Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 12 maja 2013, 0:00

Tylko 111 i 123 skręcają, a nie jadą wzdłuż.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

MichalJ

Post autor: MichalJ » 12 maja 2013, 0:09

Ja to w ogóle nie rozumiem, dlaczego Międzynarodowa przy Walecznych może nie mieć autobusu, a przy Zwycięzców musi. To chyba jakaś zaszłość z czasów, kiedy tam świat się kończył...

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 12 maja 2013, 0:11

MichalJ pisze:Ja to w ogóle nie rozumiem, dlaczego Międzynarodowa przy Walecznych może nie mieć autobusu, a przy Zwycięzców musi. To chyba jakaś zaszłość z czasów, kiedy tam świat się kończył...
A jak wyobrażasz sobie dojazd tam?

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 12 maja 2013, 0:19

Bez problemowo coś może jeździć Waszyngtona i potem Międzynarodową. W jedną stronę jezdnią wewnętrzną, a w drugą głównym ciągiem (zakładając dojazd od Ronda Waszyngtona).
Jedno 123 raz na 20 czy 30 minut nie sparaliżuje Zwycięzców, a przystanek można zrobić niemal przy ul.Nobla

kangoo2

Post autor: kangoo2 » 13 maja 2013, 11:58

Zmiany na Gocławiu wydają się sensowne. 151 do likwidacji, 117 skrócone - jednak przydałby się skręt w lewo do Pl. Konstytucji i metra Politechnika. No i częstotliwość musi być dobra. 147 świetna zmiana - od strony kładki skręt w lewo w Zwycięzców i potem do Francuskiej, dzięki temu w końcu powstanie w miarę porządne skomunikowanie Francuskiej z Trasą Łazienkowską. Przydałby się dodatkowy przystanek dla linii czerwonych na Wale Gocławskim - na osiedlu Saska krąży pismo w tej sprawie już z ponad 900 podpisów! Rozrzedzenie 311 bez sensu, skoro teraz jeździ nim dużo ludzi, szczególnie uczniów okolicznych liceów. Linia 225->325 bez sensu, może zamiast kierować ją z Fieldorfa na Gocław, co powoduje że na tym odcinku nikt nią jeździ można byłoby skierować ją jakoś okrężnie do Skalskiego i Nowaka-Jeziorańskiego?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 13 maja 2013, 12:34

kangoo2 pisze:Linia 225->325 bez sensu, może zamiast kierować ją z Fieldorfa na Gocław, co powoduje że na tym odcinku nikt nią jeździ można byłoby skierować ją jakoś okrężnie do Skalskiego i Nowaka-Jeziorańskiego?
Przystanków brak. Krańca zresztą też, bo stara pętla na Wale Gocławskim z tytułu Skalskiego została już tylko wspomnieniem.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Gdynianin

Post autor: Gdynianin » 13 maja 2013, 12:58

kangoo2 pisze:rzydałby się dodatkowy przystanek dla linii czerwonych na Wale Gocławskim - na osiedlu Saska krąży pismo w tej sprawie już z ponad 900 podpisów!
To chyba to 507 powoli samo się przeistoczy w 1xx ... Tylko musi to mieć taką częstotliwość jak obecne 507.

A jeśli mówimy o przerzuceniu czegoś na Międzynarodową (chociaż wydaje mi się że obecny system sprawdza się dobrze) to są dwie opcje: 111 i 123. Gdyby usunąć 111 z Saskiej to 507 obowiązkowo powinno mieć Adampolska NŻ i Walecznych NŻ i podbitą częstotliwość. Dlatego moim zdaniem to powinno być 123 jako dowóz z Międzynarodowej do tramwajów. Ale jeszcze raz podkreślam: wydaje mi się mieszkając na Saskiej Kępie że nie potrzeba trzeciego ciągu na tej dzielnicy bo będzie to co z Mokotowem i Kazimierowską. Wystarczy mocna Saska (z przesiadkami na Trasę Łazienkowską) i słabsza Francuska plus podjazd na krzyżówkę Międzynarodowa/Zwycięzców.

Ale gdzie Saska Kępa, gdzie Gocław ;) Może trzeba zmieć nazwę wątku?

