(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 06 paź 2009, 23:51

przegubowiec pisze:Składy 3-wagonowe zagoszczą na wszystkich 5 brygadach linii 44 oraz na trzech dodatkach linii 26. Solówki będą stałym widokiem na 5 i 27, a także w weekendy na wybranych brygadach 14 i 16. Pojawią się też jako szczytowe wtyczki na liniach 13 23 28 i 46.
I jak widać płacze ZTM nad brakiem przepustowości TTA na W-Z były zwykłym mydleniem oczu. Teraz się okazuje że przepustowość TTA jest za duża i można (trzeba?) ją zmniejszyć wpuszczając tam i potrójniaki i solówki. Gdzie pomysłodawcy tego rozwiązania kupują takie dobre zioła?

[ Dodano: |6 Paź 2009|, 2009 23:52 ]
Glonojad pisze:Tym niemniej, na to potrzeba nie piętnastu wagonów, a 20.
Nie twierdzę że to łatwe, ale może by się uzbierało? Jest to raczej pomysł na przyszłość do rozważenia niż na teraz do zrobienia

[ Dodano: |6 Paź 2009|, 2009 23:55 ]
pawcio pisze: Na 23 i 28 solówki będą wieczorami podmieniać normalne brygady.
A ten mokotowski solówkowy dodatek obuszczytowy na 23 to co podmienia? I po co jest z R-3 - by 2x dziennie zjeżdżać przez pół miasta na zajezdnię?
pawcio pisze:Na 13 i 46 będą po jednej sztuce w zmianie A, bo przecież TW nie może mieć różnego uruchomienia solówek w szczytach.
I tak R-2 będzie miało rano dwie solówki a popołudniu cztery.

[ Dodano: |7 Paź 2009|, 2009 00:17 ]
No i oczywiście "każda zajezdnia jeździ po jak najbardziej odleglych liniach".
R-3 musi utrzymywać 3 solówki (+1 w rezerwie) tylko po to by jeździć nimi na liniach 5 i 23, poza tym pojeździ sobie składem na 46 i dwoma na 22. Inne zajezdnie nie gorsze - R-1 ma 6 brygad na 17 i dla równego rachunku - tylko 5 (z 25 wszystkich) na 26, R-4 zwiedza zaś gromadnie 4 i 26 (na obu liniach będzie "najsilniejszą" zajezdnią). Czy naprawdę się nie da nie marnować tylu wozokilometrów na dojazdy?
Zresztą solówki ogólnie rządzą - w DS na "mocnej" linii 23 na 13 brygad 4 to solówki. Całe szczęście że nie będzie potrójniaków w DS.
Z ciekawostek - linia 9 bez R-2 (czyli "da się" zrobić dojazdy na linię tylko od strony jednego krańca, czego "nie da się" na 17), będzie jedna linia czterozajezdniowa (26) i o dziwo dwie linie jednozajezdniowe (41 z R-4 i 44 z R-3 - czyli też "da się")

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 07 paź 2009, 0:19

a ja mam pytanie :)

co dalej z genialnym ](*,) ](*,) ](*,) pomysłem ZTM jakim są SWL-ki ??
Jest zmiana tras jak to się będzie miało do zmian SWL-ek ??

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 07 paź 2009, 0:28

chyba BWLki

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 07 paź 2009, 10:24

mkm101 pisze:R-1 ma 6 brygad na 17
Z 17 trzeba było maksymalnie wyciąć Żoliborz, by Marymoncka od 22:00 nie została bez tramwajów. Co się oczywiście przełożyło na sytuację na 26, bo gdzieś Żoliborz jeździć musi.
mkm101 pisze:R-4 zwiedza zaś gromadnie 4
Zakaz używania 4-skręt na Bankowym przez kursy dojazdowe i zjazdowe. A nie wszystkie brygady wychodzą na pełną liczbę kółek.
mkm101 pisze:Czy naprawdę się nie da nie marnować tylu wozokilometrów na dojazdy?
Oczywiście, że by się dało. Ale nie ja o tym decyduję.
mkm101 pisze:będzie jedna linia czterozajezdniowa (26)
Będą co najmniej jeszcze dwie. 17 i 22.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 07 paź 2009, 11:27

