zalecana, ku... ...ZTM na schemacie organizacji komunikacji 4 godziny przed meczem pisze: Rekomendowana trasa dojazdu rowerem
Skąd u tych ludzi tendencja do używania tak okropnego języka?!
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Naprawdę? ,,Zaobserwowana temperatura maksymalna'' pasuje do tabelki, więc ,,zalecana trasa'' może być na schemacie.bepe pisze:To raczej kwestia struktury wypowiedzi - zdania zbudowane w stronie biernej w większości trącą nieco nowomową.
netkuu pisze:Do zdarzenia doszło na Aleji Krakowskiej ze skrzyżowanie z 17'ego Stycznia.
Nieważne, co to wyrażenie może znaczyć, ale powinno być oddzielone od reszty zdanie przecinkami.reserved pisze:Tak się zastanawiam. W innym wątku napisałem "ludzie stracili bądź co bądź jedyny autobus.". Co oznacza to wyrażenie "bądź co bądź"? Skąd to się w ogóle wzięło? Bo sam się przyłapałem, że tak mówię, bo tak się chyba mówi ale to chyba nie jest poprawnie? Co to w ogóle za wyrażenie?
Chyba znowu źle przeczytałeś... Znalazłem informację, że błędne jest łączenie tego wyrażenia z innymi (np. z "w każdym razie). Samo "bądź co bądź" błędem raczej nie jest.reserved pisze:W internecie przeczytałem, że to jest jednak błąd, coraz częściej stosowany. Tylko nie wiem czy uznać te informacje za wiarygodne.
Dlaczego SKM jest "oto", a 175 "o to"?reserved pisze: Oto SKM-ka
A o to 175
Oczywiście, że błędnie przeczytał.bepe pisze:Chyba znowu źle przeczytałeś... Znalazłem informację, że błędne jest łączenie tego wyrażenia z innymi (np. z "w każdym razie). Samo "bądź co bądź" błędem raczej nie jest.reserved pisze:W internecie przeczytałem, że to jest jednak błąd, coraz częściej stosowany. Tylko nie wiem czy uznać te informacje za wiarygodne.