805). Natomiast 512 jest obecnie idealnym rozwiązaniem na dotarcie z Pragi w okolice Nowego Światu i Ronda De Gaulle'a, szczególnie obecnie gdy Targową nie jeździ już 25. Czy zamiast ostatniej zmiany trasy 512, nie lepiej byłoby pozostawić trasę Zacisze - Pl. 3 Krzyży, z tym, że od Dw. Wileńskiego 512 jechałoby Mostem Śląsko-Dąbrowskim, zjeżdżało na Wisłostradę, Karową, Dobrą do Tamki i dalej swoją trasą. Natomiast w drodze powrotnej 512 jechałoby Nowym Światem, Krak. Przedmieściem, Królewską, Pl. Piłsudskiego, Moliera, Nowym Przejazdem i Trasą W-Z do Wileńskiego. W ten sposób zostałyby zachowane wszystkie, poza Topiel 01, przystanki dotychczasowej trasy 512 i jednocześnie 512 mógłby omijać korek na Jagiellońskiej i Wybrzeżu Szczecińskim.

Marek
No z takim 512, jeśli będzie opór w sprawie odwrócenia Kapucyńskiej, to chyba najbardziej rozsądny pomysł. =D> =D> =D>
Bez dodatkowych inwestycji, zachowujemy dotychczasowe czasy przejazdu i zapewniamy dotychczasowe relacje (z wyjątkiem przystanku Topiel w stronę Pragi niestety, ale to jest chyba jedyna wada).

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 paź 2011, 8:58

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... chowa.html

W artykule m.in.:
Urzędnicy zastanawiają się też nad przekierowaniem linii 500 (dziś stoi w korku przed mostem Gdańskim). Miałaby okrążać Bródno i dojeżdżać mostem Grota-Roweckiego, Trasą AK do stacji metra Marymont. Ważą się losy długiej trasy linii 127. Może zostać podzielona na dwie: z Bródna do Dworca Centralnego (jak dawna pospieszna linia M) i z Konwiktorskiej do Włoch.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 paź 2011, 9:09

Po co na Konwiktorską? Ale i tak cieszy, że wreszcie się coś się rusza :-k
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

dzidek

Post autor: dzidek » 19 paź 2011, 9:14

Kleszczu pisze:Po co na Konwiktorską? Ale i tak cieszy, że wreszcie się coś się rusza :-k
Beznadziejnie! Linia dalej będzie stała w korkach na dojazdach do Gdańskiego m.in. na Zakroczymskiej... Już lepiej zmienić trasę 178 by zamiast skręcać z Jerozolimskich w Prymasa pojechała prosto po trasie 127 do Konwiktorskiej a samo 127 z Włoch najdalej do Śródmieścia.

mariow

Post autor: mariow » 19 paź 2011, 10:28

dzidek pisze:Już lepiej zmienić trasę 178 by zamiast skręcać z Jerozolimskich w Prymasa
nie, kompletnie bez sensu jest wycinać taką relację gdzie w zamian są beznadziejne przesiadki
Kleszczu pisze:Po co na Konwiktorską? Ale i tak cieszy, że wreszcie się coś się rusza :-k
lepsze to niż stan obecny. zawsze można się jeszcze zastanowić czy nie można inaczej zorganizowac dojazdu do Konwiktorskiej. Propozycja: z Bonifraterskiej w prawo od razu w Konwiktorską i kołko poprzez Zakroczymską, Wenedów, Wisłostradę, Sanguszki do Konwiktorskiej
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 19 paź 2011, 11:11

Szeregowy_Równoległy pisze:Coś sobie znajdzie. Pawel_ raz pojechał to, co ja mam w standardzie, i narzeka :smile:
W tym Twoim standardzie nie masz -66 na Konwiktorskiej. :P

