Poprawa komunikacji na Ochocie

Moderator: Wiliam

reserved

Post autor: reserved » 06 paź 2013, 8:50

Generalnie to trzeba by puścić same przegubowce bo w tym ścisłym szczycie każda brygada jest niezabieralna. :P Chociaż chyba największy problem jest z brygadami na Alpino. Wiadomo dlaczego...

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 06 paź 2013, 10:55

reserved pisze:Ja tam nie widzę innej możliwości jak zrobienie 208 co 5 min w godzinach szczytu. Na nic innego po prostu nie ma rady... trzeba zmusić ludzi, żeby się powyprowadzali...
To jest w ogóle kpina, że ktoś pozwolił budować pierdylion nowych osiedli i bloków opierających się na ulicy szerokości typowej osiedlowej uliczki.

[ Dodano: Nie 06 Paź, 2013 10:58 ]
reserved pisze:Chociaż chyba największy problem jest z brygadami na Alpino.
A co tam jeździ oprócz Alpino? Libero?

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 06 paź 2013, 11:20

Wam na tej Włodarzewskiej brakuje kładki w ciągu Drawskiej na Instalatorów , może też w ciągu Maszynowej. Stary przebieg WKD też by dużo pomógł.
Ale tak kończy się budowa w szczerym polu( bo ziemia tania z powodu bliskości wykopu kolejowego i planowanej N-S)
miłośnik 13N

MichalJ

Post autor: MichalJ » 06 paź 2013, 11:21

BJ pisze: To jest w ogóle kpina, że ktoś pozwolił budować pierdylion nowych osiedli i bloków opierających się na ulicy szerokości typowej osiedlowej uliczki.
Te cudowne osiedla opierają się na drogach narolnych i miedzach. Włodarzewska to przy tym pikuś.

A jedyne duże osiedle budowane na siatce narysowanych od zera przed wbiciem łopaty dróg publicznych - Miasteczko Wilanów - też ma sprawę komunikacji publicznej (prywatnej zresztą też) pokazowo skopaną.

reserved

Post autor: reserved » 06 paź 2013, 11:38

BJ pisze:A co tam jeździ oprócz Alpino? Libero?
Każdego dnia jeżdżą całodzienne dwie brygady Alpino. Natomiast w obu szczytach jeżdżą trzy dodatki, które są obsługiwane przez Libero.
Stary Pingwin pisze:Wam na tej Włodarzewskiej brakuje kładki w ciągu Drawskiej na Instalatorów , może też w ciągu Maszynowej.
To tak jakbyś powiedział mieszkańcom Kabat, że w celu ułatwienia dojazdu do centrum powinni poprawić drogę przez las, żeby z Powsina jechali do centrum...

[ Dodano: Nie 06 Paź, 2013 11:42 ]
Tzn. mi się wydaje, że 208 daje radę. Wcale jakoś specjalnie nie utrudnia tam przejazdu osobówkom. Jedynie przy mijaniu się z ciężarówkami jest problem. Włodarzewska jest specyficzna, 208 jest linią specyficzną... myślę, że przyjdzie taki czas gdy 208 będzie musiało jeździć np. co 4 min w szczycie. Natomiast to jest jedyna sensowna propozycja poprawienia komunikacji i jak najmniejszym kosztem.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 06 paź 2013, 11:44

MichalJ pisze:A jedyne duże osiedle budowane na siatce narysowanych od zera przed wbiciem łopaty dróg publicznych - Miasteczko Wilanów - też ma sprawę komunikacji publicznej (prywatnej zresztą też) pokazowo skopaną.
Wydaje mi się, że Miasteczko Wilanów i tak najlepiej z tych nowych osiedli inwestorom wyszło.
Patrząc na Derby, Włodarzewską właśnie, Skorosze (choć tam tragedii nie ma, to i tak wystarczy przejść 5 min. dalej do starszej części, żeby uświadomić sobie, że wolałbyś żyć w 40-letnim bloku niż 4-letnim bloku z pękającymi ścianami i zerem zieleni) czy Służewiec Przemysłowy (nazwijmy to osiedlem biurowym ;) ) to aż się przykro robi, że ludzie codziennie muszą tam dojeżdżać albo co gorsza mieszkać tam.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 06 paź 2013, 11:44

