Remont Ĺrednicy 2011/2012
Moderator: JacekM
Wiedziałem, że będzie burdel, więc rano od razu poszedłem na peron 1 wschodniego i wsiadłem w cokolwiek (akurat się ekspres trafił ). Na Zachodnim informatorów było trochę, były duże plakaty, ale jak ja bym się rano spieszył do pracy, to nie wiem czy bym jeszcze miał czas na łapanie informatora. Nie mogli kilka dni wcześniej się pojawić? ... Na Wschodnim, od Kijowskiej informatorów/plakatów nie widziałem.
W drodze powrotnej też od razu na dalekobieżne zachodniej poszedłem, więc jakoś dziś poszło. Fajnie się będzie jeździć w niedzielę lub piątek wieczór, jak trzeba się będzie wbić do zajomanej, czterowagonowej teelki znad morza
W drodze powrotnej też od razu na dalekobieżne zachodniej poszedłem, więc jakoś dziś poszło. Fajnie się będzie jeździć w niedzielę lub piątek wieczór, jak trzeba się będzie wbić do zajomanej, czterowagonowej teelki znad morza
Tlk znad morza jeżdżą nieco dłuższe i raczej az tak mocno oblegane nie będą, bo ich czas przejazdu jest już mało atrakcyjny. Podsumowując: bałagan był. Minus za małe ilości informatorów, szczególnie na Śródmieściu. Tam od rana do wieczora powinno chodzić i siedzieć z 10 osób, a nie tak, że były widoczne dwie na środkowym peronie. Źle. Informatorzy przydali by się na Centralnym też. Siedzący z bagażami ludzie na Powislu oznaczają, że informacja i tam była mało widoczna. We Flirtach ogloszenia były przez głośniki w niektórych pociągach. Ale przecież super bajerancki system rozgłoszeniowy jest również w wielu modernizacjach KM. Ale.... Nie działa? Dobrze, że może kilku pracowników biura KM może dojezdza pociagami. Może coś przemyślą, bo dnia dzisiejszego nie można zaliczyć do sukcesów. Żebym miał czas etc to sam bym jako ochotnik informował, no ale przecież KM i ZTM mogło zatrudnić więcej ludzi do tego.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
dokładnie!!! wsiadlem w piętrusa do Działdowa, wysiadam na Wschodnim i lecę na 7 peron... a tam... zero info, stoi SKM S2 ale... maszynista nie wie o której odjedzie ... zajwia się operator mówi że... 17:05 . W międzyczasie ogłaszają że Mrozy 16:34 będą opóźnione oraz zapowiadają Siedlce na 4-tym... ludzie w bieg i na 4-ty. A w tym czasie zapowiadają że będzie Mińsk . Mówię trudno nie lecę bo Siedlce pewnie załadowane po dach (nie pomyliłem się ). Tym sposobem pojechałem w końcu Minskiem i oczywiście dziecko z przedszkola odebrałem jako ostatnie wychodząc o 15:55 z pracy.przewoz pisze:Popołudniowy szczyt wygląda przeciętnie. Punkty info oblegane. Za malo ludzi, nie ma ulotek. Informacja na centralnym, na peronach jest, ale czasem brak zapowiedzi. No i wahadło. Spóźniłen sie na 16.23 (ciasny pociąg pojechał), a następny ogłosili uwaga-16.53. No kur...! Tak się nie robi. Siedlce o 16.16 opoznione i wręcz niezabieralne, opoznione 20 minut. Coś tam w srodku ogłaszał chyba, pewnie to, że pojedzie Łuków. Dobrze, ze nie musialem tym czymś jechać. Wrócę na centralny za jakiś czas.
Także chaos trochę - dokłada się do tego kompletny syf na Wschodnim, gdzie nic nie działa i nie wyświetla - dobrze ze te megafony jeszcze działają bo inaczej to by był klops do kwadratu.
P.S Oczywiście SKM na S2 stać tylko na podstawienie starego kibla w pojedynce!!!. Się pytam gdzie reszta składów???
Bo Ochockie szroty w ilości 3 sztuki zdechły po 14 na Ochocie. Potem jak wyjeżdżały zapasowe to zaczął sie cyrk na Zachodnim - PLK stwierdziła że nie ma miejsca na przyjęcie i pociąg postał sobie 30 minut zanim wyjechał. Pomogła interwencja Nacz Dyspozytury PLK. Oczywiście za nieudolność dyżurnych, PLK próbuje obarczyć przewoźnika.SławekM pisze:... Wahadełko o 16:23 nie odjechało z Zachodniego. A jak przyjechało o 16:34 ze Śródmieścia to rzeka ludzi z niego wysiadła... 2xER75 to jakiś opóźniony osobowy, bo za nim na +40 miała jechać Łukowianka.
Coraz mniej mam siły do tego wszystkiego
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
-
Po godzinie 18 na klapkach Centralnego wyskakują "zwykłe" Siedlce 18.19. Ja czekam na przyśpieszone Siedlce 18.30 z tego samego peronu. O 18.25 zamiast kibelków wtacza się pojedynczy flirt. Ludzie są zdezorientowani, nikt nie wie czy to przyśpieszony czy zwykły. Na wyświetlaczach flirta Siedlce i tyle. Do akcji wkracza kierownik i informuje, że to jednak przyśpieszony z 18.30. Ludzie na to: a gdzie zwykły? Kierownik odpowiada, że przecież już był. No jednak nie był-odpowiada tłum. Klapki swoje, kierownik swoje, tłum swoje, tylko megafon milczy. Na Wschodnim podobnie. Tłum zdezorientowany. Klapki pokazują "zwykły", kierownik tłumaczy, że jednak przyśpieszony. Myślę, że tylko dzięki postawie kierownika, który wziął na swoje barki całe zamieszanie nikt nie zerwał hamulca przy mijaniu Rembertowa, Wesołej czy Sulejówka. .
