Metrobusy
Moderator: Wiliam
-
prosper5250
Teoretycznie tak. Pytanie, czy te teoretyczne założenia są do zrealizowania w naszej rzeczywistości?Bastian pisze:Nie wiem, w którą stronę ta idea będzie ewoluować, ale rozsądnie patrząc, to metrobus = większość trasy po pasach wydzielonych lub bez utrudnień.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Bastian
- Sułtan Maroka
W niewielkiej skali. Ale czy metrobusów musi być 25?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
-
Domino2001
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Szkoda tylko, że ZTM powtarza jak echo bzdury o pojemności tego autobusu...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Rzekomo 30 osób więcej w wariancie 19,5 niż w wariancie 18 m, co przy szerokości pudła 2,5m oznacza niezpełna 4m kwadratowe więcej. Układ osi wymusza zastosowanie siedzeń w układzie 2+2*, a na 1,5 m długości zmieszczą się ich 2 rzędy. Łącznie 8 sztuk, które zajmie 1,7 m szerokości (43 cm szerokości fotela). Zatem 22 pozostałe osoby miałyby się zmieścić na powierzchni 1,5 m x (2,5-1,7 ) m czyli 1,2 metra kwadratowego. 22 / 1,2 = 18 osób na metr kwadratowyBastian pisze:A ile ma?
* - nie zauważyłem, by Capacity miało więcej tzw. przestrzeni wielofunkcyjnych od Citaro G.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie martw się, podchody pod trasy tramwajowe na Gocław i Wilanów trwają. Kubeł farby (i folia do oklejania 50-letnich ezt w pseudomiejskie barwy) stają się symbol schyłkowego ZTM tej kadencji...
-
robbo2k
Jestem ciekaw co myślicie nad wprowadzeniem nowej "marki handlowej" w Warszawie.
Metrobus jest linia autobusową poruszającą się po wydzielonym bus pasie z częstotliwościa nie większą niz 5 minut. Koszt zorganizowania jest niemal zerowy ale cały sukces tkwi w organizacji.
Założenia:
1) Linie Metrobus byłyby na schematach sieci metra.
2) Miały jednolity tabor 18metrowy w dedykowanych barwach.
3) Czestotliwosc nie rzadziej niz 5 minut w szczycie i 10minut poza szczytem.
4) Metrobus nie jest przyszłym BRT gdyż jest rozwiązaniem tymczasowym do wybudowania komunikacji szynowej. Jedyny wyjatek to Marsa-Dw. Zachodnii który mógły powstac jako BRT z likwidacja wszystkich linii autobusowych w jej ciagu po zbudowaniu wezła przesiadkowego Ostrobramska/PKP Gocławek) wtedy kursowanie linii co 1-2minuty
Przyczyny powstania
1) Dzisiaj częstotliwość takiej 508 ginie, autobus=rzadko
2) Integracja linii na planach metra tworzy zgrabna siatke szybkich połączeń (mozna dołaczyc tramwaje)
3) Metrobus=nowoczesny i szybki w oczach klientów "prestiż komunikacji miejskiej"
Trasy o ile powstana buspasy.
1) Tarchomin - Metro Marymont (508?)
2) Ostrobramska - Trasa Lazienkowska- Metro Politecznika- Dw. Zachodni.
(bus pas na Ostrobramskiej)
3) Piaseczno - Metro Wilanowska/Metro Natolin
4) Lazurowa - Gorczewska - Dw. Centeralny.
5) Wilanów- Sobieskiego- Spacerowa - Metro Politecznika (Dw. centralny)
6) Metro Młociny - Powstańców Śląskich - Cm. Wolski
(do czasu powstania linii tramwajowej)
Zasadniczo .... wyglada to ze metrobusy to pokrywanie popularnych relacji (przyszłych lini metra i tramwajów) a więc przyzwyczają ludzi TERAZ do przyszłych ciagów szynowych.
taka edukacja za wczasu.
Koszty: Naklejki, oznakowanie taboru proponuje te 18 metrowce z nowego przetargu, nowe schematy
Zapraszam do dyskusji
Metrobus jest linia autobusową poruszającą się po wydzielonym bus pasie z częstotliwościa nie większą niz 5 minut. Koszt zorganizowania jest niemal zerowy ale cały sukces tkwi w organizacji.
Założenia:
1) Linie Metrobus byłyby na schematach sieci metra.
2) Miały jednolity tabor 18metrowy w dedykowanych barwach.
3) Czestotliwosc nie rzadziej niz 5 minut w szczycie i 10minut poza szczytem.
4) Metrobus nie jest przyszłym BRT gdyż jest rozwiązaniem tymczasowym do wybudowania komunikacji szynowej. Jedyny wyjatek to Marsa-Dw. Zachodnii który mógły powstac jako BRT z likwidacja wszystkich linii autobusowych w jej ciagu po zbudowaniu wezła przesiadkowego Ostrobramska/PKP Gocławek) wtedy kursowanie linii co 1-2minuty
Przyczyny powstania
1) Dzisiaj częstotliwość takiej 508 ginie, autobus=rzadko
2) Integracja linii na planach metra tworzy zgrabna siatke szybkich połączeń (mozna dołaczyc tramwaje)
3) Metrobus=nowoczesny i szybki w oczach klientów "prestiż komunikacji miejskiej"
Trasy o ile powstana buspasy.
1) Tarchomin - Metro Marymont (508?)
2) Ostrobramska - Trasa Lazienkowska- Metro Politecznika- Dw. Zachodni.
(bus pas na Ostrobramskiej)
3) Piaseczno - Metro Wilanowska/Metro Natolin
4) Lazurowa - Gorczewska - Dw. Centeralny.
5) Wilanów- Sobieskiego- Spacerowa - Metro Politecznika (Dw. centralny)
6) Metro Młociny - Powstańców Śląskich - Cm. Wolski
(do czasu powstania linii tramwajowej)
Zasadniczo .... wyglada to ze metrobusy to pokrywanie popularnych relacji (przyszłych lini metra i tramwajów) a więc przyzwyczają ludzi TERAZ do przyszłych ciagów szynowych.
taka edukacja za wczasu.
Koszty: Naklejki, oznakowanie taboru proponuje te 18 metrowce z nowego przetargu, nowe schematy
Zapraszam do dyskusji
-
robbo2k