Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

SKM S9 - rozkład, trasa i obsługa linii

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 24 lip 2012, 23:04

VLnt7 pisze:A S9 nie dałyby radę ścinać i dojeżdżać do lotniska przez dawną Wolę?
Aha, czyli chcesz rozbić pociągi na lotnisko na dwa dworce, i to oddalone od siebie o 3 kilometry? Jak dla mnie, to przy takiej propozycji już pociągi w kierunku Nasielska z dwóch różnych dworców wydają mi się bardziej sensowne…

(tak wiem, technicznie to nadal by takie pociągi miały wspólny dworzec, czyli Zachodni :P)

Ech, przydałaby się w Warszawie druga średnica kolejowa N-S, ale na razie niestety to jest takie SF, że jezuchryste.

VLnt7

Post autor: VLnt7 » 25 lip 2012, 0:03

I tak są już rozbite na 2 dworce, choć 3 km między nimi nie ma. Choć wiem, że inaczej nie będzie, jak jest teraz. Sam nie wiem... to jest trudna sprawa. Uparli się na średnicę i centrum, więc chaos jest. Jakbym nie znał tego chaosu na pamięć, panicznie bałbym się korzystać z Modlina. Centralny? Gdański? A może Smródwmieście, bo tam też jeździ czasami KML?
Na razie najrozsądniej czekać na pociąg pomiędzy Legionowem, a Pragą...
A my zaraz dostaniemy baty od moda za dyskutowanie o tym w temacie o S9. ;)

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 25 lip 2012, 1:03

kveld pisze:"Średnica" i tak wydaje się węższym gardłem.
A mnie się zdawało, że głowica rozrządowa na Wschodnim. Korki nie tworzą ci się na trasie (np. al. AK), tylko na jej końcach (RZS).
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 lip 2012, 1:06

KwZ pisze:Korki nie tworzą ci się na trasie (np. al. AK), tylko na jej końcach (RZS).
Nie zawsze. Przepustowość trasy możesz mieć ograniczoną dodatkowo - np. światłami (droga) lub przystankami/stacjami i czasem wymiany (szyna). Czy bezkolizyjne metro nie ma innych ograniczeń, niż wydolność stacji Młociny i Kabaty? ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 25 lip 2012, 1:16

No niby tak. Ale w momencie jak musisz zapewnić skrzyżowania w poziomie (sprzeczne przebiegi na kolei to jak światła na drodze), to przepustowość maleje drastycznie. W szczególności twierdzę, że takie Śródmieście ograniczeniem częstotliwości nie jest.

Popatrz, jakby wyglądała przepustowość II/III linii metra, gdyby wdrożyć przejazdy pociągów z Gocławia na Bemowo...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 lip 2012, 1:26

KwZ pisze:w momencie jak musisz zapewnić skrzyżowania w poziomie (sprzeczne przebiegi na kolei to jak światła na drodze), to przepustowość maleje drastycznie. W szczególności twierdzę, że takie Śródmieście ograniczeniem częstotliwości nie jest.
Wiem, o co ci chodzi, ale mimo wszystko nie ważyłbym się stawiać takiej tezy bez zbadania danych. Istotniejsze jest, że przecięcie ogranicza przepustowość na WIELU szlakach.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 25 lip 2012, 1:40

W przypadku linii kolejowych (metra) wpływ na przepustowość ma nierównomierna i długa wymiana pasażerska na najbardziej obciążonych przystankach, a także długość odcinków (a dokładniej czas pokonywania tych odcinków) wynikających z semaforów bądź SBL-ki, bądź innych systemów kontroli ruchu - przy uwzględnieniu oczywiście niezbędnej rezerwy.
KwZ pisze:Popatrz, jakby wyglądała przepustowość II/III linii metra, gdyby wdrożyć przejazdy pociągów z Gocławia na Bemowo...
Tu bardziej jest problem regularności (możliwych opóźnień) i koordynacji, a nie przepustowości. No i oczywiście układu węzła.
KwZ pisze:Ale w momencie jak musisz zapewnić skrzyżowania w poziomie (sprzeczne przebiegi na kolei to jak światła na drodze), to przepustowość maleje drastycznie. W szczególności twierdzę, że takie Śródmieście ograniczeniem częstotliwości nie jest.
Ale przy niekrzyżowaniu przebiegów Wschodni i Zachodni mogą przyjąć sporo pociągów z kilku linii równocześnie.
Średnica ma określoną liczbę slotów - mniejszą niż liczba możliwych slotów na zbiegających się liniach. Pociągi te wjadą na Zachodni i Wschodni - i to nie tutaj będzie z nimi problem.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 25 lip 2012, 7:47

MeWa pisze:Ale przy niekrzyżowaniu przebiegów Wschodni i Zachodni mogą przyjąć sporo pociągów z kilku linii równocześnie.
Mówiliśmy o krzyżowaniu przebiegów właśnie...

