A teraz o polityce... (tej krajowej)
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Ale to co powiedział Niesiołowski i tak było obrzydliwe i nie ma żadnego usprawiedliwienia. Jest taki sam, tylko po drugiej stronie...yavorius pisze:a jak Niesiołowski powiedział, że Martusia ma dużo pieniędzy i żeby kupiła sobie parcelę i postawiła tam pomnik, to rozpoczął się jazgot. Kurna, żadnych pomników!
Jeśli chodzi o sam pomnik - przyjemny byłby jakiś skromny, mały pomnik pary prezydenckiej gdzieś na Żoliborzu, ale obawiam się że nawet Lech a la Jezus Świebodziński by nie wszystkich zaspokoił.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... omosc.htmlKempa: wszyscy ci, którzy walczą w Polsce z krzyżem, przegrają
dzisiaj, 10:04 Jacek Nizinkiewicz / Onet.pl
- W ostatnią niedzielę władza PO potraktowało posłów PiS jak za najciemniejszej komuny. Krakowskie Przedmieście jest miejscem szczególnym i symbolicznym, na którym pomnik powinien powstać i władzom nie uda się zadeptać pamięci o Lechu Kaczyńskim. Histeria Platformy wynika ze strachu przed pamięcią o byłym prezydencie. Nasz naród pokona opór władz i te pomniki staną - powiedziała w pierwszej części wywiadu dla Onet.pl Beata Kempa.
Z Beatą Kempą - posłanką PiS - rozmawia Jacek Nizinkiewicz.
Jacek Nizinkiewicz: Przed Pałacem Prezydenckim doszło do kolejnej próby postawienia krzyża. Czy uważa pani, że krzyż powinien ponownie tam stanąć?
Beta Kempa: Postępowanie władzy w tym zakresie idące w przeciwnym kierunku, niż widoczna wola narodu, jak również odgradzanie się metalowymi barierkami, powoduje, że takie zdarzenie może mieć miejsce. Jeśli Bronisław Komorowski, Donald Tusk i Hanna Gronkiewicz-Waltz liczyliby się z wolą narodu, to sprawy wyglądałyby zupełnie inaczej. Władza celowo prowokuje lub dystansuje się od tego typu kwestii i treści. Z jednej strony rządzący decydują się na walkę z krzyżem, a z drugiej zasiadają w pierwszych ławach w kościele. Krzyż będzie funkcjonował w polskiej przestrzeni publicznej, a ci którzy z nim walczą zawsze będą na pozycji przegranej.
- Ale władze nie chcą wyeliminować krzyża z przestrzeni publicznej, tylko nie godzi się na samowolne postawieniem go przed Pałacem Prezydenckim.
- Mam wrażenie, że władze walczą z krzyżem. Władza nie szanuje zdania innych osób i nie próbuje rozmawiać ze społeczeństwem i stąd tego typu zdarzenia.
- Krzyż przeniesiony do kościoła św. Anny nie jest dzisiaj zbyt często odwiedzany przez wiernych. Pani często chodzi pod ten krzyż?
- To jest sprawa mojej wiary.
- Nie rzecz w tym, że to pani sprawa, ale pytanie czy PiS-owi chodzi o obronę krzyża czy krzyż jest tylko orężem walki politycznej?
- Krzyż od wielu wieków jest dla Polaków chrześcijan wspólnym symbolem, a władza która jawi się też jako chrześcijańska, powinna w innym duchu rozmawiać ze społeczeństwem.
- Czy śp. prezydent Lech Kaczyński zasłużył na pomnik za swoją prezydenturę?
- Politycy PO, którzy odbierają śp. prezydentowi Lechowi Kaczyńskiemu prawo do pomnika nie znają jego dokonań, wystąpień i nie wsłuchiwali się w to, co on mówił. Obowiązuje jakaś niesprawiedliwa sztampa w ocenie Lecha Kaczyńskiego, która funkcjonuje jeszcze sprzed katastrofy smoleńskiej i jest nieustannie powielana. Uważam, że za koncepcję polityki zagranicznej Lecha Kaczyńskiego - wzmocnienia Polski poprzez sojusz środkowo-wschodni, za wielką dbałość i dywersyfikację dostaw źródeł energii, za jego politykę historyczną i patriotyczną - tak, śp. Lechowi Kaczyńskiemu należy się pomnik za jego prezydenturę. Uważam, że śp. prezydent Lech Kaczyński zasługuje nie tylko na pomnik, ale również na żywy pomnik, jak powstający właśnie Ruch im. Lecha Kaczyńskiego, którego obecna władza się boi.
