Moment. To 5%-10% z Bródna to i tak więcej niż 5%-10% z Choszczówki.
A dlaczego zakładasz, że jadący z Choszczówki, Białołęki Przemysłowej i przesiadek z kierunku Nieporęckiego (busy) + Legionowskiego (kolej) będą stanowić tylko 5-10% pasażerów jadących 176 dalej, niż na WILENIAK? Przecież napisałem wyraźnie, że te
5-10% pasażerów Bródno-Grochów jeździ obecnie 169 do przesiadki na Targowej, reszta zaś IMHO jeździ 3 i 145 /to są oczywiście szacunki i dobrze byłoby je poprzeć pomiarami, ale to już domena ZTM/. Z północnej Białołęki objętej zasięgiem 176 będzie natomiast jeździć 100% potoku na Grochów!!! I daję głowę, że to będzie więcej, niż nawet 30% potoku Bródnowskiego (wszak nie są to tylko mieszkańcy, ale także uczniowie i pracownicy). Do tego potok dowileniacki i o frekwencję na solówki jestem całkowicie spokojny
To raz. Dwa: jakby nie patrzeć to bardziej logiczną drogą z Bródna na Pragę wydaje się trasa przez Starą Pragę, a nie przez Ząbki.
A na Grochów? Ten daleki zdecydowanie, IMHO, przez Ząbki. Po za tym mówmy o przyszłości i czasie po wybudowaniu Nowowiatracznej. Bo na dzień dzisiejszy, to takie 169 ma większy sens, to fakt, ale nikt go póki co nie uruchomi.
Część Bródna pojedzie więc rzeczywiście 3, a reszta z miłą chęcią skorzysta ze 169 (a nie ze 145, które ma największe wymiany właśnie w Ząbkach). O ile jeszcze jazda z rejonu Marsa/Marysina na Bródno przez Ząbki jest opłacalna to już z ciągu tak Ostrobramskiej jak i Kamionka mija się to z celem. Bródno siłą rzeczy wytworzy znacznie lepsze zapełnienie dla linii transpraskiej niż Choszczówka.
Zupełnie nie rozumiem Twojej obstrukcji

Ok, nie podoba Ci się moje 176, nie ma sprawy

Ale Bastian zaproponował dużo lepszą potencjalną zmianę trasy dla 169 - na Gocław

Dlaczego upierasz się przy tej nieudolnej trasie autorstwa p+e? Bo IYHO linia transpraska musi jechać na Grochów, nawet jeśli złą trasą? Tylko dlatego, że ktoś inny zaproponował jeszcze gorszą IYHO, czy jak? Zlituj się Waść...