http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... terie.html![]()
Paraliż Puławskiej. Nowe światła zakorkowały arterię
Przestawiona sygnalizacja świetlna w rejonie powstającej południowej obwodnicy Warszawy spowodowała ogromny korek na Puławskiej.
Kolejne zmiany przy powstającej południowej obwodnicy Warszawy poważnie utrudniły ruch na Puławskiej. Od poniedziałku w rejonie budowanego węzła kierowcy jeżdżą zachodnią częścią ulicy. Wytyczono tam po trzy wąskie pasy w każdym kierunku. W poniedziałek po południu korek na Puławskiej w stronę Piaseczna sięgał ul. Rzymowskiego. Zator rozlewał się także na poprzeczne ulice.
Według kierowców do tych kłopotów doprowadziły nie tyle same zmiany na jezdni przy powstającej obwodnicy, a przestawienie świateł na znajdującym się kilkaset metrów dalej skrzyżowaniu Puławskiej z ul. Ludwinowską i Bogatki. Wykonawca prac wprowadzając zmiany w ruchu, często musi też skorygować pobliskie sygnalizacje. Teraz czerwone dla jadących na wprost ul. Puławską w stronę Piaseczna pali się dłużej niż dotychczas - niemal minutę. Doszło do tego m.in. z powodu wydzielenia osobnej fazy świateł do skrętu w lewo, a tego według urzędników wymagają obecne przepisy. Niektórzy kierowcy twierdzą jednak, że skręt w lewo w Ludwinowską od strony Piaseczna nie jest potrzebny. Jeśli już musi zostać, to powinno się tam skrócić zielone. - Wykonawca prac obiecał sprawdzić, czy da się coś poprawić w ustawieniu tej sygnalizacji. Programy świateł zatwierdza jednak miejski inżynier ruchu Janusz Galas - mówi Małgorzata Tarnowska, rzeczniczka mazowieckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg. Z inżynierem Galasem nie udało nam się skontaktować.
Ulica PuĹawska
Moderator: Wiliam
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
Wściekłość mnie chwyta, rano z Piaseczna korek pojawił się ok. 6 i jechało się 2,5x dłużej niż zawsze. Może to światła, nie wiem, ale na własne oczy widziałem, jak o 8:20 Puławska była zwężona w sumie do 1, no może 2 pasów (na maluchy) w stronę Warszawy (wysokość S2). Oczywiście wszystkie zmiany były robione dziś od 6, czyli w szczycie... Łącznie ze zmianami w malowaniu znaków poziomych. Różne rzeczy można mówić, ale ja się pytam, jakim trzeba być głupcem, żeby spowodować wzrost czasu przejazdu Piaseczno - Wilanowska z 40 minut do 1h40min?
M1 M2
1 4 18 25 35
109 128 136 154 171 186 190 222504 523
1 4 18 25 35
109 128 136 154 171 186 190 222504 523
O 7.50 przejeżdżałem w kier. Centrum obok S2 i panowie elegancko zablokowali prawy pas, bo uznali, że to idealna godzina na malowanie pasów...Markosek pisze:Wściekłość mnie chwyta, rano z Piaseczna korek pojawił się ok. 6 i jechało się 2,5x dłużej niż zawsze. Może to światła, nie wiem, ale na własne oczy widziałem, jak o 8:20 Puławska była zwężona w sumie do 1, no może 2 pasów (na maluchy) w stronę Warszawy (wysokość S2). Oczywiście wszystkie zmiany były robione dziś od 6, czyli w szczycie... Łącznie ze zmianami w malowaniu znaków poziomych.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Wystarczy się dostosować z organizacją ruchu do obecnie obowiązujących przepisów. I to nie tylko tam, dodam. System drogowy w stolicy od dawna działa "na kredyt".Markosek pisze:Różne rzeczy można mówić, ale ja się pytam, jakim trzeba być głupcem, żeby spowodować wzrost czasu przejazdu Piaseczno - Wilanowska z 40 minut do 1h40min?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Oprócz dostosowania do obecnie obowiązujących przepisów, w Warszawie przydałoby się wreszcie wdrożyć jakikolwiek program sterowania ruchem. Ale jak to zrobić, skoro mamy przeplatankę: jedna sygnalizacja z lat 70 i przy niej korki są mniejsze, a druga sygnalizacja sprzed roku i korki 2x większe niż przed jej uruchomieniem.
