[RJ] O rozkĹadzie jazdy pociÄ gĂłw 2010
Moderator: JacekM
Czy napisałem że nie da się wyjechać na sygnał manewrowy- nie. Da sie - tylko że więcej czasu zajmuje łaczenie dwóch różnych składów niż ich dzielenie. Czasowo tracisz ok 10-15 minut - i to jest minimalny czas na takie manewry.fik pisze:...No tak, u nas niedasię wjechać ze szlaku na sygnał manewrowy na zajęty tor, połączyć w dwie minuty składów i pojechać dalej. Rozmarzyłem się zbytnio...
Po za tym niech jeden ze składów przyjedzie opóźniony - drugi musi stać i czekać. Niedawno na WWO część warszawska Karkonoszy czekała na łącznika z B-stoku ponad 100 minut. Efektem tego był opóźniony odjazd Karkonoszy + 60.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Gdyby przyśpieszyć i lepiej zgrać ze sobą zespoły, to by problemu nie było. 5 minut i pociąg jedzie dalej. Jednak widząc, jak wygląda u nas zmiana czoła, to człowiekowi się odechciewa wszystkiego.rufio198 pisze:Czasowo tracisz ok 10-15 minut - i to jest minimalny czas na takie manewry.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Rozumiem że w/g Ciebie gdzie indziej szybciej to trwa i pociągi jeźdżą planowo? To domyśl się czemu ,,Kiepura ' jest tak często opóźniony z drogi i gdzie ,,łapie'' to opóźnieniefik pisze:Tylko na pekapie.rufio198 pisze: Czasowo tracisz ok 10-15 minut - i to jest minimalny czas na takie manewry.
Tylko na pekapie.rufio198 pisze:Po za tym niech jeden ze składów przyjedzie opóźniony - drugi musi stać i czekać.
Wiesz - szkoda że na dyżurnego są takie obostrzenia jakie są. Z przyjemnościa popatrzyłbym jak Tobie idzie nadzór nad praca manewrową - szczególnie w Czachówku- i pooglądał ,,prawdziwego fachowca'' w akcji. Człowiek całe życie się uczy - uważam że bym się od takiego ,,mistrza'' czegoś nauczył. W przeciwieństwie do Ciebie nie uważam że zjadłem wszystkie rozumy kolejowe.
A tak na marginesie - dalej nie mogę się doczekać dowodu w postaci konkretnych liczb - mam na myśli ilość uruchamianych pociągów w dobie - że KM zmniejszyły drastycznie pracę przewozową.
Najlepsze zgranie nie przeskoczy przepisów- z tego co sie orientuje to największa dopuszczalną szybkością przy manewrowaniu składu z ludźmi jest V= 10km/h. Możliwe ze się pomyliłem o 5 km/h.( V=15km/h ) Nie mam jakoś chęci szukać teraz po przepisach i instrukcjach.Gdyby przyśpieszyć i lepiej zgrać ze sobą zespoły, to by problemu nie było. 5 minut i pociąg jedzie dalej. Jednak widząc, jak wygląda u nas zmiana czoła, to człowiekowi się odechciewa wszystkiego.
To na tym tracisz najwięcej czasu. Cała reszta przy odpowiednim rozkładzie i tak jak piszesz zgraniu zajmie nie więcej niż 5 minut
Zresztą cała ta pisanina i tak jest z gatunku ,,sciene - fiction'' - zgodnie z planami pociągi i tak pojada przez Bełchów. Zanim wezmą się za odcinek Grodzisk - Skierniewice , maja doprowadzić do V=60 km/h łącznice od Skierniewic do Łowicza i Placencji do Arkadii
- fik
- Naczelne Chamidło
Ależ oczywiście. Kilka przykładów: Raspenava, łączenie pociągu 16634 z 6332. Postoje obu pociągów odpowiednio DWIE i CZTERY minuty. W Porziczanach regularnie łączy się pociągi z Nymburka i Pradubic - czas postoju tych drugich wynosi PIĘĆ minut. Ostrużna, osobowy z Szumperku jest łączony z weekendowym przyśpiechem do Opola - do Jesenika jadą połączone. Czas postoju osobaka - pięć minut.rufio198 pisze:Rozumiem że w/g Ciebie gdzie indziej szybciej to trwa i pociągi jeźdżą planowo?
