Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie

Moderator: Wiliam

Lipa

Post autor: Lipa » 24 gru 2010, 2:17

Colony pisze:Tu nie chodzi o zmianę trasy mój ty "chórze entuzjastów". Chodzi o dodanie przystanku. Do tej pory kierowcy mieli wybór. I oczywistym było, że jeśli nie ma korka na Wale to pojadą tamtędy znacznie szybciej. Teraz w miarę sensownie zapełniona linia będzie jeździć nie wiadomo po co dłużej, a w dodatku dopychać się pasażerami z Saskiej. Tylko patrzeć jak zaczną o nią kwękać na Międzynarodowej.
A skąd kierowca ma wiedzieć czy jest tam korek, jeżeli jest z Kleszczowej i nie zna tych okolic? Teraz jest gwarancja że na pewno nie będzie stał w korku, dotąd jej nie było. Po drugie: na Międzynarodowej nie ma tragicznej sytuacji, to dopiero przy Saskiej jest problem z wejściem do autobusu - zatem dlaczego mają zacząć "kwękać" o 411? Entuzjaści, bo korzystają z tej linii w porannym szczycie i znają jej obecny problem, który na szczęście już zniknie.

pawulon

Post autor: pawulon » 24 gru 2010, 2:18

Colony pisze:Tu nie chodzi o zmianę trasy mój ty "chórze entuzjastów". Chodzi o dodanie przystanku. Do tej pory kierowcy mieli wybór. I oczywistym było, że jeśli nie ma korka na Wale to pojadą tamtędy znacznie szybciej. Teraz w miarę sensownie zapełniona linia będzie jeździć nie wiadomo po co dłużej, a w dodatku dopychać się pasażerami z Saskiej. Tylko patrzeć jak zaczną o nią kwękać na Międzynarodowej.
Co to znaczy "znacznie szybciej" - jakieś konkrety? W szczycie przejazd nowym wariantem trasy jest dla pasażerów bez wątpienia szybszy. Czy może być inaczej po za szczytem? Polemizowałbym:
Po pierwsze: światła na Ateńskiej x Bora K. x Egipską = lewoskręt
Po drugie: kolejne Światła przy Wale M.
Po trzecie: nawet po za szczytem zawsze tych kilku, kilkunastu chętnych na wjazd na TŁ jest. Znak STOP skutecznie spowalnia włączanie się do ruchu.
Byłbym bardzo ostrożny z mówieniem, że przejazd 411 się wydłuży, ba nawet zaryzykowałbym stwierdzenie, że patrząc na przekrój całego dnia roboczego czas przejazdu się skróci - i o to chodzi! ;-)
the best 147!!

Rosa

Post autor: Rosa » 24 gru 2010, 9:19

Colony pisze:Tu nie chodzi o zmianę trasy mój ty "chórze entuzjastów". Chodzi o dodanie przystanku. Do tej pory kierowcy mieli wybór. I oczywistym było, że jeśli nie ma korka na Wale to pojadą tamtędy znacznie szybciej.
Nie ma juz pory dnia gdzie przejazd Wałem byłby "znacznie szybszy". Od kiedy powstaly buspasy tak skutecznie przyblokowano wjazd z Wału na TŁ że praktycznie zawsze trzeba tam trochę odstać. Dobrze też że teraz przeguby nie będa się musialy przebijać przez nienadająca się zupelnie do tego Ateńską.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 24 gru 2010, 10:11

Pominąwszy już wasze zupełnie słuszne argumenty dotyczące czasu przejazdu. I że jest to raczej kwestia szczęścia, bo i na Saskiej przed wiaduktem można czasem odstać swoje to ja powtarzam. Chodzi mi o ten przystanek. To on znacznie spowolni i doładuje tę linię. Nie objazd, niepotrzebny przystanek. TŁce potrzeba kompleksowego rozwiązania, a nie dopychanie kolejnego czerwonego żeby zabrał troszkę pasażerów. To nie jest wizja to jest prowizorka.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 24 gru 2010, 10:24

Colony pisze:TŁce potrzeba kompleksowego rozwiązania, a nie dopychanie kolejnego czerwonego żeby zabrał troszkę pasażerów. To nie jest wizja to jest prowizorka.
Chodzi Ci o kompleksową reformę sieci autobusowej czy o jakieś radykalniejsze rozwiązania.
Moja opinia w tej kwestii się nie zmieniła: :mewa: Dw. Zach. - Gocław - Witolin - Marysin

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 24 gru 2010, 11:07

Stary, ale to jakaś przyszłość przekraczająca naszą starość i moce przerobowe tego państwa. Zanim skończą budowę drugiej linii to moje dzieci już pójdą do liceum. A ja mam 23 lata i nie mam żony. A co dopiero trzecia linia.

