A po co? Jak firma ogłosi bankructwo, bo nie będzie już miał, kto jeździć, gdy kierowcy dostaną 2, czy 3 wypłatę, a z ZTMu przyjdą kary to nie będzie trzeba go zrywać, jak wozy trafią do innego przewoźnikazxcvbnm pisze:Czy znakomita firma z Grodziska Mazowieckiego zamierza dokleić swoje logo do reszty autobusów 93xx?
Autobusy dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
Właśnie, jakie są procedury w razie zerwania przez ZTM umowy, bo PKS jest na dobrej drodze? Potrzebny jest nowy przetarg, czy z wolnej ręki ktoś pojazdy odkupuje?
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Zerwanie umowy? Dobre sobie, tu nie ma nikogo odważnego i niestety pewnie się nie doczekamy tego co zrobił ZTM Lublin z PKS Zielona Góra (zresztą co za zbieg okoliczności tam również był konflikt na linii ZTM - PKS). Nie dość, że się ich pozbyli (oraz złomów) to jeszcze nie ominęła ich wysoka kara. U nas się woli zamiatać problemy pod dywan, w końcu u nas się po prostu nie realizuje kursów, a ze stanem technicznym wozów nie jest wcale tak źle, jak było w Lublinie. Oczywiście dzisiaj również PKS Grodzisk Mazowiecki nie zrealizował wszystkich kursów, ja przykładowo na wybraną przez siebie brygadę się nie doczekałem (widocznie nie było chętnego na zastępstwo, albo brygada nagle wypadła z innego powodu niż brak kierowcy), no cóż miałem pecha, że wybrałem dodatek - czytaj brygadę podwyższonego ryzyka. 
Na jakiej podstawie skoro wozy należą do banku, a Grodzio jedynie je dzierżawi? Grodzio upada, wozy trafiają do banku który je sprzeda lub wydzierżawi przewoźnikowi na drugim końcu Polski.henio_wpz pisze:A po co? Jak firma ogłosi bankructwo, bo nie będzie już miał, kto jeździć, gdy kierowcy dostaną 2, czy 3 wypłatę, a z ZTMu przyjdą kary to nie będzie trzeba go zrywać, jak wozy trafią do innego przewoźnika
Pamiętacie pewnie jak mówiłem, że PKS się ogarnie i wierzyłem w to, bo Mobilis potrafił, to czemu Grodzio nie? Po za tym nowe wymogi w kontraktach. I co? Nie minął miesiąc od wyjazdu nowych wozów i muszę się przyznać do katastrofalnej porażki. Tą firmę trzeba izolować przed Warszawą. A mógł jeździć Michalczewski, ale KIO zawsze wie lepiej. Teraz są tego efekty.
Jeszcze tylko EEC (nie mam nic do tej firmy) i Ursusy które wyjadą raz na tydzień i mamy zawalone dwa kontrakty.
Jeszcze tylko EEC (nie mam nic do tej firmy) i Ursusy które wyjadą raz na tydzień i mamy zawalone dwa kontrakty.
Oczywiście, że się nie doczekamy, bo nikt nie jest w stanie na dzień dzisiejszy przejąć tych 50 brygad. MZA nie ma tylu kierowców, a pozostali ajenci tylu wozów i kierowców.ashir pisze:Zerwanie umowy? Dobre sobie, tu nie ma nikogo odważnego i niestety pewnie się nie doczekamy
-
michael112
Zgadzam się. Tylko sądziłem, że problem będzie ze stanem technicznym pojazdów. Nie przewidziałem, że akurat ze znalezieniem kierowców.zxcvbnm pisze:Pamiętacie pewnie jak mówiłem, że PKS się ogarnie i wierzyłem w to, bo Mobilis potrafił, to czemu Grodzio nie? Po za tym nowe wymogi w kontraktach. I co? Nie minął miesiąc od wyjazdu nowych wozów i muszę się przyznać do katastrofalnej porażki. Tą firmę trzeba izolować przed Warszawą. A mógł jeździć Michalczewski, ale KIO zawsze wie lepiej. Teraz są tego efekty.
Ale pozwolę sobie dodać, że klima w wozach Grodzia już nie działa. Może to kwestia niższej temperatury, ale równie dobrze to może być spowodowane wyśrubowaną normą paliwową przewoźnika, za której przekroczenie potrącają z wypłat kierowcom.
