Hmmm... W którym miejscu uchwały i uzasadnienia jest mowa o umowie z firmą SKM??Premo pisze:Z DziennikaDziś Rada Warszawy ma wydać zgodę na zawarcie umowy
Na nowej trasie kolejowej pod Terminal 2 pojawią się pociągi Szybkiej Kolei Miejskiej. Nie będzie więc przetargu na wybór firmy, która ma tam wozić warszawiaków.
Koleją na warszawskie lotnisko
Moderator: JacekM
Polityka złym doradcą w pracy!
Premo pisze:Z DziennikaDziś Rada Warszawy ma wydać zgodę na zawarcie umowy
Na nowej trasie kolejowej pod Terminal 2 pojawią się pociągi Szybkiej Kolei Miejskiej. Nie będzie więc przetargu na wybór firmy, która ma tam wozić warszawiaków.
O ile SKM dotrwa do czasu uruchomienia w/w trasy. Na razie wskazuje wszystko na to ze nie dotrwa
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34864,5021812.htmlGW pisze:
Kiedy skończy się era ikarusów
Krzysztof Śmietana, 2008-03-13,
[...]
Ratusz planuje też wybrać w przetargu przewoźnika kolejowego i podpisać z nim 15-letnią umowę na wożenie pasażerów z lotniska Okęcie. W 2010 r. będzie gotowa nowa linia do Śródmieścia. Za Dworcem Wschodnim połowa skręci do Legionowa, a połowa do Otwocka.
[...]
- humptyangel
- Kontakt:
1) W samej uchwale nie ma mowy o zawarciu umowy z SKM sp.z.o.o., ale jest mowa o tej firmie w uzasadnieniu.
2) Wcale nie musi być przetargu, bo w uchwale jest mowa o wyborze zgodnie z prawem o zamówieniach publicznych, co nadal daje możliwość zlecenia zadania "z wolnej ręki" podmiotowi własnemu czyli SKM. A im dłużej trwają przygotowania do przetargu to szanse SKM na zlecenie od miasta rosną, bo coraz mniej czasu na zakup EZTów. Przypominam, że przetarg miał być rozpisany już w styczniu, ale się nie udało.
3) Nie wiem co wg rufio198 wskazuje na to, że SKM nie dotrwa do czasu wyboru przewoźnika? Na pewno nie zapowiedzi Struzika o chęci wchłonięcia SKM przez KM.
2) Wcale nie musi być przetargu, bo w uchwale jest mowa o wyborze zgodnie z prawem o zamówieniach publicznych, co nadal daje możliwość zlecenia zadania "z wolnej ręki" podmiotowi własnemu czyli SKM. A im dłużej trwają przygotowania do przetargu to szanse SKM na zlecenie od miasta rosną, bo coraz mniej czasu na zakup EZTów. Przypominam, że przetarg miał być rozpisany już w styczniu, ale się nie udało.
3) Nie wiem co wg rufio198 wskazuje na to, że SKM nie dotrwa do czasu wyboru przewoźnika? Na pewno nie zapowiedzi Struzika o chęci wchłonięcia SKM przez KM.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
- MeWa
- Cukiereczek
nie myl "linii szybkiej kolei miejskiej" ze "spółką Szybka Kolej Miejska". Bo jedyne zdania dotyczące spółki to te dotyczące tego, że powołano ją i że obecnie obsługuje linię Prusków - Sulejówek-Miłosna oraz że do założeń eksploatacyjnych wykorzystano opracowanie spółki SKM.humptyangel pisze:1) W samej uchwale nie ma mowy o zawarciu umowy z SKM sp.z.o.o., ale jest mowa o tej firmie w uzasadnieniu.
PS. Przynajmniej wiadomo, że pociągi miałyby jeździć przez średnicę podmiejską.
Na odcinku wspólnym pociągi co 15 min. i co 30 min. w godz. 4-6 i 19-0
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
w uzasadnieniu nie ma mowy o spółce, a o systemie.humptyangel pisze:1) W samej uchwale nie ma mowy o zawarciu umowy z SKM sp.z.o.o., ale jest mowa o tej firmie w uzasadnieniu.