No to mówię, że tylko na pekape niedasię. Gdzie indziej przepisy są inne.rufio198 pisze:Najlepsze zgranie nie przeskoczy przepisów
Żeby połączyć ze sobą dwa pociągi, nie trzeba wcale manewrować składem z ludźmi. Przy korzystnym układzie - nie trzeba w ogóle manewrować niczym.rufio198 pisze:z tego co sie orientuje to największa dopuszczalną szybkością przy manewrowaniu składu z ludźmi jest V= 10km/h.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- MeWa
- Cukiereczek
gdyby to było regułą, to ok... ale np. w Braszowie dłużej się czeka na jakiekolwiek połączenie, a jak coś jeszcze się spóźni...fik pisze:Ależ oczywiście. Kilka przykładów: Raspenava, łączenie pociągu 16634 z 6332. Postoje obu pociągów odpowiednio DWIE i CZTERY minuty. W Porziczanach regularnie łączy się pociągi z Nymburka i Pradubic - czas postoju tych drugich wynosi PIĘĆ minut. Ostrużna, osobowy z Szumperku jest łączony z weekendowym przyśpiechem do Opola - do Jesenika jadą połączone. Czas postoju osobaka - pięć minut.rufio198 pisze:Rozumiem że w/g Ciebie gdzie indziej szybciej to trwa i pociągi jeźdżą planowo?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Jakie? Oświeć mnie. I pewnie w/g tych przepisów DB ciągle opóźnia Kiepurę- dziś + 70fik pisze:No to mówię, że tylko na pekape niedasię. Gdzie indziej przepisy są inne.rufio198 pisze:Najlepsze zgranie nie przeskoczy przepisów
Że co? Gdybym nie znał Twoich wcześniejszych wypowiedzi to bym pomyślał że rozmawiam z totalnym kretynem. A tak mam wrażenie że sobotnia impreza Ci jeszcze nie wywietrzała z głowyfik pisze:Żeby połączyć ze sobą dwa pociągi, nie trzeba wcale manewrować składem z ludźmi. Przy korzystnym układzie - nie trzeba w ogóle manewrować niczym.rufio198 pisze:z tego co sie orientuje to największa dopuszczalną szybkością przy manewrowaniu składu z ludźmi jest V= 10km/h.
Jak chcesz połączyć dwa składy z ludźmi z różnych kierunków w Czachówku bez manewrowania? Co wpuścisz jeden na drugi? Z lokomotywami w środku?
Aha wiem - teleportujesz
- fik
- Naczelne Chamidło
Normalnie. Wjeżdża skład z Kielc, zatrzymuje się, odpinamy lokomotywę, odstawiamy na żeberko (2 minuty), na ten sam tor wjeżdża skład z kierunku Skierc, łączymy składy (2 minuty), podstawiamy lokomotywę z żeberka na początku składu (2 minuty) i jedziemy. Łącznie sześć minut.rufio198 pisze:Jak chcesz połączyć dwa składy z ludźmi z różnych kierunków w Czachówku bez manewrowania? Co wpuścisz jeden na drugi? Z lokomotywami w środku?![]()
A jakby łączyć w Piasecznie, a nie w Czachówku, to w ogóle pełnia szczęścia. Wjeżdża skład z Kielc, od tyłu podjeżdża do niego skład ze Skierc, łączymy, jedziemy. Dwie minuty, no ale tam SBL nie ma, to trzeba by na odstęp czekać.
To może podłączymy w Skiercach drugiego loka z tyłu, wjedziemy do Czachówka, podłączymy i po dwóch minutach ruszymy dalej? No ale wiem, niedasię jechać w zestawieniu EU07+skład+EU07+EU07+skład. To takie niepekapiarskie.
[ Dodano: Pon 23 Mar, 2009 20:28 ]
I naprawdę nie obchodzi mnie, co DB robi z Kiepurą, który ma dwadzieścia tysięcy grup wagonowych; tu chodzi o prostą operację połączenia dwóch składów, a nie robienie rozrządu a'la Bogumin i ChopinoSilesia.
A skąd w środku 2 x lok ?fik pisze: No ale wiem, niedasię jechać w zestawieniu EU07+skład+EU07+EU07+skład. To takie niepekapiarskie.![]()
Pokaż mi zdjęcia takiego zestawienia ( lok + skład +2 x lok + skład) z Europy - tzn z innych kolei. Bo mimo regularnego przeglądania TWB, WRP i innych galerii jakoś podobnego zestawienia nie widziałem. Z własnych włóczęg po Europie też czegoś takiego nie widziałem.
Wjazd na Tm - V max =15/km.fik pisze:Normalnie. Wjeżdża skład z Kielc, zatrzymuje się, odpinamy lokomotywę, odstawiamy na żeberko (2 minuty), na ten sam tor wjeżdża skład z kierunku Skierc, Normalnie.
Twoje 2 minuty idą po koleżanki
- fik
- Naczelne Chamidło
Z dwóch przednich loków składów wjeżdżających z dwóch różnych kierunków na stację.rufio198 pisze:A skąd w środku 2 x lok ?
Wystarczy, jak pokażę planowe zestawienie pociągu pasażerskiego z lokiem w środku ze służbowego dodatku?rufio198 pisze:Bo mimo regularnego przeglądania TWB, WRP i innych galerii jakoś podobnego zestawienia nie widziałem.
Niedasię szybciej. Po pekapiarsku trzeba wolno!rufio198 pisze:Wjazd na Tm - V max =15/km.
fik pisze:Z dwóch przednich loków składów wjeżdżających z dwóch różnych kierunków na stację.rufio198 pisze:A skąd w środku 2 x lok ?
Do trzech zliczyć potrafięfik pisze:Wjeżdża skład z Kielc, zatrzymuje się, odpinamy lokomotywę, odstawiamy na żeberko (2 minuty), na ten sam tor wjeżdża skład z kierunku Skierc, łączymy składy (2 minuty), podstawiamy lokomotywę z żeberka na początku składu (2 minuty) i jedziemy. Łącznie sześć minut.
Pokaż- ze zwykłej ciekawości mam chęć zobaczyć to cudo. I fotka tez by się przydała - chciałbym zobaczyć takie cudo kursujące.fik pisze:Wystarczy, jak pokażę planowe zestawienie pociągu pasażerskiego z lokiem w środku ze służbowego dodatku?
Spiesz się powoli - to przysłowie w pekapie robi karierę[/quote]fik pisze:Niedasię szybciej. Po pekapiarsku trzeba wolno!