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 19 paź 2011, 11:32

1) 162 jeżdżące na górę i na dół nie ma sensu - niech już zostanie ta jedna linia na tym moście, trudno. Tranzyt na górę był ok dopóki Świętokrzyska była otwarta. Z de'Gaullea jest ciagle 517 na Radzymińśką.
2) 512 pewnie znów zmienią jak Kapucyńską odwrócą (tylko ten numer to już wtedy...) ;], tutaj tego połączenia brakuje od czasu odwrócenia w tamtą stronę :(
3) opcją na 127 i 178 jest IMO 127 połączone ze 178.
4) Może 178 lub 222 zmieściłoby się na Pl.Piłsudskiego ze 195 (wiem, że łatwe to nie jest, widzę tę pętlę ciągle). Wczoraj o 17 przejazd z Pl.Zamkowego na Konwiktorską mógł zajmować nawet 45 minut. Ewentualnie taki skrócik tylko w szczycie popołudniowym.
ŁK

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 19 paź 2011, 11:34

Łukasz pisze:Wczoraj o 17 przejazd z Pl.Zamkowego na Konwiktorską mógł zajmować nawet 45 minut. Ewentualnie taki skrócik tylko w szczycie popołudniowym.
Taki korek? 8-(

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 19 paź 2011, 11:39

Pawel_ pisze:
Łukasz pisze:Wczoraj o 17 przejazd z Pl.Zamkowego na Konwiktorską mógł zajmować nawet 45 minut. Ewentualnie taki skrócik tylko w szczycie popołudniowym.
Taki korek? 8-(
Nieruchomy korek był od Pl.Krasińskich do Muranowskiej. 17:07 wsiadłem do 116, 17:32 był na Muranowskiej bo skręcał w lewo, więc się przebił prostopadle z prawego pasa na lewy do skrętu, oszczędzając dobre 3 cykle świateł. A dalej dojazd do Gdańskiego już w ogóle się nie ruszał, więc 20 minut to jest przewidywanie, może nawet zbyt małe.

PS korek w przeciwną stronę był od Pl.Inwalidów do zjazdu na Most Gdański, więc to 503 to jest słaby pomysł jednak.
ŁK

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 paź 2011, 12:02

mariow pisze:
dzidek pisze:Już lepiej zmienić trasę 178 by zamiast skręcać z Jerozolimskich w Prymasa
nie, kompletnie bez sensu jest wycinać taką relację gdzie w zamian są beznadziejne przesiadki
lepsze to niż stan obecny. zawsze można się jeszcze zastanowić czy nie można inaczej zorganizowac dojazdu do Konwiktorskiej. Propozycja: z Bonifraterskiej w prawo od razu w Konwiktorską i kołko poprzez Zakroczymską, Wenedów, Wisłostradę, Sanguszki do Konwiktorskiej

Konwiktorska - patrząc z perspektywy dzisiejszej trasy - jest OK ale tak naprawdę jest totalnie do bani. Maks Naruciak i tyle.

Jak wygląda teraz frekwencja w 178 - bo dawno nie korzystałem, a swego czasu linia miała nawet nie najgorsze zapełnienie w relacji Wola - Prymasa - AJ :?:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

michael112

Post autor: michael112 » 19 paź 2011, 12:06

Łukasz pisze:Może 178 lub 222 zmieściłoby się na Pl.Piłsudskiego ze 195
Mam nadzieję, że się jednak nie zmieści (tak, wiem, że subiektywne ;-) ), ale skrócenie do pl. Piłsudskiego = omijanie przystanku przy pl. Zamkowym (chyba że zrobi się wjazd Miodową/Senatorską/pl. Teatralny).

