Mógł napisać w ciapkachSzeregowy_Równoległy pisze:Kontekst wypowiedzi i dotychczasowa działalność Drapki na forum sugerują, że był to zabieg celowy.
Zmagania z językiem polskim
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Ale podjadanie to w ogóle inna sprawa. My tu raczej o pojadaniu.
A bo faktycznie można, przynajmniej tak podaje SJP PWN. Tyle że ten sam SJP uznaje formę "chłopacy", bo dopuścił ją do użycia jakiś nawiedzony językoznawca, prywatnie podejrzewam Bralczyka, ale to tylko podejrzenia... Bynajmniej jednak takie słowa nie przydają językowi urody.reserved pisze:Kolega który jest na polonistyce i jest bardzo dobry w języku powiedział mi dziś, że "czemu niby nie można tak mówić? można". I się zdziwiłem nieco.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
MisiekK pisze:viewtopic.php?p=751151#751151
Coś średni ten humanista...drapka pisze:Ja tam nie wiem, ja chumanista![]()
- Bastian
- Sułtan Maroka
Bez "a" jest l.mn. od "chłopiec", a nie "chłopak". Mylisz dwa różne słowa.grzegorz pisze:W ,,chłopacy'' to ,,a'' jest zbędne
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow