Kącik porad komputerowych
Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy
Mam problem z baterią w laptopie. Jest to prawie 7-letnia Toshiba Satellite A-105 z pierwszą, oryginalną baterią (dziwne, że tyle wytrzymała). Laptop pracuje głównie jako komputer stacjonarny, więc najczęściej jest pod zasilaniem sieciowym, z rzadka pracuje tylko na baterii. Objawy są następujące: według programu BatteryMon poziom naładowania jest cały czas (od ok. dwóch tygodni) na poziomie 1,9%, w rzeczywistości bateria nie jest ładowana a komputer korzysta tylko z AC, tak jakby system wcale jej nie widział, pomimo tego, że świeci się kontrolka ładowania i cały czas się świeci po uruchomieniu systemu. Po wprowadzeniu w stan uśpienia i wybudzeniu kontrolka już się nie zapala, a stan baterii się nie zmienia. Po odłączeniu zasilania AC system od razu umiera, nie próbuje nawet przejść do hibernacji z racji małego poziomu naładowania akumulatora. Zapewne to koniec baterii, ale czy takie są objawy jej śmierci (przepełnienie licznika ładowań i blokada przez elektronikę baterii)? Czy wyeksploatowana bateria tak się zachowuje? Czy może coś nieprawidłowego dzieje się z układem zasilania/ładowania na płycie głównej? Chce się upewnić co jest nie tak przed zakupem nowej baterii, bo jeśli jest coś nie tak z układem ładowania to może uszkodzić nową baterię, a tego chciałbym uniknąć...
Przy okazji może ktoś napisze, czy warto bawić się w zamienniki baterii, do których osobiście nie jestem przekonany (trwałość, jakość, niska jakość ogniw, brak układów zabezpieczających), ale 3-4-krotny stosunek ceny w stosunku do oryginału każe się mimo wszystko nad nimi zastanowić. Czy tania chińszczyzna nie uszkodzi laptopa?
Przy okazji może ktoś napisze, czy warto bawić się w zamienniki baterii, do których osobiście nie jestem przekonany (trwałość, jakość, niska jakość ogniw, brak układów zabezpieczających), ale 3-4-krotny stosunek ceny w stosunku do oryginału każe się mimo wszystko nad nimi zastanowić. Czy tania chińszczyzna nie uszkodzi laptopa?
Ikarus 280.26 2455 WAB205P; linia H TARCHOMIN (Fabryka Domów) - OKĘCIE
7 letni laptop i zakup oryginalnej baterii która będzie więcej warta niż ten laptop 
Ale co do zachowania, żaden licznik ładowań czy cos, po 7 latach takiego użytkowania nie ma szans by była dobra. W końcu się zwyczajnie zużyła a to co pokazuje miernik to już bzdury.
Jeśli chcesz się upewnić ze bateria to trup, weź ja wyjmij i jakimś miernikiem elektronicznym zmierz napięcie na stykach. jak jest poniżej 11V - bateria nadaje się do utylizacji (warto oddać do tzw. "skupów" bo lit w środku est drogi
Co do chińskich zamienników, tera wszystko i tak produkowane w Chinach. Tylko na różnych liniach montażowych i różne etykietki się nadaje.

Ale co do zachowania, żaden licznik ładowań czy cos, po 7 latach takiego użytkowania nie ma szans by była dobra. W końcu się zwyczajnie zużyła a to co pokazuje miernik to już bzdury.
Jeśli chcesz się upewnić ze bateria to trup, weź ja wyjmij i jakimś miernikiem elektronicznym zmierz napięcie na stykach. jak jest poniżej 11V - bateria nadaje się do utylizacji (warto oddać do tzw. "skupów" bo lit w środku est drogi

Co do chińskich zamienników, tera wszystko i tak produkowane w Chinach. Tylko na różnych liniach montażowych i różne etykietki się nadaje.

