Moderator: Wiliam
-
kajo
Glonojad pisze:Jakiekolwiek zdarzenie z udziałem takiego np. 709 przy prędkości 80 km/h to byłaby masakra. Ludzie nieprzypięci, stojący, nieraz bez mocnego chwytu...
Spadek samolotu to też masakra. A to możnaby ograniczyć
wygradzając pas dla autobusów, pozatym przy skrzyżowaniach też musiały by zwalniać, bo za skrzyżowaniami byłyby przystanki, także na skrzyżowanie 80km/h nie wjedzie.
Poza tym teraz też tak jeżdżą i nic się strasznego nie stało.
-
Wolfchen
- (Busmann)
kajo pisze:A to możnaby ograniczyć wygradzając pas dla autobusów, pozatym przy skrzyżowaniach też musiały by zwalniać, bo za skrzyżowaniami byłyby przystanki, także na skrzyżowanie 80km/h nie wjedzie.
Ale przy zachowaniu obecnej ilości przystanków i skrzyżowań, to mało jest miejsc, gdzie SU 18 rozpędziłby się do 80 km/h. I można zapomnieć o ekonomicznej jeździe...

S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
-
kajo
Wolfchen pisze:można zapomnieć o ekonomicznej jeździe...
Z tym się zgodze.
Wolfchen pisze:Ale przy zachowaniu obecnej ilości przystanków i skrzyżowań, to mało jest miejsc, gdzie SU 18 rozpędziłby się do 80 km/h.
Myśle, że nie jest tak źle, przystanki tam są na prawdę rzadkie. Szczególnie, że obecnie widziałem kaskaderów jadących i koło 70.
-
Delfino
-
Kontakt:
vip6744 pisze:Po Marszałkowskiej to różnie bywa z manewrością, ale po Trasie Siekierkowskiej śmiało można śmigać szybko.Sam wyciągnąłem wozem 2954 te 80 km/h.
Nie można. Autobusem w terenie zabudowanym nie można jechać szybciej niż te 50/60 nawet jak znaki pokazują więcej.
-
Drivter1234
Delfino pisze:vip6744 pisze:Po Marszałkowskiej to różnie bywa z manewrością, ale po Trasie Siekierkowskiej śmiało można śmigać szybko.Sam wyciągnąłem wozem 2954 te 80 km/h.
Nie można. Autobusem w terenie zabudowanym nie można jechać szybciej niż te 50/60 nawet jak znaki pokazują więcej.
Dokładnie tak !!! Przepisy określają dokładnie ile można się poruszać autobusem w mieście. Poza tym Metrobusy to kompletna bzdura, poza wyznaczonymi pasami staną w korkach i będziemy mieli do czynienia z mocnym nawarstwieniem brygad, a ekspedytorzy nie będą sobie mogli z tym poradzić, bo przypominam że w godzinach szczytu zdarzają się opuźnienia nawet do 70 minut więc życze powodzenia jak na kraniec wjedzie praktycznie na raz jakieś 15 brygad

nie wspomnę że żaden kraniec nie jest przystosowany do takiej ilości wozów, chyba że wszystko jeździ zgodnie co do minuty z planem ale to nie jest możliwe w Warszawie
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
@kajo: upadek samolotu zdarza się rzadziej, niz wypadki na Puławskiej. Zresztą zobacz, jakie reguły obowiązują w komunikacji międzymiastowej a jakie tam są prędkości dopuszczalne.
Twierdzenie, że autobusy wybitnie miejskie są dostosowane do podróży tego typu jest mocno dyskusyjne - inna rzecz, że podróże regionalne i dalsze aglomeracyjne powinny być obsługiwane zupełnie innym taborem. A nie są.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
kajo
Delfino pisze:Nie można. Autobusem w terenie zabudowanym nie można jechać szybciej niż te 50/60 nawet jak znaki pokazują więcej.
Ale chodzi o to by stworzyć taką możliwość, bo sys. BRT z takimi prędkościami właśnie często podrużują. O zgrozo mogły by się okazać szybsze od metra
[ Dodano: |16 Sie 2009|, 2009 19:32 ]
Glonojad pisze:upadek samolotu zdarza się rzadziej, niz wypadki na Puławskiej. Zresztą zobacz, jakie reguły obowiązują w komunikacji międzymiastowej a jakie tam są prędkości dopuszczalne.
Ale na takim pasie wypadkowość była by niżsża niż na zwykłej drodze. Pozatym w Stanach ( w telewizji ) widziałem taki system całkowicie wygrodzone, na którym prędkość max. to 80km/h. Dlaczego nie mogło by coś takiego powstać w Polsce. Można nawet postawić krawężnik i kamery, brak innych uczestników ruchu na takiej drodze spowodowałby, że ten środek transportu jest na prawdę bezpieczny.
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Koszt budowy prawdziwie wydzielonego buswaya sięga, a nawet przekracza, koszt budowy trasy tramwajowej / LRT.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
kajo
Glonojad pisze:Koszt budowy prawdziwie wydzielonego buswaya sięga, a nawet przekracza, koszt budowy trasy tramwajowej / LRT.
No dobrze, to niech będzie tramwaj z systemem pozwalającym jechać 70 km/h. Obojętne, byle to coś jeździło często i szybko. Tylko czy jest na to miejsce?
-
MeWa
- Cukiereczek
Glonojad pisze:Koszt budowy prawdziwie wydzielonego buswaya sięga, a nawet przekracza, koszt budowy trasy tramwajowej / LRT.
mówicie o BRT?
No ale wtedy to z kolei trzeba byłoby zrezygnować z części przystanków i zostawić miejsce na linię lokalną...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
-
kajo
MeWa pisze:mówicie o BRT?
No ale wtedy to z kolei trzeba byłoby zrezygnować z części przystanków i zostawić miejsce na linię lokalną...
Może nie od razu BRT, ale może drogą kompromisu wydzielić pas krawężnikami i podnieść prędkość do 65km/h?
-
zzz
kajo pisze:Może nie od razu BRT, ale może drogą kompromisu wydzielić pas krawężnikami i podnieść prędkość do 65km/h?
Do 60 mozliwe do 65 nie trzeba by postawiac mnostwo znakow poczatka i konca terenu zabuowanego polski kodeks drogowy nie przewiduje mozliwosci podniesienia predkosci dla autobusow na terenie zabudowanym powyzej 60.
-
Bastian
- Sułtan Maroka
Drivter1234 pisze:Poza tym Metrobusy to kompletna bzdura, poza wyznaczonymi pasami staną w korkach
A dlaczego miałyby jeździć gdzie indziej?
Nie wiem, w którą stronę ta idea będzie ewoluować, ale rozsądnie patrząc, to metrobus = większość trasy po pasach wydzielonych lub bez utrudnień.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
-
Crusier
Co tu tak cicho? I co z tymi metrobusami?
-
MisiekK
Crusier pisze:Co tu tak cicho? I co z tymi metrobusami?
190 zawiesili?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.