422, 501 i 519

Moderator: Wiliam

Piter232

Post autor: Piter232 » 25 mar 2014, 10:55

Piottr pisze:522 na przystanku Instytut Neurologii, na którym wsiadam, jest już zapełnione. I jest zapełnione mieszkańcami Nowego Wilanowa.

Dokładnie tak samo zapełnione, jak 519 wjeżdżające na ten przystanek (też mieszkańcami Nowego Wilanowa, tak nawiasem mówiąc) i jak 501 wjeżdżające na Św. Bonifacego. Równie dobrze można by decydować, którą linię przyspieszyć na podstawie rzutu monetą.
Nowy Wilanów*) ma tylko 522. Sobieskiego od Św. Bonifacego ma dodatkowo 501, 172 i 148 (choć przydatność tego ostatniego jest w zupełnie innym kierunku).
Separacja potoków, mówi to Panu coś? ;-)

*) na którym nie mieszkam i nie zamierzam zamieszkać
1) 172 i 148 zupełnie rozmija się z naszym tematem.
2) Separacja potoków chyba polega na tym, żeby nie mieszać pasażerów tranzytowych z pasażerami lokalnymi. Ludzie, którzy wsiadają do czerwonego tercetu jadą dokładnie do tych samych przystanków co reszta, więc gdzie tu separacja?
3) Zabranie autobusów chociażby na Mangalii byłoby zbrodnią. Musiano by z powrotem wzmocnić 501, na które chyba nie ma już brygad.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 25 mar 2014, 11:20

To chyba oczywiste, że przyspiesza się linię o najdłuższej trasie. Biorąc pod uwagę, że 519 jedzie do Powsina, do którego z każdego przystanku chce się dojechać, wychodzi, że do przyspieszenia jest 522.

A co do brygad to i tak przy rozbudowie osiedli będą musieli dołożyć. Albo 522, albo 501. A pewnie wszystkim po trochu.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 25 mar 2014, 16:41

Hm... Podliczyłem sobie na przykładzie Tarchomina i Nowodworów ilu mniej więcej przepada pasażerów pojazdów komunikacji na liczbę mieszkańców w godzinie szczytu (przyjąłem 7 rano). Wyszła i bardzo ładna liczba - 0,2332 pasażera/mieszkańca. Jeśli przyjąć, że na Dolnym Mokotowie i w Wilanowie współczynnik ten ma zbliżoną wartość (podobnie jak zależność faktycznej liczby mieszkańców od statystycznej), a przybyło w ciągu ostatnich pięciu lat około 12000 mieszkańców (wg danych w samym Nowym Wilanowie 10000, do tego różne budynki na Porach i św. Bonifacego), to wychodzi, że liczba pasażerów wzrosła tu o około 2800, co przedkłada się na około 20 kursów autobusu przegubowego.

Do czego zmierzam? Przede wszystkim do tego, że należy sobie odpowiedzieć na pytanie czy tu (w domyśle na wylotach, czyli al. Wilanowskiej i Sobieskiego) przybyło te 19 przegubowców o godzinie 7. Jeśli nie - należy niestety przyjąć, że po prostu należy dołożyć trochę brygad, bo inaczej nic się z tym zrobić nie da z powodu zwyczajnego braku rezerw miejsca w już kursujących pojazdach.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

adner

Post autor: adner » 25 mar 2014, 17:53

A tych przegubowców to skądś w miedzyczasie przybyło, żeby takie obliczenia mogły być możliwe? Jakoś ostatnio więcej jest cięć niż szastania brygadami.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 25 mar 2014, 18:05

Przede wszystkim, jeśli okaże się, że tu jest widoczny niedobór, będzie to oznaczać, że autobusy te trzeba ściągnąć z innych, przewartościowanych terenów - być może jest to Tarchomin, być może Gocław... ciężko powiedzieć bez podziału na rejony i przeliczeń dla całego miasta, zwłaszcza że sam podział nie jest sprawą prostą - nie wszędzie istnieje tak wyraźny rozdział od reszty miasta jak ww. miejscach. Na dodatek wynik mogą schrzanić dokumentnie inne struktury demograficzne i funkcje zabudowy w innych rejonach. Do tego trzeba by opracować bardziej złożony model, co przy posiadanym dość nikłym dostępie do danych wejściowych jest pozbawione sensu.

Niemniej, jeśli przywołana przeze mnie dysproporcja występuje, będzie to znaczyć, że niezależnie od przyjętych prób optymalizacji układu, nie uda się stworzyć układu zapewniającego takie samo zagęszczenie pasażerów jak na poziomie odniesienia - Tarchominie, bo tych brygad jest za mało.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 25 mar 2014, 21:17

Poc Vocem, po zerowe zaokrąglij wynik jak człowiek.

Po pierwsze, liczyłeś pasażerów czy miejsca w autobusach? Po drugie, było wspominane, że Tarchodwory to przypadek patologiczny i na ogół przyjmuje się 0,1 pas/mieszkańca. Dlatego nie zdziwiłbym się, gdyby np. ten parametr wynosił ~0,1 na "starych osiedlach" (Sielce, Stegny, Wilanów) i ~0,2 w Miasteczku. Brak szkół się mści...