mkm101 pisze:Tam to mniejszy pikuś bo na Woronicza będzie tylko 14, 18 i 44. Gorzej na Wołoskiej gdzie dochodzi mocne 17, a dotychczasowe przystanki podwójne Konstruktorska, Curtis Plaza, Rzymowskiego i Postępu z racji długosci faz dla tramwaju staną się pojedynczymi (drugi skład za potrójniakiem już nie zdąży obsluzyć przystanku i przeskoczyć na tej samej fazie).
Kolego, pozwolę sobie z tym nie zgodzić. Problem tkwi w relacji Woronicza->Wołoska (dochodzi 16). O ile od strony PDPS-u można skręcać w dwóch fazach (prosto i strzałka w prawo) o tyle na przeciwnej tylko raz w cyklu. Do tego dochodzi jednoskładowy peron. Wystarczy zbicie 3-4 składów i masz 10 minut oczekiwania na skręt na PDPS. 17 nigdy taki problemów tam nie ma, bo na wprost czasem i dwa składy przelecą.

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 07 paź 2009, 21:34

jasiu pisze:chyba BWLki
no chyba wiem o co pytam
BWL to BWL
a SWL to wymysł pod tytułem trochę na 17 trochę na 24 w miedzy czasie 30 minut na wyścig po warszawie :) :boohoo:

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 07 paź 2009, 23:54

pawcio pisze:
mkm101 pisze:R-1 ma 6 brygad na 17
Z 17 trzeba było maksymalnie wyciąć Żoliborz, by Marymoncka od 22:00 nie została bez tramwajów. Co się oczywiście przełożyło na sytuację na 26, bo gdzieś Żoliborz jeździć musi.
A jak to zrobiono na 9 że nie potrzeba tam ani jednej brygady z R-2?
pawcio pisze:
mkm101 pisze:R-4 zwiedza zaś gromadnie 4
Zakaz używania 4-skręt na Bankowym przez kursy dojazdowe i zjazdowe. A nie wszystkie brygady wychodzą na pełną liczbę kółek.
Kurs wyjazdowy (obstawiający 3/4 długości danej linii to chyba co innego niż zjazd z innej linii lub zjazd awaryjny - o ktore OIDP się rozchodziło)
pawcio pisze:
mkm101 pisze:Czy naprawdę się nie da nie marnować tylu wozokilometrów na dojazdy?
Oczywiście, że by się dało. Ale nie ja o tym decyduję.
Wiem. To bylo pytanie retoryczne
pawcio pisze:
mkm101 pisze:będzie jedna linia czterozajezdniowa (26)
Będą co najmniej jeszcze dwie. 17 i 22.
A tak, zapomniałem o niskich rodzynkach z R-2.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 paź 2009, 23:58

Pingwin pisze: a SWL to wymysł pod tytułem trochę na 17 trochę na 24 w miedzy czasie 30 minut na wyścig po warszawie :) :boohoo:
Znaczy się chodzi o służby na więcej niż jednym wozie? No właśnie, sam bym się chętnie dowiedział, jak to obecnie działa.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 08 paź 2009, 0:00

Paweł D. pisze:
mkm101 pisze:Tam to mniejszy pikuś bo na Woronicza będzie tylko 14, 18 i 44. Gorzej na Wołoskiej gdzie dochodzi mocne 17, a dotychczasowe przystanki podwójne Konstruktorska, Curtis Plaza, Rzymowskiego i Postępu z racji długosci faz dla tramwaju staną się pojedynczymi (drugi skład za potrójniakiem już nie zdąży obsluzyć przystanku i przeskoczyć na tej samej fazie).
Kolego, pozwolę sobie z tym nie zgodzić. Problem tkwi w relacji Woronicza->Wołoska (dochodzi 16).
A odpada 33 - wychodzi na tyle samo
Paweł D. pisze:O ile od strony PDPS-u można skręcać w dwóch fazach (prosto i strzałka w prawo) o tyle na przeciwnej tylko raz w cyklu. Do tego dochodzi jednoskładowy peron. Wystarczy zbicie 3-4 składów i masz 10 minut oczekiwania na skręt na PDPS. 17 nigdy taki problemów tam nie ma, bo na wprost czasem i dwa składy przelecą.
Tak, tylko że na tym skręcie zawsze przejedzie jeden skład, niezależnie od tego czy liczy 2 czy 3 wagony. Tu się nic nie zmienia na gorsze.
Natomiast na wymienionych przez mnie przystankach przejadą w jednym cyklu albo dwa składy 2-wagonowe albo tylko jeden 3-wagonowy - czyli przepustowość spadnie. W rezultacie będzie lepiej ale nie do końca (choć chwała za wydłużenie godzin kursowania linii 44)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 paź 2009, 0:00