Pamiętajmy że liczba taboru jest potrzebna na trasę S1 i S9 (w uzasadnieniu nazwana jako S3) do Otwocka/Modlina. Jednak do uruchomienia portu lotniczego w Modlinie (co nie nastąpi wciągu dwóch lat) pociągi mogą jeździć na trasie do Legionowa. A gdyby producentowi i tak nie udało się dostarczyć określonej liczby taboru, można czasowo uruchomić pociągi na trasie WARSZAWA-PORT LOTNICZY - WARSZAWA WSCHODNIA.humptyangel pisze:2) Wcale nie musi być przetargu, bo w uchwale jest mowa o wyborze zgodnie z prawem o zamówieniach publicznych, co nadal daje możliwość zlecenia zadania "z wolnej ręki" podmiotowi własnemu czyli SKM. A im dłużej trwają przygotowania do przetargu to szanse SKM na zlecenie od miasta rosną, bo coraz mniej czasu na zakup EZTów. Przypominam, że przetarg miał być rozpisany już w styczniu, ale się nie udało.
Polityka złym doradcą w pracy!
To na pewno nie, ale istnienie SKM zależy tez od innych czynników. Między innymi takich jak wieloletnia umowa z ZTM ( a tego jak narazie mimo szumnych zapowiedzi nie ma i nie szykuje się zeby było), ludzi którzy będa prowadzić te pociagi (czyli maszyniści). A z tymi krucho sie zrobiło chyba skoro jest znów ogłoszenie o przyjęciu ich do pracy. I nie słyszałem, zeby tłumy chetnych tam waliły.humptyangel pisze:13) Nie wiem co wg rufio198 wskazuje na to, że SKM nie dotrwa do czasu wyboru przewoźnika? Na pewno nie zapowiedzi Struzika o chęci wchłonięcia SKM przez KM.
Zresztą wczoraj człoweik z biura SKM sam mi powiedział ze wszystkie te plany zarzą SKM moze sobie w buty wsadzić - będzie większy. Cytując ,, to jest dogorywanie'' . Skoro człowiek , który robi w biurze SKM tak mówi to cos na rzeczy musi byc .
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
- humptyangel
- Kontakt:
Czy w Panowie widzieliście projekt uchwały i czytacie co napisałem? W uzasadnieniu wyraźnie jest napisane zdanie o spółce SKM Sp.z.o.o.. I wcale nie pomyliłem się. Napisałem, że jest mowa o spółce SKM w uzasadnianiu. Jest o niej mowa? Jest:) Nie napisałem przecież, że na bank zostanie wybrana spółka SKM, tylko podkreślę po raz drugi jest o niej mowa w uzasadnieniu, co jest prawdą.MeWa pisze:nie myl "linii szybkiej kolei miejskiej" ze "spółką Szybka Kolej Miejska". Bo jedyne zdania dotyczące spółki to te dotyczące tego, że powołano ją i że obecnie obsługuje linię Prusków - Sulejówek-Miłosna oraz że do założeń eksploatacyjnych wykorzystano opracowanie spółki SKM.humptyangel pisze:1) W samej uchwale nie ma mowy o zawarciu umowy z SKM sp.z.o.o., ale jest mowa o tej firmie w uzasadnieniu.
Oto projekt uzasadnienia do uchwały:
http://www.um.warszawa.pl/news/Kadencja ... I/863U.rtf
Projekt, bo na BIP nie ma uchwał z wczorajszej części sesji RW.
Cytat z uzasadnienia:
Przy okazji zacytuje Wam wypowiedź rzecznika prasowego Ratusza z Dziennika (13.03.2008.):Pierwszym krokiem na drodze do pełnego włączenia kolei do obsługi lokalnych połączeń w aglomeracji warszawskiej było zawarcie umowy z Kolejami Mazowieckimi oraz Warszawską Koleją Dojazdową umowy o wprowadzeniu tzw. wspólnego biletu na obszarze m. st. Warszawy a także utworzenie spółki Szybka Kolej Miejska, obsługującej obecnie linię z Pruszkowa do Sulejówka-Miłosnej.
Prośba, zanim będziecie kogoś poprawiać, przeczytajcie dokładniej co piszeRatusz szukał odpowiedzi na pytanie, czy trzeba ogłaszać przetarg na przewoźnika, czy można powierzyć obsługę linii lotniskowej SKM – Ekspertyzy prawne, które zamówiliśmy u uznanych specjalistów, wykazują, że nie trzeba ogłaszać przetargu - mówi Tomasz Andryszczyk, rzecznik stołecznego ratusza.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
- MeWa
- Cukiereczek
tak, widzieliśmy, jakbyś nie zauważył, na poprzedniej stronie był llinkt.humptyangel pisze:Czy w Panowie widzieliście projekt uchwały i czytacie co napisałem? W uzasadnieniu wyraźnie jest napisane zdanie o spółce SKM Sp.z.o.o..
