Opróćz tego przez całą konferencję mówił o Ministerstwie Przemysłu (po jakimś czasie wyjaśnił, że chodzi o Misterstwo Gospodarki, he he) oraz Generalnej Dyrekcji Dróg Publicznych.
A teraz o polityce... (tej krajowej)
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Szkoda tylko, że dużych zespołów miejskich jest w Polsce DZIEWIĘĆ... barań czytał starą wersję Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko, z której jakiś dowcipniś wyciął Łódź
.
Opróćz tego przez całą konferencję mówił o Ministerstwie Przemysłu (po jakimś czasie wyjaśnił, że chodzi o Misterstwo Gospodarki, he he) oraz Generalnej Dyrekcji Dróg Publicznych.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Onet.pl pisze:Wkrótce akcyza na płyn do spryskiwaczy?
"Dziennik" pisze, że politycy postanowili obłożyć akcyzą samochodowy płyn do spryskiwaczy. Ministerstwo Finansów uważa, że Polacy używają płynu do mycia szyb w celach spożywczych i zamierza zastosować odpowiedzialność zbiorową - wyjaśnia gazeta. Alarmuje, że pięciolitrowy baniak do samochodowych spryskiwaczy wkrótce może kosztować nawet 100 złotych.
"Dziennik" ujawnia, że resort finansów pracuje nad projektem rozporządzenia, które zakłada, że alkohol etylowy używany do produkcji artykułów przemysłowych będzie obłożony takim samym podatkiem akcyzowym, jak w przypadku artykułów spożywczych, na przykład wódki. Maria Hiż z Ministerstwa Finansów tłumaczy, że w ostatnich latach kontrole skarbowe i celne ujawniły istnienie szarej strefy, w której przerabia się alkohol przemysłowy i używa go do celów spożywczych. Skarb Państwa miał na tym stracić mnóstwo pieniędzy.
Z kolei Maciej Szymalak z jednej z firm produkujących płyn do spryskiwaczy mówi wprost, że na całej operacji stracą przede wszystkim klienci. Zwraca uwagę, że jeśli zostanie wprowadzona akcyza na płyn do spryskiwaczy, litr płynu zimowego, składającego się w 40 procentach czystego alkoholu, będzie kosztował tyle, co litr wódki.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Muszą mieć z czego nie realizować obietnic wyborczych... 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ależ liniowa akcyza jest idealnym pomysłem na utrącenie szarej strefy - tak jak każdy prosty, liniowy podatek.
Tyle, że to powinno być równane w dół
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Liniowy podatek jest niezgodny z niektórymi dyrektywami unijnymi, które nakazują, aby część stawek podatkowych wynosiła 0%inż. Glonojad pisze:Ależ liniowa akcyza jest idealnym pomysłem na utrącenie szarej strefy - tak jak każdy prosty, liniowy podatek.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
E, żródło proszę.Dennis pisze:dyrektywami unijnymi, które nakazują, aby część stawek podatkowych wynosiła 0%Chyba, że ta stawka liniowego miałaby właśnie wynosić 0%
E, wypowiedź prof. Witolda Modzelewskiego w dyskusji z Zytą Gilowską w TV (nie pytaj której) ponad rok temu (nie pytaj kiedy - przed wyborami). Nie jestem ekonomistą i nie zapadają mi w pamięć szczegóły, ale Modzelewski jest dla mnie wystarczającym autorytetem ekonomicznym, żeby mu wierzyć.inż. Glonojad pisze:E, żródło proszę.Dennis pisze:dyrektywami unijnymi, które nakazują, aby część stawek podatkowych wynosiła 0%Chyba, że ta stawka liniowego miałaby właśnie wynosić 0%
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A co z liniówką w Irlandii i Estonii?
tak jakoś mi się skojarzyło
K. I. Gałczyński pisze: Zima z wypisów szkolnych
Któż to tak śnieżkiem prószy z niebiosów?
Dyć oczywiście pan wojewoda;
módl się, dziecino, z całą krainą -
niech Bóg mu siły doda;
śnieżku naprószył, śnieżek poruszył
dobry pan wojewoda.
A któż na szybach maluje kwiaty,
czy mróz, czy mróz, dziecino?
Nie, to rączuchną dla siebie, żabuchno,
starosta ze starościną;
srebrzyste prążki, listki, gałązki
dla ciebie, dziwna dziecino.
A któż te śliczne zawiesił sople
za oknem u okapu?
Czy może także mróz niedobry
swą fantastyczną łapą?
Nie, moje złoto, to referenci,
podkierownicy, nadasystenci
nocą nie spali, hurra! wołali,
sople poprzyklejali.
Hej, tam w Warszawie jest pan minister
siwy i taki miły,
przez okno rzuca spojrzenia bystre,
bo chce, by dla ciebie były
zimą sopelki, śniegi i lody:
wszystkie zimowe wygody.
