Trasa Siekierkowska

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 22 kwie 2007, 23:10

:arrow: Prowizorki są najtrwalsze, to i zapadnięta jezdnia może rok poczekać. Po co drogowcy mają się spieszyć, skoro droga jest na gwaracji? :neutral: A w ogóle to projekt budowlany i wszelkie ekspertyzy nie uwzględniały tego, że teren jest podmokły? :-?
GW pisze:Siekierkowska równiejsza za rok

śmik, ostatnia aktualizacja 2007-04-22 12:05

Osiadający fragment Trasy Siekierkowskiej na Gocławiu drogowcy wyrównają dopiero za rok.

Osiada fragment jezdni na odcinku Trasy Siekierkowskiej - od Płowieckiej w kierunku mostu Siekierkowskiego. W ZDM odbyła się w tej sprawie narada, w której uczestniczyli m.in. przedstawiciele wykonawcy firmy Budimex - Dromex i niezależni eksperci. - Jezdnia osiada, bo grunty w tym miejscu są podmokłe. Uznaliśmy, że jezdnia zostanie wyrównana, ale dopiero za rok, gdy najprawdopodobniej przestanie się obniżać - zapowiada Andrzej Jaworski z firmy ZBM Inwestor. Zastępczy, która nadzoruje prace na Trasie Siekierkowskiej. Twierdzi, że zapadnięta jezdnia nie zagraża bezpieczeństwu kierowców.

Andrzej Jaworski dodał, że pod koniec maja będą gotowe estakady łączące Trasę Siekierkowską z Płowiecką. Zostaną otwarte najprawdopodobniej dopiero w pierwszej połowie czerwca, bo wcześniej trzeba uzyskać wszelkie pozwolenia na użytkowanie.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 21 maja 2007, 0:36

:arrow: Estakady prawie gotowe. Szkoda, że gazeta nie zamieściła jakiejś mapki, bo już teraz trudno szybko połapać się, jak to wszystko przebiega i z czym się łączy.
GW pisze:Kiedy pojedziemy nowymi estakadami Trasy Siekierkowskiej

Krzysztof Śmietana, ostatnia aktualizacja 2007-05-20 23:02

Kończy się budowa estakad, które połączą Trasę Siekierkowską z ul. Płowiecką. Wśród nich jest ponad 700-metrowy wiadukt, jeden z najdłuższych w Polsce.

Wszystkie przejazdy przeszły już próbę obciążeniową. Według Instytutu Badawczego Dróg i Mostów ugięły się prawidłowo, nie przekraczając dopuszczalnych norm. Na estakadzie, którą będzie się wjeżdżać z Płowieckiej na Trasę Siekierkowską, stanęło aż dziesięć 28-tonowych ciężarówek. To najdłuższy tego typu obiekt w Polsce, który powstał nad skrzyżowaniem. Ma 730 m.

Każda estakada wyróżnia się zaś nietypowymi jaskrawymi kolorami - jedne są pomarańczowe, inne zielone. - Taką kolorystykę zaproponowaliśmy kilka lat temu pracownikom Biura Naczelnego Architekta. Spodobała im się - mówi Edward Kowalczyk z Transprojektu Gdańskiego, firmy, która przygotowywała dokumentację trasy. Teraz na wiaduktach montowane są jeszcze ekrany akustyczne, a pod nimi kończy się budowa chodników i ścieżek rowerowych. Wszystkie prace mają się skończyć 24 maja. Wtedy inwestor zacznie się starać o pozwolenie na użytkowanie. Estakadami pojedziemy najprawdopodobniej na początku czerwca.

Korki na pewno się zmniejszą, ale, niestety, dla kierowców jeżdżących z Rembertowa udogodnienia będą niewielkie. Ogromny węzeł będzie gotowy dopiero w połowie. Trzeba jeszcze zbudować ogromne rondo na skrzyżowaniu Trasy Siekierkowskiej, Płowieckiej i ul. Marsa, a nad nim estakady w kierunku Rembertowa. ZDM liczy na to, że pod koniec roku uzyska wszelkie dokumenty potrzebne do tej inwestycji. Prace zaczęłyby się wiosną przyszłego roku i potrwałyby ok. 20 miesięcy.

kasprzak

Post autor: kasprzak » 21 maja 2007, 15:24

ciekaw jestem, jakie autobusy puszcza nowym zjazdem. czyzby jakas linia Rembertow-Ursynow?

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 22 maja 2007, 0:38

kasprzak pisze:ciekaw jestem, jakie autobusy puszcza nowym zjazdem. czyzby jakas linia Rembertow-Ursynow?
:arrow: Masz na myśli coś nowego, czy chcesz wyprostować w ten sposób linię 143?

