Tak, potwierdzona na pewno. Na chwilę obecną trasa 523 na Bemowie nie ulegnie zmianie. I całe szczęście, bo jest optymalna.mb90pl pisze:czy to aby na pewn informacja potwierdzona?
Komunikacja Miejska na Bemowie
Moderator: Wiliam
http://www.zw.com.pl/artykul/10,590832_ ... icach.html
Autobusowe zamieszanie w Warszawie i okolicach
(...)
Zmieniają się trasy 220 i 149
Od 30 kwietnia zmianie ulegnie też trasa linii 220 w rejonie pętli Stare Bemowo. Trasa będzie przebiegała prosto ulicą Radiową, z pominięciem przejazdu ulicami Kaliskiego i Kutrzeby. Likwidacji ulegnie przystanek Boernerowo 01, zaś przystanek Boernerowo 02 zostanie zawieszony.
Od 9 maja zmiany dotkną przystanku krańcowego dla linii 149. Zamiast przystanku Górczewska 06 będzie obowiązywał przystanek 09 wspólny z liniami 714, 719, 729 oraz N95.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
KLIK
Bemowo odcięte od świata: mniej linii, więcej przystanków
Kłopoty mieszkańców zaczęły się w połowie czerwca, gdy z ulic Bemowa i Woli zniknęły dwie "czerwone" linie - 501 i 507. Zastąpiła je stara-nowa "czarna" linia 109. Jednak w tej zabawie w czerwone i czarne zapomniano o ludziach.
Ktoś w ZTM uznał, że skoro mieszkańcom odległych zakątków Bemowa odebrano dwie szybkie linie, to można równocześnie dołożyć przystanków. I tak linia 171 "zyskała" kilka nowych na początkowym odcinku trasy, jadąc objazdem przez ul. Żołnierzy Wyklętych. Musiała zastąpić "niepotrzebną" linię 507.
Inną pociechą jest linia 109. Widać wysiłek ZTM i MZA dbających o to, by pasażerom godnie zastąpić klimatyzowane autobusy linii 501. Ogromnym wysiłkiem ściągnięto więc z całego miasta zdezelowane, połatane, cieknące neoplany (rok produkcji: połowa lat 90.). A także mnóstwo solarisów kibitek, najgorszego chyba w mieście modelu - z kilkoma wąziutkimi oknami i bez klimatyzacji. Na dodatek 109 mozolnie tłucze się od przystanku do przystanku. Ludzi podróżujących z Jelonek do szału doprowadzają zwłaszcza dwa: PKP Wola i następny - Syreny 300 m dalej. Najczęściej nikt na nich nie wsiada ani nie wysiada. To może, skoro zatrzymują się tu niemal wszystkie linie, 109 już nie musi? I szybciej dzięki temu dowiezie ludzi do Centralnego?
Niełatwo mają też korzystający z linii 523. W jej przypadku występuje największe stężenie jazgoczących i wysokopodłogowych gruchotów marki Ikarus. Dlaczego? Może to kolejny przejaw dziwnej logiki ZTM utrudniającej mieszkańcom Bemowa w miarę komfortową podróż. Taki przejaw jak zawieszenie linii E-2. Powód nie lada - wakacje! W ZTM uznano chyba, że ci z Bemowa gremialnie wzięli dwa miesiące urlopu. I jeśli nie potrzebują 501 ani 507 oraz mają dużo czasu na podróż 109, to pogodzą się też z brakiem autobusów E-2. Choć ja podejrzewam, że linia zniknęła raczej z corocznego przyzwyczajenia - jeśli mamy wakacje, to zabieramy E-2. A że kilka dni wcześniej już zabraliśmy dwie linie? Trudno.
Bez zmian kursuje za to autobus 410 - linia widmo wożąca raz na pół godziny ludzi z odległych Grot do Zachęty. To musi być linia tak rzadko używana i ukryta, że pominęli ją nawet reformatorzy z ZTM.
- Colony
- Kontakt:
Wiadomo, że sezon ogórkowy, ale faktycznie dotknięto tu paru irytujących zwykłego pasażera rzeczy jak wydłużenie czasu przejazdu no i spadek komfortu autobusów. Inna rzecz, że 523 jeździło tak zawsze, a nie od jakiegoś czasu.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
Powinni się sie cieszyć, że 523 ma duże okna. Widać, że zapomniano o klimatyzowanym 105 i tramwajach!Colony pisze:Wiadomo, że sezon ogórkowy, ale faktycznie dotknięto tu paru irytujących zwykłego pasażera rzeczy jak wydłużenie czasu przejazdu no i spadek komfortu autobusów. Inna rzecz, że 523 jeździło tak zawsze, a nie od jakiegoś czasu.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
O mamo. (osa) był w Bydgoszczy robić zdjęcia to ktoś wpuścił "fachurę" do klawiatury...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
W Bydgoszczy to ja byłem, ale w maju. Z drugiej strony, czy ja albo śmik mamy monopol na teskty komunikacyjne? Zwłaszcza że - abstrahując od stylu i argumentu z nową trasą linii 171 zachaczającej o przystanek Rodła (pod tym bym się nie podpisał) - jest w tym tekście wiele racji. Na podobne niedogodności dla bemowiaków (cięcie rozkładów na wakacje i zawieszenie jednego z ostatnich szybkich połączeń do centrum, czyli E-2)zwracałem uwagę już z miesiąc temu, pisząc o beznadziejnym pomyśle z uruchamianiem linii 575 na lotnisko, na którą znalazły się brygady: http://autobusczerwony.blox.pl/2011/07/ ... oredy.html
Wygląda też na to, że błędem było zastępowanie na Jelonkach linii 506 przez rzadkie 422 - ludzie chcą tym o dziwo jeździć. Może w weekendy nie byłoby dużego popytu, ale w dni powszednie jest i to wyraźny. Inna rzecz, że jak się zaczną jesienne korki przed pl. Zawiszy, to ludziom może się odechcieć jazda tą trasą. Jeśli będzie wtedy b. źle, tobym przekierował tę linię z Towarowej w al. JPII czy nawet Marszałkowską.
Wygląda też na to, że błędem było zastępowanie na Jelonkach linii 506 przez rzadkie 422 - ludzie chcą tym o dziwo jeździć. Może w weekendy nie byłoby dużego popytu, ale w dni powszednie jest i to wyraźny. Inna rzecz, że jak się zaczną jesienne korki przed pl. Zawiszy, to ludziom może się odechcieć jazda tą trasą. Jeśli będzie wtedy b. źle, tobym przekierował tę linię z Towarowej w al. JPII czy nawet Marszałkowską.
Kłamsto Przecież 410 też pociętoGazeta tołeczna pisze:Bez zmian kursuje za to autobus 410 - linia widmo wożąca raz na pół godziny ludzi z odległych Grot do Zachęty. To musi być linia tak rzadko używana i ukryta, że pominęli ją nawet reformatorzy z ZTM.
Ale ktoś zapomniał jej zmienić numerka.ZEA_R-0 pisze:Kłamsto Przecież 410 też pociętoGazeta tołeczna pisze:Bez zmian kursuje za to autobus 410 - linia widmo wożąca raz na pół godziny ludzi z odległych Grot do Zachęty. To musi być linia tak rzadko używana i ukryta, że pominęli ją nawet reformatorzy z ZTM.
ŁK