Kącik porad komputerowych

Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 01 wrz 2013, 13:25

Robię to w Corelu, ale prawdopodobnie będę robił eksport do .svg.

mgm

Post autor: mgm » 06 wrz 2013, 2:28

Mam problem z baterią w laptopie. Jest to prawie 7-letnia Toshiba Satellite A-105 z pierwszą, oryginalną baterią (dziwne, że tyle wytrzymała). Laptop pracuje głównie jako komputer stacjonarny, więc najczęściej jest pod zasilaniem sieciowym, z rzadka pracuje tylko na baterii. Objawy są następujące: według programu BatteryMon poziom naładowania jest cały czas (od ok. dwóch tygodni) na poziomie 1,9%, w rzeczywistości bateria nie jest ładowana a komputer korzysta tylko z AC, tak jakby system wcale jej nie widział, pomimo tego, że świeci się kontrolka ładowania i cały czas się świeci po uruchomieniu systemu. Po wprowadzeniu w stan uśpienia i wybudzeniu kontrolka już się nie zapala, a stan baterii się nie zmienia. Po odłączeniu zasilania AC system od razu umiera, nie próbuje nawet przejść do hibernacji z racji małego poziomu naładowania akumulatora. Zapewne to koniec baterii, ale czy takie są objawy jej śmierci (przepełnienie licznika ładowań i blokada przez elektronikę baterii)? Czy wyeksploatowana bateria tak się zachowuje? Czy może coś nieprawidłowego dzieje się z układem zasilania/ładowania na płycie głównej? Chce się upewnić co jest nie tak przed zakupem nowej baterii, bo jeśli jest coś nie tak z układem ładowania to może uszkodzić nową baterię, a tego chciałbym uniknąć...
Przy okazji może ktoś napisze, czy warto bawić się w zamienniki baterii, do których osobiście nie jestem przekonany (trwałość, jakość, niska jakość ogniw, brak układów zabezpieczających), ale 3-4-krotny stosunek ceny w stosunku do oryginału każe się mimo wszystko nad nimi zastanowić. Czy tania chińszczyzna nie uszkodzi laptopa?
Ikarus 280.26 2455 WAB205P; linia H TARCHOMIN (Fabryka Domów) - OKĘCIE

Teokryt

Post autor: Teokryt » 06 wrz 2013, 9:08

7 letni laptop i zakup oryginalnej baterii która będzie więcej warta niż ten laptop :)

Ale co do zachowania, żaden licznik ładowań czy cos, po 7 latach takiego użytkowania nie ma szans by była dobra. W końcu się zwyczajnie zużyła a to co pokazuje miernik to już bzdury.

Jeśli chcesz się upewnić ze bateria to trup, weź ja wyjmij i jakimś miernikiem elektronicznym zmierz napięcie na stykach. jak jest poniżej 11V - bateria nadaje się do utylizacji (warto oddać do tzw. "skupów" bo lit w środku est drogi ;)

Co do chińskich zamienników, tera wszystko i tak produkowane w Chinach. Tylko na różnych liniach montażowych i różne etykietki się nadaje.
Obrazek

Awatar użytkownika
kukuryk12

Post autor: kukuryk12 » 06 wrz 2013, 13:24

Włączam rano komputerek i nie chce mi się uruchomić Mozilla. Pomyślałem- Przeinstaluję, na pewno pomoże... jak sięokazało nie pomogło. A w Chromie mam takie piękne znaczki zamiast litek :)
Ktoś z Was wie o co może chodzić? Czemu nie działa mi żadna mozzilla i czemu na chromie mam te znaczki?
http://i.imgur.com/FyHTK7u.png
http://i.imgur.com/97hoOHu.png
eNki