Rosa

Post autor: Rosa » 22 maja 2007, 9:05

143 to raczej nie bo straciłaby ta linia z 50% pasażerów po praskiej stronie :)

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 22 maja 2007, 9:23

Rosa pisze:143 to raczej nie bo straciłaby ta linia z 50% pasażerów po praskiej stronie :)
Dokładnie. 301 raczej też nie jest do wyprostowania, więc chyba jakaś nowa linia czy inne.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 22 maja 2007, 11:37

Piotrek pisze:
Rosa pisze:143 to raczej nie bo straciłaby ta linia z 50% pasażerów po praskiej stronie :)
Dokładnie. 301 raczej też nie jest do wyprostowania, więc chyba jakaś nowa linia czy inne.
119, taką mam koncepcje, ale czy dobra już sam nie wiem.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 22 maja 2007, 12:29

kasprzak pisze:ciekaw jestem, jakie autobusy puszcza nowym zjazdem. czyzby jakas linia Rembertow-Ursynow?
Nie rozumiem pytania :-s Nowymi estakadami może pojechać 502 i 525 pod warunkiem, że w kierunku wschodnim zlikwiduje się przystanki "Płowiecka". A na pomarańczowej póki co nie zawita żaden autobus... Żadna linia tam nie kursuje i szczerze wątpię, żeby ZTM uruchamiał linię tylko po to aby kursowała nową estakadą...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 22 maja 2007, 12:33

R-11 Kleszczowa pisze:Nowymi estakadami może pojechać 502 i 525 pod warunkiem, że w kierunku wschodnim zlikwiduje się przystanki "Płowiecka".
Nie wiem czy na to pójdą... W sumie dość ważny węzeł.

[ Dodano: 2007-05-22, 12:34 ]
Krzysiek pisze:119, taką mam koncepcje, ale czy dobra już sam nie wiem.
I dokąd? Jeśli już to ja bym na os.Las dał 119 - tylko nie wiem jak z nawierzchnią tam jest.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 22 maja 2007, 12:37

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Nowymi estakadami może pojechać 502 i 525 pod warunkiem, że w kierunku wschodnim zlikwiduje się przystanki "Płowiecka".
Nie wiem czy na to pójdą... W sumie dość ważny węzeł.
Nie powiedziałbym. Gdyby te dwie linie ominęły ten węzeł w drodze na wschód miasta tragedia by się nie stała :roll:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 22 maja 2007, 12:47

R-11 Kleszczowa pisze:Gdyby te dwie linie ominęły ten węzeł w drodze na wschód miasta tragedia by się nie stała :roll:
A ja nie powiedziałem, że to będzie tragedia :> Tez mam nadzieje, że pojadą estakadą, tylko stwierdziłem, że jest to dość ważny węzeł.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 22 maja 2007, 12:52

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Gdyby te dwie linie ominęły ten węzeł w drodze na wschód miasta tragedia by się nie stała :roll:
A ja nie powiedziałem, że to będzie tragedia :> Tez mam nadzieje, że pojadą estakadą, tylko stwierdziłem, że jest to dość ważny węzeł.
Może podpadnę, ale w tej relacji to nie jest wcale ważny węzeł. Sam zobacz:
:arrow: 502 i 525 omijają ten przystanek w kierunku wschodnim. Ludzie nie tracą teoretycznie żadnej możliwości przesiadek. Dlaczego :?: Do podmiejskich przesiadają się przy Edisona (a zyskują czas, który autobus spędza w korku do świateł przy Marsa). W drodze w inne rejony mają z ciągu TŁ i z Centrum inne autobusy więc nie muszą korzystać z 502 i 525. Jedynym minusem jest brak przesiadki w linie do Ząbek, ale jeśli chcą to już z Centrum tudzież ciągu TŁ mogą wybrać stosowne linie umożliwiające takową przesiadkę.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 22 maja 2007, 13:00

Ok przyznam Ci rację. Nie mniej wygodniej byłoby się tam przesiąść ze względu na ilość linii np.do Rembertowa ( +515, czy 183), albo do Marysina (+115, czy 173).
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 22 maja 2007, 13:02

Piotrek pisze:Ok przyznam Ci rację. Nie mniej wygodniej byłoby się tam przesiąść ze względu na ilość linii np.do Rembertowa ( +515, czy 183), albo do Marysina (+115, czy 173).
Z czego się przesiąść :?: Z linii, które jadą z rejonów (ba z przystanków), z których już jadą linie w tamte rejony 8-[
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 22 maja 2007, 13:04

R-11 Kleszczowa pisze:Z linii, które jadą z rejonów (ba z przystanków), z których już jadą linie w tamte rejony 8-[
Przystanek Międzynarodowa na przykład :D
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

ODPOWIEDZ