O problemie przepustowości średnicy i gdybaniach nt. poprawienia tego chętnie podyskutuję tutaj.

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 25 lip 2012, 13:38

VLnt7 pisze:I tak są już rozbite na 2 dworce
Ale one są tuż przy sobie, i połączone ze sobą.
Na razie najrozsądniej czekać na pociąg pomiędzy Legionowem, a Pragą...
Na Gdańskim po prostu… z reszty dworców odchodzi jedynie parę pociągów do Modlina na krzyż, a i tak one jadą stadami z tymi, co przejeżdżają przez Gdański.

KiermanA738

Post autor: KiermanA738 » 28 lip 2012, 0:01

Linia S9 już od dnia 01.09.2012r będzie kursować na trasie Warszawa Zachodnia P8-->Legionowo/Legionowo Piaski/Wieliszew rozkład podrzucę na dniach

Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. » 14 sie 2012, 23:41

KiermanA738 pisze:Linia S9 już od dnia 01.09.2012r będzie kursować na trasie Warszawa Zachodnia P8-->Legionowo/Legionowo Piaski/Wieliszew rozkład podrzucę na dniach
Dziś po południu w wiadomościach jednej ze stacji radiowych słyszałem, że linia S9 zostanie przedłużona do Zachodniego od 03.09.2012 (czyli jednak nie od 01.09., a dopiero po pierwszym wrześniowym weekendzie?).

Dodatkowo wspomniano, że "pociągi na tej trasie będą jeździły częściej, nie co kilkanaście minut, tak jak teraz, tylko co kilka minut" - na to myślę, że należy "patrzeć przez palce", pewnie mają na myśli ogólną częstotliwość połączeń ze wszystkich trzech linii (S9, S3C, S3S).

VLnt7

Post autor: VLnt7 » 15 sie 2012, 0:22

Jacek Z. pisze:Dodatkowo wspomniano, że "pociągi na tej trasie będą jeździły częściej, nie co kilkanaście minut, tak jak teraz, tylko co kilka minut" - na to myślę, że należy "patrzeć przez palce", pewnie mają na myśli ogólną częstotliwość połączeń ze wszystkich trzech linii (S9, S3C, S3S).
Chyba raczej SKM i KM i do tego w obu kierunkach. Wtedy "co kilka minut" ma sens. A na ogół? 1x S3 co godzinę w daną stronę, oprócz kursów skróconych do Wschodniego. 1x S9 co godzinę, oprócz szczytu. I KMki...
Choć w sumie teraz nic mnie nie zdziwi - w końcu w Legionowie mieszka ważna osoba z Zarządu...

ashir

Post autor: ashir » 15 sie 2012, 8:32

Jacek Z. pisze:Dziś po południu w wiadomościach jednej ze stacji radiowych słyszałem, że linia S9 zostanie przedłużona do Zachodniego od 03.09.2012 (czyli jednak nie od 01.09., a dopiero po pierwszym wrześniowym weekendzie?).
Zgadza się, tak też twierdzi strona ZTM.

Blotny
(plunio7)

Post autor: Blotny » 15 sie 2012, 10:40

VLnt7 pisze: Chyba raczej SKM i KM i do tego w obu kierunkach. Wtedy "co kilka minut" ma sens. A na ogół? 1x S3 co godzinę w daną stronę, oprócz kursów skróconych do Wschodniego. 1x S9 co godzinę, oprócz szczytu. I KMki...
Choć w sumie teraz nic mnie nie zdziwi - w końcu w Legionowie mieszka ważna osoba z Zarządu...
A oprócz niej jeszcze ponad 50 000 innych ludzi w samym mieście i kolejne ~15k w okolicznych wsiach.

VLnt7

Post autor: VLnt7 » 15 sie 2012, 12:36

Nie wiem, co ma piernik do wiatraka...

ODPOWIEDZ