Co nie zmienia wniosku, że najprawdopodobniej skończy się na zapotrzebowaniu na nowe brygady.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 25 mar 2014, 21:33

Po pierwsze, liczyłeś pasażerów czy miejsca w autobusach?
Zastosowałem współczynniki korekcyjne na podstawie pobieżnych obserwacji, do tego większej dokładności nie potrzeba. Wynik miał być 0,23, ale się gdzie indziej zagapiłem i nie poprawiłem.
Dlatego nie zdziwiłbym się, gdyby np. ten parametr wynosił ~0,1 na "starych osiedlach" (Sielce, Stegny, Wilanów) i ~0,2 w Miasteczku. Brak szkół się mści...
Właśnie dlatego pisałem o Tarchodworach, gdyż ten wyrób osiedlopodobny posiada podobną strukturę do Stegien i Wilanowa - mamy stare osiedla z jakąś infrastrukturą (Stare Świdry czy okolice Konwaliowej) i nowe osiedla z niewystarczającą infrą. Ponadto rozkład podróży jest podobny i cechuje się dużą aberracją między potokiem i przeciwpotokiem. Dzięki temu możliwe jest porównanie wyników... Co zaś do samego wyniku... Napełnienie nabijają faktyczni mieszkańcy, których jest pewnie ze 3 razy tyle, co w oficjalnych danych :P

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 26 mar 2014, 7:13

Tarchodwory jednak mają bardziej jednokierunkową strukturę wyjazdu. Stegny już mają alternatywę w postaci kierunku służewskiego.
Ja bym jeszcze na jedną rzecz zwrócił uwagę. Sama oferta też może wpływać na ten współczynnik. Mam wrażenie, że na Gocław liczba pasażerów w autobusach się podniosła wraz z utworzeniem siekiery z 507.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Piottr
Kontakt:

Post autor: Piottr » 26 mar 2014, 12:31

Poc Vocem pisze:Hm... Podliczyłem sobie na przykładzie Tarchomina i Nowodworów ilu mniej więcej przepada pasażerów pojazdów komunikacji na liczbę mieszkańców w godzinie szczytu (przyjąłem 7 rano). Wyszła i bardzo ładna liczba - 0,2332 pasażera/mieszkańca.
To wyszło Ci znacząco więcej, niż wychodziło z WBR2005 -> tam ta wartość wynosiła 0,122 podróży zbiorkomem na mieszkańca w godzinie szczytu. I nadal więcej, niż mi wychodziło w modelowaniu ruchu na 2040, bo mnie wychodziło 0,167. Z tym że to wartość średnia dla całego miasta, a wiadomo jak to jest z wartością średnią, kiedy idziesz z psem, ta macie średnio po 3 nogi ;-)
Zróżnicowanie tej wartości na rejony komunikacyjne jest dość duże, są rejony, które maja tą wartość powyżej 1 (np takie, gdzie rano się kończy 3 zmiana w zakładach pracy), i które mają mniej niż połowa tej średniej (rozproszona zabudowa willowa).
Poc Vocem pisze: Jeśli przyjąć, że na Dolnym Mokotowie i w Wilanowie współczynnik ten ma zbliżoną wartość (podobnie jak zależność faktycznej liczby mieszkańców od statystycznej), a przybyło w ciągu ostatnich pięciu lat około 12000 mieszkańców (wg danych w samym Nowym Wilanowie 10000, do tego różne budynki na Porach i św. Bonifacego), to wychodzi, że liczba pasażerów wzrosła tu o około 2800, co przedkłada się na około 20 kursów autobusu przegubowego.
Twoje obliczenia wydają się słuszne na pierwszy rzut oka.

W wolnej chwili wrócę do tego wątku, bo zaczyna się robić ciekawie i wreszcie - merytorycznie.
Doszliśmy w Polsce do stanu, że rozkład jazdy pociągów to jest coś,
co w istocie działania przypomina kalejdoskop, obracający się nie rzadziej niż cztery razy do roku,
w tym raz, w grudniu, z solidnym potrząśnięciem....

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 26 mar 2014, 13:23

Nie wiem jak tam jest na Tarchominie, ale wątpię aby po południu autobusy z osiedla w kierunku miasta były bardziej zatłoczone od tych jadących do osiedla. A tak jest bardzo często na Sobieskiego. Więc co tu porównywać...

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 26 mar 2014, 18:47

Tarchodwory jednak mają bardziej jednokierunkową strukturę wyjazdu. Stegny już mają alternatywę w postaci kierunku służewskiego.
Tarchodwory mają jeszcze Modlińską.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 26 mar 2014, 20:09

Od niedawna. I to wciąż tylko dwa punkty a nie pięć jak dla stegien i wilanowa.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 mar 2014, 10:05

Mam wrażenie, że jednak Tarchodwory są bardziej sypialnią. Nie ma tam Asseco czy szpitala medicover...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 29 mar 2014, 20:40

Muszę przyznać, że tłoku w 519, mimo ładnej pogodny, nie zaobserwowałem. Coraz mniej ludzi jeździ autobusem do Powsina. Ale w sumie jak jest jeden na pół godziny to to raczej zniechęca. A chyba nie o to chodzi...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 30 mar 2014, 18:52

Za to z Kabat tradycyjnie chodzą dużymi grupami...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

ODPOWIEDZ