TVN Warszawa

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 09 kwie 2009, 18:08

Nie należy już nawet wspominać o tym, że U15 mamy ponad 500 na ulicach stolicy.
A co to za "związkowiec" z MZA który tak nie lubi Solarisów?
To związkowiec, który nie lubi autobusów.

fraktal

Post autor: fraktal » 09 kwie 2009, 18:27

Ja niestety włączyłem za późno, a szkoda. Może będzie wkrótce na portalu, a jak nie, to jest jeszcze szansa obejrzeć o 21.30.

Edit: No i pojawił się - link, dla tych, którzy jeszcze nie zdążyli zobaczyć:

TVN Warszawa

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 10 kwie 2009, 10:04

Jestem osobiście zażenowany poziomem dziennikarstwa zaprezentowanym przy okazji tego tematu...Ten chłopczyna z mikrofonem to typowy przykład tępego pismaka, bez grama wiedzy z dziedziny o której rozmawia, za to na siłę szukającego sensacji. Nie problem znaleźć przeciwników Solarisa wśród kierowców, nie problem pokazać też tylko ich wypowiedzi do kamery (skrzętnie pomijając opinie zwolenników) - ot i "nowoczesne" dziennikarstwo #-o
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 10 kwie 2009, 10:56

" 16 stopni będzie dziś w dzielnicach Bielany, Bemowo, (cała zachodnia ściana), Mokotów i Sadyba" :shock:

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 10 kwie 2009, 10:59

Paweł, poniekąd masz rację. Tylko weź pod uwagę jedną rzecz: reporter w takiej telewizji jak TVN W-wa jest od wszystkiego - nie specjalizuje się w danej dziedzinie, nie jest dziennikarzem komunikacyjnym.
Gdybym był takim reporterem i wysłaliby mnie np. do Sejmu, to też bym miał problem ze zrobieniem dobrego materiału, bo nie jestem mocny w polityce.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 10 kwie 2009, 11:06

Wolę takie pojedyncze głupoty, niż statyczność, sztywność i nie mniejsze głupoty w wocie.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

interflug
(gemba)

Post autor: interflug » 10 kwie 2009, 11:10

WOT jest fajny! :razz:

...chociaż głupi :D
blam blam blam

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 10 kwie 2009, 11:13

levar pisze:Paweł, poniekąd masz rację. Tylko weź pod uwagę jedną rzecz: reporter w takiej telewizji jak TVN W-wa jest od wszystkiego - nie specjalizuje się w danej dziedzinie, nie jest dziennikarzem komunikacyjnym.
No ale można by było przynajmniej ich jakoś pogrupować, mają wszak paru tych dziennikarzy tam i mogliby im jakoś zakres tematyczny przydzielić, żeby chociaż minimalnie wiedzieli o czym mówią ;)

reserved

Post autor: reserved » 10 kwie 2009, 18:11

Wielka pochwała dla przygotowujących głównie wydanie dzisiejszej Stolicy... było świątecznie i... zabawnie. =D>

Adam G.

Post autor: Adam G. » 10 kwie 2009, 18:19

JacekM pisze:Wolę takie pojedyncze głupoty, niż statyczność, sztywność i nie mniejsze głupoty w wocie.
tam przynajmniej nie szukają taniej sensacji, no i nie popełniają aż takiej ilości błędów dziennie. TVN Warszawa to dla mnie po prostu telewizyjny szmatławiec. dodatkowo dziennikarze owej stacji często mają poważne problemy z wysłowieniem się.
noidea

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 10 kwie 2009, 20:09

Wczoraj jakoś przed północą w tvn24 również był materiał o tym płonącym Solarisie, ale robił go ichniejszy dziennikarz - bodaj Michał czy Maciej Warsiński. Kompletnie inna liga to była - pokazano całkiem długą i rzeczową wypowiedź prezesa Olszewskiego, wspomniano, że nie płoną wozy tylko jednej marki - krótko mówiąc nie była to tvnwarszawska nawalanka w Solarisa, tylko materiał na poziomie.

Dziwi mnie to wszystko - w telewizji wydawałoby się kierowanej do młodych, dobrze wykształconych mieszkańców stolicy, główny serwis informacyjny sprawa wrażenie adresowanego do wiernych fanów "Super Expressu" czy "Faktu".
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 15 kwie 2009, 2:25

Adam G. pisze:tam przynajmniej nie szukają taniej sensacji, no i nie popełniają aż takiej ilości błędów dziennie. TVN Warszawa to dla mnie po prostu telewizyjny szmatławiec. dodatkowo dziennikarze owej stacji często mają poważne problemy z wysłowieniem się.
Chyba nie wiesz, co mówisz. Obejrzyj tego samego dnia TKW i Stolicę, główne wydanie. Porównaj zawartość merytoryczną, sposób przygotowania materiałów, tematy, dokładność podawanych informacji itd. I dopiero potem napisz, który serwis jest szmatławcem :^o .

fraktal

Post autor: fraktal » 15 kwie 2009, 10:14

Akurat ja tak robię czasem i odpowiedź nie jest taka oczywista, jak Ci się wydaje. W obu stacjach zdarzają się lepiej i gorzej zrealizowane materiały, obu stacjom przytrafiają się błędy (a w sumie w przypadku TVN-u może to bardziej razić, bo na początku szumnie zapowiadali" "Teraz będziesz naprawdę wiedział, co się dzieje w Warszawie"). Z tym, że wydaje mi się, że w TVP robią już tych błędów coraz mniej (na przykład nie ma już tak spektakularnych pomyłek, jeśli chodzi o marki autobusów, jak to było wcześniej), no i materiały są nieco bardziej wyważone. Niestety są też krótsze, bo i TKW jest krótszy, więc czasem pewne kwestie potraktowane są skrótowo. I mało jest spektakularnych reporterskich podsumowań na koniec, stąd niektórzy zarzucają TKW sztywność. Natomiast Twój przykład pomyłki z numerem linii płonącego Solarisa też nie do końca przemawia na niekorzyść TKW, bo na początku było rzeczywiście zamieszanie i twierdzono, że to był autobus 188. Różnica polegała tylko na tym, że reporter TVN-u został tam, by nadawać relację na żywo i być może szybciej dowiedział się o pomyłce. Natomiast w TKW postanowili nie robić zbytniej sensacji ;-) i reporter pojechał do innych wypadków (to był przecież jeden z reporterów Raportu Na Gorąco), więc ta informacja o korekcie dotarła do redakcji trochę później (być może trochę za późno).

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 15 kwie 2009, 13:26

To czemu nie wydłużą TKW, skoro chcą, by był dobrym programem?
Ja TKW odbieram jako program spisany na straty, którego reporterom także nie zależy na jakości prezentowanych materiałów.
A już jako miłośnik zauważam, że TVN W-wa stara się np .ukazywać pracę kierowcy autobusu czy kanara (były materiały o pochwałach na kierowców, ogrzewaniu w autobusie (ten był akurat dla mnie dziwny, bo nic z niego nie wynikały a teza była na siłę udowadniana) itp.)."Stolica" chce być naprawdę BLIŻEJ wydarzeń O-) .

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 15 kwie 2009, 13:55

Subtelna różnica - TVN Warszawa to program w całości dedykowany miastu. TVP Warszawa ma do dyspozycji tylko część pasma TVP Info, stąd pewne ograniczenia czasowe trwania TKW

Zablokowany