Metrobusy
Moderator: Wiliam
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Moim zdaniem nie ma w tym mieście ani jednego sensownej długości ciągu, na którym autobus byłby na tyle odizolowany od reszty uczestników ruchu, żeby nie tkwił w korku, jeśli taki się trafi. Większość buspasów jest tworzona albo, cytując klasyka, metodą kubła z farbą, albo są zwyczajnie za krótkie, jak trambuspas, który mógłby i powinien zaczynać się znacznie bliżej Feminy, a kończyć przed samą Targową, z wydzieloną fazą sygnalizacji do zjazdu z powrotem na jezdnię. 190 niby miało być metrobusem, jeździ tego bardzo dużo, a i tak jeździ stadami i kilkunastominutowe dziury w rozkładzie nie są niczym zaskakującym.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Niby tak, ale:Szeregowy_Równoległy pisze:trambuspas, który mógłby i powinien zaczynać się znacznie bliżej Feminy, a kończyć przed samą Targową, z wydzieloną fazą sygnalizacji do zjazdu z powrotem na jezdnię.
1) dużo bliżej Feminy by się nie dało, bo przecież trzeba się przebić z przystanków; swoją drogą ciekawe, ile by trzeba czasu, by ujrzeć na nim jakiegoś cwaniaka z E-2...
2) z czego wyciąć tę fazę przed Targową? bo bez fazy (czytaj: śluzy) to by było dla nikogo, poza dożywającym swych dni 360 - przecież nie pojedziesz prosto z pasa do lewoskrętu; ja w ogóle nie widzę szans, by IR się na coś takiego zgodził (i pewnie dlatego tak nie zrobiono).
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ten Wileński widziałem podobnie, jak ze strony przeciwnej. Dodatkowe światła przed samymi przystankami tramwajowymi i śluza dla zjeżdżających autobusów. I tak część jadących na wprost jedzie po torowisku właśnie prawie do samych przystanków, atakuje pas do lewoskrętu a potem się przebija na prawo zyskując sporo cennych minut, więc co za problem zalegalizować taki manewr? Tam i tak są korki, gorzej nie będzie. A jazda TTA od Feminy do Bankowego jest jak najbardziej wykonalna, o ile pilnuje się, żeby nikogo nie zastawić. Da się nawet bezkolizyjnie skręcić, nawet przegub się mieści.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nawet ja bym się nie odważył go zalegalizować, cóż dopiero IR.Szeregowy_Równoległy pisze:atakuje pas do lewoskrętu a potem się przebija na prawo zyskując sporo cennych minut, więc co za problem zalegalizować taki manewr?
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Skoro coś takiego z powodzeniem działa po drugiej stronie pl. Wileńskiego, to czemu nie tutaj? Nie piszę o tym co w tej chwili się tam wykonuje, chciałbym widzieć tam światła wstrzymujące ruch samochodów celem umożliwienia autobusowi zjazdu z torowiska na dowolny pas al. Solidarności.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Też mi się wydaje, że śluza miałaby szansę zadziałać. Choć nie bardzo wiem, w którym miejscu ją zlokalizować, żeby nie mieć świateł co 50 metrów.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
A niby czemu ma nie być świateł co 50 metrów? W końcu to miasto. Tam i tak są korki, gorzej nie będzie. Ewentualnie jakieś wzbudzane, ale w wydaniu Warszawskim drugiego dnia wzbudzanie by padło i by było po światłach.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jak są korki i często światła (przypominam, że dojdą na Jagiellońskiej), to śluza może niezbyt dobrze działać... 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
O tych przy Jagiellońskiej zapomniałem. Może tam śluzę stworzyć? Na jednej fazie mogłyby skręcać tramwaje w Jagiellońską, bo chyba temu te światła mają służyć, i autobusy by zjeżdżały z TTA.
Przystanek razem z tramwajem?Bastian pisze: 1) dużo bliżej Feminy by się nie dało, bo przecież trzeba się przebić z przystanków; swoją drogą ciekawe, ile by trzeba czasu, by ujrzeć na nim jakiegoś cwaniaka z E-2...
Znów przystanek z tramwajem do prawoskrętu. W fazie prawoskrętu dla tramwajów autobus wyjeżdżał by w prawo i stawał skosem między pasami, a torami i tam czekał na fazę do jazdy prosto. Nie analizowałem tego dokładnie, ale skoro planuje się i tak przebudowę skrzyżowania, to można takie coś rozważyć.Bastian pisze: 2) z czego wyciąć tę fazę przed Targową? bo bez fazy (czytaj: śluzy) to by było dla nikogo, poza dożywającym swych dni 360 - przecież nie pojedziesz prosto z pasa do lewoskrętu; ja w ogóle nie widzę szans, by IR się na coś takiego zgodził (i pewnie dlatego tak nie zrobiono).
- Bastian
- Sułtan Maroka
Gdzie niby?Delfino pisze:Przystanek razem z tramwajem?
Gdzie? Jak wyjazd z przystanku miałby się do tramwajów z przeciwka (z Targowej w al. Solidarności)?Delfino pisze:Znów przystanek z tramwajem do prawoskrętu. W fazie prawoskrętu dla tramwajów autobus wyjeżdżał by w prawo i stawał skosem między pasami, a torami
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale skręcające tramwaje to ma być zabawka tymczasowa (choć kosztowna, ale z jakiegoś powodu nie zmieściła się w skromnym, czteromiliardowym budżecie na M2C...), natomiast docelowo to ma być chyba prosta dwufazówka.Szeregowy_Równoległy pisze:O tych przy Jagiellońskiej zapomniałem. Może tam śluzę stworzyć? Na jednej fazie mogłyby skręcać tramwaje w Jagiellońską, bo chyba temu te światła mają służyć, i autobusy by zjeżdżały z TTA.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Docelowo, to w ogóle nie będzie przystanków na wlocie, więc teoretycznie można by tam puścić autobusy w prawo i w lewo, gorzej prosto. Tylko że to nie ma sensu przy 7 sekundach zielonego...
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
To przy prostej dwufazówce można po prostu opóźnić o kilka sekund zielone dla osobówek. Znaczy zrobić to, czego nie udało się zrobić na przystankach na pl. Bankowym.Glonojad pisze:Ale skręcające tramwaje to ma być zabawka tymczasowa (choć kosztowna, ale z jakiegoś powodu nie zmieściła się w skromnym, czteromiliardowym budżecie na M2C...), natomiast docelowo to ma być chyba prosta dwufazówka.Szeregowy_Równoległy pisze:O tych przy Jagiellońskiej zapomniałem. Może tam śluzę stworzyć? Na jednej fazie mogłyby skręcać tramwaje w Jagiellońską, bo chyba temu te światła mają służyć, i autobusy by zjeżdżały z TTA.