Na Kabatach siatka ulic jest zaplanowana z sensem i nie potrzeba takich kombinacji. Jeżeli po Instalatorów jeżdżą tiry, to i przegub się zmieści.
Jaka jest odległość od Włodarzewskiej do Instalatorów idąc Drawską?
Zbudują u was jeszcze kilka budynków i będziecie jeździć metrem- metr przez minutę.
miłośnik 13N

reserved

Post autor: reserved » 06 paź 2013, 11:46

Stary Pingwin pisze:Jaka jest odległość od Włodarzewskiej do Instalatorów idąc Drawską?
No ale jeśli mam częsty autobus, którym w 5 min dojadę do Blue City i jednoperonowo się przesiądę w masę innych linii w każdy zakątek Warszawy to po co mam łazić przez kładkę w kierunku zupełnie odwrotnym do mojego celu podróży? (zakładam, że cel podróży to centrum Warszawy)

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 06 paź 2013, 11:46

Stary Pingwin pisze:Jaka jest odległość od Włodarzewskiej do Instalatorów idąc Drawską?
Koleżanka mieszka przy Maszynowej. Maszynową od Włodarzewskiej do Instalatorów byłoby dosłownie kilka min. pieszo.
Stary Pingwin pisze:Na Kabatach siatka ulic jest zaplanowana z sensem i nie potrzeba takich kombinacji.
I to jest świetnie zaplanowane osiedle pod względem siatki ulic i komunikacji...

Na Włodarzewskiej wszyscy się jeszcze mocno zdziwią, jak im N-S pod oknem wybudują. Wspomniana koleżanka właśnie zamierza sprzedać tam mieszkanie i uciekać na Mokotów albo Ursynów.

reserved

Post autor: reserved » 06 paź 2013, 11:47

No ale jeśli mam częsty autobus, którym w 5 min dojadę do Blue City i jednoperonowo się przesiądę w masę innych linii w każdy zakątek Warszawy to po co mam łazić przez kładkę w kierunku zupełnie odwrotnym do mojego celu podróży? (zakładam, że cel podróży to centrum Warszawy).

A jak w ogóle stoi temat budowy trasy N-S? No bo niedaleko Włodarzewskiej chyba kiedyś ma gdzieś w tunelu przebiegać ta trasa? Czy tam żadnego autobusu nie da się wpuścić, żeby można było do niego wsiadać na wysokości Włodarzewskiej?

[ Dodano: Nie 06 Paź, 2013 11:48 ]
Koleżanka mieszka przy Maszynowej. Maszynową od Włodarzewskiej do Instalatorów byłoby dosłownie kilka min. pieszo.
Może dla kogoś kto mieszka dosłownie przy samych torach miałoby to jakiś sens. Ale dla całej reszty absolutnie żadnego.

[ Dodano: Nie 06 Paź, 2013 11:52 ]
BJ pisze:Na Włodarzewskiej wszyscy się jeszcze mocno zdziwią, jak im N-S pod oknem wybudują.
Mi N-S nie przeszkadza. Byłoby jednak miło gdyby jakiś wjazd nam chociaż zrobili. :P

ashir

Post autor: ashir » 06 paź 2013, 14:12

reserved pisze:Natomiast w obu szczytach jeżdżą trzy dodatki, które są obsługiwane przez Libero.
Właśnie, że nie, bo po południu jeżdżą tylko 2 dodatki. :razz:

reserved

Post autor: reserved » 06 paź 2013, 14:29

Tak, racja. Z rozpędu się machnąłem.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 06 paź 2013, 14:39

Nie wiadomo czy trasa NS powstanie w najbliższych 20 latach.
Obrazek

Georg

Post autor: Georg » 06 paź 2013, 14:46

Stary Pingwin pisze:Wam na tej Włodarzewskiej brakuje kładki w ciągu Drawskiej na Instalatorów
Nie wiem, czy dojście do ulicy Instalatorów, obsługiwanej tylko w DP małym taborem co 30 minut byłoby dla osiedli na Włodarzewskiej jakimkolwiek rozwiązaniem. Pomijam, że i tak trasa większości pasażerów kończyłaby się na PKP Rakowiec (przesiadka w kolej i tramwaj). Ale taka przesiadka i tak nie jest atrakcyjna - komu chciałoby się latać po schodach, jak na Bitwy z 208 do tramwajów ma dwa przejścia i dużo lepsze warunki podróżowania (luźne tramwaje prosto z pętli na Banacha).

reserved

Post autor: reserved » 06 paź 2013, 17:16

Ale kto myśli o dojeździe 208 do tramwaju jak ma milion autobusów na Beresteckiej?

ODPOWIEDZ