Połączenia transpraskie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 30 mar 2007, 10:51

Ja mógłby zaryzykować potwierdzenie. Moje oberwacje nie tak dokłądne, ale ardziej wyrywkowe tendencje potwierdzają.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 30 mar 2007, 12:20

Dennis pisze:Wygląda więc na to, że linia 135 ma maksymalne wykorzystanie na odcinku SZWEDZKA - RAWAR (zaobserwowane przeze mnie wynosiło ok. 65%). Jednokrotna obserwacja nie wskazuje na istnienie przeciwwskazań do skierowania linii 135 od skrzyżowania Szwedzka/11 Listopada na Bródno oraz Zamieniecka/Ostrobramska na OS. OSTROBRAMSKA. Czy ktoś mógłby potwierdzić (zaprzeczyć), iż powyższa obserwacja jest odzwierciedleniem realnej sytuacji, panującej na linii 135?
Swego czasu jeździłem tą linią w relacji dom-praca-dom. W godzinach szczytu ma ona całkiem niezłe zapełnienie. Wsiadałem zazwyczaj na przystanku 11 Listopada (NŻ) lub Dw. Wileński i jechałem do Rawaru. Przed 8 rano, wsiadając na 11 Listopada, bus miał zazwyczaj zajęte wszystkie miejsca siedzące. Na Szwedzkiej wielkich wymian nie było, sporo osób dosiadało się przy Dw. Wileńskim oraz na przystankach na Grochowskiej - głównie młodzież szkolna (szkoły na Grochowskiej i Międzyborskiej). Dużo osób wysiadało przy Szpitalu Grochowskim - wspomniana już szkoła i szpital. Przy Rawarze bus zapełniony był w ok 40-50%, mało kto raczej wsiadał, więcej osób wysiadało. W drodze powrotnej zaś autobus przyjeżdżał na przystanek Rawar zapełniony w ok 50-60%, przy czym 1/3 czekających na tym przystanku czekała właśnie na 135. Wysiadali przy Os. Majdańska i Międzyborskiej, a zapełnienie utrzymywało się do Dw. Wileńskiego - tam zazwyczaj bus znacząco pustoszał. To tyle, co pamiętam z tamtych podróży.
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Dennis

Post autor: Dennis » 30 mar 2007, 12:42

Paweł_K pisze:Przed 8 rano, wsiadając na 11 Listopada, bus miał zazwyczaj zajęte wszystkie miejsca siedzące
Dziś byś spokojnie zajął upatrzone wcześniej miejsce :)
Paweł_K pisze:Na Szwedzkiej wielkich wymian nie było
Dziś wręcz przeciwnie - na przystanku SZWEDZKA wsiadło ok. 15 osób.
Paweł_K pisze:Przy Rawarze bus zapełniony był w ok 40-50%
"Mój" nawet bardziej.
Paweł_K pisze:W drodze powrotnej zaś autobus przyjeżdżał na przystanek Rawar zapełniony w ok 50-60%
Nie przeszacowałeś czasem nieco :?: :-k Chyba, że były to te dzieciaki ze szkół w okolicach Łukowskiej. I naprawdę nikt przy tym RAWARZE nie wysiadł :?: :-s

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 30 mar 2007, 12:49

Dennis pisze:Nie przeszacowałeś czasem nieco :?: :-k Chyba, że były to te dzieciaki ze szkół w okolicach Łukowskiej. I naprawdę nikt przy tym RAWARZE nie wysiadł :?: :-s
No może przeszacowałem, ale wsiadało zawsze kilkakrotnie więcej osób niż wysiadało - wysiadały 3-4 osoby a wsiadało nieraz 10-15
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Dennis

Post autor: Dennis » 30 mar 2007, 13:00

Bo widzisz, mnie głównie chodzi o to, ile z tych jadących sprzed RAWARu (dokładnie sprzed ZAMIENIECKIEJ) jechało dalej, za RAWAR :-k

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 30 mar 2007, 19:41

Dennis pisze:Czy ktoś mógłby potwierdzić (zaprzeczyć), iż powyższa obserwacja jest odzwierciedleniem realnej sytuacji, panującej na linii 135?
Co do nerwralgicznego i kluczowego Rawaru mogę jak najbardziej potwierdzić, że w stronę Wileniaka regularnie wsiadają nierzadko kilkunastoosobowe grupy pasażerów. Z powrotem jest nieco słabiej, ale nie są ilości tak nikłe, że mogłyby obalić tezę o popycie na 135 wzdłuż całego ciągu Ostrobramskiej. Mam nadzieję, że zdanie osoby, która mieszka przy Ostrobramskiej, a Rawar jest jej przystankiem macierzystym uznasz za reprezentatywne w tej kwestii ;-) W mojej opinii w tunelu zapaliło się światło. Zielone, dodajmy.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 31 mar 2007, 12:58

