Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 09 sie 2013, 11:51

Normalnie Bareja, to tak jak za PRL denat sam sie pobil :)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 sie 2013, 12:13

No ja bym się zdziwił, gdyby kontroilerzy w raporcie służbowym napisali co innego i gdyby ochroniarze tego nie potwierdzili - bardzo wiarygodne źródło...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Adam G.

Post autor: Adam G. » 09 sie 2013, 15:17

MeWa pisze:No ja bym się zdziwił, gdyby kontroilerzy w raporcie służbowym napisali co innego i gdyby ochroniarze tego nie potwierdzili - bardzo wiarygodne źródło...
A ja bym się zdziwił, gdyby było tak jak opisuje to ten typ. Pracowałem z wieloma kontrolerami, często jestem po prostu świadkiem kontroli - nigdy w życiu nie spotkałem się z ani jednym wulgarnym słowem ze strony kontrolera.

Najlepiej niech się wypowie sama zainteresowana, a nie jakiś obrońca uciśnionych, któremu pewnie kiedyś zły kanar wystawił mandat i teraz chce się odegrać.
noidea

MichalJ

Post autor: MichalJ » 09 sie 2013, 16:08

Nie wiem jak teraz, ale dawniej Renoma znacznie bardziej chamsko odnosiła się do obywateli ex. CCCP.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 sie 2013, 20:54

MichalJ pisze:Nie wiem jak teraz, ale dawniej Renoma znacznie bardziej chamsko odnosiła się do obywateli ex. CCCP.
I czy przypadkiem nie było też spraw z obytwaltemai Wietnamu?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ashir

Post autor: ashir » 09 sie 2013, 21:07

Na jakiej zasadzie funkcjonują bilety jednorazowe na liniach lokalnych, tylko do krańca czy też można jechać dalej? W szczególności interesuje mnie linia L-2, gdzie trasa na dłuższym odcinku jest jednokierunkowa? Bilet nawet jest tam najdroższy, więc może nie jest tylko do krańca? Bo na innych liniach jest to dosyć jasne, a tutaj już nie do końca. Swoją drogą jest to chyba jedyna linia typu "L" w której przewoźnik zastosował niższą cenę biletu niż ta maksymalna (np. bilet ulgowy za 2 zł, zamiast 2,50 zł), którą zatwierdza poszczególna gmina. A odnośnie kontroli to czemu na niektórych liniach trzeba przykładać kartę, skasować bilet, okazać miesięczny lub kupić bilet jednorazowy, a na niektórych kierowca ma to gdzieś, nawet czy ktoś kupi jednorazówkę, w dodatku Polonus prowadzi kontrole biletów na swoich liniach lokalnych, ale już chyba inni często mniejszi przewoźnicy tego nie robią? :-k

Martens

Post autor: Martens » 09 sie 2013, 22:26

Adam G. pisze:Pracowałem z wieloma kontrolerami, często jestem po prostu świadkiem kontroli - nigdy w życiu nie spotkałem się z ani jednym wulgarnym słowem ze strony kontrolera.
W połowie lat 90. bardzo często korzystałem z linii tramwajowych na trasie Dworzec Centralny - rondo Waszyngtona. Dla młodszych użytkowników - był to okres największego rozkwitu tzw. Jarmarku Europa czyli wielkiego targowiska na stadionie X-lecia. Niemal za każdym razem widziałem kontrolerów polujących na obywateli b. ZSSR - często bywało tak, że kontrola dotyczyła wyłącznie ich, do innych pasażerów nawet nie podchodzili (handlarzy łatwo było rozpoznać choćby po charakterystycznych kraciastych torbach na towar). Ile wtedy było wyzwisk i pogardy dla tych ludzi... Piszę o tym w kontekście narodowości kobiety, która była uczestniczką ostatniego incydentu, stąd skojarzenie. A tu - czas pokaże. Skoro ktoś zaczął aferę, powinien konsekwentnie ciągnąć ją dalej, włącznie z ewentualnym złożeniem zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 10 sie 2013, 22:38

Redaktorzy znowu się popisali i znaleźli gorący temat. Schemat takich artykułów jest zawsze taki sam. Pasażer zawsze biedny i pokrzywdzony a kontroler chamski i brutalny. Oczywiście cały artykuł napisany jedynie na podstawie relacji tylko jednej strony bez żadnych wyjaśnień ze strony ZTM. Tylko zawsze później okazuje się ze to pasażer próbuje robić kontrolerów w wała a potem jest wielce obrażony i skarży się do gazety. Baba próbowała uniknąć kary uciekając więc została zatrzymana. Oczywiście sytuację opisano w sposób taki by dodać jak najwięcej dramatyzmu.

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 11 sie 2013, 1:21

W czasach MZK skargi na kontrolerów były rozpatrywane tylko od osób zainteresowanych. Wszelkie uwagi kibiców szły do kosza.
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

MichalJ

Post autor: MichalJ » 11 sie 2013, 7:49

A mógł zabić.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 11 sie 2013, 11:02

Sindbad pisze:W czasach MZK skargi na kontrolerów były rozpatrywane tylko od osób zainteresowanych. Wszelkie uwagi kibiców szły do kosza.
Prawda jest taka że "kibice" albo "adwokaci" mają najwięcej do powiedzenia mimo że w ogóle nie znają okoliczności sytuacji.

pasażer

Post autor: pasażer » 18 sie 2013, 1:04

Powiedzcie mi ,czy teraz, po wejściu uchwały o ulgach, jeśli rencista nie ma 60 lat, kobieta i 65 mężczyzna, będą płacić 100%? Nawet na długo okresowych biletach? Poza tym na stronie ZTM jest informacja o wejsciu uchwally w życie w kwietniu 2014, a treść uchwaly mówi o 1 wrzesnia 2013, o co tu chodzi?

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 18 sie 2013, 13:22

pasażer pisze:Powiedzcie mi ,czy teraz, po wejściu uchwały o ulgach, jeśli rencista nie ma 60 lat, kobieta i 65 mężczyzna, będą płacić 100%? Nawet na długo okresowych biletach? Poza tym na stronie ZTM jest informacja o wejsciu uchwally w życie w kwietniu 2014, a treść uchwaly mówi o 1 wrzesnia 2013, o co tu chodzi?
Polecam wnikliwą analizę uchwały LXI/1666/2013 zmieniającej uchwałę LVI/1584/2013.
Jest napisane, że od 1 kwietnia.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 18 sie 2013, 13:38

Próbuje się wczytać w uchwałę i nigdzie nie mogę znaleźć wzmianki o studentach. Jedynie o tych ze szkół zagranicznych.

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 18 sie 2013, 13:48

Premo pisze:Próbuje się wczytać w uchwałę i nigdzie nie mogę znaleźć wzmianki o studentach. Jedynie o tych ze szkół zagranicznych.
Studenci uczelni polskich należą do katalogu osób uprawnionych do przejazdów z ulgą 50% na mocy ustaw szczególnych i uchwała rady miasta nie może im zabrać uprawnień, ponieważ byłoby to sprzeczne z prawem nadrzędnym wobec uchwały.

Dodatkowo zgodnie z treścią legitymacji: "Poświadcza uprawnienia do 50% ulgi przy przejazdach środkami komunikacji miejskiej (...)".
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

ODPOWIEDZ