W ogóle ilość świateł w Warszawie jest za duża, a urzędnicy w zastraszającym tempie szastają kolejnymi lokalizacjami...
W ogóle ilość świateł w Warszawie jest za duża, a urzędnicy w zastraszającym tempie szastają kolejnymi lokalizacjami...
Nie sądzę, żeby tam było cokolwiek zrobione zgodnie z jakimikolwiek przepisami... I te peany pochwalne na TVN, że przecież udało się sprawnie wszystko zrobić. Sprawnie dla kogo?Bastian pisze:Wystarczy się dostosować z organizacją ruchu do obecnie obowiązujących przepisów. I to nie tylko tam, dodam. System drogowy w stolicy od dawna działa "na kredyt".Markosek pisze:Różne rzeczy można mówić, ale ja się pytam, jakim trzeba być głupcem, żeby spowodować wzrost czasu przejazdu Piaseczno - Wilanowska z 40 minut do 1h40min?
Ale przecież wiadomo, że przymus chronionego lewoskrętu ogranicza przepustowość, za co zyskuje się na bezpieczeństwie. Coś za coś. Można te lewoskręty likwidować w całości.BJ pisze:druga sygnalizacja sprzed roku i korki 2x większe niż przed jej uruchomieniem.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Na pewno zgodnie z przepisami nie jeżdżą tam kierowcy (ja też, żeby nie było).Markosek pisze:Nie sądzę, żeby tam było cokolwiek zrobione zgodnie z jakimikolwiek przepisami...
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Pewnie tam znów jakiś dygnitarz mieszka... Lewoskrętami nie można s..ć gdzie popadnie, zwłaszcza na trasach przelotowych! Kto tam samochodem jeździ, najwyżej pojedzie sobie z kilometr więcej (tylko w jedną stronę). No, straszne, bo mu się lampka zapali.KwZ pisze:Ale przecież wiadomo, że przymus chronionego lewoskrętu ogranicza przepustowość, za co zyskuje się na bezpieczeństwie. Coś za coś. Można te lewoskręty likwidować w całości.BJ pisze:druga sygnalizacja sprzed roku i korki 2x większe niż przed jej uruchomieniem.
Chyba, że chodzi o represjonowanie mieszkańców przedmieść. W takim razie zwracam honor - odnieśli sukces. Strach pomyśleć co im się uda następnym razem.
Tzn. pojedzie tam i z powrotem, czyli dystans razy dwa; natomiast już nie w podróży odwrotnej.grzegorz pisze:najwyżej pojedzie sobie z kilometr więcej (tylko w jedną stronę).
Czy nie jest tak, że ograniczeniem przepustowości Puławskiej i tak nie są światła na jej końcu?
[ Dodano: |10 Sty 2012|, 2012 09:11 ]
Więcej lewoskrętów po oddaniu S79
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Tydzień temu wyruszyłem z domu o 9.25 - po drodze z Jagielskiej na Gagarina zero korków. O 9.50 byłem na Gagarina.Markosek pisze:Dziś ponownie rekordy prędkości, trasa Piaseczno - Południowy całe 15 minut szybciej niż wczoraj, czyli dalej 2x wolniej niż tydzień temu...
Dzisiaj godzina wyruszenia: 9.20. Trasa ta sama. Na Gagarina już o 10.05.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Rozumiem, że dokonałeś analizy funkcjonującego tam projektu organizacji ruchu, by tak twierdzić?Markosek pisze: Nie sądzę, żeby tam było cokolwiek zrobione zgodnie z jakimikolwiek przepisami...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.