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 13 maja 2013, 14:20

pawcio pisze:
kangoo2 pisze:Linia 225->325 bez sensu, może zamiast kierować ją z Fieldorfa na Gocław, co powoduje że na tym odcinku nikt nią jeździ można byłoby skierować ją jakoś okrężnie do Skalskiego i Nowaka-Jeziorańskiego?
Przystanków brak. Krańca zresztą też, bo stara pętla na Wale Gocławskim z tytułu Skalskiego została już tylko wspomnieniem.
Już pisałem kiedyś - na Gocław od Ostrobramskiej przez Poligonową, Nowaka-Jeziorańskiego, Rechniewskiego (tylko tu progi do przebudowy...) - Umińskiego. Ewentualnie jeśli progi na Rechniewskiego są całkowicie niezbędne i niezastąpione w obecnym kształcie to zawsze kraniec można stworzyć tu: https://mapy.google.pl/?ll=52.229902,21 ... 34,,0,8.11 zmieniając nieco oznakowanie poziome (tworząc "zatokę" kosztem powierzchni wyłączonej z ruchu), a po postoju zawrotka na rondzie "za plecami" i z powrotem. Poczekałbym z tym jednak do całkowitej przebudowy ul. Poligonowej (bo zaraz okaże się, że i tak trzeba objazdy na czas przebudowy kombinować).

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 13 maja 2013, 14:53

kveld pisze:Ewentualnie jeśli progi na Rechniewskiego są całkowicie niezbędne
Załóżmy, że tak. Łatwiej będzie.
kveld pisze:Ewentualnie jeśli progi na Rechniewskiego są całkowicie niezbędne i niezastąpione w obecnym kształcie to zawsze kraniec można stworzyć tu: https://mapy.google.pl/?ll=52.229902,21 ... 34,,0,8.11 zmieniając nieco oznakowanie poziome (tworząc "zatokę" kosztem powierzchni wyłączonej z ruchu), a po postoju zawrotka na rondzie "za plecami" i z powrotem.
Trzeba męczyć dzielnicę, by przystanki na Nowaka sprawiła.
kveld pisze:Poczekałbym z tym jednak do całkowitej przebudowy ul. Poligonowej (bo zaraz okaże się, że i tak trzeba objazdy na czas przebudowy kombinować).
Motorowa ponoć od jutra się zamyka.

Tylko po co nam to wszystko w kontekście 225?

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 13 maja 2013, 15:01

pawcio pisze:Tylko po co nam to wszystko w kontekście 225?
Tylko i wyłącznie po to, żeby linia miała jakikolwiek sens na zachód od Promenady - a zestaw 225 + 311 mógłby na jakiś czas zaspokoić potrzeby mieszkańców okolic Nowaka-Jeziorańskiego na komunikację.

[ Dodano: Pon 13 Maj, 2013 15:03 ]
pawcio pisze:Motorowa ponoć od jutra się zamyka.
[off]Dobrze wiedzieć - zdarza mi się jeździć na Motorową po wodę oligoceńską. Całe szczęście studnia przy Majdańskiej ostatnio raczej działa.[/off]

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 13 maja 2013, 22:35

kveld pisze:Tylko i wyłącznie po to, żeby linia miała jakikolwiek sens na zachód od Promenady - a zestaw 225 + 311 mógłby na jakiś czas zaspokoić potrzeby mieszkańców okolic Nowaka-Jeziorańskiego na komunikację.
W dupę mnie z tym 225 pocałuj, a nie mi komunikację pod domem będziesz zapewniał!!!

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 13 maja 2013, 23:18

W końcu ten bezsensowny przystanek "przy" PTK pójdzie do likwidacji :dance: . Mam tylko nadzieję, że szybko wiatę w sensowne miejsce przesuną.

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 14 maja 2013, 9:00

pawcio pisze:
kveld pisze:Tylko i wyłącznie po to, żeby linia miała jakikolwiek sens na zachód od Promenady - a zestaw 225 + 311 mógłby na jakiś czas zaspokoić potrzeby mieszkańców okolic Nowaka-Jeziorańskiego na komunikację.
W dupę mnie z tym 225 pocałuj, a nie mi komunikację pod domem będziesz zapewniał!!!
No tak, pewnie wolałbyś linię co 10 minut do centrum czy gdzie-tam-Ci-wygodnie. Nie ma co kontynuować tej dyskusji przy nadmiarze emocji. EOT z mojej strony.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 maja 2013, 9:09

Ja niczego nie chcę. Ja sobie dochodzę albo do Wilgi albo do Ostrobramskiej i wcale mi to nie przeszkadza.

kangoo2

Post autor: kangoo2 » 25 maja 2013, 11:03

147 miało być skierowane Francuską, ale ostatecznie zmiany nie wprowadzono. W efekcie ulica, gdzie toczy się życie, są knajpy ma połączenie z Gocławiem jedynym 117, który ma kursować rzadko i bokiem osiedla. A wystarczyło przetrasować 147 z Saskiej - Zwycięzców - Francuską i byłoby super. Teraz z kładki nie jedzie tam nic. Czyli osiedla wzdłuz praskiej strony Trasy Ł zostały od Francuskiej odcięte. Słabe to!

ODPOWIEDZ