Metrobusy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 27 lut 2011, 10:36

Proponuję zacząć od jakichś ulotek, gdzie grubymi liniami byłyby zaznaczone takie ciągi. gdzie już mamy odpowiednią częstotliwość + buspas.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 27 lut 2011, 11:16

Moim zdaniem nie ma w tym mieście ani jednego sensownej długości ciągu, na którym autobus byłby na tyle odizolowany od reszty uczestników ruchu, żeby nie tkwił w korku, jeśli taki się trafi. Większość buspasów jest tworzona albo, cytując klasyka, metodą kubła z farbą, albo są zwyczajnie za krótkie, jak trambuspas, który mógłby i powinien zaczynać się znacznie bliżej Feminy, a kończyć przed samą Targową, z wydzieloną fazą sygnalizacji do zjazdu z powrotem na jezdnię. 190 niby miało być metrobusem, jeździ tego bardzo dużo, a i tak jeździ stadami i kilkunastominutowe dziury w rozkładzie nie są niczym zaskakującym.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 lut 2011, 11:35

Szeregowy_Równoległy pisze:trambuspas, który mógłby i powinien zaczynać się znacznie bliżej Feminy, a kończyć przed samą Targową, z wydzieloną fazą sygnalizacji do zjazdu z powrotem na jezdnię.
Niby tak, ale:

1) dużo bliżej Feminy by się nie dało, bo przecież trzeba się przebić z przystanków; swoją drogą ciekawe, ile by trzeba czasu, by ujrzeć na nim jakiegoś cwaniaka z E-2...

2) z czego wyciąć tę fazę przed Targową? bo bez fazy (czytaj: śluzy) to by było dla nikogo, poza dożywającym swych dni 360 - przecież nie pojedziesz prosto z pasa do lewoskrętu; ja w ogóle nie widzę szans, by IR się na coś takiego zgodził (i pewnie dlatego tak nie zrobiono).
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 27 lut 2011, 11:56

Ten Wileński widziałem podobnie, jak ze strony przeciwnej. Dodatkowe światła przed samymi przystankami tramwajowymi i śluza dla zjeżdżających autobusów. I tak część jadących na wprost jedzie po torowisku właśnie prawie do samych przystanków, atakuje pas do lewoskrętu a potem się przebija na prawo zyskując sporo cennych minut, więc co za problem zalegalizować taki manewr? Tam i tak są korki, gorzej nie będzie. A jazda TTA od Feminy do Bankowego jest jak najbardziej wykonalna, o ile pilnuje się, żeby nikogo nie zastawić. Da się nawet bezkolizyjnie skręcić, nawet przegub się mieści.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 lut 2011, 13:15

Szeregowy_Równoległy pisze:atakuje pas do lewoskrętu a potem się przebija na prawo zyskując sporo cennych minut, więc co za problem zalegalizować taki manewr?
Nawet ja bym się nie odważył go zalegalizować, cóż dopiero IR.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 27 lut 2011, 13:19

Skoro coś takiego z powodzeniem działa po drugiej stronie pl. Wileńskiego, to czemu nie tutaj? Nie piszę o tym co w tej chwili się tam wykonuje, chciałbym widzieć tam światła wstrzymujące ruch samochodów celem umożliwienia autobusowi zjazdu z torowiska na dowolny pas al. Solidarności.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 lut 2011, 13:32

Też mi się wydaje, że śluza miałaby szansę zadziałać. Choć nie bardzo wiem, w którym miejscu ją zlokalizować, żeby nie mieć świateł co 50 metrów.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 27 lut 2011, 13:36

A niby czemu ma nie być świateł co 50 metrów? W końcu to miasto. Tam i tak są korki, gorzej nie będzie. Ewentualnie jakieś wzbudzane, ale w wydaniu Warszawskim drugiego dnia wzbudzanie by padło i by było po światłach.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 lut 2011, 13:38

Jak są korki i często światła (przypominam, że dojdą na Jagiellońskiej), to śluza może niezbyt dobrze działać... :-k
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 27 lut 2011, 13:43

O tych przy Jagiellońskiej zapomniałem. Może tam śluzę stworzyć? Na jednej fazie mogłyby skręcać tramwaje w Jagiellońską, bo chyba temu te światła mają służyć, i autobusy by zjeżdżały z TTA.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Delfino
Kontakt:

Post autor: Delfino » 27 lut 2011, 13:48

Bastian pisze: 1) dużo bliżej Feminy by się nie dało, bo przecież trzeba się przebić z przystanków; swoją drogą ciekawe, ile by trzeba czasu, by ujrzeć na nim jakiegoś cwaniaka z E-2...
Przystanek razem z tramwajem?
Bastian pisze: 2) z czego wyciąć tę fazę przed Targową? bo bez fazy (czytaj: śluzy) to by było dla nikogo, poza dożywającym swych dni 360 - przecież nie pojedziesz prosto z pasa do lewoskrętu; ja w ogóle nie widzę szans, by IR się na coś takiego zgodził (i pewnie dlatego tak nie zrobiono).
Znów przystanek z tramwajem do prawoskrętu. W fazie prawoskrętu dla tramwajów autobus wyjeżdżał by w prawo i stawał skosem między pasami, a torami i tam czekał na fazę do jazdy prosto. Nie analizowałem tego dokładnie, ale skoro planuje się i tak przebudowę skrzyżowania, to można takie coś rozważyć.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 lut 2011, 14:37

Delfino pisze:Przystanek razem z tramwajem?
Gdzie niby? :>
Delfino pisze:Znów przystanek z tramwajem do prawoskrętu. W fazie prawoskrętu dla tramwajów autobus wyjeżdżał by w prawo i stawał skosem między pasami, a torami
Gdzie? Jak wyjazd z przystanku miałby się do tramwajów z przeciwka (z Targowej w al. Solidarności)?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 lut 2011, 16:11

Szeregowy_Równoległy pisze:O tych przy Jagiellońskiej zapomniałem. Może tam śluzę stworzyć? Na jednej fazie mogłyby skręcać tramwaje w Jagiellońską, bo chyba temu te światła mają służyć, i autobusy by zjeżdżały z TTA.
Ale skręcające tramwaje to ma być zabawka tymczasowa (choć kosztowna, ale z jakiegoś powodu nie zmieściła się w skromnym, czteromiliardowym budżecie na M2C...), natomiast docelowo to ma być chyba prosta dwufazówka.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 lut 2011, 16:48

Docelowo, to w ogóle nie będzie przystanków na wlocie, więc teoretycznie można by tam puścić autobusy w prawo i w lewo, gorzej prosto. Tylko że to nie ma sensu przy 7 sekundach zielonego...

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 27 lut 2011, 18:49

Glonojad pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:O tych przy Jagiellońskiej zapomniałem. Może tam śluzę stworzyć? Na jednej fazie mogłyby skręcać tramwaje w Jagiellońską, bo chyba temu te światła mają służyć, i autobusy by zjeżdżały z TTA.
Ale skręcające tramwaje to ma być zabawka tymczasowa (choć kosztowna, ale z jakiegoś powodu nie zmieściła się w skromnym, czteromiliardowym budżecie na M2C...), natomiast docelowo to ma być chyba prosta dwufazówka.
To przy prostej dwufazówce można po prostu opóźnić o kilka sekund zielone dla osobówek. Znaczy zrobić to, czego nie udało się zrobić na przystankach na pl. Bankowym.

Nazywam się Major Bień

ODPOWIEDZ