No i? Pisałem o tym. Jak według Ciebie zdanie o tym, że w pierwszym etapie powstała spółka SKM, która obecnie obsługuje linię z Pruszkowa do Sulejówka-Miłosny odnosi się do tego, że ta właśnie spółka miałaby obsługiwać trasę na lotnisko? Podaj mi zdanie, które wskazuje to wprost.humptyangel pisze:Cytat z uzasadnienia:
Pragnę także zauważyć, że treść artykułu w Dz była akurat kwestionowana.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
Może ugryzę to z innej strony.
Wczoraj zostały przegłosowane projekty umów wieloletnich z przewoźnikami. Wśród nich była także umowa
Wczoraj zostały przegłosowane projekty umów wieloletnich z przewoźnikami. Wśród nich była także umowa
Gdzie tu jest mowa o SKM-ie. Kwoty zawarte w tej ustawie są przeznaczone dla wszystkich przewoźników w których są (będą) honorowane bilet ZTM-u. Jedyne co ogranicza ich wybór tona okres przekraczający rok budżetowy, w okresie od dnia 1 stycznia 2010 roku do dnia 31 grudnia 2024 roku, o świadczenie publicznych usług przewozowych w komunikacji zbiorowej realizowanej koleją
Kolejnym miejscem już w uzasadnieniu jestUsługi przewozowe mają być wykonywane przez pociągi złożone z elektrycznych zespołów trakcyjnych o parametrach ruchowych wymaganych w miejskich przewozach kolejowych.
z tą jednak różnicą, że nie jest wspomniane jakoby to spółka SKM miało obsługiwać tą szybką kolej miejską. Jedynie w kolejnym miejscu znajdujemyKolejnym planowanym przedsięwzięciem jest zwiększenie liczby linii szybkiej kolei miejskiej w perspektywie objęcia tą siecią wszystkich obecnych połączeń, jak też eksploatacja w ruchu pasażerskim tzw. dużej obwodnicy kolejowej, czy uruchomienie kolejowego połączenia Portu Lotniczego im. Fryderyka Chopina (Lotnisko Okęcie) z centrum miasta.
co też nie mówi ostatecznie jaki to będzie przewoźnik.Polskie Porty Lotnicze Przedsiębiorstwo Państwowe przy współpracy z PKP Polskie Linie Kolejowe wybudowały stację pod nowym terminalem lotniska, która zastanie powiązana łącznicą z istniejącym systemem linii kolejowych. Na mocy zawartego trójstronnego porozumienia Miasto zobowiązało się do wskazania operatora kolejowego nowego połączenia
Parę linijek wyżej jest już tekst mówiący o możliwości istnienia kilku przewoźników.Zarząd Transportu Miejskiego dąży do integracji transportu kolejowego z układem miejskiej komunikacji zbiorowej Stolicy, prowadząc konsekwentne działania zmierzające
do:
- rozwoju sieci szybkiej kolei miejskiej, mającej w swoim założeniu objąć obszar aglomeracji warszawskiej poprzez uruchamianie kolejnych linii skm obsługiwanych przez jednego lub kilku przewoźników współpracujących z Zarządem Transportu Miejskiego na podstawie zawartych umów przewozowych;
SKM już teraz przy obsłudze 6 obiegów korzysta z maszynistów PKP Cargo.rufio198 pisze:To na pewno nie, ale istnienie SKM zależy tez od innych czynników. Między innymi takich jak wieloletnia umowa z ZTM ( a tego jak narazie mimo szumnych zapowiedzi nie ma i nie szykuje się zeby było), ludzi którzy będa prowadzić te pociagi (czyli maszyniści). A z tymi krucho sie zrobiło chyba skoro jest znów ogłoszenie o przyjęciu ich do pracy. I nie słyszałem, zeby tłumy chetnych tam waliły.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Znaczy się, obie linie będą jeździły co 30/60? Wow, śliczny nam ten system SKM wychodzi, cóż za karykatura...MeWa pisze: PS. Przynajmniej wiadomo, że pociągi miałyby jeździć przez średnicę podmiejską.
Na odcinku wspólnym pociągi co 15 min. i co 30 min. w godz. 4-6 i 19-0
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ja już widzę te tłumy pasażerów z lotniska czekających godzinę na SKM... Jeśli taki rozkład wejdzie w zycie, to niech ZTM lepiej nie rusza 175...inż. Glonojad pisze:Znaczy się, obie linie będą jeździły co 30/60? Wow, śliczny nam ten system SKM wychodzi, cóż za karykatura...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43