O grzaniu i niegrzaniu

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 01 maja 2009, 22:39

Desert pisze:O tym, że autobus nie ma prawa włączyć Klimatyzacji bez twojej zgody ](*,)

:arrow: Właśnie może i nie tylko to, z otwartą klapką wlewu paliwa sory ale nie ruszysz solarisa z miejsca, a dlaczego bo pod klapką jest czujnik, sam to już przerabiałem na pompach, otworzyłem wlew paliwa i zostawiłem otwartą klapkę nie stety nie dało się ruszyć z miesca musiałem zamknąc i dopiero ruszyłem, dalej pisać??????????????

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 01 maja 2009, 22:41

Pisz dalej, Neogniota nie odpalisz z otwartą klapą silnika i co? bardzo ciekawe... co to ma do KLIMATYZACJI?
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 01 maja 2009, 22:41

Desert pisze:prawa decydować
:arrow: Ma i decyduje, nie pozwoli dalej jechać.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 01 maja 2009, 22:41

Pytam jeszcze raz, co to ma do Klimatyzacji?
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 01 maja 2009, 22:46

Desert pisze:co to ma do KLIMATYZACJI?
:arrow: A to ma ,że komputer nawet klimą steruje, tylko w kabinie kierowca może sterować klimatyzacją. Jak chcesz to dam Ci instrukcję do tego sprzętu przewertuj ją sobie to zobaczysz co to ma i o czym decyduje kierowca a o czym komputer.

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 01 maja 2009, 22:49

Desert pisze:Pytam jeszcze raz, co to ma do Klimatyzacji?
:arrow: Za długo tłumaczyć to trzeba samemu zobaczyć, zapraszam do mnie na wóz to sam się przekonasz.

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 01 maja 2009, 23:08

Desert pisze:Neogniota nie odpalisz z otwartą klapą silnika i co?
:arrow: Solarisa odpalisz ale nie pojedziesz, taka jest różnica. :D

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 01 maja 2009, 23:09

Desert, nie denerwuj się, może wy w teście użyliście jakiegoś switcha z boku, który wyłączał w p-d cały klimat... Coś jak telewizor na stand-by'u i wyłączony ze switcha...

Teokryt

Post autor: Teokryt » 02 maja 2009, 8:22

Hehm, czy ktoś raczy czyścic klimatyzacje?
Bo jak tak dalej pójdzie ze będą wisiały dywany na klimatyzacji z grzybów to zaraz po pożarach autobusach na siedzeniach prawdziwki zaczną rosnąc tudzież inne pleśnie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 02 maja 2009, 9:22

W #3382 Właściciel co pół roku wymienia filtry i czyści całość O-)
U12/U18 są jeszcze za krótko na stalowej by stwierdzić :-$
Obrazek

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 02 maja 2009, 10:30

Flash8222 napisał/a:
levar napisał/a:
jeśli mam SU18, to zawsze programuję wóz na 25 st. O-)

A to ciekawe, bo można co najwyżej do 22° C ustawić zadaną temp. :]

Być może, w każdym razie na maksymalną. A są kierowcy, co złośliwie ustawiają minimalną (chyba 17 st.) (-X .

:arrow:To poproszę program i laptopa, temperatura jest ustawiona fabrycznie w kompie pokładowym i nic z tym nie zrobisz jest 22 stopnie i żebyś pękł inaczej nie będzie. Ludzie albo szkolenie w Waszym wypadku to fikcja, albo jego brak. :D

[ Dodano: |2 Maj 2009|, 2009 10:50 ]
:arrow: Ludziska w solarisach jeżeli zakręci się krany przy sliniku, a coś się będzie działo z wozem, to jak dojdą kto śmigał w tedy to kierman płaci za naprawę przez serwis w całości. Jeden już się przekonał czym to grozi, dostał naganę 1/4 premii kwartalnej i warsztat zdjął wszystkie pokrętła z zaworów. Dobrze ,że nic się nie stało bo na ten wóz firma straciłaby GWARANCJĘ. Teraz trochę z innej beczki kierowca nalał do zbiornika AD BLU paliwa, teraz ma do zapłacenia 15 000 (piętnaście tysięcy) serwisowi ale gwarancja zostaje. Kalkulacja prosta. A jeżeli chodzi o klimę to są dwa obiegi cieczy chłodzącej jeden "idzie" przez agregaty klimy (górą), a drugi dołem, czyli wewnątrz wozu przez grzejniki. Tak jest skonstruowany "system grzewczy" w tych wozach. Jak ktoś ma za dużo kasy to niech "bawi" się kranikami, tylko po to aby dogodzić komuś kto w busie spędza najwyżej 40 minut.Nie uczcie kierowców co mają robić bo oni wiedzą co mają i mogą zrobić. A z resztą to nie ikarusy w których można zakręcić krany, bo komuś za gorąco.

