Przestań mówić nieprawdę.tomi pisze:zastanawiam się, dlaczego podbija się komunikację na Targówku, skoro niedawno obcięto budżet, co spowodowało likwidację wielu linii na Ochocie i Mokotowie, czyżby wybory się zbliżały?
Komunikacja na Targówku
Moderator: Wiliam
podaj argumenty, dlaczego mówię nieprawdę
poprzez argumentacje ztm dotyczące budowy Metra M2 straciłem szereg bezpośrednich połączeń, których nikt mi nie przywrócił, zarówno na Ochocie, jak i na Mokotowie,
szczęśliwie ocalała linia 105 na Powiślu,
z kolei Praga będzie miała Metro, pozostaje zbędne 160 i do tego wprowadza się dodatkowe linie, gdzie tutaj jest sprawiedliwość?
póki co, tylko kampania wyborcza
poprzez argumentacje ztm dotyczące budowy Metra M2 straciłem szereg bezpośrednich połączeń, których nikt mi nie przywrócił, zarówno na Ochocie, jak i na Mokotowie,
szczęśliwie ocalała linia 105 na Powiślu,
z kolei Praga będzie miała Metro, pozostaje zbędne 160 i do tego wprowadza się dodatkowe linie, gdzie tutaj jest sprawiedliwość?
póki co, tylko kampania wyborcza
128 - jedyna linia na Rakowcu Płd + 105,136,138,141,154,172,175,188,191,208,218,306,504
- Bastian
- Sułtan Maroka
Tak, zaczynasz (?) gadać, jakbyś kandydował. Koniec tej gadki 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Z ciekawości przejechałem się linią 356, która podobno wozi sporą liczbę osób. Moja obserwacja jest z godzin popołudniowych (ok. 14-15, dokładnie już nie pamiętam) - zacznijmy więc od pętli, czyli przystanek Suwalska. 156 i 356 jeżdżą mniej więcej w takcie 10-20 z tego miejsca, więc to już nie jest dla mnie oszałamiające, ale.. przychodzi sobie człowiek, 356 czeka na odjazd, bo ma 25-minutowy postój. Wsiada w Libero, a po jakimś czasie mija nas... 156. Przypadkowy pasażer (a może i nie taki przypadkowy?) klnie na czym to świat nie stoi. No trudno, czeka dalej twardo na odjazd rzeczonego 356, która następuje po jakichś ~10-15 minutach. Właściwie od Suwalskiej do Żuromińskiej autobus zapełnił się w stopniu średnim (niewielka część miejsc siedzących, a przypomnę, że w Libero jest ich tylko 16). Na odcinku Żuromińska - Witebska zapełnienie również było średnie, niewiele większe niż na wcześniejszym odcinku (zmiana ilości pasażerów rzędu 1-2, kilka osób wyszło, kilka wsiadło). Na przystanku Witebska prawie cały autobus się wyludnił i wsiadła nowa rzesza głodnych przygód pasażerów. Większość jechała tylko do przystanku Pratulińska, gdzie wysiedli i na wozie zostały ~3 osoby. Do samej Suwalskiej autobus jechał z takim zapełnieniem, bo dosłownie przed nami jechało 156, które było opóźnione. 3 osoby dojechały do Suwalskiej i tam wysiadły. Zgodnie z tym, co można przeczytać na forum, omawiana linia ma momenty, gdzie rzeczony autobus jest naprawdę ładnie zapełniony, jednak moim zdaniem powinno to być lepiej zaplanowane pod względem trasowym - przede wszystkim 156 nie powinno być potworkiem przez całe miasto, tylko stanowić kręgosłup relacji Bródno - Targówek Mieszkaniowy.
Swego czasu ZTM podjął próbę skrócenia 156 do Żerania FSO (z Dw. Wschodniego) wraz ze zwiększeniem częstotliwości kursowania, ale spotkała się ona z oburzeniem pasażerów, więc ustąpił. Teraz mamy rzadkie i niepunktualne 156 oraz rzadkie i pustawe 356 jeżdżące w ślad za opóźnionym 156.
- Matrix2441
Po otwarciu mostu Grota regularność 156 się poprawi i wtedy para 356+156 będzie spełniać swoje zadanie należycie.Georg pisze:Swego czasu ZTM podjął próbę skrócenia 156 do Żerania FSO (z Dw. Wschodniego) wraz ze zwiększeniem częstotliwości kursowania, ale spotkała się ona z oburzeniem pasażerów, więc ustąpił. Teraz mamy rzadkie i niepunktualne 156 oraz rzadkie i pustawe 356 jeżdżące w ślad za opóźnionym 156.
