Zmagania z językiem polskim
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Pesa czy swing to jeden tramwaj. Dwuwagonowy skład trzynastek czy aqua tez jest tramwajem. I jakos tu można sie dogadać, więc czemu pociągi i jednostki stanowią problem?
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
To już wiesz, kto używa tego słowaMeWa pisze:Ha ha! Nie sądziłem w życiu, że się przydabepe pisze: Słowa "nieautobus" pewnie nikt![]()
viewtopic.php?p=728638#728638
Nie tylko Agory. Ostatnio nawet na stronie Rzepy zdarzają się błędy, a jeszcze niedawno był to bodaj najbardziej poprawny serwis.Glonojad pisze: W kwestiach językowych jednakże publikacje, zwłaszcza internetowe, koncernu Agory lecą ostatnio na łeb, na szyję...
Tramwaj składa się z wagonów, jednego bądź kilku. A na kolei masz jeden poziom podziałów więcej: wagon, jednostka/zespół trakcyjny, pociąg. 3xEN57 to jeden pociąg albo 9 wagonów, a 3 czego...?chester pisze:Pesa czy swing to jeden tramwaj. Dwuwagonowy skład trzynastek czy aqua tez jest tramwajem. I jakos tu można sie dogadać, więc czemu pociągi i jednostki stanowią problem?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- MeWa
- Cukiereczek
Ale jakbyś u nas napisał pociąg o tramwaju, tak jak to jest na Śląsku, to budziłoby to duży opór.chester pisze:Pesa czy swing to jeden tramwaj. Dwuwagonowy skład trzynastek czy aqua tez jest tramwajem. I jakos tu można sie dogadać, więc czemu pociągi i jednostki stanowią problem?
Poza tym tramwaj dwu- lub trzywagonowy to co innego niż tramwaj pięcioczłonowy.
A co ma piernik do wiatraka? Język potoczny w powszechnym użyciu nie rządzi się logicznymi zasadami.chester pisze:I jakos tu można sie dogadać, więc czemu pociągi i jednostki stanowią problem?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- MeWa
- Cukiereczek
Ale Ty, będąc zainteresowanym komunikacją, nie jesteś w tej dziedzinie reprezentatywny. Myślę, że dla 90% użytkowników forum zwrot ten będzie zrozumiały, ale to jeszcze o niczym nie świadczy i nie przesądza.KwZ pisze:I jak dla mnie wszystko w porządku
- MeWa
- Cukiereczek
Jeszcze raz - podstawowa zasada płynąca z nauki o języku: język potoczny rządzi się innymi prawami niż język specjalistyczny z danej dziedziny.chester pisze:Jednostki elektryczne? Ładunku, napięcia, natężenia prądu. Ale w fizyce chyba nie ma "jednostki elektrycznej"?
W bardzo wielu przypadkach obraz świata, wyłaniający się z języka, którym się posługujemy na co dzień i który jest w gazetach, jest niefachowy, nielogiczny itp.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Czarę goryczy przelała nazwa tygodnika i dotychczasowa korekta rzuciła pracę?bepe pisze:Ostatnio nawet na stronie Rzepy zdarzają się błędy, a jeszcze niedawno był to bodaj najbardziej poprawny serwis.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Czym się różni podział EZT na człony/wagony od takiegoż podziału tramwaju wieloczłonowego?KwZ pisze:Tramwaj składa się z wagonów, jednego bądź kilku. A na kolei masz jeden poziom podziałów więcej: wagon, jednostka/zespół trakcyjny, pociąg. 3xEN57 to jeden pociąg albo 9 wagonów, a 3 czego...?chester pisze:Pesa czy swing to jeden tramwaj. Dwuwagonowy skład trzynastek czy aqua tez jest tramwajem. I jakos tu można sie dogadać, więc czemu pociągi i jednostki stanowią problem?
Na kolei każdy wagon ma swój wózek/wózki, ale to szczegół. Brakujący poziom jest ten najwyższy - wyobraź sobie, że spinasz dwie trójczłonowe pesy 121N i nazywasz to jednym tramwajem. Wtedy każda pesa odpowiada jednostce.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?