Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
SKM S9 - rozkĹad, trasa i obsĹuga linii
Moderator: JacekM
Pasażerowie będą się na pewno mylili bo ciężko odróżnić pociąg Kolei Mazowieckich od pociągu Kolei Mazowieckich na zamówienie ZTM.
I właśnie sprawa przewoźnika na linii S-9 pokazuje, że jednak powołanie SKM Warszawa było błędem i jednocześnie nim nie było. Było błędem bo po średnicówce i po linii do Legionowa (od marca) jeżdżą pociągi w których obowiązują inne zasady taryfowe niż w większości. Z drugiej strony powołanie SKM pozwoliło zwiększyć częstotliwość kursowania pociągów na trasach gdzie jeżdżą S-cośtam (na razie jedna).
Najważniejsze, moim zdaniem, jest pełne ujednolicenie taryf KM i SKM i wtedy stałoby się możliwe rozwiązanie problemów SKM. Myślę, że powinno to przebiegać tak:
1. Pełne ujednolicenie taryf w granicach stref ZTM - wszystkie bilety ZTM można kasować w Kolejach Mazowieckich, a bilety tego przewoźnika w SKM.
2. Skoro mamy już bilety - to trzeba wówczas (i to by kosztowało niemało) na wszystkich przystankach zainstalować kasowniki ZTM. Skądinąd uważam, że istnienie kasowników w SKM jest dziwne ale gdy powstawała było to chyba jedynym możliwym rozwiązaniem.
3. Teraz można wyznaczyć linie S-cośtam na wszystkich gałęziach układu torów wychodzących z Warszawy. To byłaby formalność bo od tego działania przecież nie zwiększyłaby się częstotliwość ale byłoby wtedy otwarte pole do przeprowadzenia kolejnego działania, przedstawionego w następnym punkcie. Pociąg Kolei Mazowieckich, na trasie do Łowicza, do Płochocina byłby linią właśnie S-cośtam, jadącą do ostatniej stacji strefy ZTM i dalej jako pociąg regionalny. Ciekawe jak musiałoby wyglądać oznaczenie takich pociągów i co z przyśpieszonymi?
4. Mamy wyznaczone wszystkie linie S- i teraz ZTM wespół z SKM może się skupić na ich "dogęszczaniu" tak jak ma to miejsce na trasie Pruszków - Sulejówek.
I właśnie sprawa przewoźnika na linii S-9 pokazuje, że jednak powołanie SKM Warszawa było błędem i jednocześnie nim nie było. Było błędem bo po średnicówce i po linii do Legionowa (od marca) jeżdżą pociągi w których obowiązują inne zasady taryfowe niż w większości. Z drugiej strony powołanie SKM pozwoliło zwiększyć częstotliwość kursowania pociągów na trasach gdzie jeżdżą S-cośtam (na razie jedna).
Najważniejsze, moim zdaniem, jest pełne ujednolicenie taryf KM i SKM i wtedy stałoby się możliwe rozwiązanie problemów SKM. Myślę, że powinno to przebiegać tak:
1. Pełne ujednolicenie taryf w granicach stref ZTM - wszystkie bilety ZTM można kasować w Kolejach Mazowieckich, a bilety tego przewoźnika w SKM.
2. Skoro mamy już bilety - to trzeba wówczas (i to by kosztowało niemało) na wszystkich przystankach zainstalować kasowniki ZTM. Skądinąd uważam, że istnienie kasowników w SKM jest dziwne ale gdy powstawała było to chyba jedynym możliwym rozwiązaniem.
3. Teraz można wyznaczyć linie S-cośtam na wszystkich gałęziach układu torów wychodzących z Warszawy. To byłaby formalność bo od tego działania przecież nie zwiększyłaby się częstotliwość ale byłoby wtedy otwarte pole do przeprowadzenia kolejnego działania, przedstawionego w następnym punkcie. Pociąg Kolei Mazowieckich, na trasie do Łowicza, do Płochocina byłby linią właśnie S-cośtam, jadącą do ostatniej stacji strefy ZTM i dalej jako pociąg regionalny. Ciekawe jak musiałoby wyglądać oznaczenie takich pociągów i co z przyśpieszonymi?
4. Mamy wyznaczone wszystkie linie S- i teraz ZTM wespół z SKM może się skupić na ich "dogęszczaniu" tak jak ma to miejsce na trasie Pruszków - Sulejówek.
Pomysł z EZT wypożyczonymi od KM dawno upadł, bo KM pokazały rozprostowany środkowy palec.ashir pisze:Linia S-9 będzie obsługiwana przez SKM Warszawa z wypożyczonymi 4 składami od Kolei Mazowieckich.
Co byłoby w tym złego? Wprowadzenie kolejnego przewoźnika byłoby tylko pozytywem.ashir pisze:To tak jakby linia S-2 była obsługiwana przez SKM Trójmiasto.
Zakład, że będzie miała pasażerów?rhemek pisze:Tak do wschodniego. Nikt z tego nie skorzysta.
