Wiem że pomysł od dawna jest czyli wyciąć 519 z Powsina, ale póki co jest on nierealny, nadto nie rozwiązuje zagadnienia 501 i 519.
Do tego mamy 422, które wbrew wszelkim chęciom jest i będzie popularne również na Woli.
Czy w takim razie nie byłoby jakimś rozwiązaniem kombinacja w stylu:
501
519
422
W bonusie można jeszcze dorzucić na Spacerowej i Czarnomorskiej wyłącznie zatrzymywanie się pogrobowca 501.
Traci na tym tak naprawdę tylko przystanek Powsinek, Wilanów i Królowej Marysieńki w DP, dalej i tak 519 jeździ puste. Owszem, wbrew polityce i założeniom wzmacniana jest linia przez pół miasta oraz przesiadka na siedemsetki staje się ciut uciążliwa, ale czy ktoś ma na to lepszy pomysł?
Nie bijcie za nie policzenie ilości potrzebnych autobusów na te szacher - macher ale naprawdę, nie mam na to głowy - na pewno bilans jest niestety na minus.
Ewentualnie nie wiem czy zamącenie końcówkami 422 i 501 nie ma uzasadnienia: 501 można ekspediować z Centralnego, 422 zyskuje komfortową i ekspediowalną pętlę gdzie może sobie spokojnie stać. Oczywiście uciążliwość przesiadek i straty Wilanowa pozostają.