Chodzi o kompleksową reformę sieci. Super mocne 182 Silne 525 i 520 i porządne 188 oraz 523. Budowa węzła na Marsa i skrót zapłowieckich linii stamtąd. Do tego pozostawienie 138, 141 i 151. Oczywiście 411 z Gocławia bez zwiedzania przystanków do Placu Na Rozdrożu. Nic tu więcej nie potrzeba.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 24 gru 2010, 11:48

Colony pisze:Stary, ale to jakaś przyszłość przekraczająca naszą starość i moce przerobowe tego państwa.
Szkoda :sad:

pasażer

Post autor: pasażer » 03 sty 2011, 13:02

Ja chcę przystanek dla 411 przed Saską :arrow: Gocław

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 sty 2011, 13:11

pasażer pisze:Ja chcę przystanek dla 411 przed Saską :arrow: Gocław
Zrób jak z przypadkiem Cmentarza Prawosławnego. Wniosek do Działu Kontaktów z Pasażerami w ZTM, opisz jaki to jesteś biedny stary i że ZTM zawsze pamiętał o emerytach. Przystanek masz jak w banku.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

pasażer

Post autor: pasażer » 03 sty 2011, 13:31

MisiekK pisze:
pasażer pisze:Ja chcę przystanek dla 411 przed Saską :arrow: Gocław
Zrób jak z przypadkiem Cmentarza Prawosławnego. Wniosek do Działu Kontaktów z Pasażerami w ZTM, opisz jaki to jesteś biedny stary i że ZTM zawsze pamiętał o emerytach. Przystanek masz jak w banku.
Te, a Ty skąd wiesz żem emeryt,
poza tym niczego można nie zmieniać (dodawać słupka) tylko dokleić nalepkę na Saska 02 i niech wjeżdza przez Lizbońską na Saską i po krzyku.
A propo Cmentarza Prawosławnego to ten przystanek przy cmentarzu to bardzo dawno powinien być - tylko co tu ma do rzeczy to porównanie Saskiej i CM. Prawosławnego.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 sty 2011, 13:41

pasażer pisze:Te, a Ty skąd wiesz żem emeryt,
Ja nie wiem. W ZTM też nie wiedzą, więc ciiiii :)
pasażer pisze:poza tym niczego można nie zmieniać (dodawać słupka) tylko dokleić nalepkę na Saska 02 i niech wjeżdza przez Lizbońską na Saską i po krzyku.
Więc może prywatna inicjatywa?
pasażer pisze:A propo Cmentarza Prawosławnego to ten przystanek przy cmentarzu to bardzo dawno powinien być
W obsłudze MPT oczywiście.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Lipa

Post autor: Lipa » 03 sty 2011, 15:32

pasażer pisze:poza tym niczego można nie zmieniać (dodawać słupka) tylko dokleić nalepkę na Saska 02 i niech wjeżdza przez Lizbońską na Saską i po krzyku
:shock: Jeżeli już to niech się zatrzymuje na łaczniku AL. USA z Saską - tam, gdzie był tymczasowy przystanek 151 w czasie objazdu (dawniej nie stawało tam czasem 410?) - ale nie przez Lizbońską.

Jerzy Dąbczak

Post autor: Jerzy Dąbczak » 03 sty 2011, 17:45

pasażer pisze:poza tym niczego można nie zmieniać (dodawać słupka) tylko dokleić nalepkę na Saska 02 i niech wjeżdza przez Lizbońską na Saską i po krzyku

Tyle, że z Lizbońskiej można skręcić wyłącznie w prawo na kładkę.
Lipa pisze::shock: Jeżeli już to niech się zatrzymuje na łaczniku AL. USA z Saską - tam, gdzie był tymczasowy przystanek 151 w czasie objazdu (dawniej nie stawało tam czasem 410?) - ale nie przez Lizbońską.
410 tam nie stawało. Do tego jak sam zauważyłeś 151 miało tam tylko przystanek tymczasowy. Wątpię żeby ktoś zgodził się na przystanek w miejscu, gdzie zatrzymujący się autobus blokuje cały ruch.

pasażer

Post autor: pasażer » 03 sty 2011, 17:56

Jerzy Dąbczak pisze:
Tyle, że z Lizbońskiej można skręcić wyłącznie w prawo na kładkę.Fakt, ten wyjazd przez Lizbońską to glupi pomysł
Lipa pisze::shock: Jeżeli już to niech się zatrzymuje na łaczniku AL. USA z Saską - tam, gdzie był tymczasowy przystanek 151 w czasie objazdu (dawniej nie stawało tam czasem 410?) - ale nie przez Lizbońską.
410 tam nie stawało. Do tego jak sam zauważyłeś 151 miało tam tylko przystanek tymczasowy. Wątpię żeby ktoś zgodził się na przystanek w miejscu, gdzie zatrzymujący się autobus blokuje cały ruch.

Jakby co, to kiedyś też okresowo 138. Jeśli można okresowo to można i na stałe.

Rosa

Post autor: Rosa » 03 sty 2011, 17:59

Można, tylko nie ma ku temu żadnej potrzeby.

ODPOWIEDZ