Remont Ĺrednicy 2011/2012
Moderator: JacekM
Dziś otwierają podmiejską średnicę.
Jeszcze w niedzielę wieczorem widziałem ostatnie prace - dokręcali odbojnice na wiaduktach.
Zaniepokoiło mnie to, że blokada nie funkcjonowała. Łączyłbym to z tym, że do Śródmieścia jest ruch po obu torach na przemian, ale SBL na Powiślu w kierunku zachodniego nie powinna się non stop palić na czerwono mimo to. Żeby rano się nie okazało, że czegoś nie ma i coś nie działa...
Przed przystankiem Stadion nie ma jeszcze powtarzaczy semaforów wjazdowych na Wschodni (bo z tego co widzę - będą stawiane). Najwyraźniej będą zamontowane, jak przystanek powstanie - wtedy faktycznie widoczność semaforów się zmniejszy.
Reszta - tak jak trzeba. Oczywiście z racji tego, że na średnicy blokada funkcjonuje na odcinkach izolowanych - tor nie może być bezstykowy w 100% za semaforami będą stykały się dwa odcinki izolowane, więc tam będzie dalej stukot, ale na nowym torze - mało odczuwalny.
Jeszcze w niedzielę wieczorem widziałem ostatnie prace - dokręcali odbojnice na wiaduktach.
Zaniepokoiło mnie to, że blokada nie funkcjonowała. Łączyłbym to z tym, że do Śródmieścia jest ruch po obu torach na przemian, ale SBL na Powiślu w kierunku zachodniego nie powinna się non stop palić na czerwono mimo to. Żeby rano się nie okazało, że czegoś nie ma i coś nie działa...
Przed przystankiem Stadion nie ma jeszcze powtarzaczy semaforów wjazdowych na Wschodni (bo z tego co widzę - będą stawiane). Najwyraźniej będą zamontowane, jak przystanek powstanie - wtedy faktycznie widoczność semaforów się zmniejszy.
Reszta - tak jak trzeba. Oczywiście z racji tego, że na średnicy blokada funkcjonuje na odcinkach izolowanych - tor nie może być bezstykowy w 100% za semaforami będą stykały się dwa odcinki izolowane, więc tam będzie dalej stukot, ale na nowym torze - mało odczuwalny.
-
- moonwalker
fidzio pisze:Nie wiem skąd wziąłeś te 20 na odcinku Włochy - Zachodnia, tam żadnej 20-stki nie ma. Po obu torach jest 60 km/h rozkładowa. Jedno ograniczenie jest po torze nr 3, a dokładnie jest kawałem 30-stki pod wiaduktem.
To ograniczenie jest od wysokości szopy na Ochocie aż do do wysokości semaforów przed Włochami - tam jazda się ciągnie i ciągnie - jest to mega denerwujące - już dawno powinien ten tor być wyremontowany do tej płynnej 60.
A propos remontu W-wa Włochy - W-wa Zachodnia, to juz dzis rano zamknięto tor nr 1 (dalekobieżny skrajny) - panowie już coś robią.
[ Dodano: |25 Lip 2011|, 2011 09:47 ]
Jesteś pewien? Oby!person pisze:Ten odcinek przecież będzie remontowany w ramach modernizacji linii Wawa-Łódź.
Kliknij się do źródła:moonwalker pisze:Jesteś pewien? Oby!person pisze:Ten odcinek przecież będzie remontowany w ramach modernizacji linii Wawa-Łódź.
http://www.plk-inwestycje.pl/inwestycje ... is-71-241/
- moonwalker
No właśnie ze źródła nie wynika, że ów tor zostanie także objęty modernizacją, tym bardziej, że cel projektu to m.in. "zmodernizowanie wszystkich elementów infrastruktury kolejowej linii nr 1 na odcinku Warszawa Zachodnia – Miedniewice" - a nie linii 447 W-wa Zach. - Grodzisk Mazowiecki.person pisze:Kliknij się do źródła:moonwalker pisze: Jesteś pewien? Oby!
http://www.plk-inwestycje.pl/inwestycje ... is-71-241/
Co sie tyczy liniii 447, to jest jedynie odniesienie w postaci: "Zakres prac przewidzianych do realizacji w ramach modernizacji obejmuje także roboty niezbędne do wykonania także na liniach stycznych z przedmiotową linią tzn. na liniach nr 19, 4, 3, 447. " - trudno wiec powiedziec jednoznacznie czy przedmiotowy tor także się do tego kwalifikuje - raczej wręcz odwrotnie..
Ale moze ktos ma wiecej info.
http://www.rynek-kolejowy.pl/25929/Poci ... nienia.htm
[ Dodano: |25 Lip 2011|, 2011 22:38 ]
Trochę obok remontu średnicy - dziś PNUiK zaczął rozbiórkę peronu 3 na Wschodnim.
Do roboty - też ciekawostka w Warszawie - przyciągnął turbostonkę, czyli zmodernizowaną SM42, oznaczenie 6Dg.
Czy ja już w nocy nie pisałem, że te czerwone to tak non stop się palą?Dziś rano, po kilku tygodniach przerwy, na podmiejską linię średnicową powróciły pociągi Kolei Mazowieckich i Szybkiej Kolei Miejskiej. Nie obylo się bez opóźnień, które jednak nie były spowodowane niedawnym remontem. Pociągi zgodnie z planem jeszcze przez kilka misięcy nie będą stawać na przystanku Warszawa Stadion.