-
- moonwalker
A jeśli chodzi o Zachodni i odjazdy w kierunku zach., to jak do tej pory zauważyłem prawidłowość w kilku przypadkach, że pociągi do Grodziska, Żyrardowa odjeżdzają z peronu 2, a do Sochaczewa i SKM z peronu 3. Czy taki jest faktycznie układ czy po prostu akurat tak trafiłem?
Aha, a dziś rano pociąg przyspieszony ze Skierniewic do WwaWSCH, odjazd 0713 z Grodziska, w Pruszkowie o dziwo przejechał z dalekobieżnych na podmiejskie i do Włoch tak jechał. Oczywiście bez zatrzymania. Ale duże było zdziwienie pasażerów na peronach, że przejeżdza normalnie pociąg i się nie zatrzymuje.
A ten przejazd na podmiejskie był zapewne spowodowany tym, że za KMem jechał Łodzianin (tj. TLK) w jednym odstępie, więc musieliśmy go odblokować. Co jednak i tak nic nie dało, bo na Zachodni wjechaliśmy w tym samym momencie.
A nie wiecie czy poranna Mazovia zatrzymuje się na Włochach? Bo dzisiaj stała.
Aha, a dziś rano pociąg przyspieszony ze Skierniewic do WwaWSCH, odjazd 0713 z Grodziska, w Pruszkowie o dziwo przejechał z dalekobieżnych na podmiejskie i do Włoch tak jechał. Oczywiście bez zatrzymania. Ale duże było zdziwienie pasażerów na peronach, że przejeżdza normalnie pociąg i się nie zatrzymuje.
A ten przejazd na podmiejskie był zapewne spowodowany tym, że za KMem jechał Łodzianin (tj. TLK) w jednym odstępie, więc musieliśmy go odblokować. Co jednak i tak nic nie dało, bo na Zachodni wjechaliśmy w tym samym momencie.
A nie wiecie czy poranna Mazovia zatrzymuje się na Włochach? Bo dzisiaj stała.
Według rozkładu - bez zatrzymania.moonwalker pisze:A nie wiecie czy poranna Mazovia zatrzymuje się na Włochach? Bo dzisiaj stała.
Czyli jednak coś dało, bo by wjechał 2 minuty późniejmoonwalker pisze:Co jednak i tak nic nie dało, bo na Zachodni wjechaliśmy w tym samym momencie.
Coś czuję, że wyjątki mogą być, o ile ten układ w ogóle był regułą (to by wtedy wpisali choćby w informacje taką uwagę).moonwalker pisze:Czy taki jest faktycznie układ czy po prostu akurat tak trafiłem?
Superpodrozny113 pisze:Klapki swoje, kierownik swoje, tłum swoje, tylko megafon milczy
Jechałem Mińskiem 18.50, czyli za jednymi i drugimi Siedlcami (teoretycznie). Ale nie widziałem odjazdu przyspieszonego, nie powiem co tam było. Ludzie coś mówili, że na 4 to przyspieszony etc, a z Centralnego odjechałem tuż po 18 Exem, czyli na Wschodnim powinienem widzieć oba pociągi
Jakoś nie wiem jak - przegapiłem
Ale Mińsk był bardzo luźny.
Dzisiejszy poranek spokojny, ale denerwują opóźnienia...
Aha. Rano też widzę luki w pociągach Wschodnia - Centralna. Nie wiem jak z dostępnością krawędzi peronowych w tym czasie na Centralnym, ale może dało by się jeszcze jakiegoś KM wpuścić.
Ja jak wczoraj do Ursusa jechałem, to Skierniewice z trzeciego były .moonwalker pisze:A jeśli chodzi o Zachodni i odjazdy w kierunku zach., to jak do tej pory zauważyłem prawidłowość w kilku przypadkach, że pociągi do Grodziska, Żyrardowa odjeżdzają z peronu 2, a do Sochaczewa i SKM z peronu 3. Czy taki jest faktycznie układ czy po prostu akurat tak trafiłem?
Wczoraj normalnie jak SKM-ka do Otwocka stała na Centralnym (9:39 z Ursusa) to obok był pociąg InterCity. Poza tym - reszta krawędzi peronowych była wolna . Ja bym puścił troszkę KM-ek.przewoz pisze:Rano też widzę luki w pociągach Wschodnia - Centralna. Nie wiem jak z dostępnością krawędzi peronowych w tym czasie na Centralnym, ale może dało by się jeszcze jakiegoś KM wpuścić.
- moonwalker
No tak, to pewnie akurat tak wyszlo jak bylem. Chociaz jakby obowiazywala taka regula, to z pewnoscia zamieszania byloby o wiele mniej.przewoz pisze:Coś czuję, że wyjątki mogą być, o ile ten układ w ogóle był regułą (to by wtedy wpisali choćby w informacje taką uwagę).moonwalker pisze:Czy taki jest faktycznie układ czy po prostu akurat tak trafiłem?