Dennis pisze:....
Dodano:
Zrobiłem dziś rano rundkę 135 (7.15 z HALLERA). Celem była oczywiście obserwacja frekwencji. Nie będę podawał szczegółowych wyników, a jedynie kwestie zasadnicze.
1) Ewentualne wycofanie 135 z odcinka Szwedzka/11 Listopada - PLAC HALLERA i zastąpienie jej np. linią 156
Do przystanku 11 LISTOPADA w busie było 13 osób, przy czym (zakładając najbardziej niekorzystnie, iż wszystkie osoby które wysiadały na obu Szwedzkich - przy Kosmowskiej nikt nie wysiadł - wsiadły później) do Wileniaka dojechało z nich jedynie 11. Na 29 znajdujących się w busie tuż przed przystankiem DWORZEC WILEŃSKI!
2) Odcinek środkowy, interpraski
Za przystankiem było już ok. 55 osób i liczba lekko zwiększała się (maksymalnie ok. 70 osób), aż do SZPITALA GROCHOWSKIEGO, od którego to przystanku ludzie zaczęli masowo opuszczać pojazd. Przy RAWARZE z jadących wcześniej zostało 15 osób i 6 się dosiadło.
3) Ewentualne wycofanie z odcinka ZAMIENIECKA - OLSZYNKA i zastąpienie np. przez 141
Spory ubytek nastąpił przy ŁUKOWSKIEJ, przy czym wysypała się młodzież szkolna (w zdecydowanej większości), której część wsiadła dopiero co, przy RAWARZE (a więc miała także do dyspozycji 158 i 182). Pozostały w busie 4 osoby (w tym obmierzły typ, który polazł na tył i zapalił papierosa #-o ) + ja.
Z powrotem:
ad 3. Do ZAMIENIECKIEJ maksymalnie w busie 9 osób, od RAWARU 18, zaś od OS. MAJDAŃSKA - 33! Tyle także było w busie za przystankiem MIĘDZYBORSKA, kiedy to zakończyłem jazdę (ale dodam, że w mijanym w kierunku OLSZYNKI kursie tych osób - a było to jakieś 30 minut wcześniej - było ok. 60-70).
Wygląda więc na to, że linia 135 ma maksymalne wykorzystanie na odcinku SZWEDZKA - RAWAR (zaobserwowane przeze mnie wynosiło ok. 70%). Jednokrotna obserwacja nie wskazuje na istnienie przeciwwskazań do skierowania linii 135 od skrzyżowania Szwedzka/11 Listopada na Bródno oraz Zamieniecka/Ostrobramska na OS. OSTROBRAMSKA. Czy ktoś mógłby potwierdzić (zaprzeczyć), iż powyższa obserwacja jest odzwierciedleniem realnej sytuacji, panującej na linii 135?

Ja tez sie wypowiem.Jeden kurs nie wystarczy.To tak samo jakbym sie przejechał jakąś linia po innej dzielnicy ,miał farta ,że jechałaby pusta i potem pisał,ze trzeba kasować.Mieszkam akurat przy trasie 135 i wiem jak wygląda jej zapełnienie.Zresztą sam często korzystam z niej na róznych odcinkach i zawsze jest pełne.Inna sprawa ,że nasze ,,kochane'' MZA polubilo 121M dawać na ta linię.Ewentualnie ,,solówki''
Dla Denisa mam propozycje-przejedź sie pierwszymi kursami -tak miedzy 4 a 6 a potem tak po 11 każdym jednym kursem - i to w obie strony.W kierunku OLSZYNKA-na odcinku praskim(od HAllera do Wileniaka) każdy kurs bedzie mial około 30-50 procent zapełnienia.Ta linia na Pradze Płn słuzy ludziom w podeszłym wieku do podjechania jeden-dwa przystanki.Jakbys tak chciał im skasowac ją -protesty murowane i to jeszcze wieksze niż przy 162.Od Wileniaka do Rawaru po 11 jeszcze nie zdażyło mi się jechać w luźnym autobusie.Dalej nie wiem jak jest bo mam zwyczaj przy RAWARZE -jak jade w kierunku Marysina-sie przesiadać, więc nie dyskutuje.W drodze powrotnej najwiecej ludzi wysiada przy Wileniaku,ale... sporo wsiada na Szwedzkiej - starszych wracających do domu z TESCO.
Linia ma -wbrew temu co piszesz -frekwencje i jest potrzebna.Jak pisałem wyżej-jedna jazda nią to troszke za mało ,żeby móc cokolwiek powiedzieć na jej temat,a juz zupełnie nie wystarcza do majstrowania przy jej trasie.
Najlepszym przykładem ,że ,,gnioty'' i ,,solówki'' zaczynaja niewystarczać jest fakt wysyłania ostatnio dośc często przez Stalowa MANów przegubowych na niektóre brygady(najczęściej 2 brygada).
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 31 mar 2007, 17:51

