Warszawska Karta Miejska

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 24 sty 2014, 19:00

Proponuje najpierw nauczyć się czytać ze zrozumieniem, a następnie dopiero odpowiadać na posty

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 24 sty 2014, 19:31

Ale skąd kontroler ma mieć pewność, że osoba płaci podatki w W-wie? LDP chyba połączenia z Ministerstwem Finansów nie ma...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 24 sty 2014, 19:37

Idąc tym myśleniem to jeżeli ktoś złożył wniosek o wyrobienie karty miejskiej to może jeździć za darmo

Abacab

Post autor: Abacab » 24 sty 2014, 20:41

Abacab pisze:
Solaris U10 pisze:Ja dostałem po 20 godzinach. :) Musisz być szczególnie skomplikowanym przypadkiem.
Skontaktowałem się w poniedziałek mailowo poproszono mnie o pesele niezwłocznie podałem no i otrzymałem odpowiedź o wniosku w weryfikacji i oczekiwaniu do 30 dni. Wysłałem kolejne maile w następnych dniach z prośbą o przyśpieszenie odpowiedzi takie same. Skoro poproszono mnie o pesele to uważam, że osoba ta powinna dokonać oceny a nie stosować metodę wklejania tej samej odpowiedzi. Jeśli jest tak dużo wniosków to wypadałoby, aby ztm przyznał się błędu i przeprosił pasażerów, którzy co miesięcznie ładują karty..
Dziś byłem świadkiem jak kobieta dostała mandat za brak hologramu a zakodowaniu Karty Warszawiaka, mimo że miała, że sobą dokument poświadczający złożenie wniosku w dniu 2-01-2014. Jak dla mnie nie jest to w porządku, że została potraktowana jak osoba, która świadomie wsiada do autobusu i nie kasuje biletu.
Załatwienie e-wizy do Turcji zajęło mi 1 dzień rano wypełniłem wniosek przez Internet dokonałem przelewu i po południu odesłano mi na maila wizę. Widać w innych krajach potrafią i świadczą tą usługę na cały świat a u nas jak zwykle nie da się wykonać poprawnie i szybko.
Do moderatora jakim prawem manipulujesz moim postem usuwając z niego to było sednem tego postu To że pracujesz w ztm nie upoważnia cię do tego aby moim kosztem udowodnić jak to niby ciężko pracujecie. Może to własnie ty jesteś tym pierdzistołkiem który od 26 dni nie jest w stanie zweryfikować dwóch wniosków mojego i mojego dziecka mimo że płacę tu podatki i ładuję co miesięcznie karty.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 24 sty 2014, 21:31

A ty do kogo i o czym? Bo nikt z moderatorów w ZTM-ie nie pracuje. Więc nie życzymy sobie.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 25 sty 2014, 8:35

MichalJ pisze:
Nie można czynić ze swego prawa użytku, który by był sprzeczny ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem tego prawa lub z zasadami współżycia społecznego.
Czy jakoś tak. Miesiąc czekania na hologram to jest kpina i obciąża stronę pobierającą "mandat".
Kpina? Ustawowy czas oczekiwania. A pasażerowi nie stanie się nic złego, jeśli po prostu kupi bilet taki, jaki mu przysługuje.
MichalJ pisze:Przecież przysługuje. Nie wracajmy do poglądu, że zniżkę ma legitymacja, a nie osoba.
Skąd kontroler ma wiedzieć, że osobie, którą kontroluje i która niby złożyła wniosek i czeka na weryfikacją i hologram, przysługuje Karta Warszawiaka?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 25 sty 2014, 15:50

Uprawnienie do kupowania tańszych biletów daje hologram. Nie ma hologramu, to bilet należy kupić wg standardowej taryfy i wg mnie nie ma co dyskutować na ten temat. Kwit zasadny i tyle.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 25 sty 2014, 16:24

Swoją drogą, jak długo ważna jest naklejka?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 25 sty 2014, 16:44

Do 30.06.2015.
Co potem - nikt nie wie.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 25 sty 2014, 16:50

MichalJ pisze:Przecież przysługuje. Nie wracajmy do poglądu, że zniżkę ma legitymacja, a nie osoba.
To nie jest pogląd, to jest obowiązujący stan prawny.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 25 sty 2014, 17:38

Zastanawia mnie czy ZTM uwzględniłby odwołanie pasażerki która hologram dostałaby dopiero po otrzymaniu wezwania do zapłaty

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 25 sty 2014, 17:42

Ale że jak? Nie ma hologramu, nie jest warszawianką. Musi płacić jak... przyjezdny. :)

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 25 sty 2014, 18:12

Premo pisze:Zastanawia mnie czy ZTM uwzględniłby odwołanie pasażerki która hologram dostałaby dopiero po otrzymaniu wezwania do zapłaty
W Stołecznej jest takie coś:
GW pisze:Anulują mandaty

Dyrektor zapewnił, że osoby przyłapane przez kontrolerów na jeździe z prawidłowo zakodowaną kartą warszawiaka, a nieposiadające hologramu potwierdzającego uprawnienia nie poniosą konsekwencji. Chodzi o pasażerów, którzy mimo przysługującego im uprawnienia do karty warszawiaka nie mieli czasu, by odebrać hologram. W takiej sytuacji dostaną wprawdzie mandat, ale jeżeli zgłoszą się w ciągu 7 dni do ZTM i wykażą, że dostali zawiadomienie o pozytywnej weryfikacji swojego wniosku o wydanie karty, zostanie on anulowany.
To brzmi jednak tak, jakby anulacje dotyczyły wyłącznie pasażerów, do których przyszło już potwierdzenie, że weryfikacja jest pozytywna i że hologram czeka do odbioru, a nie tych, którzy wniosek złożyli i czekają na weryfikację. Nawet, jeśli miałaby się ona potem okazać pozytywna.

px33

Post autor: px33 » 25 sty 2014, 18:15

A pasażerowi nie stanie się nic złego, jeśli po prostu kupi bilet taki, jaki mu przysługuje.
A miastu nie stanie się nic złego jeśli ktoś przedwcześnie skorzysta ze zniżki. Mógł wbić lewy bilet

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 25 sty 2014, 18:58

To nie jest pogląd, to jest obowiązujący stan prawny.
W każdych przepisach jest jasno napisane, że ulga przysługuje człowiekowi. Za jazdę z biletem zostawionym w domu też nie jest nakładana kara, a jedynie opłata manipulacyjna.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

ODPOWIEDZ