- Pomysł pomnika przed Pałacem Prezydenckim jest wciąż aktualny?
- Krakowskie Przedmieście jest miejscem szczególnym i symbolicznym na którym pomnik powinien powstać i władzom nie uda się zadeptać pamięci o Lechu Kaczyńskim.
- Czesław Bielecki uważa, że pomnik Lecha Kaczyńskiego mógłby stanąć w Muzeum Powstania Warszawskiego, a Katarzyna Kolenda- Zaleska chciałaby uczcić ofiary katastrofy smoleńskiej obeliskiem na Krakowskim Przedmieściu, na tyle dużym by był widoczny z różnych punktów Warszawy. PiS poparłby te inicjatywy?
- Inne pomniki w innych miejscach również powinny stanąć. Dyskusja na temat postawienie pomnika pokazuje, że jest wola jego zbudowania. Krakowskie Przedmieście jest miejscem symbolicznym i władza musi sobie zdawać sprawę, że tych zdarzeń z 10 kwietnia już nikomu z pamięci się nie wymaże. Krakowskie Przemieście jest miejscem szczególnym, na którym śp. Prezydent Lech Kaczyński powinien zostać upamiętniony.
- Na Krakowskim Przedmieściu powinien stanąć tylko pomnik byłego prezydenta?
- Powinien postać pomnik Lecha Kaczyńskiego, ale również powinien powstać pomnik wszystkich ofiar katastrofy smoleńskiej. Nasz naród pokona opór władz i te pomniki staną. Tylko zwolennicy PO nie chcą pomnika Lecha Kaczyńskiego.
- Dlaczego?
- Histeria PO wynika ze strachu przed pamięcią o byłym prezydencie, Ruchu im. Lecha Kaczyńskiego, odruchu serca wielu Polaków. Mam wrażenie, że politycy PO boją się tego, co Polacy pokazali na Krakowskim Przedmieściu 10 kwietnia, jak potrafili się jednoczyć. Jednak tego, czego PO boi się najbardziej, to młodych ludzi, którzy przestali im wierzyć i 10 kwietnia byli na Krakowskim Przedmieściu w biało-czerwonych opaskach na ramieniu krzycząc: "Tusk na zmywak do Irlandii". Młodzi ludzie zawiedli się na PO, która dzisiaj wraca do agresywnej retoryki Palikota, ale my przeczekamy rząd Tuska. PO nie ma koncepcji na państwo i będzie miała problemy w wyborach parlamentarnych.
- Uważa pani, że młodzi ludzie odwrócili się od PO i chcą głosować na PiS?
- Tak, bo im bardziej analizują sytuację ekonomiczno-społeczną w kraju, tym bardziej mają dosyć rządów Tuska. Młodzi ludzie merytorycznie punktują władzę w sprawie szkolnictwa wyższego, zabrania kredytów "Rodzina na swoim", możliwości studiowania na drugim kierunku za darmo, odblokowaniu wpływów korporacjom prawniczym i innych zawodów regulowanych, ekonomii, czy polityki historycznej pani Hall. Młodzi ludzie mówią PO: "nie!". Retoryka Tuska już nie chwyta, premier musi zmienić pijarowca. Ci którzy cztery lata temu głosowali na PO dzisiaj wiedzą, że to był błąd.
- Czy podpisuje się pani pod transparentami, które były wznoszone w rocznicę katastrofy smoleńskiej na Krakowskim Przedmieściu: "Polsko powstań", "Mord katyński 1940, Mord smoleński 2010", "Polskość czy POdłość", "Rząd pod sąd" i "Jarosławie Kaczyński ty jesteś Polska prowadź nas" i skandowaniem: "Precz z komuną", "Weźcie premiera, oddajcie skrzydła"?
- Przecież Katyń to był mord i ludobójstwo. Nie można fałszować prawdy.
- W świetle prawa międzynarodowego mord katyński to było ludobójstwo, a nie zbrodnia wojenna?