Albo i nie. Na Okęcie wejdą też KM-y.Premo pisze:Na Euro 2012 SKM pojedzie na linii Legionowo-Okęcie
Bo nikt nie ma pomysłu i odwagi na uporządkowanie tego bałaganu.Neoś_998 pisze:Znowu zaczynamy ten temat. KM-y SKM-kę miały przejąc zaraz po jej uruchomieniu i jakoś dalej są to dwie oddzielne spółki
Myślałem, że komunikaty są pisane jasnym, zwięzłym językiem i łatwym do zrozumienia...ashir pisze:Tu jest napisane jedynie ,że zapewni tabor do obsługi, a nie ją obsłuży.
I dlatego każdy jest inaczej pomalowany. Zresztą - wiem jak wygląda podejmowanie decyzji w/s malowania w ZTM, ale nie będę się wypowiadał, bo to śmieszne kto i jak podejmuje te decyzje.ashir pisze:Pozatym SKM jest przemalowywane w barwy ZTM.
Chociażby ta informacja powinna dać niektórym do myślenia.ashir pisze:Dziwne że będzie logo ZTM,skoro żaden pojazd dotychczas nie miał.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Solaris U10
A tak nie jest?Solaris U10 pisze:W takim razie w celu ujednolicenia S-2 powinno się zamienić w linię ZTM obsługiwaną przez SKM.
- Solaris U10
Miałem na myśli oznaczenia dla podróżnych - obecnie SKM-ki są zapowiadane jako "pociągi SKM linii S-2", jak wobec tego miały by być zapowiadane S-9 "pociąg KM linii S-9"? Powinno być jednolite "pociąg ZTM linii S-x", jakkolwiek dziwacznie by to nie brzmiało.MisiekK pisze:A tak nie jest?Solaris U10 pisze:W takim razie w celu ujednolicenia S-2 powinno się zamienić w linię ZTM obsługiwaną przez SKM.
To akurat najmniej ważna rzecz. Wystarczy w zupełności zapowiedź 'pociąg linii S-9'.Solaris U10 pisze:"pociąg KM linii S-9"? Powinno być jednolite "pociąg ZTM linii S-x", jakkolwiek dziwacznie by to nie brzmiało.
Bez przesady - linia na Legionowo jest jedna ze spokojniejszych.Poza ,,malarzami''na Czystym to wypychanie szyb, wybijanie ich jakimiś kulkami na sznurkach/ łańcuchach, podpalanie ezetów jak na linii tłuszczowskiej się nie zdarza lub są to sporadyczne przypadki.fidzio pisze:Niestety KM-y troszkę dały ciała moim zdaniem gdyż do obsługi tego cudaka został wytypowany grochów. Czyli najlepsze jednostki (ani pół plastika), obawiam się demolki.
Zresztą zawsze można zrobić szacher-macher i zmienić miejsce stacjonowania ,,plastiku'' dajmy na to z MNS na MNG
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
- Solaris U10
Tak też może być. Widać, że błędem było nazwanie firmy SKM tak samo jak systemu SKM.MisiekK pisze:To akurat najmniej ważna rzecz. Wystarczy w zupełności zapowiedź 'pociąg linii S-9'.Solaris U10 pisze:"pociąg KM linii S-9"? Powinno być jednolite "pociąg ZTM linii S-x", jakkolwiek dziwacznie by to nie brzmiało.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wiesz, to jednak pierwszy (albo jeden z pierwszych) przypadków, gdy jeden przewoźnik, o własnej taryfie, realizuje przewozy dla innego przewoźnika, na jego taryfie, a obaj działają na tych samych trasach.Solaris U10 pisze:Tak też może być. Widać, że błędem było nazwanie firmy SKM tak samo jak systemu SKM.MisiekK pisze: To akurat najmniej ważna rzecz. Wystarczy w zupełności zapowiedź 'pociąg linii S-9'.
Tym niemniej uważam że nic by się nie stało, gdyby zapowiedź była po prostu "pociąg szybkiej kolei miejskiej linii S-9". Przecież to i tak nie jest nazwa własna spółki, bo zapowiedzi nie brzmią "Pociąg Szybkiej Kolei Miejskiej Spółki z o. o. w Warszawie".
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Absolutnie nie powinni mówić "pociąg KM linii S-9:, bo to wprowadza pasażeró w błąd. Tu nie chodzi o przewoźnika, tylko o taryfę i system. A to, czy daną linię SKM obsługuje spółka "SKM Warszawa" czy "Koleje Mazowieckie", to pasażera powinno tyle obchodzić, co to, czy jego linię autobusową obsługuje MZA, ITS czy PKS...
I tak powinni zrobić. Pół godziny to bardzo krótko, a o ile się nie mylę, to te składy będa musiały mieć kasowniki?przewoz pisze:Zamieni się jednostkami z Tłuszczem czy Sochaczewem i się na plastiku będzie wozić
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43