rufio198 pisze:Od Wileniaka do Rawaru po 11 jeszcze nie zdażyło mi się jechać w luźnym autobusie.Dalej nie wiem jak jest bo mam zwyczaj przy RAWARZE -jak jade w kierunku Marysina-sie przesiadać, więc nie dyskutuje.
Toż głównie o to nam się rozchodzi, czy można by tą linię wycofać z Zamienieckiej i Olszynki i przerzucić na Ostrobramską do Rodziewiczówny, albo do Marysina.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 31 mar 2007, 20:18

A -jeżeli tak to nie ma sprawy-ale w sumie czy jest sens?Z Olszynki tez zawsze ktos jeździ-i komus to bedzie tez przeszkadzać
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 31 mar 2007, 20:24

Na pewno w miejsce 135 na Olszynkę coś trzeba wysłać. Dlatego właśnie badamy, jakie są tam potoki, czy musi je koniecznie realizować 135 zaraz skręcające z Ostrobramskiej z powrotem w stronę Grochowskiej, czy też mogłoby to być coś jadącego dalej TŁ.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 31 mar 2007, 21:29

No cóz -moje wiadomości nie sa pierwszej świezości, ale zawsze coś.Swego czasu -jakieś 3-4 lata temu-jeździłem o róznych porach dnia z Szembek Placu do domu (okolice Szpitala Grochowskiego).Jeżdząc zauwazyłem ,że sporo tzw. ,,moherów'' wsiadało przy pl.Szembeka lub przystanek dalej i jechali do Os.Majdańska.NIe wiem czy tak dalej tak jest(dlatego nie chciałem się wypowiadać o sytuacji za RAWAREM),ale myśle ,że w tym temacie niewiele się zmieniło.
Co do zmiany krańca-JA bym wpakował 135 na kraniec SZASERÓW.
Przynajmniej ludize jadacy z stamtąd nie będa musieli sie przesiadac chcąc dojechac na Prage Płn.

Rosa

Post autor: Rosa » 31 mar 2007, 21:39

rufio198 pisze:No cóz -moje wiadomości nie sa pierwszej świezości, ale zawsze coś.Swego czasu -jakieś 3-4 lata temu-jeździłem o róznych porach dnia z Szembek Placu do domu (okolice Szpitala Grochowskiego).Jeżdząc zauwazyłem ,że sporo tzw. ,,moherów'' wsiadało przy pl.Szembeka lub przystanek dalej i jechali do Os.Majdańska.
Z Szembeka na Os Majdańska jest teraz 515.