[ Dodano: |2 Maj 2009|, 2009 10:58 ]
Teokryt pisze:Hehm, czy ktoś raczy czyścic klimatyzacje?
:arrow: Powinien warsztat,ale wiadomo jak jest na zapleczu. "Właściciel" może tylko odpisać i to wszystko co może zrobić. :D

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 02 maja 2009, 12:59

SławekM pisze:Ale dużo, jeden raz osobiście prowadziłeś, a drugi raz jechałeś ze znajomym...
I już jesteś ekspertem od tej dostawy...
Zapomniałem, że mam do czynienia z mechanikiem i kierowcą w jednej osobie...
prosper5250 pisze:Z pewnością jest tak, że komputer klimy otwiera dachy (przecież kierowcy na trasie nie bawią się nimi) co uważam za typowy bezsens Urbino a konkretnie producenta klimy, która jednak jak domniemam została w owy sposób zaprogramowana na życzenie Solarisa... Co za kretynizm otwierać lufty dachowe!? Skoro termostat stwierdza że jest poniżej ustalonej temeperatury to niech wyłączy nawiewy a nie na gwałt wpuszcza gorąc dachem! KRETYNIZM!
To akurat jest błędem człowieka, gdyż najpierw kierowca otwiera luki dachowe a następnie włącza klimatyzację. Wtedy komputer zamyka luki dachowe, ale po wyłączeniu się klimatyzacji luki samoczynnie się otwierają i tak w kółko.

@Gregory: Myślałem, że rozmawiamy o klimatyzacji a nie jakichś paskach, serwisach czy innych pierdołach. Jestem Tobie wstanie udowodnić, że nie masz racji odnośnie samoczynnego włączenia klimatyzacji przez komputer po tym jak ją wyłączysz. Wystarczy, że przyjdę

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 02 maja 2009, 13:01

Flash8222 pisze:
SławekM pisze:Ale dużo, jeden raz osobiście prowadziłeś, a drugi raz jechałeś ze znajomym...
I już jesteś ekspertem od tej dostawy...
Zapomniałem, że mam do czynienia z mechanikiem i kierowcą w jednej osobie...
Betonu się nie przebije, za mocny...

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 02 maja 2009, 14:29

Flash8222 pisze:prosper5250 napisał/a:
Z pewnością jest tak, że komputer klimy otwiera dachy (przecież kierowcy na trasie nie bawią się nimi) co uważam za typowy bezsens Urbino a konkretnie producenta klimy, która jednak jak domniemam została w owy sposób zaprogramowana na życzenie Solarisa... Co za kretynizm otwierać lufty dachowe!? Skoro termostat stwierdza że jest poniżej ustalonej temeperatury to niech wyłączy nawiewy a nie na gwałt wpuszcza gorąc dachem! KRETYNIZM!

To akurat jest błędem człowieka, gdyż najpierw kierowca otwiera luki dachowe a następnie włącza klimatyzację. Wtedy komputer zamyka luki dachowe, ale po wyłączeniu się klimatyzacji luki samoczynnie się otwierają i tak w kółko.
To faktycznie solidną instrukcję obsługi musi mieć Urbino... Kierowcy pewnie i ją dostają ale komu chciało by się wnikać w takie zawiłości... Przypomina mi to tłumaczenie klientom w sklepie niejasności związanych z HD Ready czy formatem 16:9
Większość nie rozumie, a ja potrafię mówić zrozumiale i łopatologicznie.

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 02 maja 2009, 19:12

@Gregory: Myślałem, że rozmawiamy o klimatyzacji a nie jakichś paskach, serwisach czy innych pierdołach. Jestem Tobie wstanie udowodnić, że nie masz racji odnośnie samoczynnego włączenia klimatyzacji przez komputer po tym jak ją wyłączysz. Wystarczy, że przyjdę
:arrow: Zapraszam, właśnie tak się rozłącza klima poprzez paski sprężarki.

ODPOWIEDZ