- To było ludobójstwo i wiedzą o tym również młodzi ludzie, którzy dużo czytają i mają wiedzę na ten temat, więc nikt ich nie oszuka. W rocznicę katastrofy smoleńskiej na Krakowskim Przedmieściu czułam się jak podczas "Solidarności" w 1983 r. przed bramą stoczni w Gdańsku. Młodzi ludzie też wyczuwają taką atmosferę. Oni krzyczeli spontanicznie: "wolę być moherem, niż Tuska swetrem". 10 kwietnia czułam się jak za komuny. W ostatnią niedzielę władza PO potraktowało posłów PiS na Krakowskim Przedmieściu jak za najciemniejszej komuny. Władza nie zatrzyma prawdy i żadne kręcenie, unikanie i sprzymierzenie się z tymi, którzy wespół powinni tej prawdy dochodzić nie zatrzyma takich pochodów i haseł: "Oddajcie skrzynki, weźcie premiera". Skrzynka to jest dowód, czyli prawda której PO nie chce. Katastrofa smoleńska to nie był zwykły wypadek i rząd będzie musiał ją wyjaśnić i odpowiedzieć za nią.
Koniec części pierwszej.
Rozmawiał: Jacek Nizinkiewicz
Jestem przekonany, że o wiele więcej ludzi w Polsce popiera Niesiołowskiego w tej sprawie niż to co głosiły transparenty na KP. A najlepsza była Kempa, która nie potrafiła wczoraj u Olejnik odciąć się od treści tych transparentów.JacekM pisze: Ale to co powiedział Niesiołowski i tak było obrzydliwe i nie ma żadnego usprawiedliwienia.
- Aleksander2560
- (Aleksander2634)
Panią Kempę należałoby odesłać do rodzinnego Sycowa, tam niech głosi swe historyjki..., Fobia rosyjska u pisiorów już doszła do poziomu choroby psychicznej, począwszy od ich naczelnego wodza i mówcy p. jarosława...
Chamstwo się niestety szerzy, i to za nasze ciężko zarobione pieniądze!
Przerabiając komunistyczny slogan, "pisiory na madagaskar!".
Chamstwo się niestety szerzy, i to za nasze ciężko zarobione pieniądze!
Przerabiając komunistyczny slogan, "pisiory na madagaskar!".
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa
Nie odpowiadać na pytania, tylko gadać swoje - to jest chyba złote motto polityków i pani Kempa doskonale potrafi je wcielić w życie, czego przykładem jest choćby powyższy wywiad. Jest jak zaprogramowana na "pomniki, pomniki, wszędzie pomniki", "krzyż wolą narodu, zła władza, zła PO nie pozwala" i podświadome zmienianie literki z "śp. Lech Kaczyński" na "św. Lech Kaczyński". Rzygać mi się chce od tego typu populizmu ocierającego się o fanatyzm.
I pewnie Niesiołowskiemu też, a że facet jest niecierpliwy to powiedział, co o tym sądzi. Nie dziwię się temu, chociaż przyznam, że niepotrzebne i nieco chamskie są takie odzywki. Mógłby sobie darować.
I pewnie Niesiołowskiemu też, a że facet jest niecierpliwy to powiedział, co o tym sądzi. Nie dziwię się temu, chociaż przyznam, że niepotrzebne i nieco chamskie są takie odzywki. Mógłby sobie darować.
I kolejny przykład prymitywnej obłudy i hipokryzji pisowców:
Błaszczak donosi na Palikota. Za "nawoływanie do zbrodni"
Hofman podczas konferencji prasowej w Sejmie wyjaśnił, że przyczyną zawiadomienia jest wywiad Palikota dla gazety "Polska - The Times". Szef klubu PiS pozwał Palikota na podstawie art. 255 par. 2 Kodeksu karnego - według tego przepisu ten, kto publicznie nawołuje do popełnienia zbrodni, podlega karze pozbawienia wolności do lat trzech.
Palikot w wywiadzie mówi m.in.: "Myślę, że wielkim marzeniem Jarosława Kaczyńskiego jest to, żeby teraz on zginął. I wskutek jakichś zamieszek fanatyk czy szaleniec go zabił. Wtedy cała ta rodzina, formacja przechodzi na pozycję taką jak Chrystus, czyli że ofiara jest tak duża, że nikt już o tym nie dyskutuje".
