Komunikacja miejska na Dolnym Mokotowie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 15 lut 2009, 20:05

Jarek pisze:
Dęboszczak pisze:Gdyby z Sobieskiego wykurzyć 130 i być może 141
LOL, nie drażnij TGMa! ;-) (-X
Brak 141 jakoś można sobie wyobrazić. Brak 130 - nie.
Silne 116 trochę zassało pasażerów ze 141.
:-k
Wiem, że w szczycie tylko co 10 min, ale poza szczytem to jedna (niestety) z nielicznych linii, na którą można liczyć, że za chwilę przyjedzie.
Dlatego też 130 ma mniej pasażerów niż mogłoby mieć. Przy tej częstotliwości...
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lut 2009, 8:54

Ja mam jednak pewne wątpliwości, czy podbicie częstotliwości z co 10 na co 7,5 byłoby dla pasażerów wystarczająco atrakcyjne, by łyknęli kasację dwóch bezpośrednich, jak na standardy warszawskie - dość silnych linii w momencie, gdy potencjalne przesiadki nie są w tym samym czasie wzmocnione. Za tym ciosem musiałaby pójść ich poprawa, co bez dalszej łańcuchowej rewolucji oznaczałoby co najmniej przejściowo podniesienie planu. :-k
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 16 lut 2009, 19:06

Bastian pisze:Socjal co ile? Co 40 minut? Bo więcej z linii, przy Polu Mokotowskim zatrzymującej się gdzie indziej, niż 167 i 174, nie wykrzeszecie.

Nie mówiąc o tym, że 182 w obrębie Mokotowa nie obsługuje żadnych relacji, które można by załatwić taką linią :bredzisz:

A, jeszcze jedno: nie można opierać komunikacji na samych socjalach, a na Mokotowie trudno znaleźć coś naprawdę porządnego... :-s
Socjal co 20/20/30. Tak jak obecnie 182.
Nie rozumiem natomiast o czym mówisz w kontekście 167 i 174. 167 i 130 pełnią z Rakowieckiej w kierunku zachodnim zupełnie różne funkcje, więc konieczność ich koegzystencji na jednym słupku przystankowym w zespole Metro Pole Mokotowskie uważam za co najmniej wątpliwą.
182 na Mokotowie ma w zasadzie jedną funkcję. Jeździ po Woronicza i Postępu. Oczywiście można to załatwić jedną linią o dowolnym numerze. Jak dla mnie może to też być 130. Ideą przyświecającą głębszemu pochyleniu się nad tym "szalonym" pomysłem Fika jest fakt, że nie ma za bardzo jak, wyciągnąć 182 z Mokotowa, by mogło ono pojechać do Ursusa. I jeszcze jedno. Dość często mam okazję obserwować zapełnienie 174 na Al. Niepodległości i załamanie potoku mokotowskiego nie następuje przy Polu Mokotowskim, ale między Odyńca a Madalińskiego.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 16 lut 2009, 19:59

Przerzucił na Dolny i gada o Górnym :roll: .
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 16 lut 2009, 20:00

Marudzisz. Chcesz wrócić na Bielany?
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lut 2009, 20:01

A co, wyciągnął kartę "Los"?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 lut 2009, 23:59

