Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Co do tej kwestii kodowania karty na koniec roku z terminem ważności już w roku 2010 to ŻADNYCH z tego tytułu żaden kontroler nie może i nie będzie robił.
A co się tyczy teorii, że "wszak na przestrzeni wieków dzięki wygodnickim i leniwym dokonano postępu cywilizacyjnego (chociaż z różnymi skutkami).
prawdopodobnie gdyby nie Ci wygodniccy i leniwi Świat mógłby nadal być np. w epoce kamienia łupanego. " to rozumiem, że to jakiś żart...
A co się tyczy teorii, że "wszak na przestrzeni wieków dzięki wygodnickim i leniwym dokonano postępu cywilizacyjnego (chociaż z różnymi skutkami).
prawdopodobnie gdyby nie Ci wygodniccy i leniwi Świat mógłby nadal być np. w epoce kamienia łupanego. " to rozumiem, że to jakiś żart...
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie, całkiem poważna teoria socjologiczna.Pink pisze:A co się tyczy teorii, że "wszak na przestrzeni wieków dzięki wygodnickim i leniwym dokonano postępu cywilizacyjnego (chociaż z różnymi skutkami).
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- MeWa
- Cukiereczek
pytanie tylko jakie ma ona zastosowanie w kwestii podnoszonej przez Teokryta...Bastian pisze:Nie, całkiem poważna teoria socjologiczna.Pink pisze:A co się tyczy teorii, że "wszak na przestrzeni wieków dzięki wygodnickim i leniwym dokonano postępu cywilizacyjnego (chociaż z różnymi skutkami).
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Dziś z kolegami byliśmy w pociągu świadkami mało ciekawej sytuacji. Młodą dziewczynę - jak się potem okazało Ukrainkę - złapał kanar. Złapał słusznie bo jechała zwykłym pociągiem z nieskasowanym biletem ZTM - tłumaczyła, że pierwszy raz jedzie, że nie wiedziała itd. Natomiast zastanawia mnie słuszność tego co działo się później. Dziewczyna nie miała dokumentów (bo "ostatnio torebkę mi ukradli i nie noszę teraz żadnych papierów") oprócz prawa jazdy. Kanar gdy zorientował się, że ma do czynienia z obcokrajowcem stwierdził, że skoro ona nie ma przy sobie żadnych dokumentów w tym zezwolenia na stały pobyt to czeka ją deportacja bo on całą sprawę musi zgłosić na policję (ogólnie nieźle ją nastraszył)
Zabrał jej prawo jazdy i ostatecznie wysiedli na Ochocie... W związku z tą sytuacją zaczęliśmy się zastanawiać czy naprawdę za jazdę (obcokrajowcowi) bez dokumentów (pomijam rzecz jasna brak biletu) może grozić deportacja i czy kontroler ma prawo domagać się okazania karty stałego pobytu
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Ale jak mógł zażądać karty stałego pobytu, jeżeli nie miała dokumentów? ;> ZTCP w taryfie nie ma nic na temat postępowania z obcokrajowcami.
BTW, mnie złapali we Lwowie bez biletu i jakoś mnie nie deportowali
BTW, mnie złapali we Lwowie bez biletu i jakoś mnie nie deportowali
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie? To Ty z Ukrainy tu teraz pisujesz? 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Kontroler ma prawo zażądać dokumentu stwierdzającego tożsamość i umożliwiającego wystawienie wezwania do zapłaty. Od kontroli legalności pobytu jest Policja i Straż Graniczna, ewentualnie Żadnarmeria Wojskowa (zachodzi tu domniemanie popełnienia przestepstwa, tj. nielegalnego pobytu na terytorium RP). Rzecz jasna, prawo jazdy umożliwia wystawienie wezwania do zapłaty, więc owy kontroler jawnie przekroczył uprawnienia.R-11 Kleszczowa pisze:W związku z tą sytuacją zaczęliśmy się zastanawiać czy naprawdę za jazdę (obcokrajowcowi) bez dokumentów (pomijam rzecz jasna brak biletu) może grozić deportacja i czy kontroler ma prawo domagać się okazania karty stałego pobytu![]()
![]()
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Zakładając, że w ogóle istnieje coś takiego jak "poważna teoria socjologiczna", ta teoria sławiąca wygodnictwo i lenistwo jest jawną bzdurą. Ale może nie rozwijajmy tego wątku.Bastian pisze:Nie, całkiem poważna teoria socjologiczna.Pink pisze:A co się tyczy teorii, że "wszak na przestrzeni wieków dzięki wygodnickim i leniwym dokonano postępu cywilizacyjnego (chociaż z różnymi skutkami).
Co do tej akcji z obcokrajowcem - nie podniecałbym się zanadto. Normalna praktyka - próba "wyczarowania" dokumentu
Wolfchen pisze: Zastanawiam się, czy bilet międzyszczytowy skasowany na przykład o godzinie 13:46 zachowuje ważność po 14, jesli np. autobus utknie w korku i nie da się planowo dojechać do przystanku, gdzie rozkładowo powinno się być o 13:59
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec
S.J.Lec
No nie wiem. Miała podobno prawo jazdy, a więc dokument posiadała...Pink pisze:Co do tej akcji z obcokrajowcem - nie podniecałbym się zanadto. Normalna praktyka - próba "wyczarowania" dokumentuI nic ponadto.
Odnośnie "wymuszania dokumentów" (w SKM w Trójmieście), to już miałem jedną interwencję, jak renomiarze uwzięli się jakiegoś Fina (który się chyba nie połapał w cenach biletów)... A ciekawsze jest to, że miał dowód osobisty (fiński, pewnie nie mogli się połapac, co to jest), a oni chcieli koniecznie paszport.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- klarowny jan
Przy bilecie międzyszczytowym ważny jest moment skasowania, zatem możesz go skasować o 13:59 i spokojnie na nim podróżować do 120 minut lub pętli.Wolfchen pisze:Zastanawiam się, czy bilet międzyszczytowy skasowany na przykład o godzinie 13:46 zachowuje ważność po 14, jesli np. autobus utknie w korku i nie da się planowo dojechać do przystanku, gdzie rozkładowo powinno się być o 13:59
Czyli de facto można jechać na nim i o 15, pod warunkiem, że się wsiadło do autobusu (i skasowało bilet) o 13:59... NieźleSindbad pisze:Bilet międzyszczytowy to bilet jednorazowy i jest ważny od momentu skasowania , kasownik nie przyjmie przed 9 i od 14.