515 - co dalej z tą linią?

Moderator: Wiliam

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 28 cze 2007, 22:57

Bastian pisze:To Dęboszczak tak - co prawda pośrednio - twierdzi ;)
Baardzo pośrednio ;-)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 cze 2007, 22:58

Nazgul pisze:Tylko dlaczego wybieramy linię, której zmiana trasy pogorszy znacząco komunikację w danej dzielnicy i nie tylko?
Odpowiedź tkwi w błędzie zawartym kilka zdań wcześniej:
Nazgul pisze:Jest potrzeba linii obwodowej od Marsa/Płowiecka przez TS, bo daje na symulacjach dobre wyniki, podkreślam po raz enty od Marsa/Płowiecka a nie od Rembertowa.
Otóż to ty twierdzisz, że nie od Rembertowa. Natomiast symulacje ponoć pokazały, że od Rembertowa - bo z Marysina, wyobraź sobie, taka linia pracowałaby o wiele gorzej. Wnioski?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 cze 2007, 22:59

Dęboszczak pisze:
Bastian pisze:To Dęboszczak tak - co prawda pośrednio - twierdzi ;)
Baardzo pośrednio ;-)
W takim razie - co twierdzisz?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 28 cze 2007, 23:02

Że na 185 nie marnują się wozy. Aczkolwiek na wakacje dałbym solówki.

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 28 cze 2007, 23:08

Bastian pisze:Natomiast symulacje ponoć pokazały, że od Rembertowa - bo z Marysina, wyobraź sobie, taka linia pracowałaby o wiele gorzej. Wnioski?
Proszę w takim razie o dane, tzn. różnicę w liczbie pasażerów jadących obwodem przez TS zza Wisły bezpośrednio do Marysina i do Rembertowa.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 cze 2007, 23:09

Czyli że jednak by nie zasługiwała na zawieszenie po skróceniu? ;)

BTW - solówki. No właśnie. Mam wrażenie, że 162 zapewniałoby połączenie Ursynowa z Sadybą ciut lepszym taborem :P

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 28 cze 2007, 23:11

Trasa może i lepsza, ale taki manewr to ukatrupienie 185. Dlatego przynajmniej na razie 162 bym nie ruszał, chyba że ktoś znajdzie pomysł na końcówkę linii 185, tak by jej nie pochować.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 cze 2007, 23:12

Nazgul pisze:
Bastian pisze:Natomiast symulacje ponoć pokazały, że od Rembertowa - bo z Marysina, wyobraź sobie, taka linia pracowałaby o wiele gorzej. Wnioski?
Proszę w takim razie o dane, tzn. różnicę w liczbie pasażerów jadących obwodem przez TS zza Wisły bezpośrednio do Marysina i do Rembertowa.
Cóż, ja nimi nie dysponuję. Ale pytanie jest dobre, takie porównanie by się przydało.

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 28 cze 2007, 23:20

Bastian pisze:
Nazgul pisze: Proszę w takim razie o dane, tzn. różnicę w liczbie pasażerów jadących obwodem przez TS zza Wisły bezpośrednio do Marysina i do Rembertowa.
Cóż, ja nimi nie dysponuję. Ale pytanie jest dobre, takie porównanie by się przydało.
No właśnie i dysponując takimi danymi możemy ustalić, gdzie będzie korzystniej, ale prawdopodobnie i z Rembertowa i z Marysina w takich relacjach bezpośrednio będzie jechać niewielu pasażerów, bo jednak linia uzyskałaby prawdopodobnie zapełnienie dopiero po zaliczeniu przystanków Okularowa oraz Płowiecka, gdzie skumulowałyby się potoki z Wawra, Rembertowa, Wesołej itd.
Więc ustalenie na podstawie takich danych, gdzie wysłać linię nie powinno być całkowicie decydujące, trzeba wziąc też pod uwagę inne aspekty.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 cze 2007, 23:23

Dęboszczak pisze:Trasa może i lepsza, ale taki manewr to ukatrupienie 185. Dlatego przynajmniej na razie 162 bym nie ruszał, chyba że ktoś znajdzie pomysł na końcówkę linii 185, tak by jej nie pochować.
No dobra, tak to możemy rozmawiać.