No widzisz, Pawciu... Przytoczyłeś kupę uzasadnień, tylko że dosłownie każdym zdaniem zaświadczasz, że nie rozumiesz.
pawcio pisze:Socjal co 20/20/30. Tak jak obecnie 182.
Skoro 182 jeździ półpuste, to twoja linia będzie wiozła więcej ludzi? Czy też jeszcze mniej? Zastępowanie półpustego socjala innym, równie częstym socjalem, za to jeszcze pustszym co ma dać? Zwiększyć ilość przewożonego powietrza? Jeżeli tak, to zmiana do lamusa. Takich zmian nie potrzebujemy.
pawcio pisze:Nie rozumiem natomiast o czym mówisz w kontekście 167 i 174. 167 i 130 pełnią z Rakowieckiej w kierunku zachodnim zupełnie różne funkcje, więc konieczność ich koegzystencji na jednym słupku przystankowym w zespole Metro Pole Mokotowskie uważam za co najmniej wątpliwą.
No widzę, że nie rozumiesz, bo chodziło mi o kierunek wschodni. W przeciwnym istotny jest akurat inny słupek i inna para linii.
pawcio pisze:182 na Mokotowie ma w zasadzie jedną funkcję. Jeździ po Woronicza i Postępu. Oczywiście można to załatwić jedną linią o dowolnym numerze. Jak dla mnie może to też być 130.
A w czym to równie częste 130 będzie lepsze, skoro 182 jest w tym jedynym miejscu za słabe? Dlaczego uważasz, że już kursujące tam socjale w rodzaju 107, 118 i 182 to za mało ( w miejscu, gdzie 222 wyróżnia się jako linia niezwykle silna)? Gówno od bezustannego mieszania naprawdę nie zacznie w końcu pachnieć, uwierz mi.
pawcio pisze:Ideą przyświecającą głębszemu pochyleniu się nad tym "szalonym" pomysłem Fika jest fakt, że nie ma za bardzo jak, wyciągnąć 182 z Mokotowa, by mogło ono pojechać do Ursusa.
I w jaki sposób miałoby w tym pomóc "ożenienie" ze 130? Jeżeli 182 może zostać zastąpione przez cokolwiek, byle jechało po trasie 182 (sic!), to czemu nie jakieś 2XX z Politechniki na Służewiec i Okęcie?
pawcio pisze:I jeszcze jedno. Dość często mam okazję obserwować zapełnienie 174 na Al. Niepodległości i załamanie potoku mokotowskiego nie następuje przy Polu Mokotowskim, ale między Odyńca a Madalińskiego.
No i znowu: przecież to kamyk do mojego ogródka, nie do twojego! W jaki sposób ma to dowodzić, że 182 na oddzielnym przystanku sprawi się lepiej, niż na wspólnym ze 174? Bo moim zdaniem dowodzi czegoś wręcz przeciwnego.

Ja jeszcze rozumiem, że tniemy jakieś muchowozy w celu zostawienia socjalnego połączenia, ale chociaż odzyskujemy wozy lub przynajmniej wozokilometry. Ale czemu ma służyć to mieszanie?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 17 lut 2009, 8:30

Bastian pisze:Ale czemu ma służyć to mieszanie?
Uwolnieniu 182 do zabawy z Ursusem. Pobieżne przyjrzenie się czasom przejazdu daje podstawy twierdzić, że wówczas 182 Ursus-Witolin miałoby szanse na 12/15/15. Dalej jestem świadom faktu, że takie 130/182 byłoby protezą, ale na okoliczność wyżej wymienionego priorytetu nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Bastian pisze:Skoro 182 jeździ półpuste, to twoja linia będzie wiozła więcej ludzi? Czy też jeszcze mniej? Zastępowanie półpustego socjala innym, równie częstym socjalem, za to jeszcze pustszym co ma dać? Zwiększyć ilość przewożonego powietrza?
Zawsze mi się wydawało, że zastąpienie linii 15-metrowej linią solówkową zmniejsza ilość przewożonego powietrza.
Bastian pisze:Dlaczego uważasz, że już kursujące tam socjale w rodzaju 107, 118 i 182 to za mało
A gdzie niby tak twierdzę? Ja tylko uważam, że akurat tam 182 jest potrzebne.
Bastian pisze:chodziło mi o kierunek wschodni
Tylko 130 i 167 w kierunku wschodnim na Rakowieckiej to raczej roli komplementarnej względem siebie to nie pełnią.
Bastian pisze:W jaki sposób ma to dowodzić, że 182 na oddzielnym przystanku sprawi się lepiej, niż na wspólnym ze 174? Bo moim zdaniem dowodzi czegoś wręcz przeciwnego.
To ma dowieść, że na Polu Mokotowskim wspólny przystanek dla 174 i 182 nie jest niezbędny.