Za ile lat to ma nastąpić? Nie zapominaj, że oprócz mostu Grota opóźnienia są spowodowane także przez korki na Targowej i Ząbkowskiej.
- Matrix2441
To już chyba nie w latach trzeba liczyć, a w miesiącach.
Jakby nie chciał wycofać z środka osiedla (Targówka Mieszkaniowego) i puścić jedynie z pętli Targówek, czyli tak naprawdę z końca osiedla z niewiele lepszą częstotliwością (a w stosunku do wcześniejszego stanu to i tak z gorszą) to byłaby inna rozmowa.Georg pisze:Swego czasu ZTM podjął próbę skrócenia 156 do Żerania FSO (z Dw. Wschodniego) wraz ze zwiększeniem częstotliwości kursowania, ale spotkała się ona z oburzeniem pasażerów, więc ustąpił. Teraz mamy rzadkie i niepunktualne 156 oraz rzadkie i pustawe 356 jeżdżące w ślad za opóźnionym 156.
Gdzie te korki? Bo jeżdżę często i nie widzę. No owszem jakby był nadal buspas na Targowej to byłoby lepiej, ale i tak jedzie się całkiem płynnie, z pewnością lepiej niż w czasie obowiązywania objazdów związanych z budową metra. A na Ząbkowskiej to chyba raz na zawsze skończyły się korki. Dawno już nie widziałem żadnych mniejszych ani większych "armagedonów", a dawniej zdarzały się dosyć często (rekord to opóźnienie 60 minut w gratisie z okolicznym bajzlem np. na Jagiellońskiej, a wcześniej przed rondem na Rzecznej). Naprawdę nie wiem gdzie są te korki, ale jeżdżąc regularnie 156 na tym odcinku stwierdzam, że nawet "trupy" Michalczewskiego są w stanie przejechać w 16 minut z pętli na Dw. Wschodnim do Trockiej, gdzie najczęściej wysiadam. Jak się trafi jakiś kierowca ślimak i mu nie podpasują światła to łapie -2, ale raczej nie więcej opóźnienia. A to jest czas poza szczytem, w szczycie jest aż 19 minut i można spokojnie złapać +2, zwłaszcza jak nie ma żadnych zatorów, a z Kijowskiej do Markowskiej według rozkładu ma przejechać w 6 minut i ewentualnie minutkę można urwać z Rzecznej do Trockiej - jak się ma farta i podpasują światła przy OBI to można ten odcinek spokojnie w 2 minuty przejechać. Tak więc nie wiem, gdzie to 156 ma utykać. W drugą stronę tak samo, skręt z Ząbkowskiej w Targową nie jest jakoś bardzo czasochłonny, a z Targowej w Kijowską to już w ogóle, zwykle można przejechać za pierwszym razem.Georg pisze:Za ile lat to ma nastąpić? Nie zapominaj, że oprócz mostu Grota opóźnienia są spowodowane także przez korki na Targowej i Ząbkowskiej.
Aha. Czyli losowe odjazdy 112 i 156 będą trwały jeszcze rok. Dobrze wiedzieć.
Targowa na odcinku od Kijowskiej do Ząbkowskiej przytykała się tylko w pierwszych dniach od czasu otwarcia całej długości tej arterii, ale potem faktycznie sytuacja się poprawiła, jednak nie zmienia to faktu, jak już wspominałem, że 156, które dojeżdża z Młocin na Kijowską, jest opóźnione i przy takiej częstotliwość nie można jej brać jako poważnej oferty przewozowej, ludzi trzeba uczyć przesiadać, szczególnie, że robi to się i tak na siłę w przypadku Targówka po otwarciu M2C (vide: 160 i E-3). 156 powinno zostać natychmiast podzielone na co najmniej dwie linie, dla przykładu jak poniżej z czego główna (156) powinna stanowić trzon komunikacja Bródno - Targówek, czyli jeździć np. Żerań FSO - Targówek, a druga jako autobus socjalny (całodzienne, wydłużone 356) z Targówka na Kijowską.
Bielany będą kwękać, że zabiera im się jedyny autobus z Kasprowicza.
203 z Młocin wydłużyć
No, no bo jak zrobili możliwość skrętu w lewo z dwóch pasów, to jest bajka. Na lewym sznureczek puszek, a Sierściuch napierdziela prawym. One tak stoją na tym lewym, bo chcą być uprzejmi w stosunku do tych, co skręcają w prawo, czy jak?ashir pisze:W drugą stronę tak samo, skręt z Ząbkowskiej w Targową nie jest jakoś bardzo czasochłonny (...)
- Bastian
- Sułtan Maroka
Bo nie patrzą na strzałki. Też tam z tego faktu korzystam (prywatnie)... 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow