Informacja pasażerska i oznaczenia linii kolejowych w WWK

Moderator: JacekM

przewoz

Post autor: przewoz » 01 lut 2010, 23:13

TVNW pisze:Można na Śląsku, można w Berlinie
Nie wiem, czy Śląsk to takie dobre porównanie... Tam nie ma oznaczeń tras, tak jak proponował kiedyś TVN. Jest tylko wydzielenie stref biletowych (A, B, C - cos jak nasze 1-2-3 strefa). Co innego Dolny Śląsk..

chiste

Post autor: chiste » 25 lut 2010, 10:27

Rozumiem ideę bocznych wyswietlaczy na taborze KM - jest dobra, choć nie podoba mi się, że w KM-owskich kiblach wyświetlacze umieszczono pod sufitem, a nie na burcie wagonu (moim zdaniem to jest lepsze miejsce).
Nie rozumiem natomiast, dlaczego na linii średnicowej tylko na 2 stacjach są pragotrony? I dlaczego na Śródmieściu nie ma pragotronów na środkowym peronie?
Wstyd, wstyd, jeszcze raz wstyd.
Wagen fahr!

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 25 lut 2010, 10:37

chiste pisze:Rozumiem ideę bocznych wyswietlaczy na taborze KM - jest dobra, choć nie podoba mi się, że w KM-owskich kiblach wyświetlacze umieszczono pod sufitem, a nie na burcie wagonu (moim zdaniem to jest lepsze miejsce).
Nie rozumiem natomiast, dlaczego na linii średnicowej tylko na 2 stacjach są pragotrony? I dlaczego na Śródmieściu nie ma pragotronów na środkowym peronie?
Wstyd, wstyd, jeszcze raz wstyd.
Bo inne stacje czeka modernizacja i to chyba główny powód ;)
A montowanie pragotronów na środkowym peronie śródmieścia nie ma sensu...
Powinny natomiast zostać zamontowane na zmodernizowanym już Powiślu :)

chiste

Post autor: chiste » 25 lut 2010, 10:41

marcin89 pisze:A montowanie pragotronów na środkowym peronie śródmieścia nie ma sensu...
Uzasadnij.
Wagen fahr!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 lut 2010, 11:35

marcin89 pisze: A montowanie pragotronów na środkowym peronie śródmieścia nie ma sensu...
Owszem, ma, bowiem peron ten jest peronem zarówno dla wsiadających, jak i wysiadających. Zgadza się, że projekt zakładał rozdzielenie tych funkcji, lecz jednocześnie zaproponował tak nieudolne rozwiązania ciągów pieszych, że w praktyce to rozwiązanie się tu sprawdzić nie mogło.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 25 lut 2010, 19:07

chiste pisze:
marcin89 pisze:A montowanie pragotronów na środkowym peronie śródmieścia nie ma sensu...
Uzasadnij.
Bo informacja już jest na drugim peronie, której tylko nie widać gdy pociąg stoi.
A chyba lepiej by było wpierw zamontować pragotrony tam gdzie ich wcale nie ma?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 lut 2010, 20:34

No to na środkowym peronie Śródmieścia ich wcale nie ma...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 25 lut 2010, 20:35

No właśnie. Tak jak sam napisałeś. Nie widać tych klapek
Najlepiej było by je zamontować wszędzie. Wiem, że polska kolej jest biedna, ale na pewno nie aż tak, żeby zamontowanie klapek w X uniemożliwiało ich zamontowanie w Y :D
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

Adam G.

Post autor: Adam G. » 25 lut 2010, 21:00

Brr, ludzie kochani... JAKICH KLAPEK?! Teraz powinno się montować wyłącznie wyświetlacze, to już nie te czasy :)
noidea

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 25 lut 2010, 22:35

Jakoś nie jestem przekonany do wyświetlaczy, ale to już kwestia gustu. Najważniejsze, żeby coś było
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 25 lut 2010, 23:21

Adam G. pisze:Brr, ludzie kochani... JAKICH KLAPEK?! Teraz powinno się montować wyłącznie wyświetlacze, to już nie te czasy :)
gupie Niemce o tym nie wiedzą :P
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Adam G.

Post autor: Adam G. » 25 lut 2010, 23:36

fik pisze:
Adam G. pisze:Brr, ludzie kochani... JAKICH KLAPEK?! Teraz powinno się montować wyłącznie wyświetlacze, to już nie te czasy :)
gupie Niemce o tym nie wiedzą :P
Kiedy to było montowane? :> Berlin Hbf ma już przecież wyświetlacze :) Umożliwiają wyświetlenie czegokolwiek, w tym takich bajerów jak składy pociągów, informacje o utrudnieniach w ruchu itp. Oczywiście mówię tu o umiejętnym wykorzystaniu tych wyświetlaczy (czego wzorem może być właśnie Berlin Hbf.), bo nóż się człowiekowi w kieszeni otwiera jak na LCD widzi "Wrocław Gł.", "Warszawa Zach." oraz niemożność wyświetlenia czegokolwiek ponad to, co mogłyby pokazać klapki.
noidea

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 26 lut 2010, 0:10

Wiem, co jest na Berlin Hbf; wiem też, że drezneńskie klapki biją to na głowę czytelnością.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

przewoz

Post autor: przewoz » 26 lut 2010, 0:17

Dokładnie ten sam problem dotknął klapki na Centralnym, na hali głównej. Czytelność.
LCD nad peronami są nawet OK, ale wyświetlają często głupoty i jakoś nikt tego nie potrafi dopracować.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 26 lut 2010, 15:42

fik pisze:Wiem, co jest na Berlin Hbf; wiem też, że drezneńskie klapki biją to na głowę czytelnością.
Masz trochę racji, ale z pewnością wyświetlacze da się zaprogramować tak, żeby były bardziej czytelne :)
noidea

ODPOWIEDZ