O to właśnie mi chodziło, napisałem to w skrócieFlash8222 pisze:Na jakiej podstawie skoro wozy należą do banku, a Grodzio jedynie je dzierżawi? Grodzio upada, wozy trafiają do banku który je sprzeda lub wydzierżawi przewoźnikowi na drugim końcu Polski.henio_wpz pisze:A po co? Jak firma ogłosi bankructwo, bo nie będzie już miał, kto jeździć, gdy kierowcy dostaną 2, czy 3 wypłatę, a z ZTMu przyjdą kary to nie będzie trzeba go zrywać, jak wozy trafią do innego przewoźnika
Myślę, że to nie jest najważniejszy problem. Zresztą sukcesem byłoby, jakby się ich pozbyli z jakiegokolwiek kontraktu. Nie wiem czy wiesz, ale w Lublinie sytuacja taborowa z autobusami była krytyczna, a mimo wszystko ZTM wypowiedział umowę "Falubazom" na obsługę bodajże 18 brygad (częściowo solówek, częściowo przegubów) i tak od ręki to tych dziur nie załatano. Co najważniejsze ZTM Lublin był skuteczny i nawet po ugodzie za to, że byli zmuszeni zerwać kontrakt wyegzekwowali 560 000 złotych, a wcześniej naliczyli im 250 000 złotych kar za niewykonanie lub wadliwe wykonanie kursów. Przemęczono się, ale było warto. Owszem solidnym argumentem było wożenie pasażerów niesprawnymi autobusami (oraz częste awarie autobusów skutkujące nierealizowaniem kursów) zagrażające bezpiecznemu przewożeniu pasażerów, ale mimo wszystko musieli stoczyć niełatwą walkę, która zakończyła się sukcesem. Odwaga to jedno, ale umiejętność obrony swoich racji to drugie, u nas z jednym i drugim jest problem. Już możemy się bać EEC i przygody z elektrykami, która może się skończyć analogicznie jak przygoda PTS Kraków i PKS Chojnice z ZIKiTem, nawet czytając obydwa wywiady (wiceprezesa Konecznego o Solbusach LNG dla Krakowa i prezesa Kwiecińskiego o elektrycznych Ursusach dla Warszawy) można dostrzec wiele elementów wspólnych, jeden i drugi próbował przekonywać, że współpracują z poważnymi kontrahentami z produktami na najwyższym poziomie i że podpisanie z nimi stosownych umów zagwarantuje prawidłową realizację kontraktu, a ich innowacyjne oferty są również podyktowane troską o środowisko. Nie chciałbym, aby u nas finał tego kontraktu zakończył się podobnie, w przypadku wygranej EEC.fraktal pisze:Oczywiście, że się nie doczekamy, bo nikt nie jest w stanie na dzień dzisiejszy przejąć tych 50 brygad. MZA nie ma tylu kierowców, a pozostali ajenci tylu wozów i kierowców.
Rolą KIO nie było rozstrzyganie czy lepszy jest Michalczewski czy Grodzio, tylko czy ZTM miał prawo odrzucić ofertę PKS.zxcvbnm pisze:A mógł jeździć Michalczewski, ale KIO zawsze wie lepiej.
Jak się okazało ZTM miał bardzo słabe argumenty, sprzeczne ze sobą opinie itd. KIO nie pozostawiła suchej nitki na poczynaniach stołecznych urzędników.
Dla przypomnienia wyroki:
ftp://ftp.uzp.gov.pl/KIO/Wyroki/2016_1458.pdf
ftp://ftp.uzp.gov.pl/KIO/Wyroki/2016_2088.pdf
ftp://ftp.uzp.gov.pl/KIO/Wyroki/2016_2341.pdf
Nie to, żebym był niecierpliwy, ale co się dzieje z naszym kochanym przetargiem na 50 brygad vel "Bitwa Warszawska 2" ? Sprawa miała iść do sądu, a nie pojawiają się żadne informacje prasowe. W takim tempie, to wybranie ajenta nastąpi w połowie 2018 r.
Jeśli kara jest większa niż koszt zastępstwa danego przez MZA, to ZTMowi się sytuacja zwyczajnie opłaca. Poza tym 4 brygady jeżdżą z rezerwy czynnej, więc „za darmo”, a kary lecą.
Pytanie, czy nie można kontraktu GM zmniejszyć o 10 wozów. Akurat na 10 autobusów z wolnej ręki to pewnie ktoś by się zgodził. Zresztą i MZA 10 by dało radę, 2-3 na zakład to nie jakiś dramat.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Pytanie, czy nie można kontraktu GM zmniejszyć o 10 wozów. Akurat na 10 autobusów z wolnej ręki to pewnie ktoś by się zgodził. Zresztą i MZA 10 by dało radę, 2-3 na zakład to nie jakiś dramat.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ŁK
Plan już został zmniejszony o 5 brygad i nic to nie pomogło...
-
michael112
Jak już coś będą zmniejszać, to pewnie Scanie.Łukasz pisze:Jeśli kara jest większa niż koszt zastępstwa danego przez MZA, to ZTMowi się sytuacja zwyczajnie opłaca. Poza tym 4 brygady jeżdżą z rezerwy czynnej, więc „za darmo”, a kary lecą.
A które konkretnie brygady oddał Grodzio?ashir pisze:Plan już został zmniejszony o 5 brygad i nic to nie pomogło...
Po co spieszyć, przecież do końca życia mamy na to czas.