mgm

Post autor: mgm » 06 wrz 2013, 13:36

7 letni laptop i zakup oryginalnej baterii która będzie więcej warta niż ten laptop
Wiem o tym, ale skoro laptop jeszcze może posłużyć mi kilka lat (konfiguracja jest dla mnie zupełnie wystarczająca), a powiedzmy dziadowskie baterie mam wymieniać co 1-2 lata, to muszę sobie przekalkulować czy jest to opłacalne. Dlatego pytam też o zamienniki i ich trwałość. Jakie firmy byś mógł mi polecić (Mitsu, Lavio, Movano), bo zupełne noname'y odrzucam z miejsca.
Już niejednokrotnie w życiu źle wychodziłem na zamiennikach czy podróbkach i ich trwałości, przez co bardzo sceptycznie do nich podchodzę, ale ekonomicznie nad nimi się zastanawiam.
Ale co do zachowania, żaden licznik ładowań czy cos, po 7 latach takiego użytkowania nie ma szans by była dobra. W końcu się zwyczajnie zużyła a to co pokazuje miernik to już bzdury.
Zgoda. Ale czy te zachowania laptopa, o których pisałem wcześniej jednoznacznie wskazują na to, że to tylko bateria (ona oczywiście do wymiany), czy może jednak coś z układem zasilania/ładowania? Po raz wtóry pytam, gdyż nie chcę uszkodzić nowej baterii.
Co do chińskich zamienników, tera wszystko i tak produkowane w Chinach. Tylko na różnych liniach montażowych i różne etykietki się nadaje.
No prawie wszystko - taniość chińskiej siły roboczej jest bezdyskusyjna. Ale są mimo wszystko różnice jakościowe.
Ikarus 280.26 2455 WAB205P; linia H TARCHOMIN (Fabryka Domów) - OKĘCIE

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 06 wrz 2013, 14:07

kukuryk12 pisze:A w Chromie mam takie piękne znaczki zamiast litek :)
Ktoś z Was wie o co może chodzić? Czemu nie działa mi żadna mozzilla i czemu na chromie mam te znaczki?
Nie mam pojęcia dlaczego mozilla się zbuntowała, ale w kwestii znaczków radzę sprawdzić używaną czcionkę (bo mi to na jakieś Wingdings wygląda) i/lub sprawdzić kodowanie.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
Matrix2441

Post autor: Matrix2441 » 06 wrz 2013, 15:00

Mi też się kiedyś nie chciała włączyć Mozilla. Po różnych kombinacjach w końcu wyciągnąłem kabel eternetowy z komputera i zasilanie modemu, włączyłem wszystko jeszcze raz i było OK. Ale ja mam trochę dziwny komputer, więc nie wiem czy to w Twoim przypadku też zadziała.

px33

Post autor: px33 » 06 wrz 2013, 15:09

Spróbuj zgodnie z tym https://support.mozilla.org/pl/kb/zarzadzanie-profilami poradnikiem utworzyć nowy profil. Jak zadziała, na końcu jest instrukcja jakie pliki trzeba przenieść do nowego profilu żeby odzyskać zakładki, historię itp

bepe

Post autor: bepe » 06 wrz 2013, 17:45

Nie produkujcie się - kukuryk i tak nie będzie w stanie odczytać waszych odpowiedzi:
:D

BP,NMSP ;)

Teokryt

Post autor: Teokryt » 06 wrz 2013, 23:50

Ty sprawdź czy wirusów nie masz, mnie to wygląda na bezczelna podmianę fonta.
Obrazek

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 07 wrz 2013, 2:20

Mi to bardziej pasuje do podmiany arkusza stylów... Sam font nie tłumaczyłby dlaczego zielone "GTW" pozostało czytelne ;)

Teokryt

Post autor: Teokryt » 07 wrz 2013, 9:31

To czemu pierwsze 3 znaki "Główny Moderator" sa czytelne?

IMHO tu musi działać jakiś złośliwy skrypt... na "ó" się "wysypał".
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 07 wrz 2013, 23:23

No i nie chciał zielonej ramki z ciasteczkami, widocznie nie lubi ;)
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 08 wrz 2013, 8:37

Teokryt pisze:To czemu pierwsze 3 znaki "Główny Moderator" sa czytelne?
Czytelne są wszystkie wielkie litery i znaki diakrytyczne.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories

bepe

Post autor: bepe » 09 wrz 2013, 0:33

Mam dziwny problem z firefoksem - mianowicie urywa mi filmiki na youtube. Wygląda to tak, że filmik ma powiedzmy 5 minut, zaczyna się wczytywać i blokuje się przy powiedzmy 50 sekundach. Jak już odtwarzanie dojdzie do tego momentu, cały pasek robi się czerwony, a z informacji o czasie odtwarzania wynika, że cały film ma właśnie te 50 sekund, a nie 5 minut.

Problem występuje na różnych filmikach, w różnych też momentach się blokują (w niektórych przypadkach potrafi się wczytać 1,5 minuty, w innych 19 sekund), przy czym bardzo często jest tak, ze niektóre filmiki wczytują się prawidłowo, a inne nie. Te same utwory za jednym razem wchodzą prawidłowo, a za innym się zacinają w taki właśnie sposób. Odświeżanie strony nie pomaga. Restart firefoksa też nie zawsze. Na chromie wszystko działa jak trzeba.

O co może chodzić?

ODPOWIEDZ