Jeżeli tedy sanki usłyszycz
i dzwonki ich tajemnicze,
wiedz: to minister w skupionej ciszy
nacisnął taki guziczek,
że gwiazdki dzwonią i gwiazdki lśnią
nad miastem i nad wsią.
W Rzeczpospolitej Rafał Ziemkiewicz pisze:PERŁY I PLEWY
Ludzie patrzą
Władza polityka zużywa, to oczywiste. Ale bardziej zużywa tego, który u władzy nagle zmienia zdanie w sposób niezrozumiały dla swoich wyborców.
Dotąd przynajmniej dwie rzeczy były dla wyborców PiS jasne: lustracja i dekomunizacja. Od paru dni nie są. Właściwie nie od paru dni, życzliwi prezesowi PiS publicyści pisali o tym już od dłuższego czasu, w pismach adresowanych głównie do jego sympatyków, ale Jarosław Kaczyński, jak się zdaje, znacznie łatwiej się na krytyki obraża, niż wyciąga z nich wnioski, więc brnął dalej, aż zabrnął w kąt.
Jeżeli PiS przyjmuje ustawę, która eliminuje z życia publicznego osobowe źródła informacji bezpieki, to premier i prezes tej partii nie może zapraszać do rządu osoby właśnie przez sąd za takowe źródło uznanej. Trzeba było o tym pomyśleć, zwłaszcza że problem nie pojawił się bynajmniej z chwilą wystąpienia rzecznika interesu publicznego. Nie chcę się wypowiadać o sprawie lustracyjnej byłej wicepremier, bo wygląda na niezwykle skomplikowaną, a dodatkowo gmatwa ją oczywista niewiarygodność esbeckich zeznań - ale jak się już powiedziało "a", to trzeba powiedzieć "b". A kiedy jeszcze prezydent, notorycznie młodszy brat, wyrywa się z dywagacjami o rodzinnych powiązaniach sędzi, to żenada robi się zupełna.
Jeżeli partia rządząca, która tyle mówiła o układzie wyrosłym z postkomunistycznych specsłużb, kluczową funkcję w rządzie powierza człowiekowi, który w Peerelu nadzorował ewidencję obywateli, to powinna sobie wziąć za motto parafrazę znanych słów Goeringa: "o tym, kto był komunistą, my decydujemy". A jeśli nie jest to jedyna tak dziwna nominacja, zasadne staje się podejrzenie, że podstawą zaufania prezesa Kaczyńskiego do współpracowników są "haki", które na nich ma. To polityka personalna znana w Polsce, ale zupełnie nie taka, jakiej oczekują zwolennicy budowy IV Rzeczypospolitej. Ci, którzy uwierzyli, patrzą i coraz mniej z tego rozumieją, a na tym, żeby rozumieli, prezesowi PiS powinno bardzo zależeć.
Rafał A. Ziemkiewicz
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
- MeWa
- Cukiereczek
''Czerwona lista'' wrogów LPR
Krzysztof Katka, Gdańsk2006-09-11, ostatnia aktualizacja 2006-09-10 20:04
Słupski LPR przygotował dla Pomorskiego Kuratorium Oświaty tzw. czerwoną listę. Są na niej podejrzani o sympatie dla SLD lub krewni działaczy lewicy. Pójdą na bruk. Podobne listy powstaną w całym kraju. Obejmą instytucje podległe ministrom edukacji i gospodarki morskiej.
Pomysłodawcą czystki kadrowej w Słupsku jest poseł LPR Robert Strąk. - Programu IV RP i decyzji ministra edukacji Romana Giertycha nie mogą wykonywać ludzie powiązani z SLD - uważa. - Odejść musi wielu.
Bożena Jurkiewicz (od końca 2003 r. dyrektor słupskiej delegatury Pomorskiego Kuratorium Oświaty, szeregowy członek SLD) o końcu swojej kariery dowiedziała się z mediów.
- To był szok. Zadzwoniłam do mojego szefa, kuratora w Gdańsku - mówi Jurkiewicz. - Skoro zaczęto mnie prześladować, zaproponowałam, że sama odejdę na wcześniejszą emeryturę, gdy ukończę 59 lat. Poprosiłam o możliwość pracy do końca roku.
Kuratorem w Gdańsku od kwietnia br. jest Adam Kawalec. Nominację zawdzięcza PiS. Na prośbę Jurkiewicz jednak się zgodził. To nie zamknęło sprawy. Strąk nalegał na natychmiastowe zwolnienie kobiety, której zarzucił niekompetencję. Na czym miałaby polegać? Nie wyjaśnił.
- Przekonałem kuratora, że wrogowie ministra Giertycha z lewicy nie odnowią z nami polskiej szkoły, będą w tym tylko przeszkadzać - przyznaje poseł Strąk.