Reasumując.
Ja jestem świadom faktu, że takie połączenie 130 i 182 to dalszy syf na Mokotowie. Za to otwierają się wówczas możliwości brygadowe do kombinacji na 182/187. Dalej to kwestia pryncypiów. Czy projekt musi być idealny i czekamy aż nam na 182/187 brygady spadną z nieba, czy też mieszamy w szambie na Mokotowie (z pełną świadomością tego faktu), by wyciągnąć z niego Witolin.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 lut 2009, 9:15

pawcio pisze:Dalej jestem świadom faktu, że takie 130/182 byłoby protezą
Jak na Mokotowie zrobimy kolejną protezę, to możemy utknąć z nią na wieki. No i proteza nijak ci nie uzasadni mieszania na tyle, by ktoś to zaakceptował. Zasada powinna być taka, by linię nędzną zastępować linią przynajmniej o klasę lepszą (pod dowolnym względem, niekoniecznie trasowym, a np. częstotliwościowym).
pawcio pisze:Tylko 130 i 167 w kierunku wschodnim na Rakowieckiej to raczej roli komplementarnej względem siebie to nie pełnią.
Przeciwnie. To 301 nie pełni tam roli komplementarnej.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 17 lut 2009, 12:10

Też mi się to łączenie 130/182 nie podoba. Uważam, ze 130 powinno się skrócić od strony Wilanowa do Kieleckiej, a 182 skierować oczywiście z Ursusa na Pragę =D> Rodzi się pytanie jak bardzo potrzebne jest połączenie z ciągu Woronicza w ciąg Alei Niepodległości - moim zdaniem niewielkie. Skłoniłbym się zatem do przeniesienia 182 na Hynka z 17 Stycznia i jednocześnie skróciłbym ową linię w rejon stacji Wierzbno (co by z Służewiec Biznesowy do metra podwozić). Co z 301 :-k Zakładając, że unormalizuje się połączenie Gagarina z Kinem Moskwa i SGH to może zwyczajnie się z ową linią pożegnać i wzmocnić na Racławickiej 172 :?:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 17 lut 2009, 12:20

Ja się potłumaczę trochę.

Oczywistym jest, że takie nowe 130 genialną linią nie byłoby (eufemizm, eufemizm), niemniej jednak z dwóch linii wrzodowych (130 i 182) uzyskujemy jedną wrzodową i jedną przyzwoitą. Biorąc pod uwagę kosmiczne różnice napełnienia na 182, to uwolnienie tej linii od południowej końcówki jakimkolwiek kosztem wydaje mi się plusem dodatnim.

Oczywiście takie 130 kończyłoby na Bokserskiej; obecne 182 na Okęciu jest drastycznym muchowozem, a i tak jedzie w parze ze 154, kiedy tylko może. W zamian 301 na 17 Stycznia oczywiście, nigdy nie zrozumiem, czemu ta linia jeździ Hynka.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 17 lut 2009, 12:22

^^^ Ja osobiście bardzo żałuję, że "niedasie" zakrańcować 182 pod wiaduktem na skrzyżowaniu Hynka z Aleją Krakowską :sad:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 17 lut 2009, 12:33

To prawda, że ciąg Woronicza - Al. Niepodległości nie jest w pełni wykorzystywany z powodu metra i korków w al. Niepodległości. 182 już ma tak zepsuty rozkład, że zainteresowanie jest niewielkie. Pewnie ZTM zakasa rękawy co by zrobić ze 182 kiedy zamkną Marynarską na budowę trasy N-S. Nie sądzę, żeby puścili tak jak 301 bo byłby dubel na znacznej części trasy. Chyba, że zawieszą 301 i puszczą Żwirkami i Racławicką częstsze 182. 182 z Ursusa nie bardzo mi daje się wyobrazić. Z kolei ciąg Gagarina - Rakowiecka - metro jest bardzo popularny, więc przydałoby się jakieś wzmocnienie
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 17 lut 2009, 12:40

Tam są obecnie 3 linie 167, 168 i 301 , podobno przynajmniej o jedną za dużo.
Lepsza częstotliwość, mniej linii.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 17 lut 2009, 12:43

Domino2001 pisze:182 z Ursusa nie bardzo mi daje się wyobrazić.
Ponieważ :>
Albert Camus-"Dżuma"

ODPOWIEDZ