Ja bym się przede wszystkim chętnie dowiedział, czy rzeczywiście o to chodziło Pingwinowi - bo istota rozwiązania przywołanego przez Glona chyba polega na czymś ciut innym 8-(
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 paź 2009, 0:02

No, może to zostało kreatywnie rozszerzone na przesiadki pomiędzy różnymi liniami? Akurat 17 i 24 mają niezłe miejsce na mieszanie obsług, w okolicach DWC jest gdzie pójść coś zjeść czy kawę wypić.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 paź 2009, 0:05

mkm101 pisze:Natomiast na wymienionych przez mnie przystankach przejadą w jednym cyklu albo dwa składy 2-wagonowe albo tylko jeden 3-wagonowy - czyli przepustowość spadnie.
Coś w tym może być, ale nie musi. Pytanie, z jakiego poziomu spadnie? Jak się ma przepustowość w tym miejscu do maksymalnej częstotliwości napływania składów od strony skrzyżowania (sygnalizacja, zbieganie się składów z różnych kierunków na różnych fazach)? Bo może nie ma nad czym płakać, jeżeli wspomniana przez ciebie przepustowość była i tak teoretyczna i nie do osiągnięcia w praktyce. Przydałyby się jakieś dane... :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 08 paź 2009, 0:06

mkm101 pisze:Kurs wyjazdowy (obstawiający 3/4 długości danej linii to chyba co innego niż zjazd z innej linii lub zjazd awaryjny - o ktore OIDP się rozchodziło)
Chodziło o wszystko ponad kursy rozkładowe. Z wyłączeniem godzin wczesnoporannych i późnowieczornych.
mkm101 pisze:A jak to zrobiono na 9 że nie potrzeba tam ani jednej brygady z R-2?
Nie wiem o co Ci teraz chodzi? O to, że Wola jeździ na 17, czy że za mało tam jest Żoliborza?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 paź 2009, 0:08

A ja nie wiem, o co chodzi z wyjęciem stamtąd Żoliborza - zawsze sądziłem, że korzystne są zajezdnie w strefach przedmiejskich, bo wyjazdy i zjazdy pokrywają się bardziej z potokami pasażerów (rano więcej osób jedzie do miasta, wieczorem wraca). Chyba, że chodzi o to, że przy dużym udziale R-4 na 17, od 22 były by same zjazdy i w ogóle nic na Marymonckiej do Centrum (bo jakby było, to na R-4 by wróciło na 1 w nocy).

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 08 paź 2009, 0:09

Bastian pisze:
mkm101 pisze:Natomiast na wymienionych przez mnie przystankach przejadą w jednym cyklu albo dwa składy 2-wagonowe albo tylko jeden 3-wagonowy - czyli przepustowość spadnie.
Coś w tym może być, ale nie musi. Pytanie, z jakiego poziomu spadnie? Jak się ma przepustowość w tym miejscu do maksymalnej częstotliwości napływania składów od strony skrzyżowania ? Bo może nie ma nad czym płakać, jeżeli wspomniana przez ciebie przepustowość była i tak teoretyczna i nie do osiągnięcia w praktyce. Przydałyby się jakieś dane...
Chodziło mi o przystanki na prostym odc Wołoskiej i Marynarskiej, gdzie dopływ jest regulowany sygnalizacją przy Garażowej (z jednej strony) i sygnalizacjami wzdłuż Marynarskiej z drugiej strony. Rano poruszają się tam zwykle czwórwagony 14/18/44 + 17.

[ Dodano: |8 Paź 2009|, 2009 00:14 ]
pawcio pisze: Nie wiem o co Ci teraz chodzi? O to, że Wola jeździ na 17, czy że za mało tam jest Żoliborza?
Chodziło o tak liczną reprezentację R-1 na 17 (czego efektem jest nadreprentacja R-4 na 26 i dużo wozokm straconych na dojazdy), zwłaszcza że połowa brygad wolskich to dodatki (a więc nie mające znaczenia dla obsługi Marymonckiej wieczorem).
Ciekawy efekt to daje na Wołoskiej w kierunku centrum (przykład z ZP Wołoska)
23// 03 08 12 38 (+ nocnik N34 > 12 42)

ODPOWIEDZ