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 19 paź 2011, 12:09

michael112 pisze:
Łukasz pisze:Może 178 lub 222 zmieściłoby się na Pl.Piłsudskiego ze 195
Mam nadzieję, że się jednak nie zmieści (tak, wiem, że subiektywne ;-) ), ale skrócenie do pl. Piłsudskiego = omijanie przystanku przy pl. Zamkowym (chyba że zrobi się wjazd Miodową/Senatorską/pl. Teatralny).
To jest ważny argument. Ale dlaczego by nie zrobić takiego wjazdu... Teraz i tak stoi dużo dłużej.
ŁK

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 19 paź 2011, 12:47

Pawel_ pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Coś sobie znajdzie. Pawel_ raz pojechał to, co ja mam w standardzie, i narzeka :smile:
W tym Twoim standardzie nie masz -66 na Konwiktorskiej. :P
Bo na 178 to się walczy, nie jeździ :P
A co do 127 z Konwiktorskiej do Włoch - czy to aby nie nazbyt przypomina idiotyczne 178? Jak już, to może połączyć 178 i 127 w jedną linię, jadącą do Popularnej po trasie 178 (przez Trakt jest szybciej, Grzybowską również jest szybciej, a na Prymasa nie ma aż takiego dramatu, wygląda to paskudniej, niż jest), a dalej na Nowe Włochy? 178 na Skoroszach wozi muchy, nikt o zdrowych zmysłach nie korzysta ze 178 między PKP Ursus a Popularną, bo jak już wsiądzie, to na Jerozolimskich może być i godzinę później. O regularności i punktualności również można zapomnieć, a odcinek Spisaka - Starodęby mogłoby obsłużyć Z-9.
Kleszczu pisze:Jak wygląda teraz frekwencja w 178 - bo dawno nie korzystałem, a swego czasu linia miała nawet nie najgorsze zapełnienie w relacji Wola - Prymasa - AJ :?:
Na Muranowskiej wsiada parę osób, jadą głównie do Zamkowego i Królewskiej, na Królewskiej wsiada ciut więcej, jadą do szpitala wolskiego, więc równie dobrze mogą jechać 105, między szpitalem a Berestecką jest pełniej, to jedyny odcinek, gdzie linia pracuje i ma jakikolwiek sens, dalej muchy. W godzinach porannego szczytu wjeżdżam na Popularną, w dowolnym kierunku, z miejscami siedzącymi. Po południu też tłumów nie ma, bo nikt na 178 nie liczy.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 paź 2011, 12:50

Szeregowy_Równoległy pisze: A co do 127 z Konwiktorskiej do Włoch - czy to aby nie nazbyt przypomina idiotyczne 178? Jak już, to może połączyć 178 i 127 w jedną linię, jadącą do Popularnej po trasie 178 (przez Trakt jest szybciej, Grzybowską również jest szybciej, a na Prymasa nie ma aż takiego dramatu, wygląda to paskudniej, niż jest), a dalej na Nowe Włochy? 178 na Skoroszach wozi muchy, nikt o zdrowych zmysłach nie korzysta ze 178 między PKP Ursus a Popularną, bo jak już wsiądzie, to na Jerozolimskich może być i godzinę później. O regularności i punktualności również można zapomnieć, a odcinek Spisaka - Starodęby mogłoby obsłużyć Z-9.
Ty wiesz, to ma sens! Mogłaby nawet mieć jakąś przyzwoitą częstotliwość (zwłaszcza po kasacji Z-9 w związku z przywróceniem Dźwigowej kiedyś tam), bo relacja Prymasa - Aleje jest potrzebna i oblegana, przynajmniej w szczycie, a z drugiej strony mogłoby być podstawową linią dla Włoch. Nawet 10/15/15 mogłoby się wówczas uzasadnić.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 19 paź 2011, 12:55

A co w takim razie na Spisaka? Bo tam akurat coś by się przydało? No i ta Konwiktorska to bolesna sprawa. Może Krakowskie - Miodowa - Senatorska - Pl. Teatralny - Wierzbowa, postój na nieużywanym i wiecznie zastawionym przystanku pod tym wypasionym biurowcem, a dalej Focha - Moliera - Senatorską do Miodowej?
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

ODPOWIEDZ