no niezupełnie adekwatne porównanie, gdyż Muzeum Powstania Warszawskiego mimo iż jest długą nazwą, to jest esencjonalne (krócej się nie da), zaś Muzeum Historii Żydów Polskich stanowi rozwinięcie Muzeum Żydowskiego.person pisze:Byłaby tej samej długości co Muzeum Powstania Warszawskiego.kulikowski pisze:za długa nazwa
Nowe nazwy przystanków
- kulikowski
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88
Naprawdę?kulikowski pisze: zaś Muzeum Historii Żydów Polskich stanowi rozwinięcie Muzeum Żydowskiego.
A ja myślałem, że to oficjalna nazwa:
http://www.jewishmuseum.org.pl/pl/cms/strona-glowna/
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tak mi się kołacze, że była jakaś uchwała w tej sprawie - bodaj 15 znaków miał być limit. Był to jeden ze skutków kontrowersyjnych zmian nazw krańców. Ale w wyszukiwarce oczywiście nic nie idzie znaleźć...emyl pisze:Coo? Niby jaka miałaby być ta długość?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ale w adresie strony mamy...person pisze:Naprawdę?kulikowski pisze: zaś Muzeum Historii Żydów Polskich stanowi rozwinięcie Muzeum Żydowskiego.
A ja myślałem, że to oficjalna nazwa:
http://www.jewishmuseum.org.pl/pl/cms/strona-glowna/
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wyobrażasz sobie "społeczeństwo internetowe" wpisujące adres www.museumofthehistoryofpolishjews.waw.pl ?
Kliknij na wersję angielską, oficjalna nazwa jest wiernym tłumaczeniem.
Kliknij na wersję angielską, oficjalna nazwa jest wiernym tłumaczeniem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Mimo wszystko adres strony, który oczywiście nie jest oficjalnym odbiciem nazwy oficjalnej, wskazuje dopuszczalność użycia takiego właśnie skrócenia.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Metro Centrum Nauki Kopernik. 28.Glonojad pisze:Tak mi się kołacze, że była jakaś uchwała w tej sprawie - bodaj 15 znaków miał być limit.emyl pisze:Coo? Niby jaka miałaby być ta długość?
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Moim zdaniem pora wprowadzić uproszczenie i zamiast słowa "Metro" umieszczać samo "M". I tak każdy wie o co chodzi, a wizualnie panuje większy porządek we wszystkich środkach informacji pasażerskiej.
Zresztą, jest zespół Metro Politechnika, tymczasem rzeczona uczelnia znajduje się w rejonie zespołu Pl. Politechniki. Także bez przesady. Takie coś już od wielu lat funkcjonuje. Przy czym nazwa łączona jest oczywiście skandalicznym bublem na miarę "Ratusz Arsenał". Albo "M Nowy Świat" albo "M Uniwersytet" i do widzenia.
Zresztą, jest zespół Metro Politechnika, tymczasem rzeczona uczelnia znajduje się w rejonie zespołu Pl. Politechniki. Także bez przesady. Takie coś już od wielu lat funkcjonuje. Przy czym nazwa łączona jest oczywiście skandalicznym bublem na miarę "Ratusz Arsenał". Albo "M Nowy Świat" albo "M Uniwersytet" i do widzenia.
Z tym, że tu masz identyczne określenie na dwa różne ZP, czego nie można nazwać "z przesadą". Różnica między Politechniką a placem Politechniki jest dużo bardziej widoczna niż między metrem Nowy Świat Uniwersytet a Uniwersytetem. To tak, jakby mówić, że Bródnowska jest na Bródnie...
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17
10 11 12
13 14
15 17