Kurator Krawiec zaczął działać, gdy żądania posła LPR poparła szefowa PiS w Słupsku, posłanka Jolanta Szczypińska. To wtedy Jurkiewicz usłyszała, że jednak musi odejść.
- Motywem mojego działania była wyłącznie chęć odmłodzenia kadry - wyjaśnia Adam Krawiec.
Nowa szefowa słupskiej delegatury kuratorium zostanie wybrana w konkursie. Strąk i Szczypińska już wiedzą, kto to będzie. Według posła Strąka "bardzo kompetentna pani z dwoma fakultetami".
Wróg ma lewicowe sympatie
Po odejściu Bożeny Jurkiewicz ruszyła fala zwolnień. Odchodzą ludzie, których działacze LPR wpisali na tzw. czerwoną listę. - Taki dokument rzeczywiście istnieje - potwierdza Robert Strąk.
Na listę wpisano 17 osób. To cztery osoby z kierownictwa i 12 wizytatorów. Jest też kierowca byłego kuratora z czasów SLD. Troje z nich już nie pracuje. Jakie były kryteria doboru? Wystarczyły podejrzenia o sympatie lewicowe lub posiadanie w rodzinie członka SLD. Większość osób z listy jest bezpartyjna. Ustaliliśmy, że w tworzeniu listy działaczom LPR pomagał ktoś z kuratorium - przekazał im szczegóły z życia "podejrzanych".
- Spisaliśmy tych, którzy awansowali za SLD. Przecież musieli mieć poparcie tej partii - tłumaczy członek kierownictwa pomorskiej LPR.
- Koszą na oślep, nie sprawdzając, czy ktoś naprawdę jest tym "wstrętnym komuchem" - mówi Jan Sieńko, szef SLD w Słupsku. - Będą mieli posady dla swoich. To zwykłe "Teraz K.... My".
- Jak oni rządzili, robili tak samo - odpiera Strąk. - Niech teraz nie płaczą.
Poseł przypomina, że pierwszym krokiem SLD po wygraniu poprzednich wyborów było obsadzenie działaczami lewicy kierowniczych stanowisk w urzędzie wojewódzkim, a potem wyznaczenie partyjnych dyrektorów terenowych państwowych agencji (m.in. Agencja Własności Rolnej Skarbu Państwa czy Agencja Rozwoju Rolnictwa). - A wysyłanie swoich działaczy do rady nadzorczej koncernu Energa i zarządów portów w Gdańsku i Gdyni to co? - kontynuuje Strąk.
Ta pani to kuzynka komucha
Zwolnione w kuratorium etaty nie zostaną zlikwidowane. W kuratorium pracuje sto osób, usunięcie jednej piątej z nich nie może się odbyć bez opinii związków zawodowych. Krzysztof Jezierski, wiceprzewodniczący "Solidarności" Pracowników Kuratorium: - Od kuratora dostaliśmy spis nazwisk z pytaniem, czy to są nasi członkowie bądź osoby, które zwróciły się do nas o ochronę związkową. Odpowiedzieliśmy, że na liście takich osób brak.
Elżbieta Markowska, przewodnicząca Związku Nauczycielstwa Polskiego w Gdańsku: - Wszystkie osoby z listy są świetnymi fachowcami. Działania kuratora to czystka na partyjne zlecenie.
Kurator Adam Krawiec nie chciał rozmawiać o "czerwonej liście". Uważa, że to wewnętrzna sprawa kuratorium, a pisanie o tym wywoła niepokój wśród pracowników.
Jurkiewicz: - Ludzi już paraliżuje strach. W ubiegłym tygodniu usunęli koleżankę, bo ktoś doniósł, że jest daleką krewną byłego eseldowskiego wojewody.
Dziś Słupsk, jutro cały kraj
Robert Strąk zdradza, że podobne listy powstają bądź wkrótce zaczną powstawać w całym kraju, a Słupsk jest tylko liderem zmian. - Nie mogę wypowiadać się w imieniu Samoobrony i PiS. Nasi koalicjanci na pewno znajdą własny sposób na rozwiązanie problemu - mówi Strąk. - Nasza partia zajmuje się uporządkowaniem jedynie instytucji podległych ministrom z LPR, czyli Romanowi Giertychowi (edukacja) i Rafałowi Wiecheckiemu (gospodarka morska). Najszybciej listy powinny powstać w kuratoriach i urzędach morskich.
Poseł ocenia, że "dużo do zrobienia" jest również w ZUS, KRUS i izbach celnych.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
I tak ku**a do za****nia.... Za 4 lata przyjdzie kto inny i stworzy "brunatną" listę
i wtedy wszyscy ci "ultra-kompetentni" też polecą... Tylko do czego to prowadzi ?
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...