No ale jak Hoffman mówił: "Palikot przekroczył granicę, za którą już nie ma polityki, tylko trzeba tego faceta powiesić na najbliższej gałęzi. Wszyscy musimy do tego doprowadzić. Po czymś takim trzeba mu wybrać gałąź", jak prymityw Pięta mówi, że przydałaby się jakaś stara pepesza, to byśmy tutaj sprawę obronili, to jest dobrze, nie? Rzygać się chce na tę obłudę. Nie uznają państwa polskiego, prezydenta i rządu, ale cały czas czegoś się od tego wstrętnego domagają. Wynocha.
Błaszczak donosi na Palikota. Za "nawoływanie do zbrodni"
Hofman podczas konferencji prasowej w Sejmie wyjaśnił, że przyczyną zawiadomienia jest wywiad Palikota dla gazety "Polska - The Times". Szef klubu PiS pozwał Palikota na podstawie art. 255 par. 2 Kodeksu karnego - według tego przepisu ten, kto publicznie nawołuje do popełnienia zbrodni, podlega karze pozbawienia wolności do lat trzech.
Palikot w wywiadzie mówi m.in.: "Myślę, że wielkim marzeniem Jarosława Kaczyńskiego jest to, żeby teraz on zginął. I wskutek jakichś zamieszek fanatyk czy szaleniec go zabił. Wtedy cała ta rodzina, formacja przechodzi na pozycję taką jak Chrystus, czyli że ofiara jest tak duża, że nikt już o tym nie dyskutuje".
No ale jak Hoffman mówił: "Palikot przekroczył granicę, za którą już nie ma polityki, tylko trzeba tego faceta powiesić na najbliższej gałęzi. Wszyscy musimy do tego doprowadzić. Po czymś takim trzeba mu wybrać gałąź", jak prymityw Pięta mówi, że przydałaby się jakaś stara pepesza, to byśmy tutaj sprawę obronili, to jest dobrze, nie? Rzygać się chce na tę obłudę. Nie uznają państwa polskiego, prezydenta i rządu, ale cały czas czegoś się od tego wstrętnego domagają. Wynocha.
Ten człowiek albo jest na jakiś silnych proszkach, albo czym prędzej powinien udać się do psychiatry w celu wyleczenia . No ale PO potrzebuje takich ludzi jak on. Kiedyś mieli Palikota, teraz nastał jego czas.yavorius pisze:a jak Niesiołowski powiedział, że Martusia ma dużo pieniędzy i żeby kupiła sobie parcelę i postawiła tam pomnik, to rozpoczął się jazgot
5280
W kolejce do lekarza bezwzględnie powinien ustąpić miejsce Jarosławowi Kaczyńskiemu.5280 pisze:Ten człowiek albo jest na jakiś silnych proszkach, albo czym prędzej powinien udać się do psychiatry w celu wyleczenia . No ale PO potrzebuje takich ludzi jak on. Kiedyś mieli Palikota, teraz nastał jego czas.yavorius pisze:a jak Niesiołowski powiedział, że Martusia ma dużo pieniędzy i żeby kupiła sobie parcelę i postawiła tam pomnik, to rozpoczął się jazgot
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
A co takiego obrzydliwego powiedział? To sama prawda. Lechowi Kaczyńskiemu pomnik się nie należy. Pomnik należy się ofiarom katastrofy i taki już mają. Jak ktoś bardzo chce mieć pomnik, to niech sobie zapłaci i postawi. Dosyć spełnianai czyichś wydumanych zachcianek za nasze pieniądze. Ci ludzie zatracili już poczucie rzeczywistości i myślą, że wolną im naszą kasę wydawać na co tylko sobie osobiście zechcą, nawet nas nie pytając.JacekM pisze:Ale to co powiedział Niesiołowski i tak było obrzydliwe i nie ma żadnego usprawiedliwienia.
A poseł Brudziński chce skarżyć Komendanta o zniesławienie.
