A teraz o polityce... (tej krajowej)
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A na TV Sat trwać się nie da?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A zwierzeta poradza sobie same z dostawa żarcia i odwaleniem łajna...pawcio pisze:No pewnie. We wrześniu kończysz orkę i do kwietniowych siewów możesz leżeć, pić i oglądać TV.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Zwierzęta? Na wsi?! 
Teraz już mało kto ma podobno...
Teraz już mało kto ma podobno...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
Dobry wynik wyborczy Polaków na Litwie:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... _moze.html
Czy spodziewana zmiana władzy przyniesie poprawę stosunków z Polską?
A ja złośliwie dorzucę jeszcze czyjś komentarz z forum:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... _moze.html
Czy spodziewana zmiana władzy przyniesie poprawę stosunków z Polską?
A ja złośliwie dorzucę jeszcze czyjś komentarz z forum:
Podwójne nazewnictwo ulic?! Niedoczekanie! Przecież kiedy Prawdziwy Polak wie, że to DOJENIE PAŃSTWA - przykład dał PiS, parę dni temu:
Przykro mi, drodzy Polacy na Litwie.. PiS wie, co to patriotyzm - to, co wy próbujecie zrobić to zwykłe dojenie państwowej kasy."Roszczenia Mniejszości Niemieckiej nie powinny doić państwa polskiego - tak Prawo i Sprawiedliwość krytykuje pomysł ustawienia niemieckich tablic na wszystkich dworcach w gminie Chrząstowice. "
"Domaganie się pieniędzy na dwujęzyczne tablice w takim momencie jest haniebne" - grzmiał Arkadiusz Szymański, sekretarz okręgowy PiS.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Jeśli stworzymy dychotomię łączyć/dzielić i przypiszemy dążeniu do tego pierwszego konotacje lewicowe, a drugiemu - prawicowe, to tak, wybory Komitetu Noblowskiego mają konotacje lewicowe.bepe pisze:Na nagrodę Nobla dla Unii patrzyłoby się zupełnie inaczej, gdyby nie było kontekstu wcześniejszych "dokonań" Komitetu Noblowskiego. Zasługi UE dla pokoju w Europie są niepodważalne, ale ów kontekst sprawia, że nagrodę wpisano raczej w lewicowy (jeśli nie wręcz lewacki) kurs Komitetu.
W ten sposób, generalnie rzecz biorąc, komitet działa na swoją własną szkodę, gdyż obniża swoją rangę. Komitet Noblowski został powołany, żeby nagradzać wybitnych naukowców i szerzenia pokoju na świecie. Miał być przy tym sam w sobie niezależny światopoglądowo. Tymczasem tutaj tej niezależności zaprzeczył. Bo Unia to wszakże nie tylko organizacja jednocząca państwa Europy, ale i propagująca, a wręcz narzucająca, pewien określony zestaw poglądów.
Widać jednak przypadek Obamy niczego państwa z Komitetu nie nauczył. Gdybym ja miał w chili obecnej przyjąć Pokojową Nagrodę Nobla, odmówiłbym, gdyż wartości przez nią prezentowane nie licują z cechami prawdziwego działacza na rzecz pokoju, a jedynie namawiają do przyjmowania określonego światopoglądu.
Zresztą twierdzenie, że UE zrobiła coś na rzecz pokoju (czy, cytując, "pojednania") w Europie jest mocno naciągana. Tak, u nas nie było przez te parę lat żadnej wojny, ale wystarczy wspomnieć, że po Kongresie Wiedeńskim (1814-1815) też nastał okres stuletniego spokoju w Europie. Tylko jakoś nikt nie wspominał o co i rusz (chociażby 1830, 1846, 1861) walczących o wolność Polakach, tak jak teraz od lat próbuje się zatuszować bajzel na Bałkanach.
Widać jednak przypadek Obamy niczego państwa z Komitetu nie nauczył. Gdybym ja miał w chili obecnej przyjąć Pokojową Nagrodę Nobla, odmówiłbym, gdyż wartości przez nią prezentowane nie licują z cechami prawdziwego działacza na rzecz pokoju, a jedynie namawiają do przyjmowania określonego światopoglądu.