Dennis

Post autor: Dennis » 02 kwie 2007, 10:55

rufio198 pisze:Linia ma -wbrew temu co piszesz -frekwencje i jest potrzebna.Jak pisałem wyżej-jedna jazda nią to troszke za mało ,żeby móc cokolwiek powiedzieć na jej temat,a juz zupełnie nie wystarcza do majstrowania przy jej trasie.
Nigdzie nie napisałem, że linia 135 nie ma frekwencji. To raz. Dwa, że nigdzie nie napisałem również, iż moja jednokrotna obserwacja frekwencji (a będzie ich więcej, zapewniam Cię) upewniła mnie o konieczności zmiany trasy tej linii. Ja pogląd na ten temat mam już wyrobiony, a obserwowanie frekwencji miało go jedynie potwierdzić (i póki co potwierdza). A pogląd ów mogłem sobie wyrobić dlatego, że znam Warszawę, jej układ komunikacyjny i masę bolączek oraz problemów istniejących w tej materii, busami i tramami się w swoim życiu najeździłem, a i dyplom z komunikacji miejskiej na IL PW też chyba nie jest tu bez znaczenia. Po za tym napisałem pokornie, żeby autochtoni grochowscy potwierdzili, iż moja obserwacja ma przełożenie na gros kursów tej linii. I większość zgrubsza to potwierdziła.
Ja mam wrażenie, że zareagowałeś histerycznie, nie wiedząc dokładnie, co postuluję zrobić ze 135. Otóż powtórzę, w związku z tym: linię 135 chciałbym generalnie wzmocnić, bo uważam, że ma potencjał i mogłaby być naprawdę dobrze wykorzystywana. Do tego ostatniego potrzeba jednak IMHO drobnych korekt trasy. Korekt, które mogłyby jednocześnie spowodować, iż duże potoki pasażerów, podróżujących pomiędzy różnymi miejscami Pragi Płn i Płd (szeroko rozumianych), miałyby wreszcie sprawne i szybkie połączenie autobusowe (chodzi głównie o tych, nieobjętych zasięgiem tramwaju). Dlatego uważam, że 135 powinno "zahaczać" o takie miejsca (nieobsłużone tramami), jak CH Promenada, Cmentarz Bródnowski, czy Szpital Bródnowski, jednocześnie nie omijając ważnych miejsc docelowych obsługiwanych obecnie (RAWAR, Szpital Grochowski, Urząd Dzielnicy Praga Płd, TESCO przy Stalowej) i punktów przesiadkowych (RAWAR, SZWEDZKA, RONDO ŻABA). Stąd propozycja np. takiej trasy:
:arrow: 135 BRÓDNO-PODGRODZIE – Chodecka – Budowlana – Wincentego – Szwedzka – Świerczewskiego – Targowa – Zamoyskiego – Grochowska – Międzyborska – Cyraneczki – Grenadierów (powrót bezpośrednio Grenadierów) – Ostrobramska – Rodziewiczówny – OS. OSTROBRAMSKA.
Ponieważ nie chcę bić piany i wyskakiwać do ZTMu z kosmicznymi propozycjami (a teren nie jest mi najlepiej znany osobiście), staram się zweryfikować sensowność tej propozycji. Jeżdżąc od czasu do czasu (trochę to jednak daleko ode mnie) i posiłkując się netem. Na kilku forach gazety.pl zapodałem tę propozycję i muszę stwierdzić, iż circa about 2/3 wypowiadającch się poparło ten pomysł, w tym niektórzy entuzjastycznie. Także Wawkomowicze wypowiadają się bardzo często przychylnie. Jednokrotna obserwacja też wykazała zgodność z założeniami i została w wiekszości potwierdzona, jako reprezentatywna dla większości kursów linii 135. Ja jednak ciągle zbieram dane i zamierzam nadal wykonywać obserwacje (notabene jakby ktoś z Wakomowiczów jechał 135 i mógł jakieś dane liczbowe o frekwencji – choćby orientacyjne – podać, będę zobowiązany) napełnienia. Jest więc jeszcze czas, żeby mnie przekonać, że jakiekolwiek zmiany przy trasie 135 są niepotrzebne a relacje interpraskie można zrealizować inaczej, względnie wogóle ich nie realizować, bo nie ma zapotrzebowania. Ale przekonanie mnie łatwe nie będzie i trzeba się będzie trochę bardziej postarać :P
Pozdrawiam

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 02 kwie 2007, 16:29

rufio198 pisze: Co do zmiany krańca-JA bym wpakował 135 na kraniec SZASERÓW.
Przynajmniej ludize jadacy z stamtąd nie będa musieli sie przesiadac chcąc dojechac na Prage Płn.
No tak, genialny argument.
To tak jak do Wileńskiego z Wiatracznej jeździć 145+512.
ŁK

Dennis

Post autor: Dennis » 13 kwie 2007, 15:06

Wczoraj przeprowadziłem kolejne pomiary napełnienia w busach linii 135 w szczycie porannym. Poniżej przedstawiam wyniki. Końcowe odcinki tras są pomierzone przynajmniej jeden raz, przy czym większość - 2 razy. Środki tras, póki co, po jednym razie.
Widać wyraźnie, że napełnienie jest zdecydowanie największe na odcinku środkowym trasy: od/do RAWARU (ZAMIENIECKIEJ) do/od SZWEDZKIEJ (DW. WILEŃSKIEGO). Czy ktoś mógłby potwierdzić, że zapełnienie jest analogiczne (prawdopodobnie będzie odwrotnie, busy będą bardziej zapełnione w kierunku Pragi Płn) w szczycie popołudniowym :?:
Enyłej, póki co moja teza, iż jak najbardziej możliwe jest skierowanie 135 na OS. OSTROBRAMSKA oraz BRÓDNO-PODGRODZIE, wydaje się potwierdzać w realu :dance:
Załączniki
135.3.JPG
135.4.JPG

ODPOWIEDZ