Modernizacja Al. Jerozolimskich (R. Zesłańców - Łopuszańska)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 11 sty 2012, 11:52

BJ pisze:A jest w planach modernizacja samych Alej na odc. Łopuszańska-Pruszków?
Jak dobrze pamiętam odcinek ten miał być zmodernizowany do 2002 roku. :D
Teraz chyba plany upadły. Tak samo jak obwodnicy Pruszkowa i Grodziska Maz.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 11 sty 2012, 18:43

Plesim pisze:Teraz chyba plany upadły.
Tam by się przydał chociaż remont nawierzchni i ustawienie latarni tam, gdzie obecnie jest ciemno, jak w dupie u Murzyna...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 11 sty 2012, 18:58

^^^ To akurat fakt :-k
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 sty 2012, 19:26

Kleszczu pisze: Węzeł z TSW tylko trochę poprawi sprawę bo korek przesunie się bliżej Pruszkowa (no chyba, że część ludzie zacznie jechać Al.J > TSW > POW > Al.J. :-k )
Zasadniczo, to na razie korek się przesunął na RZS. Trudno powiedzieć, że to bliżej Pruszkowa... tak czy siak, jest po prostu dramatycznie.

Nie wiem, kto na budowie tego węzła zyskał - może Pruszków jadący na Mokotów (który za pół roku będzie miał w tej relacji układ dróg S)? Tak czy siak, za te bodajże 160 mln złotych można by było:
- wybudować tramwaj od Puławskiej do Stegien albo i al. Rzeczpospolitej,
- kupić 8 ezt eskaemce, albo
- kupić 120 przegubowców, albo
- kupić 20 tramwajów dwukierunkowych

i każda jedna z tych inwestycji spowodowałaby realne usprawnienie układu komunikacyjnego, także w komunikacji indywidualnej (przesiadka części kierowców). Co da nam ten węzeł?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 11 sty 2012, 20:40

Glonojad pisze:Zasadniczo, to na razie korek się przesunął na RZS.
Czy mam wnioskować, że dzięki tym 160 mln zł 127, 191 i insze 517 będzie jeszcze mniej regularne?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 sty 2012, 20:54

Może chociaż 189 się poprawi...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 11 sty 2012, 20:58

A dlaczego? Mniej ruchu na Marynarskiej? Chyba właśnie więcej :-k

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 sty 2012, 21:06

A, racja. Potok z Pruszkowa.

Ciekawe, co w Studium Wykonalności dla tego węzła założono...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 11 sty 2012, 21:13

Glonojad pisze:
Kleszczu pisze: Węzeł z TSW tylko trochę poprawi sprawę bo korek przesunie się bliżej Pruszkowa (no chyba, że część ludzie zacznie jechać Al.J > TSW > POW > Al.J. :-k )
Zasadniczo, to na razie korek się przesunął na RZS. Trudno powiedzieć, że to bliżej Pruszkowa... tak czy siak, jest po prostu dramatycznie.
Nie dziwi mnie to - na końcu wanny z trzech pasów robi się jeden... (gorzej niż przed modernizacja i w jej trakcie :]). Węzeł z TSW sprawi, że ruch jakoś się tam rozłoży ale IMO korek będzie stał przed Ryżową...
Glonojad pisze: Nie wiem, kto na budowie tego węzła zyskał - może Pruszków jadący na Mokotów (który za pół roku będzie miał w tej relacji układ dróg S)?
Obserwując postęp na budowie S2/S79 to śmiem stwierdzić, że pisząc "za pół roku" wykazujesz się wręcz gigantycznym optymizmem :p
Glonojad pisze: Tak czy siak, za te bodajże 160 mln złotych można by było:
- wybudować tramwaj od Puławskiej do Stegien albo i al. Rzeczpospolitej,
- kupić 8 ezt eskaemce, albo
- kupić 120 przegubowców, albo
- kupić 20 tramwajów dwukierunkowych

i każda jedna z tych inwestycji spowodowałaby realne usprawnienie układu komunikacyjnego, także w komunikacji indywidualnej (przesiadka części kierowców). Co da nam ten węzeł?
Ale tak czy siak jakiś remont/modernizacja skrzyżowania Łopuszańska/Al.J była potrzebna :-k
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

MichalJ

Post autor: MichalJ » 11 sty 2012, 21:20

Jeszcze raz - ewentualny korek przed Ryżową objedzie się przez Opacz.
Otwarcie S2/A2 (nieważne, za pół roku czy za rok) tę okolicę jednak odkorkuje. Na jakiś czas.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 sty 2012, 21:35

Jak objadą przez Opacz, to RZS będzie stało do wanny - skoro dziś stało do Popularnej...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 11 sty 2012, 21:36

MichalJ pisze:Jeszcze raz - ewentualny korek przed Ryżową objedzie się przez Opacz.
Tzn. Ryżową objedzie osoba jadąca do Piastowa/Pruszkowa. Jadąca do Ursusa (a ten skutecznie się rozbudowuje) skutecznie korek wspomoże...
MichalJ pisze: Otwarcie S2/A2 (nieważne, za pół roku czy za rok) tę okolicę jednak odkorkuje. Na jakiś czas.

Dokładnie - na jakiś czas =D>
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 11 sty 2012, 21:36

Zagadnięty o ten węzeł kolega mówi mi, że jego siostra już jeździ z Grodziska do Wilanowa przez Opacz właśnie...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 11 sty 2012, 21:38

^^^ Jeno nam chodzi o niezbudowane jeszcze drogi :p Inna sprawa, że jazda przez Opacz (Ryżową i Szyszkową) jest faktycznie bardzo popularna od dawna.
Albert Camus-"Dżuma"

MichalJ

Post autor: MichalJ » 11 sty 2012, 21:57

A/S2 zdejmie sporo ruchu z Łopuszańskiej, część ruchu z RZS... Ustali się jakaś nowa równowaga z korkami w nowych miejscach. Powinna iść równolegle z tym ofensywa zbiorkomu, ale nawet Niedźwiadka nie można się doczekać...

ODPOWIEDZ