Informacja w Swingach i Jazzach
Jedynymi standardami są wytyczne ZTM obowiązujące w momencie pisania SIWZ. A skoro informacja pasażerska to paczka przysłana przez ZTM to co ma tu do rzeczy umowa z dostawcą? Wyświetlane jest to co przychodzi z zewnątrz i gdzieś indziej zacząłbym szukać przyczynku do zmian.MeWa pisze:Ale jakiś sens w tym jest. Informacja źle działa, bo TW mają taką a nie inną umowę z producentem i na jej podstawie nie mogą (nie potrafią?) wyegzekwować zmian, zgodnych z obowiązującymi standardami informacji. Ja przynajmniej tak to rozumiem.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- MeWa
- Cukiereczek
Dobra, sugerowaliście napisać do ZTM-u, to to zrobiłem. ZTM oficjalnie twierdzi, że informacja jest niezgodna z obowiązującymi standardami i obowiązującymi umowami. Wina leży zatem po stronie TW.
To jest jednoznaczna interpretacja tego pisma, a zwłaszcza jego wytłuszczonej części.
To jest jednoznaczna interpretacja tego pisma, a zwłaszcza jego wytłuszczonej części.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Znasz sytuację w której ZTM przyznałby się do błędu? Zrzuca się na przewoźnika, tam napisze petent, a przewoźnik odpisze, że taka jest interpretacja rozkładów i.... podziękuje za wniesione uwagi. Koło się zamknie.MeWa pisze:Dobra, sugerowaliście napisać do ZTM-u, to to zrobiłem. ZTM oficjalnie twierdzi, że informacja jest niezgodna z obowiązującymi standardami i obowiązującymi umowami. Wina leży zatem po stronie TW.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
- Bastian
- Sułtan Maroka
Na pewno nie jest jednoznaczna. Z tego, że ZTM przyznaje, iż informacja jest niewłaściwa, nijak nie wynika, że wina leży po stronie TW. Może leży, może nie leży, ale z pisma to nie wynika, jeszcze raz powtórzę.MeWa pisze:ZTM oficjalnie twierdzi, że informacja jest niezgodna z obowiązującymi standardami i obowiązującymi umowami. Wina leży zatem po stronie TW.
To jest jednoznaczna interpretacja tego pisma
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Ostatni akapit dość mocno sugeruje, kogo tu się obsadza w roli dobrego, a kogo w roli złego. Jeśli to nie wina TW - to niech się ustosunkuje do tej odpowiedzi ZTM, podając argumenty - na razie mamy stanowisko jednej strony. Albo lepiej - niech obie instytucje skończą uzgadaniać, a zaczną działać...
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
Przedstawiciel WZZ Sierpień 80 wnioskuje o zaprogramowanie w sterowniku Mitron” w wagonach 120Na „SWING” informacji o zjeździe tramwaju do zajezdni (dotyczy tylnego wyświetlacza, oraz tzw ,,ślepaka” boczny kwadrat za pierwszymi drzwiami), gdyż motorniczy nie ma możliwości, aby tą informację wprowadzić ręcznie. Pasażerowie skarżą się, że nie ma informacji o zjeździe tramwaju do zajezdni.
Szef Techniki i Napraw Tramwajów pismem TW/TT-7/078/491/11 wyjaśnił, że zgodnie z wytycznymi ZTM dotyczącymi informacji pasażerskiej, w tramwajach 120 Na tablicy bocznej (dla niedowidzących) i tylnej przy zjeździe do zajezdni, oprócz numeru linii powinien widnieć napis „kurs skrócony”. Po ruszeniu pojazdu z ostatniego przystanku, na którym pasażerowie mogą wsiąść do pojazdu na tablicy bocznej i tylnej oprócz numeru linii zamiast napisu ,,kurs skrócony” samoczynnie pojawia się napis „koniec trasy”. Wyświetlenie takiego napisu na obu tych tablicach jest możliwe i jego wybór z menu należy do motorniczego. W tym celu powinien on na panelu informacji pasażerskiej MITRON po wybraniu odpowiedniej linii kończącej kurs np. SŁUŻEWIEC - ZET MOKOTÓW zaznaczyć godzinę odjazdu oraz wybrać W menu opcję „kurs skrócony” następnie zaznaczyć przystanek krańcowy, np. „ZET Mokotów”. Jeśli W menu zamiast opcji „kurs skrócony” zaznaczymy opcję ,,wybierz” to na tablicy tylnej i bocznej będzie widniał tylko numer linii.
Minęło półtora roku i dalej na kwadratach brak napisu "zjazd do zajezdni" albo "kurs skrócony". Ale dostosowujmy system dalej...Przedstawiciel WZZ Sierpień 80 ponawia wniosek dotyczący braku możliwości zaprogramowania tablic zewnętrznych w wagonach 120Na podczas
kierowania SB, czy zapadły decyzje w/w sprawie po spotkaniu z firmą PESA/MITRON/MITRON FINLAND w dniu '16 czerwca 2011 r.
Szef Biura Teleinformatyki poinformował, że PESA otrzymała ofertę firmy MITRON /podwykonawca PESY/ na dostosowanie Systemu Informacji Pasażerskiej Liniowej
do naszej bazy rozkładów jazdy. Obecnie oczekujemy na dalsze działania PESY w kwestii jego dostosowania i definitywnego rozwiązania problemów Systemu
informacji Pasażerskiej.
- MeWa
- Cukiereczek
Dobrze, "wina leży zatem po stronie TW" to mój wniosek, ale to: "informacja jest niezgodna z obowiązującymi standardami i obowiązującymi umowami" jest bezsprzeczne.Bastian pisze:Na pewno nie jest jednoznaczna. Z tego, że ZTM przyznaje, iż informacja jest niewłaściwa, nijak nie wynika, że wina leży po stronie TW. Może leży, może nie leży, ale z pisma to nie wynika, jeszcze raz powtórzę.MeWa pisze:ZTM oficjalnie twierdzi, że informacja jest niezgodna z obowiązującymi standardami i obowiązującymi umowami. Wina leży zatem po stronie TW.
To jest jednoznaczna interpretacja tego pisma
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jednoznaczne, a nie bezsprzeczne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Akurat to mi wyjaśniło sprawę, czemu szczególnie praskie Swingi umiały wyświetlić zjazd do zajezdni jako kurs skrócony w różnych wersjach:Paweł D. pisze:Minęło półtora roku i dalej na kwadratach brak napisu "zjazd do zajezdni" albo "kurs skrócony". Ale dostosowujmy system dalej...
- zmyślnej: Wojnicka Kurs skrócony
- mniej zmyślnej: ZET Praga Kurs skrócony
- zwykłej: ZET Praga
Skomplikowane, ale póki co jako prowizorka powinno występować wszędzie, tylko w tym momencie dużo zależy od chcenia motorniczego i jego wiedzy w co kliknąć.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11
-
Stary Pingwin
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ale tak ma być, czy po prostu coś nie działa tak, jak powinno?