Linie nocne po reformie
Moderator: Wiliam
-
- Kontakt:
Jeżeli chcemy już na siłę poprawić dostępność bulwarów, to zawsze można wznowić funkcjonowanie przystanku tramwajowego na Moście Śląsko-Dąbrowskim na wysokości Wisłostrady:D 385 z tego co pamiętam to faktycznie nie cieszyło się zbyt dużą popularnością. Ciągi poprzeczne dają radę
Nie, no już bez przesady. Miłośnicy spędzania czasu na bulwarach dadzą radę ten kawałek przejść.
- Krzysztof_J
- Kontakt:
Dlaczego wznowić? To tam kiedykolwiek był przystanek?Autobus Czerwon pisze: ↑16 lut 2025, 13:51Jeżeli chcemy już na siłę poprawić dostępność bulwarów, to zawsze można wznowić funkcjonowanie przystanku tramwajowego na Moście Śląsko-Dąbrowskim na wysokości Wisłostrady:D
-
- Kontakt:
Oczywiście że istniał, ale nie wiem w którym roku poległ pod naporem św. przepustowości
Jeśli dobrze pamiętam, to zniknął jakoś na początku lat 80.
Tramwar podaje, że były to jednak lata 70.
https://tramwar.pl/tw-trasawz.html
https://tramwar.pl/tw-trasawz.html
-
Na Moście Poniatowskiego też było więcej przystanków. Przy prędkości 10 pewnie były niepotrzebne.
miłośnik 13N
Teraz jest 20, więc w sumie może nie wskoczysz, ale i łatwo się zatrzymaćStary Pingwin pisze:Na Moście Poniatowskiego też było więcej przystanków. Przy prędkości 10 pewnie były niepotrzebne.

Przystanek na Śląsko Dąbrowskim byłby całkiem fajny imo. Ja to bym nawet poszedł dalej i przesunął ten sprzed tunelu na drugą stronę. Tylko trzeba by zbudować nowe zabytkowe schody ruchome, a tego się pewnie nie da.
Może ten ruch samochodowy nie jest tam aż tak potrzebny, ale jednak jest - i wydaje mi się, że przy obecnych przepisach praktycznie 90% przejazdów kończy się ich łamaniem. Bo albo ktoś przechodzi, albo zamierza przejść, albo zmierza w kierunku przejścia. A autobusy wpadają na ten przystanek z całkiem dużą prędkością.
ŁK
-
Żeby tylko nikomu nie przyszło do głowy zastosować tam sygnalizacji świetlnej, bo sparaliżuje ruch.
miłośnik 13N
- Bastian
- Sułtan Maroka
Prędzej czy później tym się skończy, obawiam się. Niczym innym nie jesteś już w stanie zapewnić pieszym względnego bezpieczeństwa.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Światła by się tam bardzo przydały. Przejście długie, bez azylu, na dodatek z pierwszeństwem tramwajów, ale nie autobusów czy samochodów. Przejdziesz tam gdzie masz pierwszeństwo, ale musisz stanąć na jezdni, żeby przepuścić tramwaj.
W tym kontekście nie mogę też zrozumieć, dlaczego jadąc od strony Pragi wciąż stosuje się czasowe ograniczenie ruchu dla samochodów i zmusza się do zjazdu na Wisłostradę, a jadąc od strony Centrum wjazd jest swobodny. Gdyby było stałe (lub szersze niż teraz) ograniczenie ruchu aut dla obu kierunków, światła nie „paraliżowałyby ruchu”.
W tym kontekście nie mogę też zrozumieć, dlaczego jadąc od strony Pragi wciąż stosuje się czasowe ograniczenie ruchu dla samochodów i zmusza się do zjazdu na Wisłostradę, a jadąc od strony Centrum wjazd jest swobodny. Gdyby było stałe (lub szersze niż teraz) ograniczenie ruchu aut dla obu kierunków, światła nie „paraliżowałyby ruchu”.
A skąd taki pomysł, skoro to jest jedno przejście? Jesteś na przejściu, więc masz pierwszeństwo także przed tramwajem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
-
Mogę przepuszczać wszystkich pieszych i to robię, ale kiedyś trzeba ruszyć z pasażerami. Wolę przerwę na pętli, niż u podnóża Starówki. Swoim torem, swobodnie można przejechać między godziną 23.120 a 3.00 rano.
miłośnik 13N