Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
- Thompson04
To ja już wolę w ten sposób: http://www.fotosik.pl/u/kozik83/zdjecie/1/album/1681665
Jak są z tego samego dnia to mają już z dwa tygodnie.
Jak są z tego samego dnia to mają już z dwa tygodnie.
Tak mają już ze dwa tygodnie. Sorki ale nie miałem czasu wcześniej puścić.
Niedługo zrobię trochę nowych zdjęć i tym razem postaram się zamieścić niedługo po ich zrobieniu.
Niedługo zrobię trochę nowych zdjęć i tym razem postaram się zamieścić niedługo po ich zrobieniu.
pozdrawiam Kozik
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... #LokWawTxt
(...)Ostatnio ratusz niechętnie wypowiadał się o inwestycjach tramwajowych. Pojawił się nawet pomysł, by planowane dotąd linie zastępować metrobusami, czyli szybkimi przegubowcami kursującymi po wydzielonych pasach. Jednak według burmistrza Wilanowa Ludwika Rakowskiego (PO) entuzjazm dla tego projektu opadł. Mówi, że "nie był to najszczęśliwszy pomysł", bo mieszkańcy wolą tramwaje na zielonym torowisku niż kolejny autobus na betonowym pasie.
W dodatku, jak dowiedziała się "Stołeczna", Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju oczekiwało, żeby stolica przedstawiła duży projekt rozwoju sieci tramwajowej i zakupu nowych wagonów, który dostanie wsparcie z Unii Europejskiej. Kwota na ten cel wzrosła ponaddwukrotnie - do 1,9 mld zł. Niespodziewanie ratusz szykuje więc sporą listę inwestycji w latach 2015-2021. Będzie nowa zajezdnia tramwajowa na Annopolu, ma być wyremontowana większość linii w prawobrzeżnej Warszawie (w al. Waszyngtona, na Grochowskiej, Kijowskiej, Jagiellońskiej), a także tzw. obwodnica śródmiejska na trasie "jedynki": Towarowa - Okopowa - most Gdański - Starzyńskiego. Ratusz chce też przedłużyć tory tramwajowe z Tarchomina, przez Nowodwory, do Winnicy i - to niespodzianka - linię z Gocławka do nowoczesnego węzła przesiadkowego przy rondzie Marsa. Biurowy Służewiec dojedzie tramwajami al. Wilanowską do metra (tego też wcześniej nie planowano). Po ćwierć wieku zostanie odtworzona linia na ul. Kasprzaka w kierunku Jelonek.
Marta Milewska podkreśla, że urzędowi marszałkowskiemu szczególnie zależy na budowie trasy szybkiego tramwaju do Wilanowa. Podzielono ją na odcinki: Dworzec Zachodni - Grójecka, Banacha - Rakowiecka, Puławska - św. Bonifacego (Stegny) z odnogą na ul. Gagarina (Sielce) oraz św. Bonifacego - Branickiego (Miasteczko WIlanów).
Na liście brakuje jednak trasy tramwajowej na Gocław. Podpisy z poparciem dla tej inwestycji zbierali mieszkańcy tego 60-tysięcznego osiedla. - Nasza linia znikła z kontraktu, ale nie składamy broni. Przekonuję panią prezydent, że tramwaj na Gocław to dla nas priorytet komunikacyjny w przeciwieństwie do metra, którego na pewno nie będzie w ciągu 15 lat - podkreśla burmistrz Pragi-Południe Tomasz Kucharski (PO). - Nie podzielam też entuzjazmu dla metrobusów.
W opinii wiceprezydenta Olszewskiego inwestycje tramwajowe zgłoszone w kontrakcie terytorialnym "nie są szczytem naszych marzeń", a linia na Gocław wciąż ma szanse. Sugeruje, że chodzi o pewną taktykę podczas negocjacji z rządem. A to, które trasy tramwajów będą naprawdę realizowane, ma się okazać dopiero w drugiej połowie 2015 r.(...)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ile lat można obiecywać te same inwestycje? 
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88
Dopóki się ich nie zrealizuje? Bo sorry, ale rezygnacja z tych tras sensu nie ma, gdyż większość potrzebna jest na wczoraj.
Inna sprawa, że lepiej obiecać je znowu za 4 lata
Inna sprawa, że lepiej obiecać je znowu za 4 lata
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Ciemny lud wszystko kupi.Os0 pisze:Ile lat można obiecywać te same inwestycje?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Tak to można skwitować gruszki na wierzbie. A to NIE SĄ gruszki na wierzbie, to są rzeczy, które należy kiedyś w końcu ZROBIĆ, a nie tylko obiecywać.SławekM pisze:Ciemny lud wszystko kupi.Os0 pisze:Ile lat można obiecywać te same inwestycje?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Powiedz to rządzącej ekipie.
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88
Zgadzam się. Ale politycy, niezależnie od partii politycznej, tylko obiecują. Po wyborach w większości przypadków nierealizowanie inwestycji kwitowane jest brakiem pieniędzy.Bastian pisze:Tak to można skwitować gruszki na wierzbie. A to NIE SĄ gruszki na wierzbie, to są rzeczy, które należy kiedyś w końcu ZROBIĆ, a nie tylko obiecywać.SławekM pisze: Ciemny lud wszystko kupi.
Ale pieniądze unijne też trzeba na coś widać. Przecież nikt ich nie odda mówiąc że akurat nie potrzebujemy tramwaju tylko metrobusu.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Na metropawcio pisze:Ale pieniądze unijne też trzeba na coś widać.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Na metro się nie da.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
E? To jakaś inna pula? No to na kolej do Płocka.
Jest chyba odrębną gigantyczną pula tramwajowa. Ach ta niedobra Mumia!
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
Tylko że ostateczna decyzja o kształcie kontraktu terytorialnego należy właśnie do Komisji Europejskiej. Stąd zastrzeżenie, że tak naprawdę na 100 proc. będziemy pewni najwcześniej w przyszłym roku. Na razie więc można się cieszyć, że są objawy (chyba) zmiany nastawienia w ratuszu do inwestycji tramwajowych. To dobry pierwszy krok. Okaże się, na ile to tylko zagrywka przedwyborcza, choć za rok też wybory, i to ważniejsze. Martwi tylko niepewność z linią na Gocław, która moim zdaniem jest pilniejsza niż wilanowska.