Zmagania z językiem polskim
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Ja tego nie widziałem nigdzie, ale może mało widziałem. Jeśli zaś faktycznie tak się robi, to problem przenosi się na tramwaje.
Ale nazwanie EN-57 trójczłonowym wagonem jakoś mi nie pasuje
Trójczłonowym pociągiem już prędzej...
Ale nazwanie EN-57 trójczłonowym wagonem jakoś mi nie pasuje
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Trzywagonowym pociągiem już prędzej, składającym się z jednej trójczłonowej jednostki.KwZ pisze:Ale nazwanie EN-57 trójczłonowym wagonem jakoś mi nie pasujeTrójczłonowym pociągiem już prędzej...
Czy naprawdę tak trudno zrozumieć te różnice, między wagonem pociągu, a członem jednostki?
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
- Bastian
- Sułtan Maroka
I która niby litera była nie tak napisana?MeWa pisze:Litrówkabepe pisze: Na co dzień
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Ja wiem, czy taka nowa? Bodajże z 1998 r. (na pewno z lata 90-tych).bepe pisze:W zasadzie tak, ale, ponieważ jest to reguła nowa, dopuszczalne jest ciągle pisanie "nie" z imiesłowami przymiotnikowymi w znaczeniu czasownikowym po staremu, czyli rozdzielnie.
[ Dodano: |21 Lut 2012|, 2012 04:58 ]
Sam byłem w szoku, ale... proszę:Bastian pisze:Np. czy pokażesz mi w jakimś słowniku słowo "wycyckać"?
http://sjp.pwn.pl/szukaj/wycycka%C4%87 .
Są też słowa "achać" i "gdybać"
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
I człowiekowi, który cię polskiego uczył, też pogratulujmyDesert w 'Skreśleniach' pisze:Świetnie, pogratulujmy Gdańsku
Coś jak z "cofaniem do przodu" ? 
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.