Komunikacja miejska w Ursusie
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Z częstotliwością 207 czy 191 nie, ale z częstotliwością 178, hmmmm.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A to już w ogóle nie wchodzi w grę... Albo opcja z 182 na Popularnej a 191 na Kleszczowej albo 187 musi dalej jeździć na Włochy. Wystarczy zobaczyć jak dużo ludzi przesiada się w zespole ZEA Kleszczowa z linii jadących Łopuszańską w linie do Śródmieścia i ile bloków w tej chwili powstaje wzdłuż Kleszczowej. Burzone są stare domki jednorodzinne a w ich miejscu powstają osiedla wielorodzinne. Samo 517 i linie jadące na Marynarską to zdecydowanie za mało. Oby tylko po ukończeniu budowy nowego osiedla po północnej stronie Kleszczowej, na wysokości przystanku Dojazdowa ten nie stał się stałym dla 517mariow pisze:
dlatego własnie zaczeło mi chodzic po głowie pozbycie sie 191 w zamian za bardzo silne 182 na Popularnej i porządne 173 z pozostawionym 178.
dzidek pisze:
Wystarczy zobaczyć jak dużo ludzi przesiada się w zespole ZEA Kleszczowa z linii jadących Łopuszańską w linie do Śródmieścia i ile bloków w tej chwili powstaje wzdłuż Kleszczowej. Burzone są stare domki jednorodzinne a w ich miejscu powstają osiedla wielorodzinne. Samo 517 i linie jadące na Marynarską to zdecydowanie za mało.
chodzi o niedublowanie trójcy 182 191 173dzidek pisze: Oby tylko po ukończeniu budowy nowego osiedla po północnej stronie Kleszczowej, na wysokości przystanku Dojazdowa ten nie stał się stałym dla 517Linia 178 jest w ogóle zbędna dla Włoch dlatego jeśli mamy wybierać to 191 powinno zostać a 178 do skrócenia.
PURA VIDA!
Szczególnie gdy w Centrum wsiada cały Niedźwiadek i niejednokrotnie trzeba przepuścić jakiś autobus by się zmieścić nawet wieczoramimariow pisze:bez przesady, powstają pojedyncze bloki, małe osiedla a nie żadne wielkie osiedla. 517 to za mało????? linia co kilka minut w szczycie?????
189, 401 i 517 z czego tylko ostatnia do miasta to zdecydowanie mało. Obawiam się, że będzie trzeba inaczej rozwiązać problem wielkiej trójcy bo inaczej część mieszkańców Włoch zablokuje projekt jak w Wawrzemariow pisze:chodzi o niedublowanie trójcy 182 191 173
Z mojej strony jest jeszcze inna propozycja czyli zamiast skracać 187 do Zachodniego poprostu należałoby skierować linię do krańca Zajezdnia Kleszczowa. Wówczas można myśleć o kasacji 191 (choć wątpię by Włochy to zaakceptowały)
niedźwiedek jezdzi koleją, przyjedz zobacz. 187 nie jedzie z Centrum.dzidek pisze:Szczególnie gdy w Centrum wsiada cały Niedźwiadek i niejednokrotnie trzeba przepuścić jakiś autobus by się zmieścić nawet wieczoramimariow pisze:bez przesady, powstają pojedyncze bloki, małe osiedla a nie żadne wielkie osiedla. 517 to za mało????? linia co kilka minut w szczycie?????
![]()
fetyszyzujesz Kleszczową i kompletnie tego nie rozumiemdzidek pisze:189, 401 i 517 z czego tylko ostatnia do miasta to zdecydowanie mało. Obawiam się, że będzie trzeba inaczej rozwiązać problem wielkiej trójcy bo inaczej część mieszkańców Włoch zablokuje projekt jak w Wawrzemariow pisze:chodzi o niedublowanie trójcy 182 191 173
Z mojej strony jest jeszcze inna propozycja czyli zamiast skracać 187 do Zachodniego poprostu należałoby skierować linię do krańca Zajezdnia Kleszczowa. Wówczas można myśleć o kasacji 191 (choć wątpię by Włochy to zaakceptowały)
super pomysł. a słyszałeś o węźle Łopuszańska?
PURA VIDA!
Ale daje możliwości przesiadki przy Zachodnim . Pełno znajomych jeździ z Centrum czymkolwiek by później przy Zachodnim w 187 wsiaść bo do 517 niejednokrotnie się nie mieszczą.mariow pisze:niedźwiedek jezdzi koleją, przyjedz zobacz. 187 nie jedzie z Centrum.dzidek pisze:Szczególnie gdy w Centrum wsiada cały Niedźwiadek i niejednokrotnie trzeba przepuścić jakiś autobus by się zmieścić nawet wieczorami![]()
Może dlatego, że zbyt często jestem tam u swojej rodziny i stąd widzę ile ludzi korzysta z autobusów na przystanku Zajezdnia Kleszczowa (żeby nie było ja na Włochy autobusem nie jeżdżę więc nie walczę o swojemariow pisze:fetyszyzujesz Kleszczową i kompletnie tego nie rozumiem
super pomysł. a słyszałeś o węźle Łopuszańska?
A na węzeł Łopuszańska czekam jak na zbawienie
podziwiam, może jako miłośnik powinieneś im dać radę żeby jakoś lepiej sobie transport organizowali. może pociąg?dzidek pisze:
Ale daje możliwości przesiadki przy Zachodnim . Pełno znajomych jeździ z Centrum czymkolwiek by później przy Zachodnim w 187 wsiaść bo do 517 niejednokrotnie się nie mieszczą.
PURA VIDA!
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Jak najbardziej słuszna koncepcja.mariow pisze:z całą pewnością punktualnością 178 nie grzeszy i na to sa narzekania z Czechowic
a moze by warto zrobic w Ursusie (na południe od torów bo Niedzwiadek to insza sprawa) dwie dowozówki do kolei i kompleksowo pokryc całą dzielnicę?
Natomiast ponownie odniosę się nieprzychylnie do Twojej koncepcji żeby kosztem Włoch pogarszać komunikację w Ursusie
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tym bardziej ciężko go uważać za dowozówkę a nie socjal...mariow pisze:z całą pewnością punktualnością 178 nie grzeszy i na to sa narzekania z Czechowic
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
R-11 Kleszczowa pisze:Jak najbardziej słuszna koncepcja.mariow pisze:z całą pewnością punktualnością 178 nie grzeszy i na to sa narzekania z Czechowic
a moze by warto zrobic w Ursusie (na południe od torów bo Niedzwiadek to insza sprawa) dwie dowozówki do kolei i kompleksowo pokryc całą dzielnicę?
zatem albo 182 na Kleszczowej bedzie albo mega nadpodaż na PopularnejR-11 Kleszczowa pisze: Natomiast ponownie odniosę się nieprzychylnie do Twojej koncepcji żeby kosztem Włoch pogarszać komunikację w UrsusieŻadnego cięcia 191
![]()
![]()
PURA VIDA!
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
191 co 10 zastąpi 182 co 10. Fakt - będą przeguby. Ale już dziś 191 mogłoby kursować z obecną częstotliwością i być obsługiwane przez wozy 15-metrowe... Osią osiedla jedzie linia na obwód - najbardziej logiczne rozwiązanie jakie mogę sobie wyobrazić w momencie kiedy do Śródmieścia wiezie kolei.
Jaką trasę proponowałbyś dla tej nowej linii dowozowej w Ursusie
Jaką trasę proponowałbyś dla tej nowej linii dowozowej w Ursusie
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
R-11 Kleszczowa pisze:191 co 10 zastąpi 182 co 10. Fakt - będą przeguby. Ale już dziś 191 mogłoby kursować z obecną częstotliwością i być obsługiwane przez wozy 15-metrowe... Osią osiedla jedzie linia na obwód - najbardziej logiczne rozwiązanie jakie mogę sobie wyobrazić w momencie kiedy do Śródmieścia wiezie kolei.
czy dobrze rozumiem? osią osiedla czyli Popularną 182. a co ze 191? na Kleszczową?
trzeba pomysleć i uwzględnić stan na teraz oraz ewolucję w ciągu roku, dwóchR-11 Kleszczowa pisze: Jaką trasę proponowałbyś dla tej nowej linii dowozowej w Ursusie![]()
z tego co sie zmieni to niby do końca roku ma powstac Prystora miedzy skoroszewską a Składkowskiego a w 2010 przebudowana Skoroszewska (z zatokami przystankami) od DW do ronda Starodeby
ale tak przyszło mi cos do głowy: linia jadąca skądś (nie mam jeszcze pomysłu) - Spisaka - Jerozolimskie- Bodycha (pod WKD Opacz) - Ryzowa - Prystora - i gdzies dalej. Powrót Ryzowa - Bodycha - Jerozolimskie - (zawrotka przy Starodęby) Jerozolimskie - Bodycha - Spisaka - ....
daje nam to dowóz do WKDki z najbliższych jej rejonów
PURA VIDA!
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Dokładnie takmariow pisze:czy dobrze rozumiem? osią osiedla czyli Popularną 182. a co ze 191? na Kleszczową?R-11 Kleszczowa pisze:191 co 10 zastąpi 182 co 10. Fakt - będą przeguby. Ale już dziś 191 mogłoby kursować z obecną częstotliwością i być obsługiwane przez wozy 15-metrowe... Osią osiedla jedzie linia na obwód - najbardziej logiczne rozwiązanie jakie mogę sobie wyobrazić w momencie kiedy do Śródmieścia wiezie kolei.
Szkoda, że w najbliższych planach nie ma budowy łącznika Sosnkowskiego z rondem przy Leroy Merlin. Bardzo by to ułatwiło ułożenie komunikacjimariow pisze:trzeba pomysleć i uwzględnić stan na teraz oraz ewolucję w ciągu roku, dwóchR-11 Kleszczowa pisze: Jaką trasę proponowałbyś dla tej nowej linii dowozowej w Ursusie[/color]
z tego co sie zmieni to niby do końca roku ma powstac Prystora miedzy skoroszewską a Składkowskiego a w 2010 przebudowana Skoroszewska (z zatokami przystankami) od DW do ronda Starodeby
ale tak przyszło mi cos do głowy: linia jadąca skądś (nie mam jeszcze pomysłu) - Spisaka - Jerozolimskie- Bodycha (pod WKD Opacz) - Ryzowa - Prystora - i gdzies dalej. Powrót Ryzowa - Bodycha - Jerozolimskie - (zawrotka przy Starodęby) Jerozolimskie - Bodycha - Spisaka - ....
daje nam to dowóz do WKDki z najbliższych jej rejonów
Ja bym wtedy widział układ tak - mikrobus od PKP Ursus trasą jaką proponujesz powyżej do WKD Opacz (bardzo interesująca koncepcja notabene) . Wówczas na Bodycha potrzebne byłby dwa nowe przystanki - przy Valdim oraz przy Ryżowej. Co dalej
Wracając do tego łącznika - można wtedy pokusić się o skierowanie dwukierunkowo autobusów na Sosnkowskiego (np. 177).
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"