Zresztą twierdzenie, że UE zrobiła coś na rzecz pokoju (czy, cytując, "pojednania") w Europie jest mocno naciągana. Tak, u nas nie było przez te parę lat żadnej wojny, ale wystarczy wspomnieć, że po Kongresie Wiedeńskim (1814-1815) też nastał okres stuletniego spokoju w Europie. Tylko jakoś nikt nie wspominał o co i rusz (chociażby 1830, 1846, 1861) walczących o wolność Polakach, tak jak teraz od lat próbuje się zatuszować bajzel na Bałkanach.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
- Bastian
- Sułtan Maroka
To bardzo określony światopoglądPoc Vocem pisze:szerzenia pokoju na świecie. Miał być przy tym sam w sobie niezależny światopoglądowo
Że co?!! Gdzieś ty się uczył, człowieku...Poc Vocem pisze:wystarczy wspomnieć, że po Kongresie Wiedeńskim (1814-1815) też nastał okres stuletniego spokoju w Europie
I nie kilka lat, tylko już 67. To rzeczywiście najdłuższy okres pokoju w Europie w historii nowożytnej. Mówię oczywiście o obszarach UE, pomijając peryferyjną w stosunku do niej Jugosławię.
Nonsens. W ten sposób można zaprzeczyć sensowności istnienia jakiejkolwiek organizacji jako nieneutralnej przez sam fakt, że podejmuje ona jakiekolwiek działania - jako że każdemu działaniu można przypisać określone pobudki światopoglądowe.Poc Vocem pisze:Tymczasem tutaj tej niezależności zaprzeczył. Bo Unia to wszakże nie tylko organizacja jednocząca państwa Europy, ale i propagująca, a wręcz narzucająca, pewien określony zestaw poglądów.
Czy 'prawdziwy działacz na rzecz pokoju' to osobnik o równie konkretnie zdefiniowanych cechach co np. 'prawdziwy Polak'?Widać jednak przypadek Obamy niczego państwa z Komitetu nie nauczył. Gdybym ja miał w chili obecnej przyjąć Pokojową Nagrodę Nobla, odmówiłbym, gdyż wartości przez nią prezentowane nie licują z cechami prawdziwego działacza na rzecz pokoju, a jedynie namawiają do przyjmowania określonego światopoglądu.
Groch z kapustą.Zresztą twierdzenie, że UE zrobiła coś na rzecz pokoju (czy, cytując, "pojednania") w Europie jest mocno naciągana. Tak, u nas nie było przez te parę lat żadnej wojny, ale wystarczy wspomnieć, że po Kongresie Wiedeńskim (1814-1815) też nastał okres stuletniego spokoju w Europie. Tylko jakoś nikt nie wspominał o co i rusz (chociażby 1830, 1846, 1861) walczących o wolność Polakach, tak jak teraz od lat próbuje się zatuszować bajzel na Bałkanach.
To miało być ironiczne, wszakże już zdanie dalej wykazuję błędy takiego rozumowania. Natomiast taki tekst znajduje się, bądź znajdował, w podręcznikach do historii do liceum (zakres podstawowy i rozszerzony) Nowej Ery.Bastian pisze:Że co?!! Gdzieś ty się uczył, człowieku...
No nie bardzo. Po drodze był wszakże jeszcze 1956 na Węgrzech, 1968 w Czechach, nasz stan wojenny i pewnie jeszcze trochę by się znalazło. Tak, wiem, że to nie były obszary UE, ale również nie peryferyjnej Jugosławii.Bastian pisze:I nie kilka lat, tylko już 67. To rzeczywiście najdłuższy okres pokoju w Europie w historii nowożytnej. Mówię oczywiście o obszarach UE, pomijając peryferyjną w stosunku do niej Jugosławię.
Nie do końca. Teoretycznie przy takich poglądach można nagrodzić nawet i faszystę, jeśliby jego kraj zapobiegł jakiejś wojnie, albo coś w tym stylu.Bastian pisze:To bardzo określony światopogląd
[ Dodano: |15 Paź 2012|, 2012 20:34 ]
Szwajcaria spełnia jednakowoż te kryteria. Nie potępiła nawet takiego jednego pana, którego inny pan umieścił w swoim prawie do ucinania dyskusji z powodów pozamerytorycznych.blinski pisze:Nonsens. W ten sposób można zaprzeczyć sensowności istnienia jakiejkolwiek organizacji jako nieneutralnej przez sam fakt, że podejmuje ona jakiekolwiek działania - jako że każdemu działaniu można przypisać określone pobudki światopoglądowe.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Naprawdę porównujesz sytuację na Bałkanach z lat 90tych z Polską po 13.12 oraz Czechosłowacją i WęgramiPoc Vocem pisze:No nie bardzo. Po drodze był wszakże jeszcze 1956 na Węgrzech, 1968 w Czechach, nasz stan wojenny i pewnie jeszcze trochę by się znalazło. Tak, wiem, że to nie były obszary UE, ale również nie peryferyjnej Jugosławii.Bastian pisze:]I nie kilka lat, tylko już 67. To rzeczywiście najdłuższy okres pokoju w Europie w historii nowożytnej. Mówię oczywiście o obszarach UE, pomijając peryferyjną w stosunku do niej Jugosławię.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel