Kącik porad komputerowych

Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy

esbek
Kontakt:

Post autor: esbek » 11 cze 2013, 19:56

Jeżeli będziesz kupował laptopa to będziesz miał gwarancję producenta i tym gwarancjom należy się przyjrzeć co zapewniają. Przy składaku radziłbym skorzystać z którejś z firm z Warszawskiej Giełdy Elektronicznej w przejściu przy GUSie. Zazwyczaj nie mają drogo i trzymają się nie najgorzej.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast

Awatar użytkownika
MALIN

Post autor: MALIN » 11 cze 2013, 21:41

Ostatnio mam problemy z ADBlockiem. Mam zainstalowanego w chrome i firefoxie - działa, ale jak otworzę ponownie stronę wyskakują mi reklamy, które się wcześniej nie pojawiały.

Problem mam od ok. tygodnia
Transport to życie, transport to pasja, transport to miłość, rzecz jasna 8-)

Teokryt

Post autor: Teokryt » 11 cze 2013, 21:48

esbek pisze:Zazwyczaj nie mają drogo i trzymają się nie najgorzej.
Jedne z najdroższych sklepów jakie widziałem. Nie polecam, chyba ze naprawdę maja coś co cię interesuje.

Ten sam HUB USB w jednym sklepie 60zł, w drugim 30zł, w trzecim 20zł, na allegro przesyłką 15zł.
Obrazek

Awatar użytkownika
MALIN

Post autor: MALIN » 09 lip 2013, 11:46

Poszukuje darmowego programu do ściągnięcia (najlepiej w wersji po polsku), tak by można było obrobić zdjęcie, dodać napis lub nawet przerobić sam napis na jakieś fajne logo itp.

I nie chodzi mi o painta :D
Transport to życie, transport to pasja, transport to miłość, rzecz jasna 8-)

Teokryt

Post autor: Teokryt » 09 lip 2013, 11:53

GIMP.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lip 2013, 13:55

BluRay, na komputerze. Kodek niedrogi (bo w darmowy już przestałem wierzyć) albo odtwarzacz (z kodekiem wbudowanym) ktoś poleci?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 16 lip 2013, 14:05

Glonojad pisze:(bo w darmowy już przestałem wierzyć)
Przyznaję, że nie miałem płyty BluRay w łapie, ale jest coś czego VLC nie łyka?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lip 2013, 17:19

Właśnie to.
Błąd Blu-Ray:
Ta płyta Blu-Ray wymaga biblioteki do dekodowania AACS, a twój system jej nie posiada.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 17 lip 2013, 10:33

A to widział? http://www.youtube.com/watch?v=tZAbZQDOOio (przy czym uprzedzam, że nie testowałem)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 lip 2013, 18:08

Flimik jak filmik, linki ważne - działa, dzięki! :)

Awatar użytkownika
Ikarusomaniak

Post autor: Ikarusomaniak » 18 lip 2013, 12:17

Mam pytanie - jak do zagranicznej klawiatury dołączyć PL znaki? Tzn. nie chodzi o przełączanie się między klawiaturą obcojęzyczną a PL (alt+lewy shift, tyle potrafię;)), lecz o stałe dołączenie do obcej klawiatury "ą", "ę" itp., żeby włączały się z altem, tak, jak jest na PL klawiaturze programisty. System - Windows 7.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 18 lip 2013, 13:13

Nie bardzo rozumiem problemu. To po przełączeniu klawiatury na Polski Programisty nie możesz używać ALT +E aby uzyskać ę?

Tak przy okazji polecam wszystkim nowy układ, Polski międzynarodowy:
http://www.robinski.org/portfolio/polsk ... ynarodowy/
Obrazek

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 18 lip 2013, 13:34

Teokryt pisze:To po przełączeniu klawiatury na Polski Programisty nie możesz używać ALT +E aby uzyskać ę?
Po trzecim przeczytaniu wyszło mi, że chodzi o możliwość jednoczesnego wykorzystania skrótów z używanego przez Ikarusomaniaka obecnie układu klawiatury i polskiego programisty.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Ikarusomaniak

Post autor: Ikarusomaniak » 18 lip 2013, 15:09

fik pisze:
Teokryt pisze:To po przełączeniu klawiatury na Polski Programisty nie możesz używać ALT +E aby uzyskać ę?
Po trzecim przeczytaniu wyszło mi, że chodzi o możliwość jednoczesnego wykorzystania skrótów z używanego przez Ikarusomaniaka obecnie układu klawiatury i polskiego programisty.
Bingo.

Przepraszam, jeśli wyraziłem się niejasno. Muszę wykonać dosyć żmudne zadanie (a la słownik) wymagające znaków zarówno PL jak i obcych - ciągłe przełączanie się między klawiaturami spowalnia mi pracę, a wpisów do zrobienia mam masę, więc najprościej byłoby dodać do klawiatury polskie znaki w postaci kombinacji klawiszy jak w PL klawiaturze programisty (np. alt+E żeby było ę - chociaż to kiepski przykład, bo akurat daje mi to symbol €, więc musiałbym to podmienić :) ).

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 18 lip 2013, 16:29

Ustaw skróty symboli wedle własnego uznania. Ja tak sobie oskrótowałem wszystkie niemieckie umlauty i jestem bardzo zadowolony z życia. Aczkolwiek siedzę na Office2003, więc mogą być różnice w funkcjonalnościach.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

ODPOWIEDZ