O godzinie 5:10 nastąpiła awaria urządzeń sterowania ruchem kolejowym w torze nr 3. Dwa semafory pokazywały sygnał czerwony, przez co pociągi musiały kursować z prędkością ograniczoną do 20 km/h z zachowaniem szczególnej ostrożności. Pierwszy semafor został naprawiony o godzinie 7:45, a drugi o godzinie 9:00. - Usterka nie miała żadnego związku z remontem - zapewnił w rozmowie z "Rynkiem Kolejowym" dyrektor Jan Strzelczak z Zakładu Linii Kolejowych PKP PLK.
Ponadto, około godziny 7:20 na szlaku Warszawa Włochy - Warszawa Zachodnia uległ uszkodzeniu pociąg Kolei Mazowieckich nr 9408 relacji Łowicz (6:09) - Warszawa Wschodnia (7:39). Ruch pociągów na szlaku Warszawa Włochy - Warszawa Zachodnia do czasu usunięcia uszkodzonego składu prowadzony był jednotorowo, dwukierunkowo.
Celem udrożnienia szlaku pociąg KM nr 9306 relacji Grodzisk Mazowiecki (7:40) - Warszawa Wschodnia (8:23) zepchnął uszkodzony skład do stacji Warszawa Zachodnia.
Z powodu awarii składu KM oraz trwającej jednocześnie awarii urządzeń sterowania ruchem kolejowym, opóźnienia pociągów jadących po linii średnicowej podmiejskiej w kierunku stacji Warszawa Wschodnia wyniosły około 5 - 10 minut.
Prace na przystanku Warszawa Stadion rozpoczęły się w marcu i zakończą się w listopadzie br. Od 1 czerwca trwał etap wymagający wyłączenia z ruchu torów na linii podmiejskiej. W okresie zaledwie kilku tygodni wymieniono 2,6 km torów, zbudowano odwodnienie torowiska, zdemontowano i zainstalowano nowe słupy i sieć trakcyjną, ułożono kilometry kabli stanowiących element systemów sterowania ruchem kolejowym i teletechnicznych.
[ Dodano: |25 Lip 2011|, 2011 22:38 ]
Trochę obok remontu średnicy - dziś PNUiK zaczął rozbiórkę peronu 3 na Wschodnim.
Do roboty - też ciekawostka w Warszawie - przyciągnął turbostonkę, czyli zmodernizowaną SM42, oznaczenie 6Dg.
- moonwalker
W jakim celu zaczęli rozbiórkę?przewoz pisze:Trochę obok remontu średnicy - dziś PNUiK zaczął rozbiórkę peronu 3 na Wschodnim.
A odnośnie moderny W-wa Zach - W-wa Włochy, to jestem pełen podziwu. W ciągu jednego dnia zdjęto sieć i usunięto słupy trakcyjne na całym torze!
Żeby peron zbudować od nowa zapewne To te inwestycje własne PLK - pudrowanie peronów, czy coś.
[ Dodano: |26 Lip 2011|, 2011 09:15 ]
[ Dodano: |26 Lip 2011|, 2011 09:15 ]
Takie rzeczy nasi sieciowcy potrafią zrobić w dwie nocemoonwalker pisze:W ciągu jednego dnia zdjęto sieć i usunięto słupy trakcyjne na całym torze!
Będą robić tylko linie 1. PLK chciała tez zrobić linie 447 pod warunkiem że województwo im się dorzuci ( UE nie wyraziła zgody żeby z jednych funduszy obie linie robić). Województwo odpowiedziało ze za utrzymanie torów odpowiedzialna jest PLK i niema zamiaru dokładać się do remontu. I miało rację.Ale moze ktos ma wiecej info.
M.in przez te kombinacje w zeszłym roku nie zaczęła się dalsza modernizacja linii 1 ( odcinek Miedniewice - Warszawa ).
Możliwe że coś się zmieniło - zamiast modernizacji zrobią naprawę główną ze środków własnych - ale na razie cicho jest o tym
PS. - Fik ma rację - ograniczenie do 30km/h zaczyna się od wiaduktu linii radomskiej.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
- moonwalker
Ano więc właśnie - pewnie nic z tego nie wyjdzie. Chociaż jak kilka lat temu robiono tor 5 (dobry nr podałem? - ten podmiejski skrajny w kierunku W-wa Zach), to myślałem, że zaraz po tym zrobią i nr 3 - ale czekamy nadalrufio198 pisze:Będą robić tylko linie 1. PLK chciała tez zrobić linie 447 pod warunkiem że województwo im się dorzuci ( UE nie wyraziła zgody żeby z jednych funduszy obie linie robić). Województwo odpowiedziało ze za utrzymanie torów odpowiedzialna jest PLK i niema zamiaru dokładać się do remontu. I miało rację.Ale moze ktos ma wiecej info.
M.in przez te kombinacje w zeszłym roku nie zaczęła się dalsza modernizacja linii 1 ( odcinek Miedniewice - Warszawa ).
Możliwe że coś się zmieniło - zamiast modernizacji zrobią naprawę główną ze środków własnych - ale na razie cicho jest o tym
PS. - Fik ma rację - ograniczenie do 30km/h zaczyna się od wiaduktu linii radomskiej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Inna sprawa, że 447 to powinna być wojewódzka, jeśli nie miejska w granicach miasta.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
PLK zaczęła ,,malować'' most średnicowy
http://www.fotokolej.home.pl/cpg1418/di ... fullsize=1
I jak wam to ,,cudowne malowanie'' się podoba?
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę
W sumie jak się doda pkp stadion z blachy falistej to ukazuje całe poczucie estetyki PLKrufio198 pisze:PLK zaczęła ,,malować'' most średnicowy