O stronach ZTM MZA i TW
Trasa skrócona (w przeciwieństwie do kursów skróconych) na niektórych wagonach się nie pokazywała programowo. Ale jeśli choć jeden wagon ją wyświetlał (a tak cały czas było), to znaczy, że w bazie takie oznaczenie przychodziło.
A co do yydruków, to patrząc na to, jakie było zamieszanie z otwarciem Wilanowa z cmentarzami w tle, to nie zaskakuje mnie specjalnie, że część wydruków poszła jedną ścieżką, a część inną. Może tak było szybciej, w szczególności dla 16, która musiała być nietypowa, skoro wylądowała na trzech kartkach.
A co do yydruków, to patrząc na to, jakie było zamieszanie z otwarciem Wilanowa z cmentarzami w tle, to nie zaskakuje mnie specjalnie, że część wydruków poszła jedną ścieżką, a część inną. Może tak było szybciej, w szczególności dla 16, która musiała być nietypowa, skoro wylądowała na trzech kartkach.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
W komunikacie o zmianach od 16 listopada na stronie pomineli 2 linie. To masakra. Rozkladow nasal nie na. Od lipca bylo duzo czasu.
Jezusmaria, problemy pierwszego świata na pełnej k.KM pisze: ↑14 lis 2024, 11:01Już powstaje petycja w sprawie utrzymania poprzedniego kroju znaków z rozkładów.Krzysztof_J pisze: ↑14 lis 2024, 10:09Nie wiedzieć czemu nie potrafią również dopilnować, by rozkłady wieszane w tym samym czasie miały jednolitą czcionkę.
Litości...
Rozkłady mają być czytelne. Mogą być ładne. Mają ułatwiać otrzymywanie informacji.
Rodzaj fontu nie jest ani zabytkiem, ani tradycją. Jakich argumentów używa się do "obrony" starych znaków?
Personie, to taki żarcik.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Poego
Ale wiesz, nie dziw się, że z punktu widzenia części osób temat umarł, skoro małe literki wprowadzono z dnia na dzień a teraz mimo zapowiedzi rzecznika ZTM nie da się z dnia na dzień przywrócić wersalików z "przyczyn technicznych" chociaż w Jazzach i Hyundaiach się dało (chociaż 3 krańce jak były małymi literkami tak są dalej co też nie jest profesjonalne w ramach jednego typu taboru). Brzmi to jak ponury żart i powoduje wrażenie jakby temat został olany.
I podobnie jak wyżej - jeżeli od dwóch miesięcy nikt nikt nie potrafi (mimo zgłoszeń) naprawić informacji zjazdowej gdzie na wybranych liniach jest sam napis "ŻOLIBORZ, MOKOTÓW, WOLA, PRAGA" lub z dopiskiem kurs skrócony to też nie wygląda profesjonalnie. Część linii pokazuje już prawidłowo zjazd, część dalej z błędnymi zapowiedziami.
Na 35 "trasa skrócona" była cały czas ale nie wyświetlała się jedynie w kursach R3-Piaski.
Co więcej, temat oznaczeń jest o tyle wesoły, że są dni, kiedy na żadnej linii żaden wóz nie pokazuje oznaczenia "kurs/trasa skrócony/a". Ciekaw jestem po czyjej stronie występuje wtedy problem. TW przerzucają problem na ZTM a ZTM na TW. I tak w koło Macieju.
-
Ja nie jestem pewien czy nawet Banacha formalnie było trasą stałą. Bo najpierw doszło do zmiany (teoretycznie czasowej) poprzez wycofanie z Wyścigów i przekierowanie na Banacha na początku budowy tramwaju. Potem trasa ta pozostała, ale z perspektywą docelowego puszczenia do Wilanowa, jednak ostatecznie ta trasa otrzymała numer 16.
W nowym rozkładzie 251 nie przypisano żadnej literki do kursów wydłużonych do Pańskiej. A na 139 literki M i N oznaczają to samo. Może N miało być oznaczone, że nie dotyczy 24.12?
- Krzysztof_J
- Kontakt:
A kto mówił o jakiejkolwiek obronie starych wzorów rozkładów? Mi chodziło tylko o to, że niektóre rozkłady wieszane w tym samym czasie różnią się między sobą krojem użytych znaków, co po prostu źle wygląda i sprawia wrażenie pośpiechu i/lub pewnej niestaranności (ale jeśli nie dało się inaczej to trudno, mam nadzieję, że sytuacja nie będzie się już powtarzać ani że nie wymyślą za chwile np. jeszcze innego wzoru).
Natomiast sam fakt tej zmiany w sumie zbytnio mi nie przeszkadza, tym bardziej że wzory rozkładów mocno się zmieniały na przestrzeni lat, więc nie ma sensu doszukiwać się tam żadnej głębszej wartości, w przeciwieństwie do numerów taborowych (zwłaszcza na tramwajach), których forma rzeczywiście nie ulegała praktycznie żadnym modyfikacjom i pewne najbardziej charakterystyczne elementy cały czas są obecne. We Wrocławiu jakoś potrafili to docenić i w dalszym ciągu stosują na taborze swój równie historyczny wzór cyfr.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Poniemiecki?Krzysztof_J pisze: ↑15 lis 2024, 0:33We Wrocławiu jakoś potrafili to docenić i w dalszym ciągu stosują na taborze swój równie historyczny wzór cyfr.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Myślę, że nie jest to trudne do zgadnięcia. Takie są skutki ambicjonalnych zabaw. Czas kupić popcorn, dużo popcornu, bo się będzie działo wiele ciekawych rzeczy.
Sugerujesz, że stołeczny stosowany przez ponad 100 lat też coś z Rzeszą miał wspólnego?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- ZielonyJamnik
Ale był odświeżany parę lat temu i zmieniła się "3" która obecnie ma płaską górę. Również wtedy były kontrowersjeBastian pisze: ↑15 lis 2024, 8:07Poniemiecki?Krzysztof_J pisze: ↑15 lis 2024, 0:33We Wrocławiu jakoś potrafili to docenić i w dalszym ciągu stosują na taborze swój równie historyczny wzór cyfr.
Mkną po koleinach zielone jamniki...
Nie wiem jak numerki, ale malowanie kremowo-czerowne to zdaje się, że się pojawiło w czasie okupacji niemieckiej w II wojnę światową
- Bastian
- Sułtan Maroka
Rozumiem, że masz na myśli stolicę Śląska?
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- ZielonyJamnik
Jeśli już to Dolnego Śląska. Wrocław to nie Katowice
Mkną po koleinach zielone jamniki...
- Bastian
- Sułtan Maroka
Wyobraź sobie, że wiem, co piszę. Wrocław był stolicą Śląska już wtedy, gdy o Katowicach jeszcze się nikomu nie śniło.