Coraz więcej osób udaje mi się przekonać do tego 162 na Ursynów, ale do rozwiązania są dwie z tym związane kwestie. Po pierwsze - co ze 185. Miałem też taką luźną myśl, by skrócić ją do Stegien, jak niegdyś. Zaś wtedy na Gołkowską wypuścić np. 187. Może kiedyś Wisłostrada i TŁ były na tyle luźne, że opłacało się tą linią jechać ze Stegien na Ochotę, teraz jednak już chyba nie. Ja sam bym raczej wybrał jakieś 172, czy coś w tym rodzaju. Natomiast trochę szkoda je zabierać z Konstancińskiej. A może nie? A może dałoby się wykorzystać odcinek św. Bonifacego między Gołkowską a Powsińską? Tu bym potrzebował pomocy... :-k

A po drugie - opory nie tyle Bernardyńskiej, co bardziej nawet EC. Ponoć w kilku kursach jadą tam jakieś tłumy z Wileniaka. Nie wiem, czy to prawda, dla mnie opieranie całego systemu komunikacji na takich zależnościach to absurd*, ale nie zmienia to faktu, że coś z tym trzeba zrobić. Jeżdżą, czy nie? Muszą akurat z Wileniaka? Czemu nie z Ronda Waszyngtona, Starzyńskiego, czy innej Wiatracznej, czy choćby DWW? :-k Czy można im zaproponować coś innego, jeśli faktycznie jest taka potrzeba? Rzecz do zbadania...

*) Inna rzecz, że jakby mieli sobie np. takie 159 co 8 minut, a potem przesiadkę w 162 też co 8 minut, to by pewnie korzystali, a że to w warszawskich realiach mrzonka, to i wolą bezpośrednio. Tylko że do niczego nie dojdziemy, nie zastępując - przynajmniej stopniowo - takich połączeń "socjalnych" dobrymi i wygodnymi przesiadkami z niedługim spodziewanym czasem oczekiwania [-(

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 29 cze 2007, 9:44

Bastian pisze:Zaś wtedy na Gołkowską wypuścić np. 187.
Rano do 187 już na Placu Bernardyńskim ledwo można wejść do autobusu, a Ty chcesz go wycofywać ze Stegien [-X Bastian nie kombinuj [-o< [-(
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 29 cze 2007, 10:16

W imieniu mieszkancow bezposrednio objetych obslua przez linie 131, 159, 162, 185, 187, 522 prosze Bastiana o zaprzestania wymyslania takich herezji na temat komunikacji na Czerniakoskiej. Po Twojej wiedzy na temat zapelnienia, koordynacji i funkcjonowania wyzej wymienionych linii widac, ze starasz sie kreowac zmiany dla samej idei zmian, na przekor wygodzie mieszkancow. Wez sie zabierz za rewolucje kazdej innej dzielnicy (popatrz, Ochota potrzebuje, Bemowo, Wawer rowniez), ale od Dolnego Mokotowa sie odczep, bo wszystko tu niezle funkcjonuje, wiec po co to pogarszac?

przepraszam za brak polskich liter, gdyz jestem poza Polska i nie mam polskiej klawiatury. Do wejscia na Wawkom przekonal mnie telefonicznie R-11 przedstawiajac absurdalne pomysly Bastiana...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

dzidek

Post autor: dzidek » 29 cze 2007, 10:27

czyżby w rozmowie telefonicznej dał też awans na moderatora WAWKOMu ?? ;)
Mam nadzieję, że nie dostanę drugiego ostrzeżenia od Bastiana za "pisanie na czerwonym" jak poprzednim razem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 cze 2007, 10:28

Bastian pisze:Miałem też taką luźną myśl, by skrócić ją do Stegien, jak niegdyś. Zaś wtedy na Gołkowską wypuścić np. 187. Może kiedyś Wisłostrada i TŁ były na tyle luźne, że opłacało się tą linią jechać ze Stegien na Ochotę, teraz jednak już chyba nie. Ja sam bym raczej wybrał jakieś 172, czy coś w tym rodzaju. Natomiast trochę szkoda je zabierać z Konstancińskiej. A może nie? A może dałoby się wykorzystać odcinek św. Bonifacego między Gołkowską a Powsińską? Tu bym potrzebował pomocy... :-k
Chyba napisałem wyraźnie? :-s

@ R-11: skąd i dokąd te tłumy?

dzidek

Post autor: dzidek » 29 cze 2007, 10:33

Co do tego 187 to nie przesadzajmy ... Nadal pełni ważną funkcję łączenia z Ochotą i jeżeli mam wybrać z Czerniakowskiej bezpośrednie 301 do domu to wolę pojechać 187 i się przesiąść przy Pomniku Lotnika bo szybciej wychodzi...

[ Dodano: 2007-06-29, 10:34 ]
R-11 Kleszczowa pisze:
Bastian pisze:Zaś wtedy na Gołkowską wypuścić np. 187.
Rano do 187 już na Placu Bernardyńskim ledwo można wejść do autobusu, a Ty chcesz go wycofywać ze Stegien [-X Bastian nie kombinuj [-o< [-(
Teraz będą jeździć solówki na tej linii :>

ODPOWIEDZ