Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 06 mar 2014, 14:36

Na oko są to wartości większe, niż migracja zewnętrzna. Po pierwsze skok majątkowy jest mniejszy, po drugie bariery są mniejsze (np. językowa), po trzecie jest bliżej ("słoiki"). Przykładowo z mojej klasy licealnej (Kielce) chciało emigrować do Krakowa lub Warszawy ok. 2/3 klasy; choć faktem jest, że było to nieprzeciętnie dobre liceum, więc i chętnych do migracji na studia więcej.

Pustawe I lata mogą być skutkiem niżu demograficznego. Ale studia to pikuś, za parę lat nie będzie kto miał myśleć nad tworzeniem miejsc pracy.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 06 mar 2014, 15:44

esm pisze:Nie wiem czy są to wartości istotne. Pustki już widać na uczelniach. Poza tym z "naturalnych" względów będzie więcej lokali w dzielnicach typu Śródmieście czy Mokotów.
1. Studenci nie zasiedlają mieszkań. Albo wynajmują mieszkanie w kilka osób (przeważnie w blokach z wielkiej płyty) albo akademik.
2. Z mojej klasy maturalnej około 70% ludzi wyjechało z Radomia na stałe (część najpierw na studia a potem została, a część od razu pod kątem pracy).
3. Warszawie nie grozi spadek liczby ludności w najbliższym czasie... Osoby zamożne budują sobie domy jednorodzinne na przedmieściach i pod miastem, ale na ich miejsce ściąga "na dorobku" 3-4 razy więcej ludzi. Warszawa drenuje kadry w kraju - głównie tych, którzy rozważają wyjazd za pracą zarobkową, ale z różnych względów nie decydują się na wyjazd do innego kraju.
4. Efekt kuli śniegowej. Osoby mieszkające katem u kogoś poznają się w Warszawie na studiach/w pracy, wiążą się i wynajmują mieszkanie wspólnie, zamiast dojeżdżać (we dwoje wychodzi taniej).

Tak po krótce opisałem z własnej perspektywy, jako przedstawiciela ludności napływowej z zamiarem stałego zamieszkania :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 07 mar 2014, 10:49

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 15583.html

Dziadek Fangor wolał się dogadać zamiast iść na udry....
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 cze 2014, 19:52

Decyzja podjęta, metro na Bródno. I jak tak, panie Wojciechu R.? Może jednak przypomnieć sobie swoje obietnice wyborcze i powalczyć chociaż o tramwaj?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 23 cze 2014, 20:10

To było do przewidzenia... a w to, że ktokolwiek powalczy o tramwaj wątpię, nie w tej rzeczywistości.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 23 cze 2014, 20:43

Prędzej, niż o tramwaj, Derbom rozewrze się paszcza w sprawie BRT :term:

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 cze 2014, 20:59

Ale czemu w zasadzie?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 23 cze 2014, 22:16

Bo autobus może mieć czerwony numerek kończący się na 27, a tramwaj nie.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 24 cze 2014, 14:05

W sumie przedłużenie 27 z Potockiej przez Most Krasińskiego na Derby i nadanie jej czerwonego numerka nie było by takie złe :-k

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 24 cze 2014, 14:06

Autobus Czerwon pisze:W sumie przedłużenie 27 z Potockiej przez Most Krasińskiego na Derby i nadanie jej czerwonego numerka nie było by takie złe :-k
Wraz z przekierowaniem przez pl. Bankowy :p

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 24 cze 2014, 14:18

Zapominacie o najważniejszym: to ma się zatrzymywać tylko na Białołęce i potem w Śródmieściu, żeby przypadkiem tłoczno się nie zrobiło.
Obrazek

michj

Post autor: michj » 24 cze 2014, 14:22

primoż pisze:Wraz z przekierowaniem przez pl. Bankowy :p
Miałem też inny pomysł - by dodatkowo skierować ją przez Al. Prymasa Tysiąclecia na Zachodni, żeby nieco lepiej wykorzystać odcinek na tej trasie po jego zbudowaniu :p

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 24 cze 2014, 18:18

Glonojad pisze:Decyzja podjęta, metro na Bródno. I jak tak, panie Wojciechu R.? Może jednak przypomnieć sobie swoje obietnice wyborcze i powalczyć chociaż o tramwaj?
Jednym ruchem wykolejono program wyborczy radnym z Zielonej Białołęki i Zarządowi Dzielnicy Białołęka. Ale jak się jest nieprzemakalnym na argumenty to tak jest....
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 cze 2014, 21:59

Kolega BJJ do dziś nie może wyjść z szoku :p

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 25 cze 2014, 9:16

Kolega BJJ to raczej w opozycji do osób które wymyśliły , że metro pojedzie za TT.
Co nie znaczy , że nie popierał pomysłu , bo nie wiem. :-k

ODPOWIEDZ