Ot ciekawe rozumienie prawa występuje w Prawie i Sprawiedliwości. O ile znam się na prawie, to jedynie w przypadku stwierdzenia, że zaistniało zawiadomienie o niezaistniałym przestępstwie można czynić takie kroki. Ale PiS ma swoją interpretację prawa i już kiedyś się ośmieszyli gdy w jednym z procesów oskarżali milicjanta stawiającego kiedyś zarzuty członkowi solidarności, że go straszył cytując mu jakie kary mogą mu grozić na podstawie obowiązującego kodeksu karnego.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Sądząc po nastrojach chociażby tutaj na forum to wyglada że podział dalej nastepuje i sie z roku na rok, z miesiąca na miesiąc coraz bardziej pogłebia. Ciekawe kiedy nadejdzie moment że dialog już nie będzie mozliwy, będa tylko oni i my a miedzy nami mur nie do zburzenia.
Ja po sobie widze ze od czasów kiedy głosowałem na KLD jestem z roku na rok coraz bardziej spychany na prawo i o ile kiedys wydawało mi niemozliwe głosowanie na ludzi w stylu Giertycha to teraz bym już wcale tego nie wykluczał.
Ja po sobie widze ze od czasów kiedy głosowałem na KLD jestem z roku na rok coraz bardziej spychany na prawo i o ile kiedys wydawało mi niemozliwe głosowanie na ludzi w stylu Giertycha to teraz bym już wcale tego nie wykluczał.
Nie chodzi o to kto kogo popiera - jakby powiedział że Jarosława powinno się nabić na pal, to zapewne spora rzesza platformersów by przyklasnęła. Powtarzam - nie widzę różnicy w zacietrzewieniu między Niesiołowskim a Brudzińskim. Nie wiem w czym ten pierwszy jest lepszy? W uprzywilejowanej pozycji w mediach?yavorius pisze:Jestem przekonany, że o wiele więcej ludzi w Polsce popiera Niesiołowskiego w tej sprawie niż to co głosiły transparenty na KP. A najlepsza była Kempa, która nie potrafiła wczoraj u Olejnik odciąć się od treści tych transparentów.
Swoją drogą, ktoś pamięta Błękitny Marsz PO? Tam zdarzały się równie "fajne" hasła, jakie to wszystko relatywne...
No to mógł powiedzieć "Kaczyńskiemu nie należy się pomnik", a nie obrażać, wypominać kasę i wyciągać postać Dubienieckiego.Delfino pisze:A co takiego obrzydliwego powiedział? To sama prawda. Lechowi Kaczyńskiemu pomnik się nie należy. Pomnik należy się ofiarom katastrofy i taki już mają. Jak ktoś bardzo chce mieć pomnik, to niech sobie zapłaci i postawi. Dosyć spełnianai czyichś wydumanych zachcianek za nasze pieniądze. Ci ludzie zatracili już poczucie rzeczywistości i myślą, że wolną im naszą kasę wydawać na co tylko sobie osobiście zechcą, nawet nas nie pytając.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Ok, ale fakt faktem ktoś w końcu o pieniądzach powinien wspomnieć. Nie wiem ile dokładnie poszło na odszkodowania, ale jeśli ze 100 milionów, to jest 10 złotych na podatnika. Teraz pewnie drugie tyle chcą wywalić na pomnik. To już 20 zł. To naprawde nie są małe pieniądze. Ot tak nie wyrzucałbym 20zł bez zastanowienia. Rozumiem, że są cele warte moich pieniędzy, jak policja, służba zdrowia, edukacja i tak dalej. Ale wyrzucanie ot tak 20 zł na taki cel wydaje mi się wątpliwy i wolałbym, aby najpierw ktoś mnie zapytał, czy mam taką ochotę.
Gdybyśmy podliczyli ile nas już realnie kosztował cały ten cyrk, łącznie z ochroną zapewnianą przez policję na Krakowskim itp., to może się okazać, że już ze 100 zł jestem w plecy i zaczyna mnie to po prostu cholernie drażnić.
Jak ktoś ma wielką potrzebę, to naprawdę niech wyda swoje pieniądze i będzie OK. Ja też mam potrzebę wielu rzeczy, ale nie obciążam tym pozostałych obywateli.
Gdybyśmy podliczyli ile nas już realnie kosztował cały ten cyrk, łącznie z ochroną zapewnianą przez policję na Krakowskim itp., to może się okazać, że już ze 100 zł jestem w plecy i zaczyna mnie to po prostu cholernie drażnić.
Jak ktoś ma wielką potrzebę, to naprawdę niech wyda swoje pieniądze i będzie OK. Ja też mam potrzebę wielu rzeczy, ale nie obciążam tym pozostałych obywateli.