Włączam rano komputerek i nie chce mi się uruchomić Mozilla. Pomyślałem- Przeinstaluję, na pewno pomoże... jak sięokazało nie pomogło. A w Chromie mam takie piękne znaczki zamiast litek 
Ktoś z Was wie o co może chodzić? Czemu nie działa mi żadna mozzilla i czemu na chromie mam te znaczki?
http://i.imgur.com/FyHTK7u.png
http://i.imgur.com/97hoOHu.png

Ktoś z Was wie o co może chodzić? Czemu nie działa mi żadna mozzilla i czemu na chromie mam te znaczki?
http://i.imgur.com/FyHTK7u.png
http://i.imgur.com/97hoOHu.png
eNki
Wiem o tym, ale skoro laptop jeszcze może posłużyć mi kilka lat (konfiguracja jest dla mnie zupełnie wystarczająca), a powiedzmy dziadowskie baterie mam wymieniać co 1-2 lata, to muszę sobie przekalkulować czy jest to opłacalne. Dlatego pytam też o zamienniki i ich trwałość. Jakie firmy byś mógł mi polecić (Mitsu, Lavio, Movano), bo zupełne noname'y odrzucam z miejsca.7 letni laptop i zakup oryginalnej baterii która będzie więcej warta niż ten laptop
Już niejednokrotnie w życiu źle wychodziłem na zamiennikach czy podróbkach i ich trwałości, przez co bardzo sceptycznie do nich podchodzę, ale ekonomicznie nad nimi się zastanawiam.
Zgoda. Ale czy te zachowania laptopa, o których pisałem wcześniej jednoznacznie wskazują na to, że to tylko bateria (ona oczywiście do wymiany), czy może jednak coś z układem zasilania/ładowania? Po raz wtóry pytam, gdyż nie chcę uszkodzić nowej baterii.Ale co do zachowania, żaden licznik ładowań czy cos, po 7 latach takiego użytkowania nie ma szans by była dobra. W końcu się zwyczajnie zużyła a to co pokazuje miernik to już bzdury.
No prawie wszystko - taniość chińskiej siły roboczej jest bezdyskusyjna. Ale są mimo wszystko różnice jakościowe.Co do chińskich zamienników, tera wszystko i tak produkowane w Chinach. Tylko na różnych liniach montażowych i różne etykietki się nadaje.
Ikarus 280.26 2455 WAB205P; linia H TARCHOMIN (Fabryka Domów) - OKĘCIE
Nie mam pojęcia dlaczego mozilla się zbuntowała, ale w kwestii znaczków radzę sprawdzić używaną czcionkę (bo mi to na jakieś Wingdings wygląda) i/lub sprawdzić kodowanie.kukuryk12 pisze:A w Chromie mam takie piękne znaczki zamiast litek
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
- Matrix2441
Spróbuj zgodnie z tym https://support.mozilla.org/pl/kb/zarzadzanie-profilami poradnikiem utworzyć nowy profil. Jak zadziała, na końcu jest instrukcja jakie pliki trzeba przenieść do nowego profilu żeby odzyskać zakładki, historię itp
Nie produkujcie się - kukuryk i tak nie będzie w stanie odczytać waszych odpowiedzi:

BP,NMSP

BP,NMSP

Mam dziwny problem z firefoksem - mianowicie urywa mi filmiki na youtube. Wygląda to tak, że filmik ma powiedzmy 5 minut, zaczyna się wczytywać i blokuje się przy powiedzmy 50 sekundach. Jak już odtwarzanie dojdzie do tego momentu, cały pasek robi się czerwony, a z informacji o czasie odtwarzania wynika, że cały film ma właśnie te 50 sekund, a nie 5 minut.
Problem występuje na różnych filmikach, w różnych też momentach się blokują (w niektórych przypadkach potrafi się wczytać 1,5 minuty, w innych 19 sekund), przy czym bardzo często jest tak, ze niektóre filmiki wczytują się prawidłowo, a inne nie. Te same utwory za jednym razem wchodzą prawidłowo, a za innym się zacinają w taki właśnie sposób. Odświeżanie strony nie pomaga. Restart firefoksa też nie zawsze. Na chromie wszystko działa jak trzeba.
O co może chodzić?
Problem występuje na różnych filmikach, w różnych też momentach się blokują (w niektórych przypadkach potrafi się wczytać 1,5 minuty, w innych 19 sekund), przy czym bardzo często jest tak, ze niektóre filmiki wczytują się prawidłowo, a inne nie. Te same utwory za jednym razem wchodzą prawidłowo, a za innym się zacinają w taki właśnie sposób. Odświeżanie strony nie pomaga. Restart firefoksa też nie zawsze. Na chromie wszystko działa jak trzeba.
O co może chodzić?