Moderatorzy: Tyrystor, Dantte
-
MisiekK
MichalJ pisze:Przeciwnie wprost - to właśnie dla zapowiadania przystanków w tramwaju błąd 10m nie ma żadnego znaczenia. Ba, nawet 50m.
Jak zapowiedź będzie 10 metrów za przystankiem to będzie łomot, że źle, do bani etc, o 50 nie chcę nawet wspominać. Nie tędy droga.
KwZ pisze:MiśkKu, dodaj sobie 1000 liczb pomylonych o plus minus 1 m.
O ile średnio statystycznie się pomylisz...?
Jak mamy pogdybać teoretycznie, to w rachunku błędów przy sumowaniu kolejnych danych sumujemy również wszystkie możliwe błędy. Niestety - teoria rachunku błędów jest tu bezlitosna. Nie ma błędu średniego - jest całkowity jako suma, jeśli każda cząstkowa wartość ma określoną odchyłkę.
KwZ pisze:Co innego, jeśli za każdym razem masz nowy odczyt - wtedy błąd się nie powiększa nieograniczenie.
Wtedy tak. Uwzględnia się tylko błąd danego odczytu.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
-
Siecool
MisiekK pisze:MichalJ pisze:Przeciwnie wprost - to właśnie dla zapowiadania przystanków w tramwaju błąd 10m nie ma żadnego znaczenia. Ba, nawet 50m.
Jak zapowiedź będzie 10 metrów za przystankiem to będzie łomot, że źle, do bani etc, o 50 nie chcę nawet wspominać. Nie tędy droga.
Jak Ty chcesz te przystanki zapowiadać?

Z chwilą osiągnięcia przez czoło tramwaju początku krawędzi peronowej? Trochę logiki, zapowiedź przystanku ma być x metrów przed nim, gdzie x min = 60 m (długość przystanku), więc jak przy błędzie 10 m zapowiedź może być ZA przystankiem?!
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
-
MisiekK
Siecool pisze:Jak Ty chcesz te przystanki zapowiadać?

Z chwilą osiągnięcia przez czoło tramwaju początku krawędzi peronowej? Trochę logiki, zapowiedź przystanku ma być x metrów przed nim, gdzie x min = 60 m (długość przystanku), więc jak przy błędzie 10 m zapowiedź może być ZA przystankiem?!
Jak poczytasz wątek, to zobaczysz, że są 2 szkoły falenicka i otwocka. Jedna mówi, ze trzeba zapowiadać przed inni na przystanku.

Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
-
marcin3001
No to tu mówimy chyba o zapowiadaniu przed przystankiem. W przypadku zapowiadania przy otwarciu drzwi, lepszej metody niż wykrycie otwarcia drzwi nie widzę

-
MichalJ
Otóż to. Jeśli chcemy w punkt, to tylko na guzik drzwiowy, przecież ŻADEN mechanizm liczący pozycję (czy to GPS, czy to licznik trasy) nie będzie wiedział, czy stajemy na przystanku jako pierwszy, czy jako drugi, nawet jeśli znają pozycję co do metra (co jest trudne).
A jeśli głosimy wcześniej, to 100 czy 90m nie ma żadnego znaczenia.
Z tym, że jeszcze raz - absolutnie nie uważam, że powinno się działać wyłącznie w oparciu o surowy sygnał GPS i nic więcej.
-
Siecool
MisiekK pisze:Siecool pisze:Jak Ty chcesz te przystanki zapowiadać?

Jak poczytasz wątek, to zobaczysz, że są 2 szkoły falenicka i otwocka. Jedna mówi, ze trzeba zapowiadać przed inni na przystanku.

Ale tak jak piszą powyżej - jeśli zapowiadamy przed przystankiem, przesunięcie 10 m nie ma najmniejszego znaczenia. Jeśli na przystanku, to tylko z wykryciem otwarcia drzwi, inaczej to nie ma żadnego sensu...
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
-
KwZ
MisiekK pisze:Jak mamy pogdybać teoretycznie, to w rachunku błędów przy sumowaniu kolejnych danych sumujemy również wszystkie możliwe błędy. Niestety - teoria rachunku błędów jest tu bezlitosna. Nie ma błędu średniego - jest całkowity jako suma, jeśli każda cząstkowa wartość ma określoną odchyłkę.
KwZ pisze:Co innego, jeśli za każdym razem masz nowy odczyt - wtedy błąd się nie powiększa nieograniczenie.
Wtedy tak. Uwzględnia się tylko błąd danego odczytu.
Czyli widzisz, że lepiej zbierać sygnał z GPSu niż sumować odległości. A najlepiej z obu tych źródeł korzystać na raz (plus otwarcia drzwi).
Uśredniasz po rozkładzie odchyłek. Które w dodatku z dnia na dzień mogą się zmieniać.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Z GPS>SNRT niech wie, w rejonie którego przystanku jest. Zamknięcie drzwi niech kasuje odległość (czy był pierwszy, czy drugi niewiele tu zmienia), po ruszeniu niech głosi "następny przystanek" i odlicza (od zera! kasujemy zgromadzone błędy!) do następnego, 100 m przed którym niech zapowie "przystanek" (100m > 30 m czyli różnicy wynikającej z zatrzymania na drugiego), jeśli chcemy by zapowiadał przed wjazdem.
I styka.
Nie ma się co śmiać także z pomysłu jakichś znaczników - akurat te są kompletnie niepotrzebne co 5 m, wystarczyły by w miejscach zapowiedzenia "następny przystanek" oraz w miejscu zapowiedzenia "przystanek".
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
MichalJ
No to fajn, robimy spółkę i zgłaszamy się do poprawienia instalacji. Ile by sobie zaśpiewać za usługę? 1234567,89zł (cena bez groszy nie wygląda poważnie) chyba starczy?
-
KwZ
Żeby sobie zaśpiewać za usługę, trzeba by znać jeszcze dwie rzeczy:
1) Ile powie konkurencja;
2) Czy ktoś przyzna się do tego, że źle napisał SIWZ w poprzednim przetargu i czy ktokolwiek będzie chciał to poprawiać, pisząc nowy.
Powodzenia.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dzięki, ale mówiły jaskółki... od pomysłu do przemysłu droga daleka, a ja się na informatyce wystarczająco nie znam.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Bastian
- Sułtan Maroka
A ja dziś jechałem 10, która na elektrodechach pokazywała trasę: ...- Wolska - Połczyńska - Synów Pułku - Górczewska - Os. Górczewska

Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
-
Solaris U10
Bastian pisze:
A ja dziś jechałem 10, która na elektrodechach pokazywała trasę: ...- Wolska - Połczyńska - Synów Pułku - Górczewska - Os. Górczewska
A w drugą stronę wyświetla "Czumy". Błąd stary jak SIP w Swingach.
-
MeWa
- Cukiereczek
Ostatnio widziałem 10 jako kurs skrócony... "Fort Wola"
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
-
Paweł D.
Szkoda, że w kursach skróconych 17-ki nie udało się umieścić jakiejkolwiek informacji (negatyw, kurs skrócony), że nie dojeżdża do Młocin...