dennis pisze:Właśnie, że ma! Zależy od tego kogo się z tym Hitlerem zestawia, dla pewnych postaci mogłoby to być nobilitujące (przynajmniej w oczach niektórych, choćby bohaterów artykułu zacytownego w innym wątku przez Szamota) A tak na poważnie: Twoje dziecinne oburzenie świadczy tylko o tym, że analogia przeze mnie zastosowana była pełna i trafna. Nie potrafisz znaleźć argumentów przeciw, więc się infantylnie burzysz na porównania z Hitlerem. Może jeszcze zarzucisz mi propagowanie faszyzmu
Zły to ptak, co własne gniazdo kala. Niezależnie od przyjętej opcji politycznej zestawianie rodaków z Hitlerem jest niegodne Polaka. Chyba, że byliby to faszyści najgorszego gatunku, ale i tu nie jestem pewny.
Jeżeli przywiązanie do historii Polski, szacunek dla wybitnych Polaków minionych pokoleń oraz dla urzędów, jakie oni piastowali uwazasz za przykład infantylizmu, powiedz mi, proszę, jaka jest postawa dojrzała? Z większa domieszką cynizmu? Arogancji? Niezadowolenia?
Jeszcze tylko Kaczki wypracują niezależność energetyczną od ruskiego gazu i będzie git
To będzie trudne, ale sprowadzanie drogą morską gazu skroplonego - co jest rozważane - może być dobrym kierunkiem. Nasze położenie geograficzne musi implikowac pewną pokorę, niemniej jednak patrząc na przeszłe 200 lat nie jest wcale najgorzej!
dennis pisze:Cytat:
Wolne i tolerancyjne
Prawie się roześmiałem
Dlaczego? Możesz mówić wszystko, nawet nie okazać szacunku ludziom, którzy złożyli pewne ślubowanie, którzy bardzo kochali Polskę. Czy ktoś Ci coś za to zrobi?
dennis pisze:Cytat:
Gdyby wiedzieli, to by z wdzięczności chcieli postawić jeszcze 10 takich świątyń albo i jeszcze wystawniejszych.
Dzięki Bogu nawet tego nie podejrzewali. Aż się boję ile kasy mielibyśmy dziś w budżecie po zrealizowaniu tych wszystkich obietnic
Gdyby więcej było takich ludzi, to może nie mielibyśmy rozbiorów a bylibyśmy potęgą Europy. Podejrzewam, że wielką goryczą byłoby dla nich wiedzieć, że pośród przyszłego pokolenia będa tacy ludzie, którzy nie uszanują ich ofiary - więzienia czy nawet i śmierci.
Fikander pisze:Ależ proszę, niech sobie Rzeczypospolita Obojga Narodów realizuje swoje zobowiązania, a Trzecia Rzeczypospolita swoje.
Idąc tym tokiem rozumowania możnaby stwierdzić, że Kaczyńscy ogłosza czwartą RP i uniewaznią wszystkie poprzednie zobowiązania.
[ Dodano: 2006-02-02, 22:51 ]
Gacek pisze:1. afera ze sprowadzaniem kradzionych samochodów z Niemiec (8 księży siedzi)
2. afera z abp Paetzem
3. sprawa prałata Jankowskiego
4. Sprawa proboszcza z Dukli (pedofilia- udowodnione)
5. sprawa Stella Maris (3 księży siedzi)
Ok. W związku z powyższym kazdy może z "czystym" sumieniem przestac chodzić do kościoła. Znieczulić swoje sumienie postępkiem garstki gorszycieli i zamazać tym samym przesłanie setek świętych, którzy wszak na łonie tego koscioła wyrośli a nie gdzieś z boku.
JohnnyT pisze:Poczytaj "FiM", to znajdziesz nawet wiecej, tylko nie pisz ze to same lewackie klamstwa, bo jakos nikt nigdy nie im tego nie zarzucil, a wszyskie informacja sa potwierdzone dowodami.
Kto by chciał się procesować z takimi oszczercami? Żeby się pobrudzić?
Tak wogole co do lamania celibatu, to popytaj sie warszawskich prostytutek kto stanowi, wieksza czesc ich klienteli, akurat tutaj jestem dobrze zorientowany bo mam bliski kontakt ze srodowiskiem burdelowym
Jeszcze się tym chwalisz? Bez komentarza.
Predator pisze:To akurat nie jest żadną nowością. Od wieków kościół katolicki stosuje zasadę, iż gdy „wierzący” bardziej ciemny i biedniejszy, tym bardziej posłuszny.
Masz rację bardziej niż Ci się zdaje. Poczytaj ewangelie. Kto szedł za Chrystusem? K***y, celnicy, oszuści, prostacy, margines. Rybak został papieżem.
Tzw. "lepsza" część społęczeństwa nie zobaczyła Chrystusa. Myślisz, że teraz jest inaczej? Bynajmniej.
Predator pisze:Zresztą w Polsce też jest już inny problem – mamy „nadprodukcję” księży.
Obecnie nowych kleryków już „eksportujemy” na zachód, szczególnie do Niemiec czy Austrii, i co ciekawe także w znacznej mierze do Włoch, gdzie współczynnik powołań jest bardzo niski.
Selekcja jest surowa, wymagania rosną a skąd się biorą ludzie, którzy porzucają wszystko dla Chrystusa?
Predator pisze: A że nie wszystkich można „wyeksportować” to w efekcie mamy w Polce taki boom na budowę nowych kościołów i kaplic.
I wszystkie pełne. No wprost zmuszają do chodzenia do kościoła.